Календарно-тематичне планування для 1 класу

Про матеріал

на допомогу вчителеві

До підручників

  • 1.Навчальна програма для 1-4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів
  • з урахуванням змін, затверджених Наказом МОН України
  • від 05.08.2016 №948
  • 2.Буквар: Підруч. для 1 кл. загальноосвіт. навч. закл./ М.С. Вашуленко, О.В. Вашуленко — Видання друге, перероблене і доповнене. - К.: Видавничий дім «Освіта», 2015. – 152 с. : іл.
  • 3.Математика : підруч. для 1 кл. загальноосвіт. навч. закл. / М.В.Богданович, Г. П. Лишенко. – 3-тє вид.-Київ : Генеза, 2015.-160с. :іл.
  • 4.Природознавство : підруч. для загальноосвіт. навч. закл. : 1-й кл. / Т.Г.Гільберт, Т.В.Сак. – 2-ге. – К.: Генеза, 2013. – 112 с.
  • 5.Музичне мистецтво : підруч. для 1 кл. загальноосвіт. навч. закл. / О.В.Лобова. –Київ :Школяр, 2012. – 144с. : іл.
  • 6.Трудове навчання: підруч. для 1-го кл. загальноосвіт. навч. закл. / Тименко В.П. Веремійчик І.М. – К. : Генеза, 2012, - 112 с. : іл.
  • 7. Образотворче мистецтво: підруч. для 1 кл. /О.В.Калініченко, В.В.Сергієнко.-К. : Видавничий дім «Освіта», 2012. – 144 с. : іл.
  • 8.Основи здоров'я : підруч. для загальноосв. навч.закл. :1-й кл. / О.В.Гнатюк. – К. : Генеза, 2012. – 112с.
Перегляд файлу

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА

105   години

   години   на   тиждень)

 

№ з/п

 

Тема уроку

 

Дата

 

Примітки

 

Основи знань з фізичної культури

 

1

 

1

Бесіда «Фізична культура як сукупність різноманітних фізичних вправ, спрямованих на зміцнення здоров'я». Життєво важливі способи пересування людини. Постава як основа здоров’я.

 

 

 

 

2

 

1

Режим дня. Бесіда   «Спортивний   одяг   і   взуття.   Правила   рухливих ігор та безпеки на уроках фізичної культури». Організовуючі вправи: стійка широка, шикування. Вправи для верхніх кінцівок і плечового пояса, згинання та розгинання верхніх кінцівок. Рухлива гра «Швидко стати в шеренгу»

 

 

 

 

3

 

1

Бесіда «Олімпійські ігри.».  Організовуючі вправи. Колові рухи руками у фронтальній та сагітальній площині. Рухлива гра «Ми весела дітвора»

 

 

 

 

Вправи для формування культури рухів з елементами гімнастики 

 

4

 

1

Бесіда «Режим дня. Особиста гігієна».

Загальнорозвивальні вправи без предметів. Вправи для м'язів ту­луба з вихідних положень стоячи. Рухлива гра «На свої місця»

 

 

 

 

5

 

1

Загальнорозвивальні вправи: комп­лекс ранкової гімнастики. Вправи для м'язів тулуба з ви­хідних положень сидячи. Рухлива гра «На свої місця»

 

 

 

 

6

 

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів. Вправи для м'язів тулуба з вихідних положень лежачи. Рухлива гра «Літає – не літає»

 

 

 

 

7

 

1

Загальнорозвивальні  вправи  без  предметів (імітаційного характеру). Комплекс для формування правильної поста­ви. Рухлива гра «Слухай сигнал»

 

 

 

 

8

1

 

Загальнорозвивальні вправи: комплекс для профілактики плоскостопості. Вправи на положення тіла у просторі: сіди (ноги нарізно, на п'ятах). Вправи для м'язів тулуба з вихід­ного положення стоячи. Рухлива гра «Театр звірів»

 

 

 

 

9

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   гімнастичною   палицею. Вправи на положення тіла у просторі: сіди (на п'ятах, зі­гнувши ноги), упори присівши. Вправи для м'язів тулуба з вихідних положень сидячи. Рухлива гра «Театр звірів»

 

 

 

 

10

 

1

Загальнорозвивальні вправи з прапорцями. Комплекс фізкультурної паузи. Вправи на положення тіла у просторі: упори лежачи, лежачи ззаду. Вправи для м'язів тулуба з вихідних положень лежачи: нахили вперед, у сторони, назад. Рухлива гра «Життя лісу»

 

 

 

 

11

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   гімнастичною   палицею. Комплекс для формування правильної постави. Вправи на положення тіла у просторі: упори стоячи, стоячи на колі­нах. Вправи для м'язів тулуба з вихідних положень лежа­чи: нахили вперед, назад, повороти тулуба, пружні рухи. Рухлива гра «Життя лісу»

 

 

 

 

12

 

1

Загальнорозвивальні вправи з прапорцями. Комплекс для профілактики плоскостопості. Вправи на положення тіла у просторі: виси стоячи. Вправи для м'язів живота з вихід­ного положення лежачи на спині. Вправа на релаксацію «Лимон». Рухлива гра «Літає — не літає»

 

 

 

 

13

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Комплекс ранкової гігієнічної гімнастики. Вправи на положення тіла у просто­рі: виси, сіди, упори. Вправи для м'язів живота з вихідно­го положення лежачи на животі. Рухлива гра «Літає — не літає»

 

 

 

 

14

1

Загальнорозвивальні вправи. Комплекс фізкультурної паузи. Сіди: ноги нарізно, на п'ятах, зігнувши ноги. Підйом з положення лежачи з положення сидячи. Вправа на релаксацію «Лимон». Рухлива гра «Секретне завдання»

 

 

15

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Комплекс фізкуль­турної паузи. Вправи на положення тіла у просторі: сіди, упори, виси. Вправи для м'язів живота: піднімання з по­ложення лежачи в положення сидячи. Рухлива гра «Швидко стати в шеренгу»

 

 

 

 

16

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою. Вправи на положення тіла у просторі: сіди, упори, виси. Елементи акробатики: групування сидячи. Вправи для м'язів спини: впра­ви з вихідного положення лежачи на животі. Рухлива гра «На свої місця!»

 

 

 

 

17

 

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів. Комплекс для формування  правильної постави.  Вправи  на  положення тіла у просторі. Елементи акробатики: групування лежачи. Рухлива гра «Секретне завдання»

 

 

 

 

18

 

1

Загальнорозвивальні вправи з гімнастичною палицею, ви­крути рук з гімнастичною палицею. Вправи на положення тіла у просторі: сіди, упори, виси. Елементи акробатики: перекати в групуванні. Рухлива гра «Швидко стати в ше­ренгу»

 

 

 

 

19

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   м'ячами.   Комплекс   для профілактики плоскостопості. Вправи на положення тіла у просторі: сіди, упори, виси. Елементи акробатики: групування, перекид боком. Вправа на релаксацію «Пташки». Рухлива гра «Переліт птахів»

 

 

 

 

20

 

1

Загальнорозвивальні  вправи зі скакалкою,  викрути  рук зі скакалкою. Комплекс ранкової гігієнічної гімнастики. Вправи на положення тіла у просторі: сіди, упори, виси. Елементи акробатики: групування. Рухлива гра «Секретне завдання»

 

 

 

 

21

 

1

Загальнорозвивальні вправи (за вибором). Комплекс фізкультурної паузи. Згинання і розгинання рук в упорі лежачи. Елементи акробатики: групування сидячи, перекати у групуванні, перекид боком. Вправи для м'язів нижніх кін­цівок та збільшення рухливості кульшових суглобів. Рухли­ва гра «Секретне завдання»

 

 

 

 

22

 

1

Загальнорозвивальні вправи (за вибором). Комплекс для формування правильної постави. Нахили тулуба з положення сидячи. Рухлива гра «Тихо — гучно»

 

 

 

 

23

 

1

Загальнорозвивальні вправи (за вибором). Комплекс для профілактики плоскостопості. Підтягування у висі лежачи. Елементи акробатики: групування сидячи, перекати у групуванні, перекид боком. Рухлива гра «Тихо — гучно»

 

 

 

 

24

1

Загальнорозвивальні  вправи зі скакалкою,  викрути  рук зі скакалкою. Комплекс ранкової гігієнічної гімнастики. Вправи на положення тіла у просторі: упори (присівши, стоячи, стоячи на колінах).  Елементи акробатики: групування. Рухлива гра «Мандрівка оплесків»

 

 

25

1

Загальнорозвивальні вправи з гімнастичною палицею, викрути рук з гімнастичною палицею. Вправи на положення тіла у просторі: сіди, упори, виси. Елементи акробатики: перекати в групуванні. Рухлива гра «На свої місця»

 

 

26

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів. Комплекс для формування  правильної постави.  Вправи  на  положення тіла у просторі. Елементи акробатики: групування лежачи, перекид боком. Рухлива гра «Секретне завдання»

 

 

27

1

Загальнорозвивальні вправи з прапорцями. Комплекс для профілактики плоскостопості. Вправи на положення тіла у просторі: виси стоячи. Вправи для м'язів живота з вихід­ного положення лежачи на спині. Вправа на релаксацію «Лінива кішечка». Рухлива гра «Літає — не літає»

 

 

Вправи для оволодіння навичками пересувань

 

28

 

1

Бесіда «Правила безпеки під час виконання видів пересувань». Загальнорозвивальні   вправи  без  предметів.  Ходьба  на носках, п'ятах. Біг з високим підніманням стегна. Танцю­вальні кроки: приставний крок убік, уперед, назад. Рухли­ва гра «Ой, у полі жито»

 

 

 

 

29

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   гімнастичною   палицею. Ходьба на носках, п'ятах, ходьба з високим підніманням стегна. Біг з високим підніманням стегна, із закиданням гомілок. Танцювальні кроки: приставний крок убік, уперед, назад. Рухлива гра «Ой, у полі жито»

 

 

 

 

30

 

1

Загальнорозвивальні вправи з прапорцями. Ходьба на нос­ках, п'ятах, з високим підніманням стегна, у напівприсіді. Біг з високим підніманням стегна, із закиданням гомілок, зі зміною напрямку. Рухлива гра «До своїх прапорців»

 

 

 

 

31

 

1

Загальнорозвивальні  вправи з м'ячами. Ходьба на  носках, п'ятах, з високим підніманням стегна, у напівприсіді, у присіді. Біг з високим підніманням стегна, із закиданням гомілки, зі зміною напрямку. Рухлива гра «До своїх прапорців»

 

 

 

 

32

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою. Ходьба на носках, п'ятах, з високим підніманням стегна, у напівприсіді, у присіді, з різними положеннями рук. Біг з різних вихід­них положень. Рухлива гра «По гриби»

 

 

 

 

33

 

1

Загальнорозвивальні   вправи  без   предметів.   Ходьба  на носках, на п'ятах, з різними положеннями рук. Біг з різних вихідних положень, «човниковий» біг 4 х 9 м. Рухлива гра «По гриби»

 

 

 

 

34

 

1

Загальнорозвивальні вправи з гімнастичною палицею, викрути з гімнастичною палицею. Ходьба «змійкою». «Човниковий» біг 4 х 9 м. Танцювальні кроки: перемінний крок.  Рухлива гра «Ми весела дітвора»

 

 

 

 

35

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами, вправи на рівновагу. Ходьба «змійкою», ходьба на  підвищеній опорі. Біг з високого старту до З0 м. Танцювальні кроки: приставний крок, перемінний крок. Рухлива гра «Ми весела дітвора»

 

 

 

 

36

 

1

Загальнорозвивальні вправи з прапорцями. Ходьба «змійкою», ходьба на підвищеній опорі з різними положеннями рук. Біг з різних вихідних положень. Танцювальні кроки: приставний крок, кроки на півпальцях під музичний супровід. Рухлива гра «До своїх прапорців»

 

 

 

 

37

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою, викрути рук зі скакалкою. Ходьба «змійкою», ходьба на підвищеній опо­рі з різними положеннями рук, чергуючи з присіданнями. Біг з високого старту до З0 м. Танцювальні кроки: кроки з витягнутою стопою, «маятник». Рухлива гра «До своїх прапорців»

 

 

 

 

38

 

1

Загальнорозвивальні   вправи  без   предметів.  Ходьба  на підвищеній опорі з різними положеннями рук, чергуючи з присіданнями, нахилами. «Човниковий» біг 4 х 9 м. Танцювальні кроки: повороти , нахили тулуба у поєднанні з різними кроками під музичний супровід. Рухлива гра «Виклик номерів»

 

 

 

 

39

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   гімнастичною   палицею. Комплекс для формування правильної постави. Лазіння по горизонтальній і похилій гімнастичній лаві в упорі стоячи на колінах. Танцювальні кроки: повороти, нахили тулуба у поєднанні з різними кроками під музичний супровід. Рухлива гра «Виклик номерів»

 

 

 

 

40

 

1

Загальнорозвивальні вправи з прапорцями. Комплекс для профілактики плоскостопості. Ходьба «змійкою», на носках, п'ятах. Біг до 500 м. Лазіння по гімнастичній стінці в різних напрямках. Танцювальні кроки: кроки з витягнутою стопою, «маятник».  Рухлива гра «Ловіння мавп»

 

 

 

 

41

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Комплекс ранкової гігієнічної гімнастики. Ходьба з високим підніманням стегна, у напівприсіді, у присіді. Біг з різних вихідних по­ложень. Лазіння по горизонтальній і похилій гімнастичній лаві в упорі стоячи на колінах. Вправи з подоланням влас­ної ваги на похилій площині. Рухлива гра «Іподром»

 

 

 

 

42

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   зі   скакалкою.   Ходьба   на підвищеній  опорі   з   різними   положеннями   рук,  чергуючи з присіданнями, нахилами. «Човниковий» біг 4 х 9 м. Лазіння по гімнастичній стінці в різних напрямках. Лазіння в упорі на колінах та упорі присівши. Нахили тулуба в різних напрямках у положенні стоячи. Рухлива гра «Будиночки»

 

 

 

 

43

 

1

Загальнорозвивальні   вправи  без   предметів.   Чергування ходьби та бігу до 1000 м. Танцювальні кроки: танцювальні імпровізаційні вправи. Перелізання через перешкоду заввишки до 80 см. Перелізання через перешкоди з опорою на руки. Підтягування у висі лежачи та у висі (хлопці). Рух­лива гра «Будиночки»

 

 

 

 

44

 

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів. Комплекс для формування правильної постави. Лазіння по горизонтальній та похилій гімнастичній лаві в упорі стоячи на колінах. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи від гімнастич­ної лави та від підлоги (хлопці). Рухлива гра «Іподром»

 

 

 

45

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   гімнастичною   палицею. Комплекс фізкультурної паузи. Перелізання через пере­шкоду висотою  до 80 см, підлізання під перешкодою. Повторний біг 4 х 10 м, біг з високого старту. Рухлива гра «Іподром»

 

 

 

 

46

 

1

Загальнорозвивальні вправи з гімнастичною палицею. Викрути рук із гімнастичною палицею, пружні рухи в широкій стійці. Ходьба «змійкою», у напівприсіді, у присіді, з різ­ними  положеннями рук.  Прискорення з різних вихідних положень. Біг на місці з максимальною частотою кроків. Рухлива гра «Горобці і ворони»

 

 

 

 

47

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Ходьба на носках, п'ятах, у напівприсіді, у присіді. Біг на дистанцію до 500 м. Танцювальні кроки: танцювальні імпровізаційні вправи. Махові рухи руками і ногами в різних напрямках з амплітудою, що поступово збільшується. Рухлива гра «Горобці і ворони»

 

 

 

 

48

1

Визначення резервних мож­ливостей учнів за видами, що визначають показники динаміки змін розвитку фізичних якостей учнів. Рухлива гра (за вибором дітей)

 

 

49

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Ходьба на носках, п'ятах,  із  високим  підніманням стегна.  Біг з  різних  вихідних положень, «човниковий» біг 4 х 9 м, 3 х 10 м. Танцювальні кроки: танцювальна комбінація на 32 такти. Рухлива гра «Ловіння мавп»

 

 

 

 

50

 

1

Загальнорозвивальні   вправи  без  предметів.  Вправи  для м'язів нижніх кінцівок та збільшення рухливості кульшо­вих суглобів: присіди, напівприсіди, відведення ніг у сто­рони з різних вихідних положень. Лазіння та перелізання. Рухлива гра «Ловіння мавп»

 

 

 

 

51

 

1

Загальнорозвивальні  вправи без  предметів.  Вправи для профілактики плоскостопості: ходьба на носках, з перекатами з п'ят на носки, «гусінь». Лазіння по гімнастичній стінці  в  різних  напрямках,  підлізання  під  перешкодою. Рухлива гра «Садіння картоплі»

 

 

 

 

52

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою. Комплекс вправ для формування правильної постави. Ходьба «змійкою». Біг з високим підніманням стегна, із закиданням гомілок, зі зміною напрямку. Лазіння та перелізання. «Напівшпагат». Рухлива гра «Садіння картоплі»

 

 

 

 

53

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   гімнастичною   палицею, викрути рук з гімнастичною палицею. Пересування із зупинками за зоровим і слуховим сигналами, під час пересування раптові зупинки у заданій позі за сигналом. Лазіння і перелізання. Рухлива гра

 

 

 

 

54

1

Загальнорозвивальні  вправи без  предметів.  Вправи для профілактики плоскостопості: ходьба на носках, з перекатами з п'ят на носки, «гусінь». Ходьба на підвищеній опорі (гімнастичній лаві) з різним положенням рук, чергуючи з присіданнями, нахилами. Рухлива гра «Садіння картоплі»

 

 

 

 

55

1

Загальнорозвивальні   вправи  без  предметів.  Вправи  для м'язів нижніх кінцівок та збільшення рухливості кульшо­вих суглобів: присіди, напівприсіди, відведення ніг у сто­рони з різних вихідних положень. «Напівшпагат». Лазіння та перелізання. Рухлива гра «Ловіння мавп»

 

 

 

 

56

 

1

Загальнорозвивальні вправи з гімнастичною палицею. Викрути рук із гімнастичною палицею, пружні рухи в широкій стійці. Ходьба «змійкою», у напівприсіді, у присіді, з різ­ними  положеннями рук. Біг на місці з максимальною частотою кроків. Рухлива гра «Горобці і ворони»

 

 

 

 

57

 

1

Загальнорозвивальні вправи з прапорцями. Комплекс для профілактики плоскостопості. Ходьба «змійкою», на носках, п'ятах. Біг до 500 м. Лазіння по гімнастичній стінці в різних напрямках. Танцювальні кроки: кроки з витягнутою стопою, «маятник».  Рухлива гра «Ловіння мавп»

 

 

 

 

58

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами, вправи на рівновагу. Ходьба «змійкою», ходьба на  підвищеній опорі. Біг з високого старту до З0 м. Танцювальні кроки: приставний крок, перемінний крок. Рухлива гра «Ми весела дітвора»

 

 

 

 

59

 

1

Загальнорозвивальні  вправи без  предметів.  Вправи для профілактики плоскостопості: ходьба на носках, з перекатами з п'ят на носки, «гусінь». Лазіння по гімнастичній стінці  в  різних  напрямках,  підлізання  під  перешкодою. Рухлива гра «Ловіння мавп»

 

 

 

 

60

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою. Комплекс вправ для формування правильної постави. Ходьба «змійкою». Біг з високим підніманням стегна, із закиданням гомілок, зі зміною напрямку. Лазіння та перелізання. Рухлива гра

 

 

 

 

61

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою, викрути рук зі скакалкою. Ходьба «змійкою», ходьба на підвищеній опо­рі з різними положеннями рук, чергуючи з присіданнями. Біг з високого старту до З0 м.  Рухлива гра «До своїх прапорців»

 

 

 

 

62

 

1

Загальнорозвивальні   вправи  без   предметів.  Ходьба  на підвищеній опорі з різними положеннями рук, чергуючи з присіданнями, нахилами. Пружинячі рухи у широкій стійці. «Човниковий» біг  4 х 9 м. Тан­цювальні кроки: танцювальні імпровізаційні кроки. Рухлива гра «Виклик номерів»

 

 

63

 

1

Загальнорозвивальні вправи з прапорцями. Комплекс для профілактики плоскостопості. Ходьба «змійкою», на носках, п'ятах.  Лазіння по гімнастичній стінці в різних напрямках. Танцювальні кроки: танцювальні імпровізаційні кроки.  Рухлива гра «Вовк у канаві»

 

 

64

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Комплекс ранкової гігієнічної гімнастики. Ходьба з високим підніманням стегна, у напівприсіді, у присіді. Біг з різних вихідних положень. Лазіння по горизонтальній і похилій гімнастичній лаві в упорі стоячи на колінах. Вправи з подоланням влас­ної ваги на похилій площині. Рухлива гра «Вовк у канаві»

 

 

65

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Ходьба на носках, п'ятах,  із  високим  підніманням стегна.  Біг з  різних  вихідних положень, «човниковий» біг 4 х 9 м.  Рухлива гра «Ловіння мавп»

 

 

66

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою. Комплекс вправ для формування правильної постави. Ходьба «змійкою». Біг з високим підніманням стегна, із закиданням гомілок, зі зміною напрямку. Лазіння та перелізання. Рухлива гра

 

 

Вправи для опанування навичками володіння  м'ячем

 

67

1

Бесіда «Правила безпеки під час занять з м'ячем». Загальнорозвивальні   вправи   з   м'ячами.   Комплекс   для формування правильної постави. Вправи з малим м'ячем: тримання м'яча, підкидання м'яча правою і лівою рукою. Метання м'яча у вертикальну ціль з відстані

8 - 10 м. Рух­ливі ігри «Хто влучніше», «Жонглер»

 

 

68

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Вправи на відчут­тя правильної постави біля гімнастичної стінки, біля дзер­кала. Вправи з великим м'ячем. Удари м'яча об підлогу однією та двома руками. Передавання м'яча з рук у руки в колі, колоні, шерензі, праворуч, ліворуч, над головою, під ногами. Рухлива гра «Гравець у колі»

 

 

69

 

1

Загальнорозвивальні вправи з гімнастичною палицею, ви­крути рук із палицею. Вправи з малим м'ячем. Метання м'яча у вертикальну ціль з відстані 8 - 10 м. Рухливі ігри «Хто влучніше?», «Жонглер»

 

 

 

 

70

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   м'ячами.   Комплекс   для формування правильної постави. Вправи з малим м'ячем. Метання м'яча у вертикальну ціль з відстані

8 - 10 м. Рух­ливі ігри «Хто влучніше», «Жонглер»

 

 

 

 

71

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Вправи на відчуття правильної постави біля вертикальної осі, біля дзеркала. Вправи  з  великим  м'ячем.  Тримання  м'яча.  Підкидання м'яча і ловіння його після відскоку від підлоги. Передаван­ня м'яча з рук у руки в колі. Удари м'яча об підлогу однією та двома руками. Рухлива гра «Гравець у колі»

 

 

 

 

72

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Вправи для відчут­тя правильної постави біля гімнастичної стінки, біля дзер­кала. Вправи з великим м'ячем. Удари м'яча об підлогу однією та двома руками. Передавання м'яча з рук у руки в колі, колоні, шерензі, праворуч, ліворуч, над головою, під ногами. Рухлива гра «Гравець у колі»

 

 

 

 

73

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою, викрути рук зі скакалкою. Вправи з великим м'ячем. Перекидання м'яча в парах. Ведення м'яча на місці правою і лівою рукою. Рухлива гра «Влучно в ціль»

 

 

 

 

74

 

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   прапорцями.   Різні   види ходьби і бігу. Вправи з великим м'ячем. Ведення м'яча носком у кроці. Зупинка м'яча, що котиться, підошвою. Рухливі ігри «Влучно в ціль», «Світлофор»

 

 

 

 

75

 

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Різні види ходьби і бігу. Вправи з великим м'ячем. Передавання м'яча різни­ми способами. Ведення м'яча носком у кроці. Удари внутрішнім боком ступні  по нерухомому м'ячу. Рухлива гра «Хвос­тики»

 

 

 

 

76

 

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів. Махові рухи руками та ногами в різних напрямках за амплітудою, що поступово збільшується. Нахили тулуба в положенні стоячи. Вправи з м'ячем. Перекидання м'яча в парах. Ведення м'яча на місці правою і лівою рукою. Рухлива гра «Пере­дав — сідай!»

 

 

 

 

77

 

1

Загальнорозвивальні вправи. Вправи на координацію. Пе­ресування по підвищеній і обмеженій за площиною опорі. Вправи з великим м'ячем. Зупинка м'яча, що котиться, підошвою. Ведення м'яча носком. Удари внутрішнім боком ступні по нерухомому м'ячу. Рухлива гра «Займи вільне коло»

 

 

 

 

78

 

1

Загальнорозвивальні вправи. Комплекс для профілактики плоскостопості. Різні види ходьби і бігу. Вправи з вели­ким м'ячем. Передавання м'яча різними способами. Удари м'яча об підлогу однією та двома руками. Ведення м'яча на місці правою і лівою рукою. Рухлива гра «Приборкувач м'яча»

 

 

 

 

79

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Вправи для відчут­тя правильної постави біля гімнастичної стінки, біля дзер­кала. Вправи з великим м'ячем. Удари м'яча об підлогу однією та двома руками. Передавання м'яча з рук у руки в колі, колоні, шерензі, праворуч, ліворуч, над головою, під ногами. Рухлива гра «Гравець у колі»

 

 

80

1

Загальнорозвивальні вправи з м'ячами. Вправи для профілактики плоскостопості. Вправи з великим м'ячем. Удари м'яча об підлогу однією та двома руками. Перекидання м'яча у парах. Рухлива гра «Гравець у колі»

 

 

81

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   м'ячами.   Комплекс   для формування правильної постави. Вправи з малим м'ячем: підкидання м'яча і ловіння його після відскоку від підлоги.Метання м'яча у вертикальну ціль з відстані 8 — 10 м. Рух­лива гра «Гарячий м'яч»

 

 

82

1

Загальнорозвивальні   вправи   з   м'ячами.   Комплекс   для формування правильної постави. Ведення м'яча на місці правою і лівою рукою; ведення м'яча носком у кроці. Рухлива гра «Гарячий м'яч»

 

 

Стрибкові вправи

83

 

1

Бесіда «Правила безпеки під час занять стрибковими вправами». Загальнорозвивальні вправи. Комплекс ранкової гігієнічної гімнастики. Вправи на координацію. Стрибки на місці на одній, двох ногах,  із поворотами праворуч, ліворуч, кругом. Різновиди ходьби, бігу. Рухлива гра «Хто більше»

 

 

 

 

84

 

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів на місці. Впра­ви для м'язів: нахили та повороти голови. Вправи для верх­ніх кінцівок і плечового пояса, для м'язів живота. Стрибки на місці на одній, двох ногах, із поворотами праворуч, ліворуч, кругом. Стрибки із просуванням уперед, назад, у присіді правим і лівим боком. Рухлива гра «Стрибунці-горобчики»

 

 

 

 

85

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою, викрути рук зі скакалкою. Стрибки зі скакалкою. Стрибки поодинці, парами через довгу скакалку, що гойдається, обертається вперед, назад. Різновиди ходьби, бігу. Рухлива гра «Стрибунці-горобчики»

 

 

 

 

86

 

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою. Пружні нахили в положенні сидячи. Вистрибування вгору із присіду. Стрибки зі скакалкою. Стрибки на двох ногах, почергово, обертаючи скакалку вперед. Різновиди ходьби, бігу. Рухлива гра «Стрибки по купинах»

 

 

 

 

87

1

Загальнорозвивальні вправи з мячем. Вправи для розвитку сили. Стрибки в глибину з висоти до 40 см із мяким приземленням. Зіскок з гімнастичної лави вигнувшись. Різновиди ходьби., бігу. Рухлива гра «Стрибки по купинах»

 

 

88

 

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів.  Вправи для розвитку гнучкості. Стрибки  у висоту через гімнастичну палицю, гумову мотузку з місця, із прямого розбігу. Рухлива гра «Через зони»

 

 

 

 

89

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів.  Комплекс для профілактики плоскостопості. Стрибки у висоту: застрибування на підвищену опору і зістрибування вигнувшись. Різновиди ходьби., бігу. Рухлива гра «Через зони»

 

 

90

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою. Пружні нахили в положенні сидячи. Вистрибування вгору із присіду. Стрибки парами через довгу скакалку, що гойдається. Стрибки на двох ногах, почергово, обертаючи скакалку вперед. Різновиди ходьби, бігу. Рухлива гра «Стрибки по купинах»

 

 

91

1

Загальнорозвивальні вправи зі скакалкою. Стрибки парами через довгу скакалку, що обертається вперед, назад. Стрибки на двох ногах, почергово, обертаючи скакалку вперед. Різновиди ходьби, бігу. Рухлива гра «Хто більше?»

 

 

92

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів на місці. Впра­ви для м'язів: нахили та повороти голови. Вправи для верх­ніх кінцівок і плечового пояса, для м'язів живота. Стрибки на місці на одній, двох ногах, із поворотами праворуч, ліворуч, кругом. Стрибки із просуванням уперед, назад, у присіді правим і лівим боком. Рухлива гра «Стрибунці-горобчики»

 

 

93

1

Загальнорозвивальні вправи з мячем. Вправи для розвитку сили. Стрибки у висоту через гімнастичну палицю, гумову мотузку з місця. Рухлива гра «Стрибунці-горобчики»

 

 

94

1

Загальнорозвивальні вправи з мячем. Вправи для розвитку сили. Стрибки у висоту через  гумову мотузку з прямого розбігу. Рухлива гра «Через зони»

 

 

95

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів.  Комплекс для профілактики плоскостопості. Стрибки у довжину з місця поштовхом однієї, двох ніг. Рухлива гра «Стрибки по «купинах».

 

 

96

1

Загальнорозвивальні вправи без предметів.  Комплекс для профілактики плоскостопості. Стрибки у довжину з місця поштовхом однієї, двох ніг. Застрибування на підвищену опору (3-4 мати, складені один на один) і зістрибування вигнувшись. Рухлива гра «Стрибки по «купинах».

 

 

97

1

Загальнорозвивальні вправи. Вправи для розвитку координації: пересування по підвищеній і обмеженій за площиною опорі; подолання природних перешкод. Рухливі ігри та естафети.

 

 

98

1

Загальнорозвивальні вправи. Вправи для розвитку гнучності: нахили тулуба в різних напрямках у положенні сидячи, пружинні нахили у положенні сидячи. Рухливі ігри та естафети.

 

 

99

1

Загальнорозвивальні вправи. Вправи для розвитку сили: згинання та розгинання рук в упорі лежачи від гімнастичної лави та від підлоги, вистрибування вгору із присіду. Рухливі ігри та естафети.

 

 

100

1

Визначення показників динаміки змін розвитку фізичних якостей учнів. Рухлива гра  «Стрибки по «купинах».

 

 

101

1

Визначення показників динаміки змін розвитку фізичних якостей учнів. Рухлива гра «Стрибунці-горобчики»

 

 

102

1

Визначення показників динаміки змін розвитку фізичних якостей учнів. Рухлива гра «Хто більше?»

 

 

103

1

Підготовчі та загальноосвітні вправи. Рухливі ігри.

 

 

104

1

Підготовчі та загальноосвітні вправи. Рухливі ігри.

 

 

105

1

Підсумковий  урок за рік

 

 

 

Перегляд файлу

Навчання грамоти (українська мова і читання) (за букварем М. С. Вашуленка,

О. В. Вашуленко)

Списування – 1

Контроль навичок читання вголос - 1

 

Тема уроку

Дата

 

При

мітка

Добукварний період

1

Ч

1

Вступ. Знайомство з «Букварем». Державний Гімн України. Опрацювання вірша Г.Чубач «Батьківщина».   (3-5с.)

 

 

2

П

1

Ознайомлення із зошитом для письма, письмовим приладдям. Правила сидіння за партою. Розфарбовування малюнків.

 

 

3

Ч

1

Практичне ознайомлення зі словами – назвами предметів, граматичними питаннями до них.

 Бесіда на тему «Розваги дітей улітку».  (6-7с.)

 

 

4

П

1

Закріплення правил користування письмовим приладдям. Положення ручки (олівця) в руці під час письма.  Розфарбовування малюнків штрихами відповідної форми (прямими, півовальними)

 

 

5

Ч

1

Практичне ознайомлення зі словами – назвами ознак, граматичними питаннями до них.

Бесіда на тему «Режим дня школяра».  (8с.)

 

 

6

П

1

Розташування зошита на парті під час письма. Рух кисті уздовж рядка у процесі виконання графічних вправ.

 

 

7

Ч

1

Слухання і розповідання казки. Уявлення про діалог (без терміна).   Практичне ознайомлення зі словами – назвами дій, граматичними питаннями до них. (9с.)

 

 

8

П

1

Основний рядок сітки зошита(верхня, нижня рядкові лінії). Зображення хвилястих ліній перервними і неперервними рухами руки. Письмо прямих ліній у рядку в напрямку зліва-направо і згори-вниз.

 

 

9

Ч

1

Розрізнення назв предметів за питаннями хто це? що це?. Складання речень (10-11с.)

 

 

10

П

1

Робочий рядок, його складові частини. Проведення похилих ліній.

 

 

11

Ч

1

Практичне ознайомлення з реченням. Складання речень

(12-13с.)

 

 

12

П

1

Ознайомлення з міжрядковою лінією сітки зошита. Хвилеподібні лінії. Зображення малих і великих дугоподібних ліній.

 

 

13

Ч

1

Ознайомлення учнів зі складом. Поділ слів на склади. (14-15с.) Робота з дитячою книжкою Українська народна казка «Рукавичка»

 

 

14

П

1

Похила  лінія. Проведення овалів, півовалів. Розвиток звязного мовлення «Навчальне приладдя».

 

 

15

Ч

1

Ознайомлення учнів зі складовою будовою слова. Поділ слів на склади. Поняття про наголос, наголошений склад. Складання речень (16с.)

 

 

16

П

1

Закріплення вмінь учнів зображувати овали. Порівняння елементів з малюнками.

 

 

17

Ч

1

Мовні і немовні звуки. Поділ слів на склади. Складання речень(17с.)

 

 

18

П

1

Письмо похилих паличок із закругленням унизу та вгорі.

 

 

19

Ч

1

Уявлення про голосні і приголосні звуки. Складання речень (18с.)

 

 

20

П

1

Написання подовженої палички з петлею внизу. Закріплення вміння письма похилих ліній.

 

 

21

Ч

1

Уявлення про тверді і м’які приголосні, умовне позначення їх на письмі(19с.)

 

 

22

П

1

Написання подовженої палички з петлею вгорі. Самостійне домальовування малюнків.

 

 

23

Ч

1

Звуковий аналіз простих за звуковою будовою слів. Розучування лічилок, мирилок, потішок, українських народних ігор.

 

 

24

П

1

Повторення правил письма. Вправляння у письмі овалів окремо і в поєднанні у повній сітці зошита.

 

 

25

Ч

1

Культура спілкування і культура мовлення. Побудова звукової схеми слів. Складання речень (20с.)

 

 

26

П

 

Письмо додаткових елементів букв. Розфарбовування малюнків.

 

 

27

Ч

1

Складання розповіді за серією малюнків. Узагальнюючий урок добукварного періоду.(21с.) Робота з дитячою книжкою  Українська народна казка «Ріпка»

 

 

28

П

1

Порівняння елементів у рядку і на малюнку. Знаходження спільного. Закріплення письма основних елементів букв. Розвиток звязного мовлення «Явища природи». 

 

 

Букварний період

29

Ч

1

Звук [а]. Позначення його буквами А,а. Складання речень с.22

 

 

30

П

1

Письмо малої букви а. Звуковий аналіз слів з виучуваною буквою.

 

 

31

Ч

1

Закріплення букви Аа та її звукового значення. с.23

 

 

32

П

1

Аналіз складових елементів великої букви А. Письмо великої букви А.

 

 

33

Ч

1

Звук [у]. Буква У. Вправляння у звуковому аналізі слів.с.24

 

 

34

П

1

Письмо рядкової букви у. Складання речень.

 

 

35

Ч

1

Закріплення букви Уу , її звукового значення. Складання речень. с. 25

 

 

36

П

1

Аналіз складових елементів великої букви У. Письмо великої букви У.

 

 

37

Ч

1

Звук [о]. Буква О. Складання розповіді за малюнком.с.26-27.

Вивчення вірша Р.Скиби «Звичка є у совеняти…» напам’ять

 

 

38

П

1

Написання великої та рядкової букви о. Порівняння групи букв.

 

 

39

Ч

1

Звук [и]. Буква и. Один предмет – багато предметів. Складання речень. с.28-29.

 

 

40

П

1

Письмо букви и. Ознайомлення з безвідривним письмом складових елементів літер.

 

 

41

Ч

1

Звук [м]. Буква «ем». Читання прямих складів з вивченими літерами.с.30.  Робота з дитячою книжкою  Українська народна пісня-гра  «Ходить гарбуз по городу»

 

 

42

П

1

Письмо малої букви м. Письмо прямих, обернених складів з буквою м, слова мама. Розвиток звязного мовлення «Ввічливі слова». 

 

 

43

Ч

1

Закріплення букви Мм , її звукового значення. Перехід до читання прямих складів типу злиття пг. Вправи на доповнення незавершених речень. С. 31

 

 

44

П

1

Аналіз складових елементів великої букви М.. Письмо великої букви М. Письмо складів, слів і речень з великою буквою М.

 

 

45

Ч

1

Звук [і], буква І і.  Звук [і] в ролі окремого слова.с.32-33

 

 

46

П

1

Письмо літери І і. Безвідривне і відривне поєднання літер у складах.

 

 

47

Ч

1

Звуки [н], [н'].  Буква «ен». Вправи на доповнення незавершених речень.с.34-35

 

 

48

П1

Письмо малої літери н. Аналіз складових елементів літери.

 

 

49

Ч

1

Закріплення букви Нн, її звукового значення. Читання слів, речень.

 

 

50

П

1

Аналіз складових елементів великої букви Н. Письмо великої букви Н. Письмо скла­дів, слів, речень з великою буквою Н. Закріплення вивчених букв. Диктант коротких слів .

 

 

51

Ч

1

Звуки [л], [л'], буква «ел». Читання складів, слів і речень.с.36-37

 

 

52

П

1

Письмо малої букви л. Зіставлення форми букв м і л. Письмо складів і слів з буквою л.

 

 

53

Ч

1

Закріплення вміння читати букварні тексти з літерою л. Інтонаційне читання речень. Вправи на доповнення незавершених речень.с.38

 

 

54

П

1

Письмо великої букви Л. Зіставлення форми великої і малої букви Л, л. Письмо слів і речення з великою та малою буквою Л, л. Списування з друкованих слів.с.29

 

 

55

Ч

1

Закріплення вміння читати букварні тексти з буквою Лл.

с. 39 Робота з дитячою книжкою  Г.Коваль «Киця-першокласниця»

 

 

56

П

1

Закріплення письма вивчених букв. Запис речень. Розвиток зв’язного мовлення «Моя улюблена іграшка».

 

 

57

Ч

1

Звук [в], буква «ве». Уявлення про особові займенники він, вона, воно, вони (без уживання терміна).с.40-41

 

 

58

П

1

Письмо рядкової букви в. Письмо закритої і відкритої букви в, складів, слів з нею.

 

 

59

Ч

1

Закріплення вміння читати букву Вв у складах, словах і текстах.с.42

 

 

60

П

1

Аналіз складових елементів великої букви В.. Письмо великої букви В. Списування друкованих букв. Встановлення відповідності між друкованими і писаними буквами

 

 

61

Ч

1

Закріплення вміння читати тексти з вивченими літерами. С.43

 

 

62

П

1

Письмо складів і слів з вивченими літерами. Диктант вивчених букв. Списування з друкованих складів.

 

 

63

Ч

1

Звуки [с], [с'].  Літера «ес».с.44

 

 

64

П

1

Письмо малої букви с, складів і слів з нею.

 

 

65

Ч

1

Закріплення літери с на букварних текстах «Мама і сини», «У лісі». с.45 Робота з дитячою книжкою  Ю.Ярмиш «Про Андрійка і чашку»

 

 

66

П

1

Письмо великої літери С. письмо складів і слів з великою буквою С. диктант вивчених букв. Розвиток звязного мовлення « Квіти – символи України».  

 

 

67

Ч

1

Закріплення вміння читати букварні тексти з буквою Сс.  Опрацювання текстів «Мама і сини», «У лісі» с.46-47

 

 

68

П

1

Закріплення вміння писати вивчені букви. Письмо під диктування

 

 

69

Ч

1

Звук [к], буква «ка». Опрацювання тексту «Миколин сокіл» с.48-49

 

 

70

П

1

Написання рядкової букви к, складів і слів із нею. Верхнє, середнє, нижнє поєднання літери к з іншими.

 

 

71

 

Ч

1

Закріплення вміння читати букварні тексти з буквою Кк.

с.50

 

 

72

П

1

Поелементний аналіз великої букви К. Порівняння з великою рукописною Н. Письмо великої букви К, складів, слів і речень. Закріплення вміння писати вивчені великі букви

 

 

73

Ч

1

Закріплення вивчених букв. Читання букварних текстів.

 

 

74

П

1

Закріплення вміння букву Кк. Складання речень за малюнком.  Опрацювання тексту «Калина» с.51

 

 

75

Ч

1

 Звуки [р], [р'].  Літера «ер». Розвиток артикуляційно-вимовних умінь учнів.  Скоромовки. Виконання словниково-логічних вправ.с.52-53

 

 

76

П

1

 Написання рядкової букви р, складів і слів із нею.

 

 

77

 

Ч

1

Закріплення букви р. Текст «Ранок коло ріки».с.54-55

 

 

78

П

1

Аналіз складових елементів вели кої букви Р. Письмо великої букви Р. Закріплення вміння писати вивчені букви. Самодиктант.

 

 

79

Ч

1

Звук [п], буква «пе».  Бесіда про народне свято Івана Купала.с.56-57  Робота з дитячою книжкою  Українська народна казка  «Коза-дереза»

 

 

80

П

1

Рядкова  буква п. Списування з друкованого тексту. Розвиток звязного мовлення «Слова – назви  звірів». 

 

 

81

Ч

1

Закріплення букви «пе» на букварних текстах. Опрацювання тексту «Ми співали  пісні». с.58

 

 

82

П

1

Написання великої букви П, складів і слів із нею.

 

 

83

Ч

1

Закріплення букви Пп, її звукового значення. С.59

 

 

84

П

1

Закріплення уміння писати вивчені букви. Складання слів зі складів. Записування цих слів.

 

 

85

Ч

1

Звуки [т], [т'].  Літера «те». Практичне ознайомлення зі словами-омонімами.с.60-61

 

 

86

П

1

Написання рядкової букви т, складів і слів із нею.

 

 

87

Ч

1

Закріплення букви т у словах, реченнях букварних текстах.с.62-63

 

 

88

П

1

Написання великої букви Т. ознайомлення з письмом знака оклику.

 

 

89

Ч

1

Закрпілення вивчених букв. Читання букварних текстів.  Скоромовка. С.62-63

 

 

90

П

1

Письмо слів, речень з вивченими буквами. Списування друкованих слів.

 

 

91

Ч

1

Звук [е], буква е. Ребус. Уявлення про антоніми (без уживання терміна).с.64-65

 

 

92

П

1

Написання рядкової букви е, складів та слів із нею.

 

 

93

Ч

1

Закріплення знань і вмінь, пов'язаних з голосними звуками та вивченими відповідними буквами. с.66-67  Робота з дитячою книжкою  Українська народна казка  «Колобок»

 

 

94

П

1

Велика буква Е. Закріплення правопису великих букв.  Списування з друкованого тексту. Розвиток звязного мовлення «Слова – назви овочів». 

 

 

95

Ч

1

Звуки [д], [д'].  Літера «де». Робота над літературною вимовою слів із дзвінкими приголосними [д], [д'] у зіставленні з [т], [т'].с.68-69 

 

 

96

П

1

Письмо малої букви д.

 

 

97

Ч

1

Закріплення звуків [д], [д'], літери «де». Розповіді дітей про свої спостереження та участь у садінні дерев.с.70-71 

 

 

98

П

1

Письмо великої букви Д. Порівняння форми великої і малої букви. Письмо буквосполучень з великою буквою Д, слів, речень. Списування друкованого речення

 

 

99

Ч

1

Звуки [з], [з'], буква «зе». Відпрацювання  літературної ( дзвінкої ) вимови слів з виучуваними звуками. Робота з омографами і фразеологізмами. Заучування скоромовок.с.72

 

 

100

П

1

Написання рядкової букви з, складів, слів із нею.

 

 

101

Ч

1

Закріплення звуків [з], [з'], літери «зе». Текст «Весела зима».с.73  Вивчення вірша В.Каменчука «Зайчикові вуха» напам’ять

 

 

102

П

1

Написання великої букви З. складання слова із букв, запис його.

 

 

103

Ч

1

Удосконалення навички читання. Текст «Ранок на озері» . с.74-75 Робота з дитячою книжкою    Миколо Мегеря «Добра дівчинка»

 

 

104

Ч

1

Буква «знак м’якшення» (ь), позначення нею на письмі мякості приголосних. Читання складів, слів. Опрацювання тексту «Льон». (76с.) Розвиток зв’язного мовлення «Слова – назви фруктів».  

 

 

105

П

1

Письмо букви ь окремо та у поєднанні з іншими літерами. Написання буквосполучень, слів.

 

 

106

Ч

1

Закріплення букви «знак м’якшення». Звуковий аналіз слів. Опрацювання тексту «Дарунки лісу». Робота з дитячою книжкою. (77с.)

 

 

107

П

1

Повторення правил з’єднання вивчених букв списування тексту, поданого рукописним шрифтом. Ознайомлення із письмом у зошиті без друкованої основи

 

 

108

Ч

1

Звуки [б], [б’], позначення їх буквою «бе». Зіставлення звуків [б], [п]. Словниково-логічні вправи. Опрацювання тексту «Великі друзі». (78-79с.)

 

 

109

П

1

Письмо малої букви б. Підготовчі графічні вправи. Написання складів, слів та речень. Письмо під диктування.

 

 

110

Ч

1

Закріплення звукового значення букви «бе». Читання слів. Опрацювання тексту «Білки». Скоромовка. (80-81с.)

 

 

111

П

1

Письмо великої букви Б. Підготовчі графічні вправи. написання складів, слів та речень. Навчальний диктант

 

 

112

Ч

1

Звуки [г], [г’], позначення їх буквою «ге». Звуковий аналіз слів. Логічна вправа «Де росте? Де живе?». Читання речення, поданого рукописним шрифтом. (82-83с.)

 

 

113

П

1

Письмо малої букви г. підготовчі графічні вправи. Написання складів та слів із буквою г. складання і записування слів із вивчених букв

 

 

114

Ч

1

Звук [ґ], позначення його буквою «ґе». Читання складів, слів. Опрацювання фразеологізмів. Скоромовки. (84-85с.)

 

 

115

П

1

Письмо великої букви Г. Підготовчі графічні вправи. написання складів та слів із буквою Г. Списування речень, поданих друканим шрифтом. 

 

 

116

Ч

1

Закріплення звукових значень букв «ге», «ґе». Опрацювання тексту «Гурток «Умілі ручки»». (86) Робота з дитячою книжкою  П. Бабанський «Чарівна паличка»

 

 

117

П

1

Письмо малої букви ґ. Підготовчі графічні вправи. Написання складів та слів із буквою ґ. Розвиток зв’язного мовлення «Слова – назви одягу».   

 

 

118

Ч

1

Закріплення звукових значень букв «ге», «ґе». Опрацювання тексту «Восени на городі». (87с.)

 

 

119

П

1

Письмо великої букви Ґ. Підготовчі графічні вправи. Написання складів та слів

 

 

120

Ч

1

Звук [ч], позначення його буквою «че». Читання складів, слів. Звуковий аналіз слів. Словниково-логічні вправи. «Закликалочка».  Соромовка. 88-89с.)

 

 

121

П

1

Письмо малої букви ч. Підготовчі графічні вправи. Написання складів, слів та речень. Словниковий диктант

 

 

122

Ч

1

Закріплення звукового значення букви «че». Опрацювання тексту «На полонині». (90с.)

 

 

123

П

1

Письмо великої букви Ч, складів і слів із нею. Порівняння написання букв Ч та У. Списування речень, поданих друкованим шрифтом

 

 

124

Ч

1

Закріплення звукових значень вивчених букв.   Вивчення напам’ять вірша «Карпати». Загадки. (91с.)

 

 

125

П

1

Закріплення вмінь писати вивчені букви. Письмо під диктування

 

 

126

Ч

1

Звук [й], позначення його буквою «ій» («йот»). Читання слів. Вправи з розвитку фонетичного слуху. Опрацювання тексту «Казковий світ». (92-93с.)

 

 

127

П

1

Письмо малої букви й, буквосполучення із нею. Підготовчі графічні вправи. Складання і записування слів. 

 

 

128

Ч

1

Закріплення звукового значення букви «йот». Буквосполучення йо. Опрацювання тексту «Пасіка», народної пісеньки «Зайчику, зайчику». Читання в особах

 (94-95с.) Робота з дитячою книжкою  В.Кава «Сашкове переживання»

 

 

129

П

1

Письмо великої букви Й. Підготовчі графічні вправи. написання буквосполучень, слів. Складання і записування словосполучень. Розвиток звязного мовлення «Моя родина». 

 

 

130

Ч

1

Звук [х], позначення його буквою «ха». Читання слів. Звуковий аналіз слів. (96с.)

 

 

131

П

1

Письмо малої букви х, складів із нею. Складання і записування слів. Навчальний диктант

 

 

132

Ч

1

Зіставлення звуків [г] - [х]. Опрацювання вірша «Колискова пісненька». Загадки. (97с.)

 

 

133

П

1

Письмо великої букви Х. Підготовчі графічні вправи. написання буквосполучень, слів. Списування речень, поданих друкованим шрифтом

 

 

134

Ч

1

Закріплення звукового значення букви «ха». опрацювання тексту «Казкові хмаринки». Загадка. (98-99с.)

 

 

135

П

1

Списування речень, поданих друкованим шрифтом

 

 

136

Ч

1

Буква «я», позначення нею сполучення звуків [йа]. Позначення буквою «я» звук [а] та мякості попереднього приголосного. Словниково-логічні вправи. (100с.)

 

 

137

П

1

Письмо малої букви я. Підготовчі графічні вправи. Написання буквосполучень, слів. Звуковий аналіз слів

 

 

138

Ч

1

Позначення буквою «я» звук [а] та м’якості попереднього приголосного. Словниково-логічні вправи. Опрацювання вірша Н.Забіла «Хто кого злякався?». (101с.)

 

 

139

П

1

Письмо великої букви Я, буквосполучень із нею. Доповнення та записування речень. Складання й записування слів

 

 

140

Ч

1

Закріплення звукових значень букви «я». Звуко-буквенний аналіз слів. Опрацювання тексту «Ялта». Загадка. (102-103с.) Робота з дитячою книжкою  В.Сухомлинський «Лисячий хвіст»

 

 

141

П

1

Закріплення вмінь писати вивчені букви. Поділ і записування слів за групами. Розвиток звязного мовлення «Слова – назви транспорту».

 

 

142

Ч

1

Звук [ж], позначення його буквою «же». Дзвінка вимова звука [ж] у кінці складів і слів. Скоромовка. Опрацювання вірша Н.Забіли «На зеленому лужку» і Л.Вознюк «Журиться журавлик дуже». (104-105с.)

 

 

143

П

1

Письмо малої букви ж. Підготовчі графічні вправи. Написання буквосполучень та слів із буквою ж. Звуковий аналіз слів. 

 

 

144

Ч

1

Закріплення звукового значення букви «же». Опрацювання уривка казки «Лисичка і Журавель». Прислів̕ я. (106-107с.)

 

 

145

П

1

Письмо великої букви Ж. Підготовчі графічні вправи. Написання складів. Списування тексту, поданого друкованим шрифтом

 

 

146

Ч

1

Звук [ш], позначення його буквою «ша». Читання слів, речень. Опрацювання тексту «Хороша гра». (108-109с.)

 

 

147

П

1

Письмо малої букви ш. Підготовчі графічні вправи. Написання складів, слів та речень

 

 

148

Ч

1

Зісталення звуків [ж] - [ш]. Опрацювання оповідання «Поспішай, синочок!» (за Г.Демченко).  (110с.)

 

 

149

П

1

Письмо великої букви Ш. Підготовчі графічні вправи. Написання буквосполучень, слів та речень

 

 

150

Ч

1

Закріплення звукового значення букви «ша». Опрацювання вірша П.Воронька «Кожушок». В. Верховень «Скоромовка». (111с.)

 

 

151

П

1

Закріплення вміння писати вивчені букви. Списування із завданням вставити пропущені букви.

 

 

152

Ч

1

Звуки [ц] - [ц’], позначення їх буквою «це». Звуко-буквений аналіз слів. Скоромовка. (112с.) Робота з дитячою книжкою Н.Забіла «Хатинка на ялинці»

 

 

153

П

1

».  Письмо малої букви ц. Підготовчі графічні вправи. Письмо складів та слів із буквою ц. Списування слів, поданих друкованим шрифтом. Розвиток звязного мовлення «Пори року

 

 

154

Ч

1

Закріплення звукових значень букви «це». Опрацювання тексту «Циркова залізниця». Читання речення, поданого рукописним шрифтом. (113с.)

 

 

155

П

1

Письмо великої буви Ц, буквосполучень та слів із нею. Написання речень

 

 

156

Ч

1

Закріплення букви «це». Опрацювання казки «Родичі» та вірша В.Лучука «Уставати рано треба». (114-115с.)

 

 

157

П

1

Закріплення вмінь писати вивчені букви. Складання й записування речень. 

 

 

158

Ч

1

Буква «ї», позначення нею сполучення звуків [йі]. Звуковий аналіз слів. Опрацювання вірша А.Камічука «В зелені діброва» та тексту «На екскурсії». (116-117с.)

 

 

159

П

1

Письмо малої букви ї, буквосполучень із нею. Складання і записування слів із вивчених букв

 

 

160

Ч

1

Закріплення звукового значення букви «ї». Опрацювання тексту «Гроші України». (118с.)

 

 

161

П

1

Письмо великої букви Ї, складів та слів із нею. Записування речень. Навчальний диктант

 

 

162

Ч

1

Закріплення звукового значення вивчених букв. Опрацювання тексту «Міста України». Складання усної розповіді про рідне місто (село). (119с.)

 

 

163

П

1

Закріплення вмінь писати вивчені букви. Списування речень, поданих друкованим шрифтом

 

 

164

Ч

1

Буква «ю», позначення нею сполучення звуків [йу]. Позначення буквою «ю» звука  [у] та м'якості попереднього приголосного. Опрацювання віршів Лесі Українки «Пісенька весняної води».  (120с.) Робота з дитячою книжкою  Казка М. Коцюбинський «Дві  кізочки»

 

 

165

П

1

Письмо малої букви ю. Підготовчі графічні вправи. Написання буквосполучень, слів та речень. Розвиток звязного мовлення «Опис предмета за малюнком».

 

 

166

Ч

1

Закріплення звукових значень букви «ю». Опрацювання вірша О. Пархоменка «Я матусю дожидаю». Прислів’я.  (121с.)

 

 

167

П

1

Письмо великої букви Ю, складів та слів із нею. Написання речень. Письмо під диктування

 

 

168

Ч

1

Закріплення звукових значень букви «ю». Звуко-буквений аналіз слів. Опрацювання оповідання М. Коцюбинського «Десять робітників» та вірша І. Січовика «Руки». (122-123с.)

 

 

169

П

1

Закріплення вмінь писати вивчені букви. Списування речень, поданих друкованим шрифтом

 

 

170

Ч

1

Буква «є», позначення нею сполучення звуків [йе]. Позначення буквою «є» звука [е] та м'якості попереднього приголосного. Опрацювання оповідання за В. Сухомлинським «Барвисте коромисло». (124-125с.)

 

 

171

П

1

Письмо малої букви є. Підготовчі вправи. Написання складів та слів із буквою є. Списування тексту, поданого друкованим шрифтом

 

 

172

Ч

1

Закріплення звукових значень букви «є». Звуко-буквений аналіз слів. Загадки. Опрацювання тексту «Київське метро». (126-127с.)

 

 

173

П

1

Письмо великої букви Є. Написання буквосполучень та речень. Вибірковий диктант

 

 

174

Ч

1

Буква «ща», позначення нею звукосполучення [шч]. Опрацювання уривка вірша В.Симоненка і тексту «Наша Батьківшина». Прислів'я. (128-129с.)

 

 

175

П

1

Письмо малої букви щ. Підготовчі графічні вправи.  Написання складів, слів, речень.

 

 

176

Ч

1

Закріплення звукового значення букви «ща». Опрацювання вірша Г.Малик «Що для чого треба?». Порівняння віршів. Прислів'я. (130с.) Робота з дитячою книжкою  Казка «Як мишеня зупиняло час»

 

 

177

П

1

Письмо великої букви Щ, буквосполучень та слів із нею. Складання і записування речень. Розвиток зв’язного мовлення «Улюблені герої казок і мультфільмів».  

 

 

178

Ч

1

Закріплення звукового значення вивчених букв. Опрацювання оповідання І.Прокопенко «Про що шепотіли берізки». (131с.)

 

 

179

П

1

Закріплення вмінь писати вивчені букви. Коментоване письмо

 

 

180

Ч

1

Звук [ф], позначення його буквою «еф». Читання слів. Опраццювання вірша І.Макоти «Буква Ф». (132с.)

 

 

181

П

1

Письмо малої букви ф. Підготовчі графічні вправи. Написання буквосполучень, слів. Списування слів, поданих друкованим шрифтом

 

 

182

Ч

1

Закріплення звукового значення букви «еф». Опрацювання тексту «Телефон». Складання правил розмови по телефону. (133с.)

 

 

183

П

1

Письмо великої букви Ф, буквосполучень та слів із нею. Складання й записування речень

 

 

184

Ч

1

Закріплення звукового значення вивчених букв. Опрацювання текстів «Жирафи» і «Жарт». (134-135с.)

 

 

185

П

1

Закріплення вмінь писати вивчені букви. Пояснювальний диктант

 

 

186

Ч

1

Звуки [дз], [дз'], позначення їх буквосполученням «дз». Опрацювання вірша А.Зарудного «Дзвіночки». (136с.)

 

 

187

П

1

Письмо буквосполучень дз, Дз, слів із ними. Безвідривне поєднання букв. Складання і записування речень

 

 

188

Ч

1

Відпрацювання злитої вимови звуків [дз], [дз']. Опрацювання оповідання за Ю.Старостенком «Лісовий майстер». Приказка.  (137с.) Робота з дитячою книжкою  Українська народна казка  «Соломяний бичок»

 

 

189

П

1

Закріплення вмінь писати вивчені букви. Складання речень за малюнком.  Розвиток звязного мовлення «Меблі».  

 

 

190

Ч

1

Звук [дж], позначення його буквосполученням «дж». Відпрацювання злитої вимови звука [дж]. Звуко-буквений аналіз слів. Опрацювання вірша Н.Забіли «Джміль». (138с.)

 

 

191

П

1

Письмо буквосполучень дж, Дж, слів із ними. Складання й записування речень. Словниковий диктант

 

 

192

Ч

1

Закріплення звука [дж], буквосполучення «дж». Опрацювання оповідання В.Дуб «Бджілка» і вірша Л.Костенко «Піднімає джміль фіранку…» (139с.)

 

 

193

П

1

Закріплення вмінь писати вивчені букви. Списування речень, поданих друкованим шрифтом

 

 

194

Ч

1

Апостроф. Роль апострофа в українській мові. Вимова і написання слів з апострофом. Опрацювання вірші Н.Красоткіної «В п’ятницю, у надвечіря». (140с.)

 

 

195

П

1

Написання складів та слів з апострофом. Звуковий аналіз слів. Пояснювальний диктант

 

 

196

Ч

1

Закріплення правила вживання апострофа в українській мові. Опрацювання тексту «Комп’ютерна мишка» і вірша «Узявсь Дем’ян навчати кішку». (141с.)

 

 

197

П

1

Письмо апострофа на верхній рядковій лінії.  По-

рівняння написання апострофа й коми. Читання

і письмо слів з апострофом. Ознайомлення зі

значенням, вимовою й написанням словникових

слів ім’я, комп’ютер

 

 

198

Ч

1

Алфавіт. Читання (за бажанням — заучування напам’ять)

українського алфавіту.

 

 

199

П

1

Списування алфавіту. Письмо під диктовку окремих літер з орієнтацією на їхніх «сусідів» у алфавіті. Запис слів, близьких за значенням: алфавіт, абетка, азбука, розповідь про їх походження

 

 

200

Ч

1

Бесіда-розповідь про Тараса Шевченка. Опрацювання тексту «Тарас Григорович Шевченко» і вірша Т. Шевченка «Тече вода з-під явора». (142-143с.) Робота з дитячою книжкою   Українська народна казка  «Лисичка та журавель»

 

 

201

П

1

Алфавіт. Читання (за бажанням — заучування напам’ять) українського алфавіту.  Розвиток звязного мовлення «Опис ромашки».

 

 

202

Ч

1

Бесіда-розповідь про Івана Франка. Опрацювання тексту «Іван Якович Франко» та уривка казки І.Франка «Лисичка і Рак». (144-145с.)

 

 

203

П

1

Закріплення уміння писати малі літери з похилою

лінією із заокругленнями вгорі та внизу — г, п, т, р. Письмо слів і речень з ними. Формування орфографічної навички — звукове значення букв г, ґ. Вибіркове списування

 

 

204

Ч

1

Бесіда- розповідь про Лесю Українку. Опрцювання тексту «Леся Українка» і вірша Лесі Українки «Вишеньки». Читання в особах. 146-147с.)

 

 

204

П

1

Закріплення уміння писати малі літери з прогнутим плавним елементом — л, м, я та малу літеру ґ. Формування орфографічної навички — позначення на письмі подовженого м’якого приголосного звука.

 

 

205

Ч

1

Опрацювання казки М.Коцюбинського «Про двох цапків». (148с.)

 

 

206

П

1

Закріплення уміння писати малі літери з овалом — о, а, б, ф. Письмо слів і речень з ними.Формування орфографічної навички — позначення на письмі звуків [ф], [ф’] і звукосполучення [хв]. Списування з пропущеними буквами.

 

 

207

Ч

1

Опрацювання тексту «Хороші звичаї». Складання усної розповіді про звичаї рідного краю.  Робота з дитячою книжкою   УНК «Котик і півник» (149с.)

 

 

208

П

1

Закріплення уміння писати малі літери з півовалами — с, є, е, х, ж. Формування орфографічної навички — вживання букв  я, ю, є, ї   у  їх звукових значеннях. Списування з пропущеними буквами. Розвиток звязного мовлення «Опис предмета за малюнком».  

 

 

209

Ч

1

Опрацювання тексту «Мрія збулася». Складання усної розповіді на тему «Про що ти мрієш?». А.Костецький «Буде день веселий». (150-151с.)

 

 

210

П

1

Закріплення уміння писати малі літери з нижньою

петлею  — у, д, з.Формування орфографічної навички — буквосполучення  дз, дж, їх звукове значення.   Узагальнювальний урок букварного періоду .

 

 

Післябукварний період

211

Ч

1

Щоб розумниками стати, треба більше книг читати!

Л. Киряненко «Розмова на книжковій полиці»

 

 

212

П

1

Мова і мовлення

 

 

213

Ч

1

 Сміх і гам дзвенить довкола, відчиняє двері школа.

Л.Компанієць «Отак у нас - щодня»

 

 

214

П

1

Речення.   Вчимося відповідати на запитання.  Складаємо речення.

 

 

215

Ч

1

 Рідна мова – барвінкова. Ю.Косинська «Рідна мова».   Робота з дитячою книжкою  

 

 

216

П

1

Слова – назви предметів. Розвиток зв’язного мовлення

 

 

217

Ч

1

Україна – край мій рідний. Л.Полтава «Наша Батьківщина», М.Сингаївський «Найрідніша»

 

 

218

П

1

 Велика буква у назвах предметів

 

 

219

Ч

1

Усміхнися всім навколо. Л.Савчук «Здрастуйте», В.Сухомлинський «Сідайте, будь ласка»

 

 

220

П

1

Слова – ознаки предметів

 

 

221

Ч

1

За добро добром платять. Петро Влодек «Як гукнещ, так відгукнеться»

 

 

222

П

1

 Слова, які означають дію. Розвиток зв’язного мовлення   « Моя країна - Україна».  

 

 

223

Ч

1

Надійшла весна прекрасна. Л. Савчук «Принесуть весну лелеки», А. Костецький «Починається весна». Робота з дитячою книжкою   В.Сухомлинський «Ледача  подушка»

 

 

224

П

1

Слова- близнюки. Слова, протилежні за значенням.

 

 

225

Ч

1

Великдень. Л.Полтава «Великодні писанки», Я.Яковенко «Про писанки»

 

 

226

П

1

Звуки мовлення. Букви. Списування тексту, поданого рукописним шрифтом.

 

 

227

Ч

1

Моя родина. Д. Чередниченко «Родовідне дерево», І.Нікітченко «Теплі слова»

 

 

228

П

1

 Голосні звуки

 

 

229

Ч

1

Бабусенько ріднесенька. За В. Чухлібом «Радість»

 

 

230

П

1

Контрольне списування тексту, поданого друкованим шрифтом

 

 

231

Ч

1

Дідусева мудрість.С.Матвійчук «Де кому жити»

 

 

232

П

1

 Приголосні звуки

 

 

 

233

Ч

1

Небилиці. Н. Поклад «Небилиці». Робота з дитячою книжкою   Українська народна казка  «Кривенька качечка»

 

 

234

П

1

Склад. Наголос. Розвиток звязного мовлення «Літній відпочинок».  

 

 

235

Ч

1

Вправи для розвитку навички читання.  Контроль навичок читання вголос

 

 

236

П

1

 Перенос слів

 

 

237

Ч

1

Сором бути неохайним і брудним. Л.Мовчун «Як очепурили їжачка»

 

 

238

П

1

 Буква «Знак м’якшення». Перенос слів збуквою ь

 

 

239

Ч

1

Руки малі, а до роботи вдалі.За Євгеном Пермяком «Для чого потрібні руки?»

 

 

240

П

1

Букви Г, Ґ. Розрізнення вимови звуків. Списування тексту, поданого рукописним шрифтом

 

 

241

Ч

1

Добре вірних друзів мати. С.Жупанин «Бджілка і Світлячок»

 

 

242

П

1

 Вимова і позначення звуків [дж], [дз], [дз´]

 

 

243

Ч

1

 Канікули! Канікули! Байдикувати ніколи! А. Костецький «Канікули»

 

 

244

П1

Свято-змагання «Пані Каліграфія»

 

 

245

Ч1

Свято  Букваря.  Підсумок за рік

 

 

 

 

 

 

 

Перегляд файлу

C:\Users\админ\Desktop\Новая папка (4)\Новая папка\06.jpg 

 

 

                                                         

                                                         «ЗАТВЕРДЖЕНО»

                                                  директор Маринської ЗОШ

                                                 ____________І.М. Лушпай

                                             «___» вересня 2015 року

                    Перевірив                                                                                                                                              

                                              ___________Л.В. Гайдай

                                             «___» вересня 2015 року

 

 

 

Календарно-тематичне планування

з основ здоровя

1 клас

 за навчальною програмою  з основ здоровя

 для загальноосвітніх навчальних закладів

1-4 класи

 

Учитель: Фарина Ірина Олександрівна

 

 

 

 

 

 

 

               Київ                                                                                                                   

                                                                 Видавничий дім «Освіта»

            2012 рік

 

 

2015-2016 н.р.

 

Основи здоров’я  (за підручником О.В.Гнатюк) 35години на рік

1 година на тиждень

Практичні  роботи  - 14

з/п

Тема уроку

Дата

Примітки

ЗДОРОВ’Я   ЛЮДИНИ

1

1

Що вивчає предмет «Основи здоров’я». Безпека першокласника. Практична робота Створення малюнку «З дому до школи»

 

 

2

1

Практична робота Екскурсія  школою та шкільним подвір'ям.

 

 

3

1

 Здоров’я та його ознаки. Порушення здоров’я (травми, захворювання) та їх профілактика

 

 

4

1

Ріст і розвиток людини.

Практична робота «Вимірювання зросту і маси тіла» (з допомогою дорослих),

 

 

ФІЗИЧНА  СКЛАДОВА  ЗДОРОВ’Я

5

1

Щоденне піклування про своє здоров’я

 

 

6

1

Розпорядок дня .

Практична робота  «Складання розпорядку дня» (з допомогою дорослих)

 

 

7

1

Постава. Як правильно сидіти за партою. Практична робота «Вправи для формування правильної постави і стопи»

 

 

8

1

Робоче місце першокласника.
Практична робота.
Як складати портфель.

 

 

9

1

Правила особистої гігієни. Догляд за руками. Практична робота «Як правильно мити руки»

 

 

10

1

 Харчування і здоров’я. Овочі, фрукти, молочні продукти, їх значення для росту й розвитку людини

 

 

11

1

Фізичні вправи і загартування

 

 

12

1

Активний і пасивний відпочинок

 

 

13

1

Узагальнюючий  урок з теми «Фізична складова здоров’я»

 

 

СОЦІАЛЬНА  СКЛАДОВА  ЗДОРОВ’Я

14

1

Піклування про здоров’я в сім’ї

 

 

15

1

 Уміння товаришувати.

Практична робота «Розігрування діалогів знайомства»

 

 

16

1

 Безпечні місця для ігор та розваг. Практична робота «Спільні ігри для хлопчиків та дівчаток»

 

 

17

1

Підсумковий урок за І семестр

 

 

18

1

 Поведінка в небезпечних ситуаціях. Телефони аварійних служб. Практична робота «Моделювання ситуації повідомлення про небезпеку за телефонами аварійних служб»

 

 

19

1

 Поведінка дитини в автономній ситуації у населеному пункті (якщо заблукав, загубився, відстав від класу). Практична робота. «Моделювання ситуації пошуку допомоги, якщо заблукав, загубився, відстав від класу».

 

 

20

1

Як поводитися з незнайомими людьми

 

 

21

1

Коли ти сам удома. Побутові небезпеки

 

 

22

1

Місця підвищеної небезпеки у школі

 

 

23

1

Мікрорайон школи. Вибір безпечного маршруту від школи

додому

 

 

24

1

Крокуємо вулицею. Складові дороги. Безпечний перехід

проїзної частини дороги

 

 

25

1

Я — пасажир. Правила користування громадським транспортом

 

 

26

1

Узагальнюючий  урок з теми «Соціальна складова здоров’я»

 

 

ПСИХІЧНА І ДУХОВНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ'Я

27

1

Унікальність людини

 

 

28

1

Повага до себе та інших людей

 

 

29

1

Народні традиції. Родинні свята. Практична робота. Створення пам’ятки «Як улаштувати веселе свято». Вправи: «Вгадай емоцію», «Намалюй настрій»

 

 

30

1

Емоції та настрій людини. Як покращити свій настрій.

Практична робота. Розучування ігор, що сприяють гарному настрою

 

 

31

1

Рішення і наслідки. Уміння ухвалювати зважене рішення

 

 

32

1

Корисні та шкідливі звички. Практична робота. Перегляд

та обговорення поведінки казкових і літературних персонажів, їхнього ставлення до свого здоров’я та здоров’я інших

 

 

33

1

Узагальнюючий  урок з теми «Психічна та духовна складова здоров’я»

 

 

34

1

 Наближаються канікули! Правила поведінки під час канікул.

 

 

35

1

Підсумковий урок за рік

 

 

 

 

Перегляд файлу

C:\Users\админ\Desktop\Новая папка (4)\Новая папка\06.jpg 

 

 

                                                         

                                                         «ЗАТВЕРДЖЕНО»

                                                  директор Маринської ЗОШ

                                                 ____________І.М. Лушпай

                                             «___» вересня 2015 року

                    Перевірив                                                                                                                                              

                                              ___________Л.В. Гайдай

                                             «___» вересня 2015 року

 

 

 

Календарно-тематичне планування

з образотворчого мистецтва

1 клас

 за навчальною програмою  з основ здоровя

 для загальноосвітніх навчальних закладів

1-4 класи

 

Учитель: Фарина Ірина Олександрівна

 

 

 

 

 

 

 

               Київ                                                                                                                   

                                                                 Видавничий дім «Освіта»

            2012 рік

 

 

2016-2017 н.р.

 

 

Образотворче мистецтво (за підручником О.Резніченко, В.Сергієнко )

1 година / тиждень

35 годин на рік

Тематика курсу:

ГРАМАТИКА ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА

з/п

Тема уроку

Дата

Примітки

Тема 1. Відтворення просторових форм лінією, плямою,  

в об’ємі

1

1

 Краса навколо нас. Загальне ознайомлення з поняттям

«образотворче мистецтво», з матеріалами й інструментами,

якими працює художник

 

 

2

1

 Різноманітність форм навколишнього світу. Прості геометричні форми: площинні — прямокутник, квадрат, трикутник, коло, овал; об’ємні — куб, циліндр, конус, куля

 

 

3

1

 Лінія, пляма, крапка, штрих як засоби створення форми.

Графічні матеріали та інструменти. Прийоми роботи графічними інструментами

 

 

4

1

 Виражальні можливості лінії. Створення (на елементарному рівні) виразного образу лінійними засобами на основі

творчої уяви

 

 

5

1

Елементарні засоби компонування простих форм на площині. Створення композицій з крапок, ліній, плям. Правила користування гуашевими фарбами та пензлем

 

 

6

1

Виражальні можливості силуетної форми. Правила роботи з ножицями та кольоровим папером. Значення раціонального використання паперу для екології Землі

 

 

7

1

Заповнення площини аркуша силуетними зображеннями.

Послідовність дій у роботі при виготовленні аплікації

 

 

8

1

Передавання простих форм в об’ємі. Ліплення природної

форми за зразком. Правила роботи з пластиліном

 

 

Тема 2. Елементарні засоби компонування простих форм

9

1

Поняття про композицію (на пропедевтичному рівні).

Заповнення площини аркуша (велике зображення)

 

 

10

1

Розміщення елементів зображення з дотриманням їх просторового взаєморозташування (біля, над, під, зліва, справа, вгорі, внизу)

 

 

11

1

Поняття про основні (жовтий, червоний, синій) та похідні

(жовтогарячий, зелений, фіолетовий) кольори. Способи

утворення похідних кольорів. Ознайомлення з прийомами

користування акварельними фарбами, пензлями, палітрою

 

 

12

1

Ознайомлення із спектральними кольорами та їх послідовністю. Розбіл та замутнення спектральних кольорів; відтінки

кольорів (світло-зелений, темно-синій тощо)

 

 

13

1

Ознайомлення з групами «теплих» та «холодних» кольорів

 

 

14

1

Поняття декору. Вирізування симетричної силуетної форми

та її оздоблення простими елементами

 

 

15

1

Витинанка як вид художньої роботи з папером. Вирізування

симетричних форм із застосуванням однієї або декількох осей симетрії

 

 

16

1

Урок узагальнення. Графічний малюнок. Аплікація

 

 

17

1

Підсумковий урок за І семестр. Виставка творчих робіт

 

 

Тема 3. Зображення основних форм та їхніх частин у графіці та живописі

18

1

Поняття про вибір положення аркуша паперу залежно від

форми об’єкта зображення

 

 

19

1

Розмаїття форм. Взаємозв’язок основної форми та її частин

 

 

20

1

Особливості зображення складної форми на основі простих форм. Порівняння розмірів форм та їх складових частин

 

 

21

1

Виражальні можливості ліній (актуалізація знань). Створення

виразного образу графічними засобами на основі творчої

уяви

 

 

22

1

Закріплення знань про лінію горизонту. Поняття плановості.

Ознайомлення з технікою набризку

 

 

23

1

Поглиблення знань про колір, його виражальні можливості.

Асоціативне сприйняття кольорів (за настроєм)

 

 

24

1

Створення засобами кольору певного за характером виразного образу

 

 

25

1

Елементарні поняття про гармонію споріднених кольорів

 

 

26

1

Симетрія як засіб гармонізації форми. Ознайомлення з технікою монотипії

 

 

 Тема 4. Цілісність форми у скульптурі та архітектурі

27

1

Цілісність форми. Особливості створення складної форми

на основі простих форм в об’ємі

 

 

28

1

Зображення в об’ємі птахів, звірів. Узгодження основної

форми з елементами декор

 

 

29

1

Поняття про будову фігури людини (тулуб, голова, руки,

ноги)

 

 

30

1

Складові частини будівлі. Визначення основного (геометричного) характеру форми будівлі

 

 

Тема 5. Стилізування та орнаментальне оздоблення форм у декоративно-прикладному мистецтві

31

1

Розширення уявлень про декоративне прикрашання форм

геометричними елементами. Поєднання силуетної форми

та декору

 

 

32

1

Поняття візерунка та орнаменту (на елементарному рівні).

Спрощення форм рослинного світу під час створення орнаменту

 

 

33

1

Створення декоративного образу із суцільного шматка пластиліну. Елементарна узгодженість об’ємної форми та декору

 

 

34

1

Підсумковий урок за ІІ семестр

 

 

35

1

Підсумковий урок за навчальний рік

 

 

 

 

Перегляд файлу

C:\Users\админ\Desktop\Новая папка (4)\Новая папка\06.jpg 

 

 

                                                         

                                                         «ЗАТВЕРДЖЕНО»

                                                  директор Маринської ЗОШ

                                                 ____________І.М. Лушпай

                                             «___» вересня 2015 року

                    Перевірив                                                                                                                                              

                                              ___________Л.В. Гайдай

                                             «___» вересня 2015 року

 

 

 

Календарно-тематичне планування

з трудового навчання

1 клас

 за навчальною програмою  з основ здоровя

 для загальноосвітніх навчальних закладів

1-4 класи

 

Учитель: Фарина Ірина Олександрівна

 

 

 

 

 

 

 

               Київ                                                                                                                   

                                                                 Видавничий дім «Освіта»

            2012 рік

 

 

2015-2016 н.р.

 

 

Трудове  навчання  (за підручником І. М. Веремійчика,

В. П. Тименка)

35 годин на рік

1 година на тиждень

 

з/п

Тема уроку

Дата

Прим-ки

/

ст.підр.

І семестр

1

1

Вступ. Місце праці та професій в житті людини. Правила

організації робочого місця на уроці. Ознайомлення з необхідними для роботи матеріалами, інструментами та пристосуваннями. Робочий одяг. Загальні правила безпеки життя на уроці. Демонстрація виробів, виготовлених учнями у попередні роки. Практична робота. Організація робочого місця учня

 

6–16

2

1

 Папір. Види і властивості паперу. Папір та його призначення. Загальне уявлення про виробництво паперу. Бережне ставлення до паперу, економне використання. Послідовність дій під час виготовлення виробів з паперу.

Практична робота. Виготовлення закладки для книги

 

17–23

 

3

1

Рвання паперу. Сорти паперу. Властивості паперу. З’єднання відірваних частин паперу за допомогою склеювання. Аплікація. Послідовність дій під час виготовлення аплікації із рваного паперу. Практична робота. Виготовлення аплікації «Чебурашка», «Дельфін», «Котик» тощо

 

24–27

4

1

Рвання паперу. Послідовність дій під час виготовлення аплікації із рваного паперу.Практична робота. Виготовлення аплікації із рваного паперу «Осіннє дерево», «Осінні краєвиди»

 

28, 29

 

5

1

 Різання паперу. Інструменти та пристосування для різання паперу. Різання паперу ножицями по прямій лінії. Шаблон і нанесення зображень на папір за допомогою шаблону. Правила безпеки під час різання. Практична робота. Вирізування з паперу найпростіших

форм. Виготовлення конструктора з паперу

 

39, 40

 

6

1

Різання паперу. Різання паперу по кривій лінії. Копіювання зображень за допомогою шаблону.Практична робота. Створення аплікації

 

 

7

1

 Різання паперу. Різання паперу по лінії згину. Практична робота. Створення аплікацій з вирізаних форм

 

 

8

1

 Симетричні форми. Симетрія в природі. Послідовність дій під час створення аплікацій із простих симетричних форм. Практична робота. Вирізування деталей симетричних форм: листок, дерево, гриби

 

33, 34

 

9

1

 Симетричні форми. Сорт, колір і розміри паперу. Послідовність дій під час виготовлення аплікації з паперу з простих симетричних форм. Практична робота. Виготовлення композиції «Метелики різнобарвні»

 

 

10

1

 Аплікація з паперу. Види аплікацій. Складання ескізу виробу. Послідовність дій під час створення аплікації з паперу. Практична робота. Виготовлення аплікації «На морі»

 

41, 42, 43

 

11

1

 Аплікація з паперу. Послідовність дій під час створення аплікації з паперу. Практична робота. Виготовлення аплікації з паперу «Натюрморт»

 

44

12

1

 Аплікація з паперу. Послідовність дій під час створення аплікації з паперу.Практична робота. Виготовлення аплікації з кольорового паперу «Хмаринки»

 

49

 

13

1

 Аплікація з паперу. Послідовність дій під час виготовлення аплікації з паперу. Практична робота. Виготовлення комбінованих аплікацій

 

 

14

1

 Прикраси з паперу. Оздоблення виробів iз паперу. Способи

з’єднання окремих частин виробу. Послідовність дій під час

виготовлення прикрас із паперу.

Практична робота. Виготовлення новорічних і різдвяних прикрас із паперу «Гірлянди з прапорців»

 

66

 

15

1

 Прикраси з паперу. Послідовність дій під час виготовлення

прикрас із паперу. Практична робота. Виготовлення новорічних і різдвяних прикрас «Ліхтарики»

 

64

 

16

1

 Прикраси з паперу. Послідовність дій під час виготовлення

прикрас із паперу. Практична робота. Виготовлення іграшки «Ялинка паперова»

 

61–63

 

17

1

Прикраси з паперу. Послідовність виготовлення вітальних листівок  «З Новим роком та Різдвом Христовим»

 

67

ІІ семестр

18

1

Згинання і складання паперу. Раціональне використання

паперу. Згинання паперу навпіл. Гофрування паперу. Послідовність дій під час згинання паперу.

Практична робота. Виготовлення виробів способом згинання і складання паперу «Віяло», «Метелик», «Рибка»

 

51–55

19

1

Згинання і складання паперу. Загальні поняття про техніку оригамі. Послідовність дій під час виготовлення виробів у техніці оригамі. Практична робота. Виготовлення простих виробів у техніці оригамі «Стаканчик», «Стріла» тощо

 

 

20

1

Робота з природними матеріалами. Природні матеріали

(сухі квіти та листя, плоди, гілки тощо) та їх використання для виготовлення виробів. Підготовка природних матеріалів до роботи. Інструменти і пристосування для виготовлення виробів. Послідовність виготовлення виробів із природних матеріалів.

Практична робота. Виготовлення аплікації з природного матеріалу «Сова», «Горобчик» тощо

 

51–54

 

21

1

Робота з природними матеріалами. Послідовність дій під

час виготовлення аплікації із засушеного листя. Практична робота. Виготовлення персонажів українських народних казок «Півник і двоє мишенят», «Казка про котика та півника»

 

 

22

1

Робота з природними матеріалами. Послідовність дій під

час виготовлення аплікації з природних матеріалів. Практична робота. Виготовлення аплікації до казки «Їжак та заєць»

 

 

23

1

Робота з природними матеріалами. Послідовність дій під

час виготовлення аплікації із засушеного листя. Практична робота. Виготовлення аплікації «Осінній пейзаж»

 

 

24

1

Комбіновані роботи. Виготовлення виробів за допомогою раніше засвоєних технік. Практична робота. Виготовлення вітальної листівки  «Зі святом Весни!»

 

 

25

1

Робота з пластиліном. Пластилін як матеріал для ліплення. Властивості пластиліну. Інструменти та пристосування

для обробки пластиліну. Безпечні прийоми праці. Послідовність роботи під час виготовлення виробів із пластиліну на площині.

Практична робота. Виготовлення виробів із пластиліну на площині

 

70–71

26

1

Робота з пластиліном. Послідовність дій під час виготовлення виробів із пластиліну на площині. Практична робота. Створення зображень із пластиліну на площині «Бджілка та джмелик»

 

72

27

1

Робота з пластиліном. Послідовність дій під час виготовлення виробів із пластиліну на площині. Практична робота. Ліплення з пластиліну овочів та фруктів на площині «Веселі овочі та фрукти»

 

74

28

1

Робота з пластиліном. Послідовність дій під час виготовлення виробів із пластиліну на площині. Практична робота. Ліплення виробів із пластиліну на площині «Жабеня»

 

76, 77

29

1

Комбіновані роботи. Виготовлення виробів раніше засвоєними техніками. Практична робота. Виготовлення аплікації до Великодніх свят

 

104, 105

30

1

Комбіновані роботи. Виготовлення виробів за допомогою

раніше засвоєних технік.

Практична робота Виготовлення подарунків до Дня Матері

 

 

31

1

Екскурсія. Екскурсії до шкільної майстерні, на виробництво чи підприємство, майстерні з традиційними народними промислами – за вибором учителя.

Практична робота. Ознайомлення з різними видами людської діяльності, професіями людей, загальними правилами безпеки життя, робочими місцями, готовими виробами

 

 

32

1

Самообслуговування. Одяг. Призначення одягу. Поділ одягу відповідно до сезону. Основні матеріали, які використовуються для виготовлення одягу. Основні правила догляду за одягом.

Практична робота. Виготовлення аплікації з паперу «Одяг»

 

86–89

33

1

Самообслуговування. Взуття. Призначення взуття. Поділ взуття відповідно до сезону. Основні матеріали, які використовуються для виготовлення взуття. Основні правила догляду за взуттям.

Практична робота. Виконання вправ по зав’язуванню

шнурків

 

90–94

34

1

Комбіновані роботи. Виготовлення виробів за допомогою

раніше засвоєних технік.

Практична робота. Ліплення доісторичних істот із пластиліну на площині «Динозаврики»

 

77

35

1

Підведення підсумків року. Узагальнення і систематизація

знань учнів. Виставка учнівських робіт

 

 

 

 

Перегляд файлу

Математика (за підручником М. В.  Богдановича, Г. П.  Лишенка)

140 год/рік

4 год/тиждень

Підсумкова контрольна робота – 1  (ІІ семестр)

 

Тема уроку

Дата

Примітка

І семестр
Лічба. Властивості предметів. Просторові відношення

1

1

Ознаки об’єктів навколишнього світу. Спільні та відмінні ознаки.

 

 

2

1

Об’єднання об’ктів навколишнього світу у групу за спільною ознакою.

 

 

3

1

Розбиття групи об’єктів навколишнього світу на  підгрупи за спільною ознакою

 

 

4

1

Співставлення об’єктів навколишнього світу за розміром, довжиною, масою тощо

 

 

5

1

Розміщення об’єктів на площині та в просторі: вгорі, внизу, по центру; ліворуч, праворуч, між; під, над, на; попереду, позаду, поруч

 

 

6

1

Напрямки  руху об’єктів: справа наліво, зліва направо, зверху вниз, знизу вгору

 

 

7

1

Назви чисел у межах 10. Цифри

Встановлення кількості елементів у групі –  кількісна лічба.  Правила лічби.

 

 

8

1

Порядкова лічба. Порядкові відношення.

Порівняння груп об’єктів за кількістю елементів.

 

 

9

1

Практичні дії  із групами об’єктів  – об’єднання, вилучення. Визначення кількості елементів групи після об’єднання; вилучення

 

 

 

Натуральні числа 1–10. Цифра  0. Геометричні фігури

10

1

Число як спільна властивість груп об’єктів з однаковою кількістю елементів. Співвідношення числа і цифри. Підготовка до письма цифр

 

 

11

1

Число і цифра 1. Написання цифри 1

 

 

12

1

Число і цифра 2. Утворення числа способом прилічування і відлічування одиниці. Позначення числа 2 цифрою 2. Написання цифри 2

 

 

13

1

Лічба предметів. Монети вартістю 1 копійка, 2 копійки. Написання цифр 1 і 2

 

 

14

1

Порівняння чисел. Знаки «>», «<», «=». Написання знаків «>», «<», «=» і цифр 1 і 2

 

 

15

1

Число і цифра 3. Порівняння чисел в межах 3. Попереднє і наступне число.

Написання цифри 3.

 

 

16

1

Склад числа 3. Прямі, криві, ламані лінії. Трикутник. Написання цифри 3.

 

 

17

1

Число і цифра 4. Утворення числа 4 способом прилічування

і відлічування одиниці. Позначення числа 4 цифрою 4. Порівняння чисел у межах 4. Написання цифри 4

 

 

18

1

Склад числа 4. Чотирикутник. Розпізнавання геометричних фігур. Написання вивчених цифр

 

 

19

1

Склад числа 4. Порівняння чисел в межах 4. Написання цифр.

 

 

20

1

Число і цифра 5. Порівняння чисел в межах 5. Написання цифри 5.

 

 

21

1

Порівняння чисел в межах 5. П'ятикутник. Монети 1 коп., 2 коп., 5 коп. Написання цифр.

 

 

22

1

Склад числа 5. Поняття вищий, нижчий. Порівняння чисел в межах 5. Написання цифр.

 

 

23

1

Ознайомлення з дією додавання. Знак "+". Складання прикладів на додавання за предметними малюнками.

 

 

24

1

Складання прикладів на додавання за малюнками. Порівняння за віком.

 

 

25

1

Число і цифра 6. Порівняння чисел в межах 6. Написання цифри 6.

 

 

26

1

Склад числа 6. Шестикутник. Розміщення предметів у просторі. Складання і читання прикладів на додавання за предметними малюнками.

 

 

27

1

Склад числа 6. Складання і читання прикладів на додавання. Многокутники.

 

 

28

1

Число і цифра 7. Порівняння чисел в межах 7. Написання цифри 7. Складання та розв'язування прикладів.

 

 

29

1

Склад числа 7. Складання прикладів на додавання. Назви днів тижня.

 

 

30

1

Точка. Відрізок. Промінь. Порівняння відрізків за довжиною. Розв'язування прикладів на додавання в межах 7. Креслення відрізків.

 

 

31

1

Число і цифра 8. Написання цифри 8. Порівняння чисел в межах 8.

 

 

32

1

Склад числа 8. Складання прикладів на додавання. Вправи на знаходження пропущених чисел у рівностях.

 

 

33

1

Сантиметр. Вимірювання довжини відрізків за допомогою лінійки.  Запис результатів вимірювання довжини відрізка. Написання вивчених цифр

 

 

34

1

Число і цифра 9. Написання цифри 9. Порівняння чисел в межах 9.

 

 

35

1

Склад числа 9. Порівняння чисел. Вимірювання довжини відрізків. Написання вивчених цифр

 

 

36

1

Склад числа 9. Вимірювання довжини смужок. Многокутник. Поділ чотирикутників відрізком.

 

 

37

1

Число 10. Порівняння чисел. Запис числа 10 двома цифрами. Складання прикладів на додавання.

 

 

38

1

Склад числа 10. Послідовність чисел в межах 10. Запис чисел. Складання і розв'язування прикладів на додавання.

 

 

39

1

Склад числа 10. Складання і розв'язування прикладів на додавання. Розпізнавання геометричних фігур. Складання прикладів за монетами.

 

 

40

1

Ознайомлення з термінами доданок і сума. Складання і розв'язування прикладів на додавання за числовим відрізком.

 

 

41

1

Число 10. Склад чисел до 10. Складання і розв'язування прикладів на додавання.

 

 

42

1

Ознайомлення з дією віднімання. Знак"—". Складання прикладів на віднімання за числовим відрізком та предметними малюнками.

 

 

43

1

Дія віднімання. Складання і розв'язу­вання прикладів на віднімання.

 

 

44

1

Зв'язок додавання і віднімання. Складання прикладів на віднімання з прикладів на додавання. Вимірювання довжини відрізків.

 

 

45

1

Зв'язок додавання і віднімання. Складання прикладів на додавання і віднімання.

 

 

46

1

Число та цифра 0. Написання цифри 0.

 

 

47

1

Число і цифра 0. Послідовність чисел від 0 до 10. Складання та розв'язування прикладів на додавання і віднімання.

 

 

48

1

Додавання і віднімання числа 0. Складання та розв'язування прикладів на додавання і віднімання чисел 0 i l.

 

 

49

1

Ознайомлення з поняттям і терміном задача та з її елементами. Складання і розв'язування задач на знаходження суми та остачі.

 

 

50

1

Складання і розв'язування задач. Порівняння чисел у межах 10. Додаткові вправи

 

 

Табличне додавання й віднімання в межах 10

51

1

Таблиця додавання і віднімання числа 1. Розв'язування прикладів на дві дії.

 

 

52

1

Таблиця додавання і віднімання числа 1. Складання і розв'язування задач. Повторення складу чисел 9, 10. Вимірювання і порівняння довжин відрізків.

 

 

53

1

Складання таблиць додавання і віднімання числа 2. Розв'язування задач і прикладів на дві дії. Додавання і віднімання за допомогою числового відрізка.

 

 

54

1

Таблиця додавання і віднімання числа 2. Розв'язування прикладів на дві дії, порівняння виразу і числа.

 

 

55

1

Збільшення та зменшення числа на кілька одиниць Вправи на додавання і віднімання числа 2.

 

 

56

1

Збільшення (зменшення) числа на кілька одиниць. Складання та розв'язування задач на збільшення (зменшення) числа на кілька одиниць. Зміст понять більше на ..., менше на....

 

 

57

1

Складання таблиць додавання і віднімання числа 3. Задачі на збільшення (зменшення) числа на кілька одиниць.

 

 

58

1

Таблиця додавання і віднімання числа 3. Задачі на збільшення (зменшення) числа на кілька одиниць. Складання виразів за числовими відрізками. Вимірювання довжини відрізків та їх креслення.

 

 

59

1

Задачі, що включають поняття стільки ж. Табличне додавання і віднімання числа 3.

 

 

60

1

Назви чисел при відніманні. Складання таблиць додавання і віднімання числа 4. Креслення відрізків.

 

 

61

1

Вправи на засвоєння таблиць додавання і віднімання числа 4. Кругові вирази.

 

 

62

1

Складання та розв'язування задач на знаходження суми і остачі. Креслення трикутників на папері в клітинку.

 

 

63

1

Таблиці додавання і віднімання числа 5. Розв'язування задач на збільшення (зменшення) числа на кілька одиниць.

 

 

64

1

Різницеве порівняння чисел. Таблиці додавання і віднімання числа 5.

 

 

65

1

Розв'язування задач, які містять поняття стільки ж. Креслення відрізків.

 

 

66

1

Число і цифра 6. Написання цифри 6. Порівняння чисел у межах 6. Побудова відрізків заданої довжини.

 

 

67

1

Склад   числа   6.  Утворення числа способом прилічування і відлічування одиниці.

 

 

68

1

Різницеве порівняння чисел. Обчислення значень виразів. Складання і розв’язування задач різних видів.

 

 

69

1

Складання таблиць додавання і віднімання числа 7. Співвідношення виразу та його значення.

 

 

70

1

Обчислення числових виразів різними способами.

Розв’язування задач вивчених видів. Порівняння чисел.

 

 

71

1

Число і цифра 8. Послідовність чисел у межах 8. Прямий і зворотний порядок лічби. Написання цифри 8

 

 

72

1

Склад числа 8. Порівняння чисел у межах 8. Порівняння

довжини відрізків

 

 

73

1

Склад числа 9. Послідовність чисел у межах 9. Вимірювання і порівняння довжини відрізків. Написання вивчених цифр

 

 

 

74

1

Склад числа 9. Складання і читання рівностей. Послідовність чисел у межах 9

 

 

75

1

Місткість. Літр — одиниця вимірювання місткості. Вимірювання місткості посудини за допомогою літрової мірки. Запис результатів вимірювання місткості посудин

 

 

76

1

Місткість. Розв’язування задач різних видів. Порівняння числа і значення числового виразу

 

 

77

1

Маса. Кілограм — одиниця вимірювання маси тіл (за малюнками). Порівняння виразів і чисел

 

 

78

1

 Зміна сум при зміні одного з доданків. Розв’язування задач про масу предметів. Вік людини.

 

 

79

1

 Додавання і віднімання по одному та частинами. Задачі на знаходження суми та невідомого доданка.

 

 

80

1

 Переставна властивість додавання. Вправи на засвоєння таблиць додавання і віднімання чисел у межах 10.

 

 

81

1

Переставна властивість додавання. Розв’язування задач. Порівняння виразів.

 

 

82

1

Узагальнення і систематизація знань учнів. Вправи на засвоєння таблиць додавання і віднімання чисел у межах 10.  Текстове формулювання завдань на обчислення. Порівняння виразів.

 

 

Числа 11–20. Величини

83

1

Десяток. Повторення таблиць додавання і віднімання в межах 10. Розв’язування задач  с.84

 

 

84

1

Утворення і назви чисел другого десятка. Лічба в межах 20.  Повторення таблиць додавання і віднімання в межах 10. Розв’язування задач  на збільшення (зменшення) числа на кілька одиниць. с.85

 

 

85

1

Лічба предметів в межах 20. Десятковий склад чисел другого десятка. Утворення чисел 11-20. Порівняння чисел. Вправи на знаходження невідомого доданка. Задачі на знаходження віку дітей. Побудова відрізків. с.86

 

 

86

1

Лічба в межах 20. Вправи на засвоєння таблиць додавання і віднімання в межах 10. Вимірювання і побудова відрізків. с.87

 

 

87

1

Дециметр. Лічба в межах 20. Вимірювання довжин відрізків. Вправи на засвоєння додавання і віднімання. Розв’язування задач. с.88

 

 

88

1

Утворення чисел другого десятка з десятка і одиниць. Задачі та вправи на закріплення понять «літр», «сантиметр», «дециметр». с.89

 

 

89

1

Лічба предметів в межах 20. Побудова відрізка за даною текстовою умовою. Вправи на засвоєння таблиць додавання і віднімання. с.90

 

 

90

1

Позначення чисел другого десятка цифрами. Визначення кількості десятків і одиниць у числах. Обчислення значення виразів. Розв’язування задач с.91

 

 

91

1

Письмова нумерація чисел 11–20.  Нумераційна таблиця. Задачі на знаходження невідомого доданка. Порівняння числа і виразу. с.92

 

 

92

1

Письмова нумерація чисел 11–20. Доповнення рівностей. Розв’язування задач. Побудова ламаних ліній. с.93

 

 

93

1

Письмова нумерація чисел 11–20. Запис чисел під диктовку у нумераційній таблиці. Задачі на знаходження невідомого доданка. Порівняння чисел с.94

 

 

94

1

Додавання і віднімання виду: 10 + 3, 14 – 4, 15 – 10. Задачі на знаходження остачі. Доповнення рівностей.с.95

 

 

95

1

Способи читання виразів. Порівняння числа і виразу. Розв’язування задач на застосування дії додавання і віднімання. Вимірювання і запис довжин відрізків. с.96

 

 

96

1

Лічба в межах 20. Попереднє та наступне числа. Додавання і віднімання виду: 14 + 1, 17 – 1. Розв’язування задач с.97

 

 

97

1

Додавання і віднімання чисел в межах 20 на основі нумерації. Складання і обчислення виразів за текстовою умовою (математичний диктант).  Розв’язування прикладів і задач. Порівняння виразу та числа. с.98

 

 

98

1

Вправи на додавання і віднімання прикладів в межах 20. Задачі на знаходження невідомого доданка. Складання рівностей за малюнками і схемами. с.99

 

 

99

1

Математичний диктант. Вправи і задачі на засвоєння нумерації чисел другого десятка, на додавання і віднімання в межах 20. Складання рівностей за малюнками. с.100

 

 

100

1

Точка. Позначення точок буквами. Позначення відрізків буквами. Складання і розв’язування задач і рівностей. с.101

 

 

101

1

Розв’язування задач на додавання і віднімання. Способи читання виразів. Вимірювання й порівняння довжин відрізків. с.102

 

 

102

1

Лічба в межах 20. Розв’язування задач на віднімання. Розпізнавання трикутників. с.103

 

 

103

1

Доповнення чисел до 10. Узагальнена таблиця додавання й віднімання в межах 10. Розв’язування прикладів і задач. с.104

 

 

104

1

Розкладання числа на два доданки. Додавання числа частинами. Задачі на знаходження невідомого доданка. Побудова відрізків. с.105

 

 

105

1

Зменшення чисел до 10. Віднімання числа частинами. Задачі на різницеве порівняння. с.106

 

 

106

1

Додавання і віднімання чисел частинами. Лічба в межах 20. Задачі на різницеве порівняння. Залежність різниці від зміни зменшуваного чи від’ємника с.107

 

 

Нумерація чисел від 21 до 100

107

1

Утворення і назви чисел від 21 до 39. Лічба в межах 39. Розв’язування задач  с. 108-109 № 1−8

 

 

108

1

Утворення і назви чисел від 40 до 89.Лічба в межах 89. Знаходження значень виразів, що містять дужки

 с.109-110 № 9–16

 

 

109

1

Утворення і назви чисел від 90 до 100. Лічба в межах 100.Складання виразів на дві дії за текстовою умовою. Розв’язування задач. Побудова відрізків. с.110-112

 № 17−25

 

 

110

1

Лічба десятками до 100. Утворення двоцифрових чисел з десятків та одиниць. Складання і розв’язування задач за малюнками. с.112-113 № 26−33

 

 

111

1

Рівності та нерівності, знаки для їх запису. Порівняння чисел і виразів. Сантиметр. Дециметр. Метр. Вимірювання метром. с.113-115 № 34–41

 

 

112

1

Письмова нумерація чисел першої сотні. Читання чисел, записаних у нумераційній таблиці. Порівняння виразів і чисел. Знаходження значення виразів на дві дії. Розв’язування задач. с.115-116  № 42–48

 

 

113

1

Письмова нумерація чисел. Запис чисел у нумераційній таблиці. Таблиця чисел першої сотні. Порівняння чисел і виразів. Розв’язування задач. с.116-118 № 49–57

 

 

114

1

Монети і грошові банкноти України. Одиниці вартості. Задачі на знаходження вартості покупки. Пояснення даного розв’язання задачі. Порівняння чисел. Знаходження значень виразів. с.118-119 № 58–65

 

 

115

1

Читання, запис і порівняння чисел. Одноцифрові та двоцифрові числа. Попереднє і наступне числа до даного числа. Додавання і віднімання одиниці. с.120

№ 66–70

 

 

116

1

Випадки додавання і віднімання чисел, пов’язані з нумерацією. Кути многокутника. Творча робота над задачею. с.120-122  № 71–79

 

 

117

1

Закріплення випадків додавання і віднімання, пов’язаних із нумерацією чисел. Додавання й віднімання розрядних чисел другого розряду. Прямий кут. Задачі на знаходження третього доданка.

с.122 № 80–87

 

 

118

1

Розв’язування прикладів і задач на додавання й віднімання круглих десятків. Порівняння круглих десятків. Задачі на знаходження третього доданка. с.123-124 № 88–97

 

 

119

1

Дні тижня. Доба. Тиждень. Розв’язування вправ і задач на час. с.124-125 № 98−103

 

 

120

1

Розв’язування і порівняння задач. Доповнення рівностей. Порівняння виразу і числа. Взаємозв'язок між числами при віднімання. с.125-127  № 104–113

 

 

121

1

Одиниці вимірювання часу. Годинник. Визначення часу за годинником. Складання і обчислювання виразів за таблицею с.127-128  № 114–121

 

 

122

1

Розрядні доданки. Розкладання чисел на розрядні доданки. Складання і розв’язування задач за малюнками. Многокутники. с.128-129  № 122–128

 

 

Додавання і віднімання двоцифрових чисел без переходу через розряд

123

1

Додавання двоцифрових чисел  без переходу через розряд виду 34+52 (загальний випадок).  Розв’язування задач. с.130-131  № 129–137

 

 

124

1

Додавання двоцифрових чисел без переходу через розряд. Задачі, які містять відношення «на …. більше…» («на… менше»). Складання і розв’язування задач за малюнками. Короткий запис задачі. Вимірювання сторін многокутників і креслення їх у зошиті. с.131-132 № 138−144

 

 

125

1

Застосування загального правила додавання двоцифрових чисел до обчислень виду: 54 + 30, 54 + 3. Вимірювання й порівняння довжин відрізків. Розв’язування задач. с.132-133  № 145–154

 

 

126

1

Застосування загального правила додавання двоцифрових  чисел до обчислення виду: 20 + 47, 2 + 47. Порівняння виразів. Розв’язування задачі складанням виразу. с.133-134 №155–162

 

 

127

1

Квадрат. Додавання двоцифрових чисел без переходу через розряд виду 53+45. Застосування різних прийомів знаходження суми двоцифрових чисел.. Складання  і розв’язування задач. с.135-136 № 163–171

 

 

128

1

Порівняння виразу і числа. Складання  задач за поданою схемою розв’язання. с.136-137 № 172–179

 

 

129

1

Віднімання двоцифрових чисел без переходу через розряд виду 57-34 (загальний випадок).  Складання і розв’язування задач. Побудова відрізків. с.137-138  №180–186

 

 

130

1

Віднімання двоцифрових чисел без переходу через розряд (закріплення). Порівняння задач. Складання оберненої задачі до поданої. с.138-139  № 187–194

 

 

131

1

Віднімання двоцифрових чисел до обчислень виду:

79 – 40, 79 – 4 Одиниці вартості (гривня, копійка). Задачі на знаходження вартості товару. Складання оберненої задачі. с.140-141 № 195–202

 

 

132

1

Задачі на знаходження невідомого від’ємника. Обчислення значень виразів. Складання і розв’язування задач за таблицею. Творча робота над задачею. Узагальнення і систематизація знань учнів.

с.141-142    № 203–213

 

 

Повторення вивченого. Додавання  і віднімання з переходом через розряд у межах 20

133

1

Додавання  числа частинами. Додавання одноцифрових чисел з переходом через розряд. Доповнення рівностей. Складання і розв’язування задач. с.144-145  № 214–220

 

 

134

1

Віднімання числа частинами. Віднімання одноцифрових чисел з переходом через розряд. Складання  й розв’язування задач на одну дію. с.145-146  № 221–227

 

 

135

1

Розкладання чисел на розрядні доданки. Віднімання  чисел з переходом через розряд. порівняння виразу і числа. Складання і розв’язування задач за малюнками. с.146-147 № 228–236

Додавання чисел з переходом через розряд. Розв’язування задач. с.147-148  № 237–242

 

 

136

1

Підсумкова контрольна робота

 

 

137

1

Додавання чисел з переходом через розряд. Просторові фігури (циліндр, куб, куля). Порівняння виразів. Розв’язування задач. с.148-149  № 243–250

 

 

138

1

Додавання і віднімання з переходом через розряд. Порівняння одиниць вимірювання довжини. Складання і розв’язування задач. с.150-151 № 251–262

 

 

139

1

Додавання і віднімання чисел з переходом через розряд. Порівняння виразу і числа. Розв’язування задач.

с.151-152  № 263–269

 

 

140

1

Додавання і віднімання з переходом через розряд. Кругові приклади. Розпізнавання геометричних фігур .Підсумковий урок за рік   с.152-154 № 270–283

 

 

 

Перегляд файлу

C:\Users\админ\Desktop\Новая папка (4)\Новая папка\06.jpg 

 

 

                                                         

                                                         «ЗАТВЕРДЖЕНО»

                                                  директор Маринської ЗОШ

                                                 ____________І.М. Лушпай

                                             «___» вересня 2015 року

                    Перевірив                                                                                                                                              

                                              ___________Л.В. Гайдай

                                             «___» вересня 2015 року

 

 

 

Календарно-тематичне планування

з природознавства

1 клас

 за навчальною програмою  з основ здоровя

 для загальноосвітніх навчальних закладів

1-4 класи

 

Учитель: Фарина Ірина Олександрівна

 

 

 

 

 

 

 

               Київ                                                                                                                   

                                                                 Видавничий дім «Освіта»

            2012 рік

 

 

2015-2016 н.р.

 

 

 

Природознавство (за підручником Т.Г. Гільберт, Т.В. Сак)

70 години на рік

2  години / тиждень

Екскурсії –  6

Практичні   роботи –  9

Навчальні проекти  -  6

з/п

Тема уроку

Дата

Стор-ки підр-ка

Примітки

1

1

Вступ.Для чого ми вивчаємо природознавство

 

с.4-5

НАВКОЛИШНІЙ СВІТ

2

1

Що треба знати про природу. Жива і нежива природа

 

с. 6-7

3

1

Урок-екскурсія. Ознайомлення з об’єктами  живої і  неживої природи

 

 

4

1

Як людина пізнає світ

 

с. 8-9

5

1

Спостереження і досліди- методи вивчення природи

 

с.10-11

6

1

Природні та штучні  тіла

 

с.12-13

7

1

Дослідження дрібних тіл . Практична робота. Дослідження дрібних деталей предметів за допомогою лупи

 

с.14-15

8

1

Організми. Живі організми, їхні ознаки.

 

с.16-17

9

1

Що потрібно організмам для життя

 

с.18-19

10

1

Різноманітність рослин

 

с.20-21

11

1

Різноманітність тварин

 

с.22-23

12

1

Із чого людина виготовляє предмети вжитку

 

с.24-25

13

1

З чого  виробляють папір?

 

с.101

14

1

Значення природи для людини

 

с.26-27

15

1

Бережливе ставлення до природи. Правила поведінки в природі

 

с.28-29

16

1

Узагальнюючий урок  за розділом «Навколишній світ»

 

 

НЕЖИВА ПРИРОДА

17

1

Урок - екскурсія. Спостереження за осінніми змінами в живій та неживій природі.

 

 

18

1

Сонце  у нашому житті

 

с.30-31

19

1

Повітря та його властивості  Значення повітря для живої природи.  Практична робота. Ознайомлення з властивостями повітря (існує навколо нас, без запаху, прозоре,   займає весь доступний простір).

 

с.36-37

20

1

Вода в природі та в житті людини

 

с.34–35

21

1

 Практична робота. Ознайомлення з властивостями води (безбарвна, прозора, приймає форму посудини,   текуча).

 

с. 32–33

22

1

Навчальний проект.

Як економно використовувати воду в повсякденному житті?

 

с. 105

23

1

Ґрунт. Значення ґрунту для живої природи

 

с.38-39

24

1

Практична робота. Ознайомлення з властивістю піску та глини пропускати воду

 

 

25

1

Узагальнюючий урок  за розділом «Нежива природа»

 

 

ЖИВА ПРИРОДА

26

1

Урок - екскурсія у шкільний сад . Практична робота. Упізнавання дерев, кущів, трав’янистих рослин

 

 

27

1

Рослини, їх будова.

 

с.44

28

1

Практична робота. Вивчення будови рослин (корінь, стебло, листок, квітка,плід) за наочністю

 

с.45

29

1

Які бувають рослини. Дерева, кущі, трав’янисті рослини. Практична робота. Упізнання дерев, кущів і трав за наочністю

 

с.46-47

30

1

Листяні та хвойні рослини

 

с.48

31

1

Дикорослі і культурні рослини

 

с.49-50

32

1

Кімнатні рослини. Практична робота. Догляд за рослинами у класі (полив, розпушення грунту, очищення листків від пилу)

 

 

33

1

Лікарські рослини рідного краю. Первоцвіти

 

 

34

1

Охорона рослин

 

 

35

1

Урок – екскурсія в музей природи (шкільний живий куточок)

 

 

36

1

Дикі та свійські тварини

 

с.54-55

37

1

Комахи Дослідницький практикум. Як живуть мурахи

 

с.56-58

38

1

Риби

 

с.59

39

1

Птахи

 

с.60-61

40

1

Звірі.

 

с.62-63

41

1

Урок-екскурсія. Як можна допомогти рослинам

і тваринам узимку?

 

 

42

1

Тварини живого куточка.

 

с.64,107

43

1

Тварини -домашні улюблені

 

с.65-66

44

1

За що нам вдячні домашні рослини і тварини?

 

с.103–104

45

1

Навчальний проект «Добра справа для природи»

 

 

46

1

Узагальнюючий урок  за розділом «Жива природа»

 

 

МОЯ КРАЇНА – УКРАЇНА

47

1

Що ми знаємо про нашу країну — Україну

 

с.86–87

48

1

Місце, де я живу. Чим славиться моє місто (село)

 

с. 67–69

49

1

Карта України

 

с. 88–89

50

1

Водойми України. Їх значення для людини

 

с. 90–91

51

1

Навчальний проект «Дніпро — найбільша річка України»

 

 

52

1

Урок - екскурсія до водойми. Правила поведінки поблизу  водойми

 

 

53

1

Чорне та Азовське моря.

 

с.92-93

54

1

Карпати

 

с.94-96

55

1

Кримські  гори

 

с.97-99

56

1

Луки. Ліси – багатство України

 

 

57

1

Для чого створено Червону книгу України

 

с.76–77

 

58

1

Тварини і рослини рідного краю, занесені до Червоної книги

 

с.80–81

 

59

1

Які культурні рослини вирощують у рідному краї

 

 

60

1

Свійські тварини України і рідного краю

 

с.82–83

61

1

Міні-проект. «Хто живе в моїй оселі?»

 

 

62

1

Чому потрібно охороняти тварин

 

с.84–85

63

1

Урок-проект. Моє улюблене місце відпочинку

 

с. 85

64

1

Навчальний проект. Мандрівка Україною, про яку ти мрієш

 

с.100

65

1

 Практична робота. Добування олії із насіння соняшника

 

с.102

66

1

Яку користь природі й людям приносить медоносна бджола?

 

 

67

1

Перегляд та обговорення  міні -фільмів на тему «Моя країна - Украна»

 

 

68

1

Чому потрібно берегти природні багатства своєї країни?

 

 

69

1

Узагальнюючий урок  за розділом «Моя країна - Україна»

 

 

70

1

Підсумковий  урок за рік

 

 

 

 

zip
Додано
23 липня 2018
Переглядів
1151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку