Календарний план для 9-го класу (5 модулів)

Про матеріал
Календарний план, 9 клас (5 модулів). Варіативні модулі: легка атлетика, футбол, настільний теніс (10 годин), баскетбол, волейбол.
Перегляд файлу

                                                                                                                              Відповідає програмі

Директор ______________________

   _______________________________

_______________________________

 

Календарний план, 9 клас

І семестр

Варіативний модуль ЛЕГКА АТЛЕТИКА, V рік вивчення (11 годин)

К-ть урок.

 

уроку

Дата

пров.

Зміст навчального матеріалу

 

  1.     
  1.  

 

Правила техніки безпеки під час занять легкою атлетикою. Біг 30 м. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12, 20 м.  Естафети з бігом і стрибками.

  1.     
  1.  

 

Видатні легкоатлети України. Біг 60 м. Спеціальні бігові вправи. Рухливі  ігри.

  1.     
  1.  

 

Вплив занять фізичними вправами на основні системи та функції організму. Біг 200 м. Вправи для розвитку швидкості. Рухливі ігри  з м’ячем.

  1.     
  1.  

 

Правила проведення змагань з бігу. Біг 400 м. «Човниковий» біг 49 м. Естафети.

  1.     
  1.  

 

Засоби  фізичної підготовки. Види легкої атлетики. Стрибки в довжину з місця. Стрибкові вправи. Рівномірний біг до 600 м. Естафети з бігом і стрибками.

  1.     
  1.  

 

Правила проведення змагань зі стрибків. Стрибки в довжину з розбігу способом «прогинаючись». Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Естафети з м’ячем.

  1.     
  1.  

 

Одяг, спортивна форма. Стрибки у висоту з розбігу способом «переступання». Стрибкові вправи. Рухливі ігри.

  1.     
  1.  

 

Правила проведення змагань з метання. Метання малого м’яча на дальність з розбігу. Спеціальні вправи для метань. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.     
  1.  

 

Попередження травматизму. Рівномірний біг до 1000 м. Естафети з м’ячем.

  1.  
  1.  

 

Значення оздоровчого бігу для здоров’я людини. Рівномірний біг 1000 м (дівчата), 1500 м (юнаки). Розвиток витривалості. Естафети з бігом і стрибками.

  1.  
  1.  

 

Правила проведення змагань з бігу. Спеціальні бігові вправи. Рівномірний біг 1000 м (дівчата), 1500 м (юнаки). Рухливі ігри з м’ячем.  

 

Варіативний модуль ФУТБОЛ, V рік вивчення (10 год.)

  1.  

12.

 

Техніка безпеки під час уроків футболу. Різні поєднання прийомів пересування з технікою володіння м’ячем. Маневрування на полі. Рухливі ігри з м’ячем.

  1.  

13.

 

Профілактика травматизму. Жонглювання м’ячем ногою, стегном, головою. Прискорення та ривки з м’ячем. Вдосконалення вивчених способів ведення м’яча. Навчальна гра.

  1.  

14.

 

 

 

Одяг, спортивна форма. Ведення м’яча вивченими способами,  збільшуючи швидкість руху, виконуючи ривки та обведення, контролюючи м’яч та відпускаючи його від себе на 8–10 м. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Естафети з м’ячем.

  1.  

15.

 

Основні засади арбітражу. Удари по м’ячу середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Навчальна гра.

  1.  

16.

 

Надання  першої долікарської допомоги. Зупинки  м’яча підошвою, внутрішньою стороною стопи, стегном та грудьми. Вкидання м’яча з різних вихідних положень з місця і після розбігу на дальність і точність. «Човниковий»  біг 49 м. Рухливі ігри  з м’ячем.

  1.  

17.

 

Загартовування організму.  Удари правою та лівою ногами різними способами по м’ячу, що котиться й летить. Рухливі ігри  з м’ячем.

  1.  

18.

 

Міжнародні футбольні організації. Ловіння, відбивання, переведення м’яча без падіння та в падінні. Удари на точність і дальність. Вправи для розвитку сили. Навчальна гра.

  1.  

19.

 

Засоби  фізичної підготовки. Фінти «відходом», «ударом», «зупинкою». Відбирання м’яча, атакуючи суперника спереду, збоку, ззаду, в умовах ігрових вправ та навчальних ігор. «Човниковий» біг 49 м. Навчальна гра.

  1.  

20.

 

 Основні засади арбітражу. «Перехоплення» та відбір м’яча. Стрибки з місця і з розбігу з ударами головою чи ногою по м’ячах, підвішених на різній висоті. Естафети з м’ячем .

  1.  

21.

 

Правила гри у футбол. Навчальний норматив (5 ударів по м’ячу серединою лоба на точність у руки партнерові). Спортивні ігри  з елементами футболу.

 

Варіативний модуль НАСТІЛЬНИЙ ТЕНІС, V рік вивчення (10 год.)

1.

22.

 

 

Правила техніки безпеки під час занять настільним тенісом. Виконання комбінаційних серій захисних  прийомів техніки гри. Гра захисника проти захисника. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Рухливі ігри з м’ячем.

2.

23.

 

Основи організації та проведення змагань з настільного тенісу. Виконання комбінаційних серій захисних та атакуючих прийомів техніки гри. «Човниковий» біг 43 м. Естафети.

3.

24.

 

Організація та проведення самостійних занять з настільного тенісу. Гра  захисника проти атакуючого. Піднімання тулуба в сід з положення лежачи. Навчальна гра.

4.

25.

 

Розвиток основних фізичних якостей тенісистів. Виконання атакуючих прийомів техніки гри: топ-спін. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Навчальна гра.

5.

26.

 

Суддівство змагань. Подачі з верхнім обертом м’яча. Накат справа. Удар, контрудар. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Рухливі ігри з м’ячем.

6.

27.

 

Техніко-тактична підготовка тенісистів. Гра атакуючого проти атакуючого. Прискорення з місця на 6, 9, 12 м з різних вихідних положень. Рухливі  ігри.

7.

28.

 

 Правила контролю під час занять настільним тенісом. Удосконалення прийому подач з верхнім та змішаним обертом м’яча. Вистрибування з присіду. Естафети з м’ячем.

8.

29.

 

Розвиток основних фізичних якостей тенісистів. Виконання серій атакуючих прийомів техніки гри по прямій та діагоналі. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Навчальна гра.

9.

30.

 

Методика проведення самостійних занять з настільного тенісу. Удосконалення подач з верхнім боковим обертом м’яча. Виконання комбінаційних серій атакуючих прийомів техніки гри. Вправи для розвитку спритності. Навчальна гра.

10.

31.

 

Особливості психологічної підготовки юних тенісистів. Навчальний норматив (виконання подачі з верхнім боковим обертом м’яча (кількість влучень з 10 подач у дальню зону подачі). Згинання та розгинання рук в упорі лежачи. Навчальна гра.     

 

Варіативний модуль БАСКЕТБОЛ, V рік вивчення (11 год.)

1.

32.

 

Правила безпеки під час занять баскетболом. Різні способи пересувань, ловіння і передач м’яча. Прискорення з місця на 6, 9,12 м з різних вихідних положень. Естафети.

2.

33.

 

Надання  першої долікарської допомоги. Передачі  м’яча різними способами при опорі захисника. «Човниковий» біг 49 м. Навчальна гра.

3.

34.

 

Самоконтроль на заняттях баскетболом. Кидки однією рукою зверху в стрибку із середньої дистанції. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Рухливі  ігри.

4.

35.

 

Профілактика травматизму на заняттях баскетболом. Накривання м’яча. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса. Навчальна гра.

5.

36.

 

Методика виховання спритності. Блокування  при боротьбі за м’яч, що відскочив від щита. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Естафети.

6.

37.

 

Кидки  однією рукою зверху в стрибку із середньої і далекої дистанцій в русі з опором захисника. Вправи для розвитку сили м’язів кистей рук.  Навчальна гра.

7.

38.

 

Надання  першої долікарської допомоги. Зупинки, повороти, біг зі зміною напрямку за зоровим сигналом. Штрафний кидок. Вправи з обтяженнями, набивними м’ячами.

8.

39.

 

Методика виховання швидкісно-силових якостей. Штрафний кидок. Серійні стрибки поштовхом однієї та двох ніг із діставанням високих предметів. Естафети.

9.

40.

 

Українській баскетбол на сучасному етапі. Тактичні  взаємодії при активному опорі суперників. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Навчальна гра.

10.

41.

 

Надання  першої долікарської допомоги. Штрафний кидок. Різні способи пересувань, ловіння і передач м’яча в умовах жорсткого опору захисників. Вистрибування  з присіду. Рухливі ігри.

11.

42.

 

Методика виховання спритності. Навчальний норматив (6 кидків однією рукою зверху на відстані 3 м від щита). Прискорення з місця на 6, 9,12 м з різних вихідних положень. Двостороння гра.

 

Варіативний модуль ВОЛЕЙБОЛ, V рік вивчення (13 год.)

1.

43.

 

Правила техніки безпеки на ігровому майданчику. Пересування різними способами в поєднанні з технічними прийомами в нападі та захисті. «Човниковий» біг 46 м. Рухливі ігри.

2.

44.

 

Правила контролю під час занять волейболом. Передачі м’яча двома руками зверху в парах через сітку. Стрибкові вправи. Навчальна гра.

3.

45.

 

Основні засади суддівства. Передача м’яча двома руками зверху за спину в парах, трійках. Спеціальні вправи для розвитку гнучкості  плечового поясу. Естафети з м’ячем.                                                                                                                             

 

                                                                                                                             

 

                                                                                                                       Відповідає програмі

Директор ______________________

   _______________________________

_______________________________

 

ІІ семестр

4.

46.

 

Особливості фізичної підготовки волейболістів з урахуванням віку і статі. Верхня пряма подача. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Рухливі ігри з м’ячем.

5.

47.

 

Значення спеціальної фізичної підготовки. Передачі м’яча двома руками зверху в парах через сітку. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Естафети.

6.

48.

 

Правила самоконтролю під час занять волейболом. Навчальний норматив (передача м’яча двома руками зверху через сітку в парах). «Човниковий» біг 43 м. Навчальна гра.

7.

49.

 

Індивідуальні тактичні дії гравців у захисті. Підвідні вправи для нападаючого удару. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Навчальна гра.

8.

50.

 

 Правила контролю під час занять волейболом. Прийом та передача м’яча двома руками знизу через сітку в парах. Спеціальні вправи для розвитку  черевного пресу. Рухливі ігри.

9.

51.

 

Взаємодія гравців передньої та задньої ліній. Верхня пряма подача на партнера. «Човниковий» біг 46 м. Навчальна гра.

10.

52.

 

 Жести судді. Прийом м’яча двома руками знизу після верхньої прямої подачі від стіни та в парах. Спеціальні вправи для розвитку  сили  спини. Рухливі ігри з м’ячем.

11.

53.

 

Групові тактичні дії гравців у захисті. Система гри «кутом уперед». Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Навчальна гра.

12.

54.

 

Індивідуальні тактичні дії гравців у нападі. Прийом м’яча, що відскочив від сітки. Вправи для розвитку швидкісно-силових якостей. Рухливі ігри з м’ячем.

13.

55.

 

Навчальний норматив (прийом та передача м’яча двома руками знизу в парах). Групові тактичні дії гравців у нападі. «Човниковий» біг 46 м. Навчальна гра.

 

Варіативний модуль БАСКЕТБОЛ, V рік вивчення (13 год.)

1.

56.

 

Правила безпеки під час занять баскетболом. Асинхронне  ведення м’яча без зорового контролю. «Човниковий» біг 49 м.  Естафети з м’ячем.

2.

57.

 

Самоконтроль на заняттях баскетболом. Штрафний кидок. Прискорення з місця на 6, 9, 12 м з різних вихідних положень. Навчальна гра.

3.

58.

 

Методика виховання швидкісно-силових якостей. Накривання м’яча і блокування при боротьбі за м’яч, що відскочив від щита. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Рухливі ігри з м’ячем.

4.

59.

 

Українській баскетбол на сучасному етапі. Різні способи пересувань, зупинок у поєднанні з технічними прийомами нападу й захисту. «Човниковий» біг 49 м. Навчальна гра.

5.

60.

 

Профілактика травматизму на заняттях баскетболом. Блокування при боротьбі за м’яч, що відскочив від щита. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса. Рухливі  ігри.

6.

61.

 

Методика виховання спритності. Штрафний кидок. Спеціальні  вправи для розвитку фізичних якостей. Навчальна гра.

7.

62.

 

Надання  першої долікарської допомоги. Штрафний кидок. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба, кистей рук. Естафети з м’ячем.

8.

63.

 

Самоконтроль на заняттях баскетболом. Накривання м’яча і блокування при боротьбі за м’яч, що відскочив від щита. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи.

9.

64.

 

Методика виховання швидкісно-силових якостей. Штрафний кидок. Серійні стрибки поштовхом однієї та двох ніг із діставанням високих предметів. Навчальна гра.

10.

65.

 

Українській баскетбол на сучасному етапі. Штрафний кидок. Прискорення з місця на 6, 9,12 м з різних вихідних положень. Рухливі ігри з м’ячем.

11.

66.

 

Профілактика травматизму на заняттях баскетболом. Асинхронне  ведення м’яча без зорового контролю. Вправи з обтяженнями, набивними м’ячами. Навчальна гра.

12.

67.

 

Надання  першої долікарської допомоги. Навчальний норматив (6 штрафних кидків). Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Рухливі ігри.

13.

68.

 

Різні способи пересувань, зупинок у поєднанні з технічними прийомами нападу й захисту  у тактичних взаємодіях і при активному опорі суперників. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Навчальна гра.

 

Варіативний модуль ВОЛЕЙБОЛ, V рік вивчення (12 год.)

1.

69.

 

Правила техніки безпеки на ігровому майданчику. Передача м’яча двома руками зверху за спину в парах, трійках. «Човниковий» біг 46 м. Рухливі ігри з м’ячем.

2.

70.

 

Значення спеціальної фізичної підготовки волейболістів. Нижня пряма подача із-за лицьової лінії. Спеціальні вправи для розвитку гнучкості  плечового поясу. Естафети.

3.

71.

 

Загартовування організму. Друга передача через гравця зони № 3. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Навчальна гра.

4.

72.

 

Індивідуальні тактичні дії гравців у нападі. Верхня пряма подача на партнера. Дії гравців під сіткою в зоні № 3. Спеціальні вправи для розвитку  сили верхніх та нижніх кінцівок. Рухливі ігри з м’ячем.

5.

73.

 

Індивідуальні тактичні дії гравців у захисті. Верхня пряма подача на партнера. Нападаючий удар з власного підкидання. Вправи для розвитку  спритності. Естафети.

6.

74.

 

Правила центральної, задньої ліній. Групові тактичні дії гравців у захисті. Система гри «кутом уперед». Спеціальні вправи для розвитку  черевного пресу. Навчальна гра.

7.

75.

 

Профілактика травматизму під час занять волейболом. Взаємодія гравців передньої та задньої ліній. Вправи для розвитку гнучкості. Акробатичні вправи. Рухливі ігри з м’ячем.

8.

76.

 

Групові тактичні дії гравців у нападі. Нападаючий удар з власного підкидання. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Навчальна гра.

9.

77.

 

Технічна підготовка волейболістів. Одиночне блокування нападаючого удару. Система гри «кутом уперед». Спеціальні вправи для розвитку  черевного пресу. Рухливі ігри.

10.

78.

 

Правила центральної, задньої ліній. Верхня пряма подача на партнера. Прийом м’яча після подачі. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Навчальна гра.

11.

79.

 

Тактична підготовка волейболістів. Взаємодії гравців передньої та задньої ліній під час прийому м’яча після подачі. «Човниковий» біг 46 м. Естафети з м’ячем.

12.

80.

 

Жести судді. Навчальний норматив: верхня пряма подача (7 спроб). Прискорення з місця на 6, 9,12 м з різних вихідних положень. Навчальна гра.

 

Варіативний модуль ФУТБОЛ, V рік вивчення (12 год.)

1.

81.

 

Техніка безпеки під час уроків футболу. Вдосконалення вивчених способів ведення м’яча. Жонглювання м’ячем. Прискорення та ривки з м’ячем. Навчальна гра.

2.

82.

 

Загальна характеристика гри. Організація і побудова «стінки». Вибір правильної позиції під час кутового, штрафного та вільного ударів поблизу своїх воріт (для воротарів). Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Рухливі ігри з м’ячем.

3.

83.

 

Основні правила гри. Ловіння, відбивання, переведення та вибивання м’яча. Удари по м’ячу середньою частиною лоба без стрибка та у стрибку. Естафети з м’ячем.

4.

84.

 

Засоби  фізичної підготовки. «Закривання». Взаємодія з партнерами під час організації атаки. Удари на точність і дальність. Прискорення та ривки з м’ячем. Рухливі ігри.

5.

85.

 

Профілактика травматизму. Організація атаки під час уведення м’яча в гру (для воротарів). Зупинки м’яча підошвою, внутрішньою стороною стопи, стегном та грудьми (для хлопців) у русі. «Човниковий» біг 49 м. Навчальна гра.

6.

86.

 

Надання  першої долікарської допомоги. Фінти «відходом», «ударом», «зупинкою» в умовах ігрових вправ з активним двобоєм та навчальних ігор. Відбирання м’яча: вдосконалення вивчених прийомів. Розвиток витривалості.   Рухливі ігри  з м’ячем.

7.

87.

 

Навчальний норматив (5 ударів по нерухомому м’ячу у гандбольні ворота з 16,5 м). Навчальна гра. Вкидання м’яча з різних вихідних положень з місця і після розбігу. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Естафети з м’ячем.

8.

88.

 

Одяг, спортивна форма. Взаємодія в обороні під час виконання суперником стандартних комбінацій. «Перехоплення» та відбір м’яча. Естафети з м’ячем. Навчальна гра.

9.

89.

 

Жести судді. Удари правою та лівою ногами різними способами по м’ячу, що котиться й летить у різних напрямках, по різних траєкторіях, з різними швидкостями. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12 м. Рухливі ігри з м’ячем.

10.

90.

 

Видатні футболісти України. Різні способи ударів по м’ячу, зупинок, ведення залежно від напрямку, траєкторії та швидкості руху м’яча. Ривки до м’яча з наступним ударом по воротах. Вправи для розвитку швидкості.  Навчальна гра.

11.

91.

 

Попередження травматизму. Вибивання м’яча ногою із землі та з рук на дальність і точність. Організація атаки під час уведення м’яча в гру. Удари на точність і дальність з оцінюванням тактичної обстановки перед виконанням удару. Рухливі ігри.

12.

92.

 

Навчальний норматив (5 ударів у гандбольні ворота з 11 м після ведення м’яча). Взаємодія в обороні під час виконання суперником стандартних комбінацій. Розвиток витривалості. Естафети з м’ячем.

 

Варіативний модуль ЛЕГКА АТЛЕТИКА, V рік вивчення (13 год.)

1.

93.

 

Правила техніки безпеки під час занять легкою атлетикою. Біг 30 м. Прискорення з різних вихідних положень на 6, 9, 12, 20 м. Рухливі ігри.

2.

94.

 

Значення оздоровчого бігу для здоров’я людини. Біг 60 м. Спеціальні бігові вправи. Естафети з бігом і стрибками.

3.

95.

 

Вплив занять фізичними вправами на основні системи та функції організму. Біг 200м. Вправи для розвитку швидкості. Рухливі ігри з м’ячем.

4.

96.

 

Правила проведення змагань з бігу. Навчальний норматив (біг 60 м). Біг 400 м. Рухливі ігри.

5.

97.

 

Попередження травматизму. Стрибки в довжину з місця. Стрибкові вправи. Естафети з бігом і стрибками.

6.

98.

 

Видатні легкоатлети України. Стрибки в довжину з розбігу способом «прогинаючись». «Човниковий» біг 49 м. Рухливі ігри.

7.

99.

 

Засоби  фізичної підготовки. Стрибки у висоту з розбігу способом «переступання». Вправи для розвитку сили м’язів тулуба. Естафети.

8.

100.

 

Правила проведення змагань зі стрибків. Навчальний норматив (стрибок у довжину з розбігу способом «прогинаючись»). Стрибкові вправи. Естафети з бігом і стрибками.

9.

101.

 

Одяг, спортивна форма. Метання малого м’яча на дальність з розбігу. Спеціальні вправи для метань. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук. Естафети.

10.

102.

 

Види легкої атлетики. Метання малого м’яча на дальність з розбігу.  Кидання набивних м’ячів з різних вихідних положень (стоячи, сидячи і т.д.). Рухливі ігри з м’ячем.

11.

103.

 

Надання першої долікарської допомоги. Рівномірний біг 1000 м (дівчата), 1500 м (хлопці). Розвиток витривалості.   Естафети з бігом і стрибками.

12.

104.

 

Правила проведення змагань з метання. Навчальний норматив (метання малого м’яча на дальність з розбігу). «Човниковий» біг 49 м. Рухливі ігри з м’ячем.

13.

105.

 

Підсумковий урок.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 лютого 2022
Переглядів
876
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку