Календарне планування з фізичної культури в 6 класі на ІІ семестр 2018/2019 навчального року

Про матеріал

Календарно – тематичне планування з фізичної культури в 6 класі розраховано на ІІ семестр 2018/2019 навчального року. Для вивчення запропоновані модулі «Гімнастика», «Волейбол», «Легка атлетика». Враховані теоретико-методичні відомості, загальна фізична підготовка та орієнтовні навчальні нормативи.

Перегляд файлу

КАЛЕНДАРНО - ТЕМАТИЧНЕ ПЛАНУВАННЯ З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В 6 КЛАСІ

ІІ СЕМЕСТР

18 УРОКІВ ГІМНАСТИКИ + 16 УРОКІВ ВОЛЕЙБОЛУ + 18 УРОКІВ ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ

 

МОДУЛЬ. ГІМНАСТИКА (18)

№ уроку

Зміст навчального матеріалу

Дата планова

Дата фактична

Примітка

45.

Інструктаж з БЖД № 7.12 Олімпійські ігри у Стародавній Греції. Стройові вправи і прийоми. Різновиди ходьби. Крок галопу. Рівномірний біг (400м) Комплекс ЗРВ. Стрибки зі скакалкою (4сх30р). (Х.) - Лазіння по вертикальному канату в три прийоми. (Д.) - Вправи з рівноваги на колоді: вхід з додатковою опорою на середину колоди – стійка на носках, руки на пояс – 2–3 кроки на носках – поворот кругом, руки в сторони – мах лівою ногою, хлопок у долоні під нею – мах правою ногою, хлопок у долоні під нею – махом лівою (правою) поворот праворуч (ліворуч) на 90° – упор присівши на лівій (правій) – стійка ноги нарізно, руки в сторони – упор присівши на правій (лівій) – поворот направо (наліво) у положенні випаду, руки в сторони – стійка на носках – 2–3 швидких кроки вперед – зіскок вигнувшись. Гра «У річку, гоп!» Дихальні вправи.

15.01

 

 

46.

Стройові вправи і прийоми. Різновиди ходьби. Крок галопу. Рівномірний біг (400м) Комплекс ЗРВ. Стрибки зі скакалкою (4сх35р). (Х.) - Лазіння по вертикальному канату в три прийоми. (Д.) - Вправи з рівноваги на колоді.  (Х., Д.) - Вправи на гнучкість. Рухлива гра «Квач, ноги від землі».

17.01

 

 

47.

Історія розвитку гімнастики в Україні. Повороти на місці. Різновиди ходьби. Крок польки. Рівномірний біг (500м). Комплекс ЗРВ з гімнастичною палицею. (Д.) - Лазіння по вертикальному канату в три прийоми. (Х.) – Акробатика: стійка плавця, довгий перекид уперед. (Х., Д.) – Комплекс вправ на гнучкість. Вправи на релаксацію «Повітряна кулька».

18.01

 

 

48.

Стройові вправи і прийоми. Різновиди ходьби. Крок польки. Рівномірний біг (500м). Комплекс ЗРВ. Стрибки зі скакалкою (4сх35р). (Д.) - Лазіння повертикальному канату в три прийоми. (Х.) – Акробатика: стійка на голові і руках (з допомогою). (Х., Д.) – Комплекс вправ на гнучкість. Естафета «міст» та «кішка». Дихальні вправи.

22.01

 

 

49.

Значення корегувальної гімнастики для формування постави.

(Х.) - Лазіння по вертикальному канату в 3 прийоми. (Х.) - Акробатика:

 вихідне положення – старт плавця – довгий перекид уперед – перекид уперед – перекид назад – перекатом назад стійка на лопатках – перехід у положення лежачи на спині – «міст» – перехід в упор присівши – основна стійка.

(Д.) - Акробатика: вихідне положення основна стійка - напівшпагат, руки в сторони – стійка на колінах – стрибком упор присівши – два перекиди вперед – перекатом назад стійка на лопатках – перекатом уперед упор присівши – перекид назад – випрямитися – «міст» (з допомогою) – перехід в упор присівши – основна стійка.

(Д.) - Вправи з рівноваги на колоді: (Х., Д.) - Естафета з перекидами вперед. Вправи на релаксацію «Задуй свічку».

24.01

 

 

50.

(Х.) - Лазіння по вертикальному канату в 3 прийоми. (Х., Д.) – Акробатика. (Д.) - Вправи з рівноваги на колоді: (Х., Д.) - Естафета з перекидами вперед. Вправи на релаксацію «Задуй свічку».

25.01

 

 

51.

Правила безпеки під час занять гімнастичними вправами.

(Х., Д.) Акробатика – зв’язка елементів.

 (Х.) – Вправи на низькій перекладині: перемах правою; спад у вис завісом; підйом завісом у сід верхом; перемах правою назад; зіскок із поворотом на 90◦.

(Д.) – Лазіння по вертикальному канату в три прийоми. Гра «Світлофор».

29.01

 

 

52.

Естетичне виховання у процесі занять фізичними вправами.

(Х., Д.) Акробатика – зв’язка елементів. (Х.) – Вправи на низькій перекладині: вис стоячи – махом однієї і поштовхом другої підйом переворотом в упор – перемах правою – спад у вис завісом – підйом завісом у сід верхом – перемах правою назад – зіскок із поворотом на 90° – основна стійка.

(Д.) – Лазіння по вертикальному канату в три прийоми. Гра «Заборонений рух».

31.01

 

 

53.

(Д.) - Комбінація елементів з рівноваги на колоді

(Х.) – Лазіння по вертикальному канату в три прийоми.

Підготовчі вправи до опорних стрибків. (Х.) - Опорний стрибок способом «зігнувши ноги» через гімнастичного коня у ширину висотою 85 – 100см (Д.) - Опорний стрибок з настрибуванням в упор присівши і зіскоком вигнувшись. Естафета «міст» та «кішка». Дихальні вправи.

01.02

 

 

54.

Елементи народних танців. (Х). - Вправи на низькій перекладині. (Х, Д.) – Акробатика, вправи на гнучкість. Піднімання тулуба в сід за 30 секунд. (Д.) – Згинання та розгинання рук в упорі лежачи на гімнастичній лаві. Естафета з перекидами уперед. Вправи на релаксацію «Сніговик».

05.02

 

 

55.

Орієнтовний навчальний норматив: нахил тулуба вперед із положення сидячі, см

Х. – до +2см          + 2см            +4см            +6см

Д. – до +6см           +6см           + 8см           +11см

(Х) - Підтягування на високій перекладині. (Д.) - Згинання та розгинання рук в упорі лежачи. (Х., Д.) - Опорні стрибки способом «ноги нарізно». Рухлива гра «Квач, ноги від землі». Дихальні вправи.

07.02

 

 

56.

Акробатична зв’язка елементів (Х., Д.). Піднімання тулуба в сід за 30 секунд. (Х) - Підтягування на високій перекладині. (Д) – Підтягування у висі лежачи (перекладина висотою 95см). Гімнастична смуга перешкод. Вправи на релаксацію «Літній день».

08.02

 

 

57.

Орієнтовний навчальний норматив: піднімання тулуба в сід за 30с

Х. – до 11р            11р            19р           29р

Д. – до 10р            10р            18р           28р

(Х.) – Підтягування на високій перекладині. (Д.) - Згинання та розгинання рук в упорі лежачи від гімнастичної лави. (Х., Д.) - Опорні стрибки способом «ноги нарізно». Гімнастична смуга перешкод. Дихальні вправи.

12.02

 

 

58.

(Х). - Вправи на високій перекладині: підтягування. (Х.) - Згинання та розгинання рук в упорі лежачи від підлоги, (Д.) – від гімнастичної лави. (Д.) - Опорні стрибки. Рухлива гра «Квач, ноги від землі».

14.02

 

 

59.

Орієнтовний навчальний норматив: згинання та розгинання рук в упорі лежачи

Х. - до 6р                   10р              14р (від підлоги)

Д. - до 4р                                    8р (від гімнастичної лави)

(Х., Д.) – Опорні стрибки. Гра «Карлики та велетні».

15.02

 

 

60.

(Х., Д.) - Опорні стрибки. Вправи на високій (Х.) та низькій (Д.) перекладині. Гімнастична смуга перешкод. Гра на увагу «Заборонений рух».

19.02

 

 

61.

Орієнтовний навчальний норматив: підтягування на високій (Х) і низькій (Д) перекладині

Х. – до 2р                     4р              

Д. – до 5р                                       

(Х., Д.) – Акробатика. Гімнастична смуга перешкод. Вправи на релаксацію.

21.02

 

 

62.

(Х., Д.) – Акробатика. (Х, Д.) – Опорні стрибки. Естафети з перекидами вперед. Вправа на увагу «Карлики та велетні».

22.02

 

 

 

 

 

МОДУЛЬ. ВОЛЕЙБОЛ (16)

№ уроку

Зміст навчального матеріалу

Дата планова

Дата фактична

Примітка

63.

Інструктаж з БЖД № ___ Місце українського волейболу на сучасному етапі розвитку європейського спорту. Стройові вправи. Різновиди ходьби. Рівномірний біг 400 метрів. Комплекс ЗРВ без предмета. Спеціальні вправи для розвитку швидкості і спритності: прискорення з різних вихідних положень (стоячи, сидячи, лежачи) за звуковим сигналом. Стійка волейболіста. Пересування в стійці волейболіста приставними кроками вправо, вліво, вперед, назад. Передача м’яча двома руками зверху. Рухлива гра «Малюкбол».

26.02

 

 

64.

Правила безпеки на ігровому майданчику. Стройові вправи. Різновиди ходьби. Рівномірний біг 400 метрів. Комплекс ЗРВ без предмета. Спеціальні вправи для розвитку швидкості і спритності. Стійка волейболіста. Пересування в стійці волейболіста приставними кроками вправо, вліво, вперед, назад. Передача м’яча двома руками зверху. Рухлива гра «Малюкбол».

28.02

 

 

65.

Значення гравців передньої та задньої ліній. Стройові вправи. Різновиди ходьби. Рівномірний біг 400 метрів. Комплекс ЗРВ без предмета. Спеціальні вправи для розвитку швидкості і спритності: прискорення з різкою зміною напрямку і раптовими зупинками. Нижня пряма подача відстані 4–6 м від стіни. Передача м’яча двома руками зверху. Рухлива гра «Малюкбол».

01.03

 

 

66.

Значення гравців передньої та задньої ліній. Стройові вправи. Різновиди ходьби. Біг зі зміною швидкості і напрямку за сигналом (до 2 хвилин). Комплекс ЗРВ в парах. Вистрибування з присіду вгору. Вибір місця для виконання нижніх подач. Нижня пряма подача відстані 4–6 м від сітки. Передача м’яча двома руками зверху над собою та від стіни. Рухлива гра «Малюкбол».

05.03

 

 

67.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у парах. Стрибки в «глибину» з наступним вистрибуванням угору. Бокова подача з відстані 4 – 6 метрів від стіни. Передача м’яча двома руками зверху в парах. Рухлива гра «Малюкбол».

07.03

 

 

68.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у шерензі. Стрибки зі скакалкою. Прискорення до 10 метрів з різних вихідних положень. Бокова подача з відстані 4 – 6 метрів від сітки. Прийом м’яча знизу від стіни. Рухлива гра «Малюкбол».

12.03

 

 

69.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у русі. Стрибки зі скакалкою «Човниковий біг» 4х9 метрів. Передача м’яча двома руками зверху. Прийом м’яча знизу в парах. Рухлива гра «Малюкбол».

14.03

 

 

70.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у русі. Вистрибування з присіду вгору. Згинання і розгинання рук в упорі лежачи. Передача м’яча двома руками зверху. Прийом м’яча знизу у колонах. Рухлива гра «Малюкбол».

15.03

 

 

71.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ у колі. Стрибки зі скакалкою. Прискорення з різних вихідних положень. Згинання і розгинання рук в упорі лежачи. Передача м’яча зверху двома руками в парах. Прийом м’яча знизу після переміщення. Навчальна гра у волейбол.

19.03

 

 

72.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса (в парах). Стрибки в «глибину» з наступним вистрибуванням угору. Нижня пряма подача. Передача м’яча двома руками зверху в парах (з просуванням). Прийом м’яча після подачі. Навчальна гра у волейбол.

21.03

 

 

73.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні вправи для розвитку сили верхніх та нижніх кінцівок. Згинання і розгинання рук в упорі лежачи. Стрибки в «глибину» з наступним вистрибуванням угору. Передача м’яча над собою двома руками зверху. Вибір місця для виконання другої передачі. Навчальна гра у волейбол.

22.03

 

 

74.

Орієнтовний навчальний норматив: передача м’яча в стіну двома руками зверху з відстані 1,5 – 3 метри

Хл. –  до 4р.   4р.   5р.   6р.

Дів. – до 3р.   3р.   4р.   5р.

Навчальна гра у волейбол: вибір місця для виконання другої передачі.

02.04

 

 

75.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Стрибки зі скакалкою. Прискорення до 10 метрів з різних вихідних положень. Передача м’яча двома руками зверху. Прийом м’яча знизу після виконання нижньої прямої (бокової) подачі від стіни. Навчальна гра у волейбол за спрощеними правилами.

04.04

 

 

76.

Орієнтовний навчальний норматив: прийом мяча знизу від стіни з відстані 2 метри

Хл. –  до 3р.   3р.   4р.   6р.

Дів. –  до 2р.   2р.   3р.   4р.

Навчальна гра у волейбол.

05.04

 

 

77.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Стрибки зі скакалкою. «Човниковий біг» 4х9 метрів. Діставання високо підвішених предметів. Передача м’яча зверху двома руками в зустрічних колонах. Прийом м’яча двома руками знизу після переміщення. Навчальна гра в волейбол.

09.04

 

 

78.

Стройові вправи. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Багаторазові стрибки з поворотами на 90º Прискорення з різних вихідних положень. Передача м’яча двома руками зверху (в парах) з просуванням вздовж сітки. Вибір місця для виконання другої передачі. Навчальна гра в волейбол.

11.04

 

 

 

 

МОДУЛЬ. ЛЕГКА АТЛЕТИКА (18)

№ уроку

Зміст навчального матеріалу

Дата планова

Дата фактична

Примітка

79.

Інструктаж з БЖД № 7.13. Історія розвитку легкої атлетики в Україні. Спеціальні легкоатлетичні вправи. Прискорення 10-30м. Старт і стартовий розбіг. Біг на дистанцію 30м з високого старту. Підготовчі вправи до метання. Метання малого м’яча в горизонтальну ціль. Рухлива гра «Влучно у ціль». Вправи на релаксацію «Повітряна кулька».

12.04

 

 

80.

Шикування та перешикування. Різновиди ходьби. Рівномірний біг (600м). Комплекс ЗРВ. Підскоки на 2 ногах з поворотами на 1800. Спеціальні легкоатлетичні вправи. Прискорення 10-30м. Старт і стартовий розбіг. Біг по дистанції 60 метрів, фінішування. Підготовчі вправи до метання. Метання малого м’яча зу вертикальну ціль. Дихальні вправи.

16.04

 

 

81.

Засоби розвитку витривалості та методи контролю. Повороти на місці. Різновиди ходьби та бігу. Підскоки на 2 ногах з поворотами на 1800. Повторний біг 2рх60м Розбіг та відштовхування у стрибках у довжину. Стрибок у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги». Метання малого м’яча з місця на дальність. Зустрічні естафети з бігом та стрибками. Дихальні вправи.

18.04

 

 

82.

Стрибкові вправи. Повторний біг 4рх30м Політ та приземлення у стрибках у довжину з розбігу. Стрибок у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги». Метання малого м’яча з одного кроку розбігу на дальність. Зустрічні естафети з бігом та стрибками. Дихальні вправи.

19.04

 

 

83.

Орієнтовний навчальний норматив: біг на дистанцію 30м з високого старту

Х. - б. 6,7с             6,7с           6,2с                 5,6с

Д. - б .7,1с             7,1с           6,6с                 6,0с

Стрибок у довжину з місця та з розбігу способом «зігнувши ноги». Метання малого м’яча з трьох кроків розбігу на дальність. Смуга перешкод. Дихальні вправи.

23.04

 

 

84.

Рівномірний біг до 1200м у поєднанні з ходьбою. Підготовчі вправи до метання. Метання малого м’яча з трьох кроків розбігу на дальність. Стрибок у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги». Рухлива гра «Вовк у канаві».

25.04

 

 

85.

Орієнтовний навчальний норматив: стрибок у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги»

Х. - м. 260см       260см       280см               300см

Д. - м. 220см        220см       240см               260см

Стрибок у довжину з місця. Метання малого м’яча з трьох кроків розбігу на дальність. Смуга перешкод. Дихальні вправи.

26.04

 

 

86.

Рівномірний біг до 1200м у поєднанні з ходьбою. Підготовчі вправи до метання. Метання малого м’яча з трьох кроків розбігу на дальність. Стрибок у довжину з розбігу способом «зігнувши ноги». Рухлива гра «Вовк у канаві».

30.04

 

 

87.

Орієнтовний навчальний норматив: біг на дистанцію 60м

Х. – б.11,2с     11,2с     10,4с     9,6с

Д. – б.11,6с     11,6с     10,8с     10,3с

Стрибок у довжину з місця. Метання малого м’яча з трьох кроків розбігу на дальність. Смуга перешкод. Дихальні вправи.

02.05

 

 

88.

Спеціальні вправи для метання. Метання малого м’яча з трьох кроків розбігу на дальність. Стрибки у довжину з місця. Рухлива гра «Пятнашки маршем». Вправи на релаксацію.

03.05

 

 

89.

Орієнтовний навчальний норматив: метання малого мяча на дальність

Х. – до 17м     17м     24м     30м

Д. – до 12м     12м     15м     18м

Рухлива гра «Мотузочка під ногами». Підготовчі вправи до стрибків у висоту. Стрибки у висоту з розбігу способом «переступання.

07.05

 

 

90.

Спеціальні бігові вправи. Високий старт. Вибігання з високого старту. Рухливі ігри «Виклик номерів» та «Мотузочка під ногами». Підготовчі вправи до стрибків у висоту. Підбір розбігу та відштовхування у стрибках у висоту з розбігу способом «переступання». Вправи з набивними мячами.

10.05

 

 

91.

Орієнтовний навчальний норматив: рівномірний біг (без урахування часу)

Х. - до 700м       700м        1000м            1200м

Д. - до 600м       600м          800м            1000м

Рухливі ігри.

14.05

 

 

92.

Стрибкові вправи. Перехід через планку та приземлення у стрибках у висоту з розбігу способом «переступання». Рухливі ігри «Бігуни та стрибуни», «Мотузочка під ногами». Вправи на формування постави.

16.05

 

 

93.

Орієнтовний навчальний норматив: стрибок у довжину з місця

Х. – до 130см     130см     150см     170см

Д. – до 120см     120см     130см     150см

Перехід через планку у стрибках у висоту з розбігу способом «переступання». Кидання набивного м’яча (0,5– 1 кг) з різних положень. Рухливі ігри. Дихальні вправи.

17.05

 

 

94.

Стрибкові вправи. Низький старт. Вибігання з низького старту. Рухливі ігри «Виклик номерів» та «Мотузочка під ногами». Стрибок у висоту з розбігу способом «переступання». Кидання набивного м’яча (0,5– 1 кг) з різних положень. Вправи для профілактики плоскостопості.

21.05

 

 

95.

Орієнтовний навчальний норматив: стрибок у висоту з розбігу способом «переступання»:

Х. – до 75см   75см   85см   95см

Д. - до 65см   65см   75см   85см

Рухливі ігри. Вправи для профілактики плоскостопості.

23.05

 

 

96.

Шикування та перешикування. Різновиди ходьби. Рівномірний біг (500м). Комплекс ЗРВ. Підскоки на 2 ногах з поворотами на 1800. Спеціальні легкоатлетичні вправи. Прискорення 10-30м. Старт і стартовий розбіг. Повторний біг 2рх60м Рухлива гра «Вовк у канаві». Дихальні вправи.

24.05

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
7 січня 2019
Переглядів
2997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку