Календарно-тематичне планування на 2022-2023 навчальний рік

Про матеріал

Календатно-тематичне планування за книжками у:

1 класі до підручника О. В. Калініченко, Л. С. Аристова

2 класі до підручника О. В. Калініченко, Л. С. Аристова

3 класі до підручника О. В. Калініченко, Л. С. Аристова

4 класі до підручника О. В. Калініченко, Л. С. Аристова

5 класі до підручника Л. М. Масол, Просіна

6 класі до підручника Л. М. Масол

7 класі до підручника Л. М. Масол

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Календарне планування уроків музичного мистецтва

у Львівській середній загальноосвітній школі № 33

музичного керівника Товарничнко Катерини Володимирівни

на 2022-2023 навчальний рік відповідно до програми затврдженої

наказом Міністерством освіти і науки України

№ 804 від 07.06.2017 року та № 795 від 20.07.2021 року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022

 

 

Пояснювальна записка

Типова освітня програма початкової освіти (далі Типова освітня програма) окреслює рекомендовані підходи до планування й організації закладом початкової освіти єдиного комплексу освітніх компонентів для досягнення учнями обов’язкових результатів навчання, визначених Державним стандартом початкової освіти.

Типова освітня програма визначає:

 загальний обсяг навчального навантаження та очікувані результати навчання здобувачів освіти, подані в рамках освітніх галузей;

 перелік та пропонований зміст освітніх галузей, укладений за змістовими лініями;

 орієнтовну тривалість і можливі взаємозв’язки освітніх галузей, предметів, дисциплін тощо, зокрема їхньої інтеграції, а також логічної послідовності їхнього вивчення;

 рекомендовані форми організації освітнього процесу та інструменти системи внутрішнього забезпечення якості освіти;

 вимоги до осіб, які можуть розпочати навчання за цією програмою.

 

Загальний обсяг навчального навантаження та орієнтовна тривалість і можливі взаємозв’язки освітніх галузей, предметів, дисциплін визначено у типовому навчальному плані.

Логічна послідовність вивчення предметів розкривається у відповідних

навчальних програмах.

Перелік та пропонований зміст освітніх галузей. Типову освітню програму укладено за такими освітніми галузями:

 Мовно-літературна, зокрема: українська мова, мови корінних народів та національних меншин, літератури (МОВ1); іншомовна освіта (ІНО)

Математична (МАО)

Природнича (ПРО)

Технологічна (ТЕО)

Інформатична (ІФО)

Соціальна і здоров’язбережувальна (СЗО)

Громадянська та історична (ГІО)

Мистецька (МИО)

Фізкультурна (ФІО)

Очікувані результати навчання здобувачів освіти. Відповідно до мети та загальних цілей, окреслених у Державному стандарті початкової освіти, визначено завдання, які має реалізувати вчитель/вчителька в рамках кожної галузі. Очікувані результати навчання здобувачів освіти подано за змістовими лініями і співвіднесено за допомогою індексів2 з обов’язковими результатами навчання першого циклу, визначеними Державним стандартом початкової освіти.

Змістові лінії кожної освітньої галузі в межах І циклу реалізовуються паралельно та розкриваються через «Пропонований зміст», який окреслює можливий навчальний матеріал, на підставі якого будуть формуватися очікувані результати навчання та відповідні обов’язкові результати навчання.

Оскільки Типова освітня програма ґрунтується на компетентнісному підході, теми/тези рубрики «Пропонований зміст» не передбачають запам’ятовування учнями визначень термінів і понять, а активне конструювання знань та формування умінь, уявлень через досвід практичної діяльності.

Вимірювання результатів навчання здобувачів освіти відбувається шляхом: формувального оцінювання, яке допомагає відстежувати особистісний розвиток здобувачів освіти і хід опановування ними навчального досвіду як основи компетентності, вибудовувати індивідуальну освітню траєкторію особистості; підсумкового (тематичного та завершального) оцінювання, під час якого навчальні досягнення здобувачів освіти співвідносяться з очікуваними результатами навчання, визначеними цією Типовою освітньою програмою.

Рекомендовані форми організації освітнього процесу. Очікувані результати навчання, окреслені в межах кожної галузі, досяжні, якщо використовувати інтерактивні форми і методи навчання – дослідницькі, інформаційні, мистецькі проекти, сюжетно-рольові ігри, інсценізації, моделювання, ситуаційні вправи, екскурсії, дитяче волонтерство тощо.

Вимоги до осіб, які можуть розпочинати здобуття початкової освіти. Початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на 1 вересня поточного навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року. Діти, яким на 1 вересня поточного навчального року не виповнилося шести років, можуть розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють, якщо їм виповниться шість років до 1 грудня поточного року. Особи з особливими освітніми потребами можуть розпочинати здобуття початкової освіти з іншого віку.

Заклад початкової освіти формує власну освітню програму на основі типової освітньої програми або безпосередньо на основі Державного стандарту початкової освіти. 

Освітня програма закладу початкової освіти має передбачати досягнення здобувачами освіти результатів навчання (компетентностей), визначених Державним стандартом початкової освіти.

Освітня програма закладу початкової освіти, сформована на основі типової освітньої програми, не потребує окремого затвердження центральним органом забезпечення якості освіти. Її схвалює педагогічна рада закладу освіти та затверджує його керівник. Обов'язковим компонентом освітньої програми закладу освіти є навчальний план, що конкретизує організацію освітнього процесу. Окрім освітніх компонентів для вільного вибору здобувачів освіти, які є обов’язковими, за рішенням закладу вона може містити інші компоненти, зокрема корекційно-розвитковий складник для осіб з особливими освітніми потребами.

Освітня програма закладу освіти та перелік освітніх компонентів, що передбачені відповідною освітньою програмою, оприлюднюються на веб-сайті закладу освіти (у разі його відсутності – на веб-сайті його засновника).

 

Типовий навчальний план для 1-2 класів початкової школи

 

Навчальні предмети / Інтегровані курси

Кількість годин на тиждень у класах 

1

2

Разом

Українська мова

5

5

10

Іноземна мова

2

3

5

Математика

3

3

6

Я досліджую світ*

7

8

15

Мистецтво**

2

2

4

Фізична культура ***

3

3

6

Усього

20+3

21+3

41+6

Додаткові години на вивчення предметів інваріантної складової, курсів за вибором, проведення індивідуальних консультацій та групових занять

1

1

2

Гранично допустиме тижневе навчальне навантаження на учня

20

22

42

Сумарна кількість навчальних годин інваріантної і варіативної складових, що фінансується з бюджету (без урахування поділу класів на групи)

23

25

48

 

* Орієнтовний розподіл годин між освітніми галузями в рамках цього інтегрованого предмета: мовно-літературна – 2; математична – 1; природнича, технологічна, соціальна і здоровʹязбережувальна, громадянська та історична – разом 4; інформатика – 1 (у 2 класі)

** Інтегрований предмет або окремі предмети «Образотворче мистецтво» і «Музичне мистецтво»

*** Години, передбачені для фізичної культури, не враховуються під час визначення гранично допустимого навчального навантаження учнів, але обов'язково фінансуються

Пояснювальна записка

Освітню програму цієї галузі створено на основі Державного стандарту початкової освіти.

Метою навчання мистецтва для загальної середньої освіти є формування культурних цінностей у процесі пізнання мистецтва та художньо-творчого самовираження в особистому та суспільному житті; плекання пошани до національної і світової мистецької спадщини.

Відповідно до окресленої мети, головними завданнями навчання мистецтва у початковій школі є:

● збагачення духовного світу учня / учениці під час сприймання мистецтва та художньої творчості; виховання шани до національної і світової культурної спадщини;

● набуття досвіду творення художніх образів через опанування елементарними мистецькими вміннями; розвиток загальних і спеціальних мистецьких здібностей;

● розкриття творчого потенціалу особистості; стимулювання художньо-образного мислення, художніх інтересів; виховання естетичного смаку; сприяння творчому самовияву та розвитку індивідуального стилю учня / учениці через мистецтво;

● розвиток уміння інтерпретувати твори мистецтва, висловлювати враження та особистісне ставлення до них; засвоєння початкових знань про види мистецтва, особливості їхньої художньо-образної мови, зокрема у взаємозв’язках;

● формування вміння презентувати й оцінювати власну творчість, плекання потреби у самовдосконаленні;

● формування вміння взаємодіяти з іншими через мистецтво, виявляти зв’язки мистецтва з природним і соціокультурним середовищем;

● виховання здатності застосовувати мистецтво для отримання задоволення та емоційного самопізнання.

Реалізація поставленої мети та завдань здійснюється за змістовими лініями: «Художньо-практична діяльність», «Сприймання та інтерпретація мистецтва», «Комунікація через мистецтво», які окреслюють рамкову модель досягнення загальних цілей мистецької освітньої галузі.

Змістова лінія «Художньо-практична діяльність» націлює на розвиток креативності та мистецьких здібностей учнів через практичне засвоєння основ художньої мови різних видів мистецтва та способів художньо-творчого самовияву. Ця змістова лінія реалізується через формування в учнів умінь застосовувати різні виражальні засоби для творення художніх образів, імпровізування та естетичного перетворення довкілля, а також формування уявлень про можливість і способи впливати на емоційний стан завдяки мистецькій діяльності.

Змістова лінія «Сприймання та інтерпретація мистецтва» спрямована на пізнання цінностей, що несуть твори мистецтва. Її реалізація передбачає розвиток емоційної сфери учнів, збагачення естетичного досвіду, формування в них умінь сприймати, аналізувати, інтерпретувати, оцінювати мистецтво, виявляючи до нього емоційно-ціннісне ставлення, а також формування уявлень про можливість і способи впливати на свій емоційний стан завдяки сприйманню творів мистецтва.

Реалізація змістової лінії «Комунікація через мистецтво» націлена на соціалізацію учнів через мистецтво, усвідомлення ними свого «Я» (своїх мистецьких можливостей). Змістова лінія передбачає формування в учнів умінь презентувати себе і свої досягнення, критично їх оцінювати, взаємодіяти з іншими через мистецтво у середовищі, зокрема в різних культурно-мистецьких заходах, обговореннях тощо.

Мистецька освітня галузь може реалізуватися через інтегровані предмети або предмети за окремими видами мистецтва: наприклад, музичне мистецтво, образотворче мистецтво тощо за умови реалізації упродовж циклу навчання всіх очікуваних результатів галузі.

 

Результати навчання і пропонований зміст 1 – 2-й класи

Обов’язкові результати навчання

Очікувані результати навчання

1. Змістова лінія «Художньо-практична діяльність»

Творить відомими художніми засобами і способами

співає вокальні вправи, дитячі пісні (зокрема музичний фольклор) у відповідному настрої, характері, темпі, динаміці [2 МИО 1-1.1-1]; дотримується правил співу [2 МИО 1-1.1-2]; грає в ансамблі прості композиції (трикутники, бубни, барабан, сопілка, ксилофон тощо) [2 МИО 1-1.1-3]; обирає тембр інструменту (трикутники, бубни, барабан, сопілка, ксилофон тощо) для передавання відповідного образу [2 МИО 1-1.1- 4]; орієнтується в нотному записі (нотний стан, скрипковий ключ, розмір, такт, ноти в межах І октави, тривалості звуків – ціла, половинна, чверть, восьма) [2 МИО 1-1.1-5]; відтворює прості ритмічні послідовності (створені з половинних, четвертних та восьмих тривалостей), зокрема у різних темпах [2 МИО 1-1.1-6]; виконує прості площинні (двовимірні) живописні та графічні зображення; прості об’ємні композиції [2 МИО 58 1-1.1-7]; використовує у живописній роботі хроматичні і ахроматичні кольори; утворює з основних кольорів – похідні [2 МИО 1-1.1-8]; створює хроматичну й ахроматичну графічну композицію, використовуючи лінії, крапки та плями [2 МИО 1-1.1-9]; складає та розташовує на площині (у просторі) окремі елементи зображень (форм) у просту, зокрема орнаментальну, композицію (графічну, живописну, декоративну, об’ємну) [2 МИО 1-1.1-10]; відповідно до задуму, обирає положення формату аркуша (вертикальний, горизонтальний) [2 МИО 1-1.1-11]; використовує усю площину аркуша для створення композиції [2 МИО 1-1.1-12]; користується художніми засобами та матеріалами, палітрою, пензлями, стеками, ножицями тощо [2 МИО 1- 1.1-13]; конструює прості композиції з художніх, природних та інших підручних матеріалів [2 МИО 1-1.1-14]; дотримується правил техніки безпеки [2 МИО 1-1.1-15]; виконує нескладні ролі (зокрема «пісні в ролях»), етюдинаслідування, перевтілюючись у різних персонажів [2 МИО 1-1.1- 16]; вправляється над інтонацією мовлення, чіткістю дикції, виразністю міміки і жесту [2 МИО 1-1.1-17]; дотримується загальноприйнятих правил поведінки в закладах культури та мистецтва (театрі, музеї тощо) [2 МИО 1-1.1-18]; виконує елементарні танцювальні рухи під музику; рухається в ритмі і темпі музики, узгоджує свої рухи з музичним супроводом (співом) [2 МИО 1-1.1-19]

Експериментує,

використовуючи відомі

техніки художньо- творчої

діяльності, звуками, ритмами,

рухами, лініями, кольорами,

формами, матеріалами тощо

для створення художніх

образів

придумує образи (фантазує) та виражає задумане

знайомими засобами художньої виразності [2 МИО 1-1.2-

1];

імпровізує голосом (музичні, мовленнєві інтонації),

засобами пантоміми (міміка, жести), на музичних

інструментах (трикутники, бубни, барабан, маракаси

тощо) [2 МИО 1-1.2-2];

створює варіанти ритмічного супроводу до пісні [2 МИО

1-1.2-3];

експериментує з кольорами, лініями, формами тощо [2

МИО 1- 1.2-4]

Спостерігає за навколишнім

світом, фіксує за допомогою

вчителя цікаві явища як ідеї

для творчості; допомагає

прикрасити

місце, де навчається, живе

спостерігає за довкіллям, за допомогою

вчителя/вчительки фіксує цікаві, незвичайні явища [2

МИО 1-1.3-1];

створює елементи композиції / декору для оформлення

середовища, в якому живе і навчається, використовує

побачене і почуте в художньо-практичній діяльності [2

МИО 1-1.3-2]

Визначає серед творів і видів

художньо-творчої діяльності

ті, що

подобаються; ділиться

емоціями від сприйняття

мистецьких творів; творить

для власного задоволення

вирізняє види мистецької діяльності, які поліпшують його

/ її настрій [2 МИО 1-3.4-1];

описує свої емоції від сприймання мистецьких творів [2

МИО 1-3.4- 2];

обирає вид художньої творчості за своїми вподобаннями

[2 МИО 1- 3.4-3]

Пропонований зміст

Спів (співацька постава, дихання, інтонація, дикція).

Гра на музичних інструментах: створення варіантів ритмічного супроводу до пісні,

ритмічних послідовностей тощо.

Імпровізації голосом, пластикою, на музичних інструментах. Відтворення рухами

характеру, темпу, ритму музики.

Інсценізація пісень, створення театралізованих образів. Ознайомлення з нотною

грамотою.

Малювання графічними матеріалами, фарбами.

Використання різних ліній, плям, форм, кольорів та їх відтінків для створення візуальних

образів. Розміщення зображень на аркуші, у просторі, компонування елементів композиції

(площинна, об’ємна).

Дослідження довкілля, виявлення цікавих, незвичайних об’єктів для створення художніх

образів. Вирізування, конструювання з паперу та інших підручних матеріалів.

Робота з природними матеріалами.

Елементарна стилізація форм оздоблювальних елементів різних видів декоративноприкладного мистецтва (народна іграшка, розпис, витинанка, писанка тощо).

Ліплення з пластичних матеріалів різними (простими) прийомами і способами.

Прикрашання місця, де навчається, живе.

Організація робочого місця.

Дотримання охайності та правил техніки безпеки.

Інсценізація (виконання нескладних ролей), етюди-наслідування. Відтворення

елементарних танцювальних елементів.

Імпровізації засобами пантоміми (міміка, жести).

Використання видів мистецької діяльності для задоволення та поліпшення емоційного

стану

2. Змістова лінія «Сприймання та інтерпретація мистецтва»

Сприймає твори різних видів

мистецтва і проявляє

емоційно- ціннісне ставлення

до них у різний спосіб

(словами, рухами, мімікою,

лініями, кольорами тощо)

сприймає твір мистецтва та висловлює враження,

добираючи із запропонованих слова, співзвучні з

власними емоціями [2 МИО 2- 2.1-1];

порівнює музичні та візуальні образи, твори мистецтва та

явища довкілля [2 МИО 2-2.1-2];

відтворює емоційні враження від твору мистецтва

різними відомими засобами та способами (рухами,

мімікою, лініями, кольорами тощо) [2 МИО 2-2.1-3]

Розрізняє види мистецтва

(музичне, образотворче,

театральне, хореографічне

тощо) і розпізнає притаманні

їм засоби виразності

розрізняє види мистецтва (музичне, образотворче,

театральне, танцювальне, екранні) [2 МИО 2-2.2-1];

характеризує мелодію [2 МИО 2-2.2-2];

визначає темп (повільно, помірно, швидко); регістр

(високий, середній, низький), динаміку (гучно, тихо),

тембр (звучання хору та оркестру, окремих музичних

інструментів (сопілка, бубон, барабан, скрипка, бандура,

фортепіано тощо) [2 МИО 2-2.2-3];

60

розпізнає прості художні матеріали, якими виконана

учнівська творча робота (кольорові олівці, фломастери,

акварель, гуаш, пластилін тощо) [2 МИО 2-2.2-4];

визначає гаму (тепла, холодна, мішана) творів мистецтва

та учнівських робіт [2 МИО 2-2.2-5];

розрізняє види театру (ляльковий, музичний,

драматичний) та кінематографу (кінофільм, мультфільм)

[2 МИО 2-2.2-6]

Визначає серед творів і

видів художньо-творчої

діяльності ті, що

подобаються; ділиться

емоціями від сприйняття

мистецьких творів;

творить для власного

задоволення

вирізняє (із запропонованих) твори мистецтва, що

змінюють або передають його / її настрій [2 МИО 2-3.4-4]

Пропонований зміст

Сприймання творів різних видів мистецтва.

Виявлення та характеристика вражень, емоцій, які вони викликали. Визначення засобів

виразності твору.

Порівняння природних форм, образів довкілля з їх художнім (декоративним)

трактуванням. Ознайомлення з деякими видами театру (ляльковий, музичний,

драматичний), кіномистецтва (кінофільм, мультфільм).

Використання творів різних видів мистецтва для отримання задоволення та поліпшення

емоційного стану

3. Змістова лінія «Комунікація через мистецтво»

Оцінює власну творчість за

визначеними орієнтирами;

пояснює, наскільки вдалося

втілити свій задум

порівнює власний задум із його втіленням [2 МИО 3-3.1-

1];

описує, що вдалося чи не вдалося втілити [2 МИО 3-3.1-

2];

пояснює власні досягнення в художньо-творчій діяльності

[2 МИО 3-3.1-3]

Презентує створені художні

образи у зрозумілий спосіб,

пояснюючи створене

 

презентує результати власної творчості (співає пісні,

виконує танцювальні рухи, демонструє власні роботи з

образотворчого мистецтва тощо) [2 МИО 3-3.2-1];

вербально описує свій творчий задум [2 МИО 3-3.2-2]

Бере участь у колективній

творчій діяльності,

дотримується правил творчої

співпраці; ділиться з іншими

особами враженнями від

сприйняття мистецтва та

творчої діяльності

виявляє (з допомогою вчителя / вчительки) інформацію,

отриману від сприймання творів мистецтва [2 МИО 3-3.3-

1];

ділиться враженнями від творів різних видів мистецтва [2

МИО 3- 3.3-2];

бере участь у колективному виконанні творчого задуму –

у народних святах та обрядах, концертах, виставках,

інсценізаціях тощо [2 МИО 3-3.3-3];

дотримується правил взаємодії і творчої співпраці [2

МИО 3-3.3- 4]

Пропонований зміст

Виховні ситуації на основі творів мистецтва. Презентація творчих досягнень та їх опис.

Колективне виконання творчого задуму (оформлення класної кімнати, створення

колективних художніх композицій, флеш-моби тощо).

Проведення мистецьких заходів (концертів, виставок, конкурсів, інсценізацій тощо).

Узгодження правил творчої співпраці, взаємодії, комунікації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календарне планування уроків музичного мистецтва у 1 класі

до підручника О. В. Калініченко, Л. С. Аристова

№ п/п

Дата

Тема уроку

Сприйняття та інтерпретація творів музичного мистецтва

Виконання творів музичного мистецтва

Основні поняття

Завдання

І семестр

  1.  

 

Здрастуй, школо!

В.-А. Моцарт. «Маленька нічна

серенада» (перша частина).

Музика І. Кириліної, слова П. Воронька.

Пісня «Засмутилось кошеня»

ПЕРШИЙ ДЗВОНИК

Музика і слова Н. Май

Пісня

 

  1.  

 

Ми – учні чарівниці Гармонії

В. Подвала. «Музичні загадки»

М/ф «Маленький Моцарт».

ПЕРШИЙ ДЗВОНИК

Музика і слова Н. Май

Мелодія

 

  1.  

 

Мої друзі- іграшки

П. Чайковський. «Хвороба ляльки».

«Нова лялька», «Марш дерев’яних солдатиків»

МУШКА ЛАПКИ РАХУВАЛА

Музика А. Олєйникової Слова Т. Єфімова,

укр. текст Л. Ратич

Композитор, виконавець, Марш

 

  1.  

 

Милуємося довкіллям

Е. Гріг. «Пташка». Д. Шостакович. «Ведмідь»

М/ф «Ведмедик і той, що живе в річці

МУШКА ЛАПКИ РАХУВАЛА

Музика А. Олєйникової Слова Т. Єфімова,

укр. текст Л. Ратич

високо і низько

 

  1.  

 

Щедра осінь

М. Парцхаладзе. «Осінній дощик».

В. Косенко. «Пасторальна»

ХОДИТЬ ГАРБУЗ ПО ГОРОДУ

Українська народна пісня

Гучно, тихо.

 

  1.  

 

Наша Батьківщина – рідна Україна

Українські народні танці

козачок і гопак.

ОЙ ЗАГРАЙТЕ, ДУДАРИКИ

Музика А. Філіпенка Слова В. Панченка

Ритм, Танець

 

  1.  

 

Мистецькі професії

Награвання українських мелодій на бандурі, сопілці,

скрипці тощо (на вибір).

М/ф «Бременські музиканти».

ОЙ ЗАГРАЙТЕ, ДУДАРИКИ

Музика А. Філіпенка Слова В. Панченка

інструментальний супровід

 

  1.  

 

Мої захоплення

К. Сен-Санс. «Акваріум», «Лебідь», ритмічний малюнок пісні.

КИЦЮ, КИЦЮ, ДЕ БУЛА?

Музика І. Островерхого Слова М. Пономаренко

довга нотка (ТА), коротка нотка (ТІ)

 

  1.  

 

Завітаємо до театру

М. Лисенко. Пісня Кози, пісня Вовчика з опери

«Коза-Дереза».

Пісні з опери «Коза-Дереза» М. Лисенка.

ПІСНЯ КОЗИ

ПІСНЯ ВОВЧИКА

Опера

 

  1.  

 

Ми – актори, ми - костюмери

М. Лисенко. Пісня Лисички, пісня Рака з опери

«Коза-Дереза».

Пісні з опери «Коза-Дереза» М. Лисенка.

ПІСНЯ ЛИСИЧКИ

ПІСНЯ РАКА

Актор

 

 

  1.  

 

«Лускунчик» на театральній сцені

П. Чайковський. «Лускунчик» (фрагменти з балету).

СВЯТИЙ МИКОЛАЙ

Музика і слова Н. Гороховської

Балет

 

  1.  

 

Зима-чарівниця

Я. Степовий. «Сніжинки», М/ф «Таємна служба Санта-Клауса».

ПІСНЯ ПРО НОВИЙ РІК

Слова і музика Н. Май

Темп, П’єса

 

  1.  

 

Зустрічаєм Новий рік

Український народний танець «Метелиця».

 

ІДЕ, ІДЕ ДІД

Музика народна Слова Я. Верховинця

Настрій музики

 

  1.  

 

Зустрічаєм Новий рік

К. Дебюссі. «Сніг танцює».

ІДЕ, ІДЕ ДІД

Музика народна Слова Я. Верховинця

Настрій музики

 

  1.  

 

Зимові свята

«Коляд, коляд, колядниця»,

«Щедрик» в обробці М. Леонтовича

ЩЕДРІВОЧКА ЩЕДРУВАЛА

Українська щедрівка

Колядки щедрівки

 

  1.  

 

Перевір себе

Музична вікторина

Караоке

Музичний бліц

 

 

 

ІІ семестр

  1.  

 

Мандруємо Європою

П. Чайковський. «Старовинна французька пісенька»,

«Німецька пісенька», «Неаполітанська пісенька» з

«Дитячого альбому», М/ф «Дитячий альбом».

БУКВАРИК

Музика А. Олєйнікової Слова Л. Ратич

П’єса

 

  1.  

 

Танцювальні захоплення європейців

Ф. Рамо. «Менует» (клавесин).

Л. Бетховен. «Німецький танець».

Дж. Россіні. «Тарантела»

М/ф «Красуня і чудовисько»,

м/ф «Білосніжка та сім гномів

БУКВАРИК

Музика А. Олєйнікової Слова Л. Ратич

Ритм

 

  1.  

 

Професії в кіномис-

тецтві

М/ф «Фантазія» (фрагменти)

П. Дюка. «Учень чарівника», гра «Оркестр та диригент»

Фрагмент пісні з мультфільму «Чіп і Дейл».

Музика М. Мюллера Український текст С. Ковальчука

Фрагмент пісні з мультфільму «Баранчик Шон».

Музика і слова М. Томаса

Диригент

 

  1.  

 

Мистецтво і техніка

Й.-С. Бах. «Жарт» (соло флейти, рингтон), М/ф «Чарівна флейта» (Й.-С. Бах. «Жарт»)

«РОБОТ»

Музика М. Ведмедері Слова Л. Куліша-Зінькова

Сучасні електричні інструменти

 

  1.  

 

Світ рослин у мистецтві

А. Вівальді. «Весна»

Українська пісня-гра «Мак»

Музична фраза

 

  1.  

 

Світ тварин у мистецтві

К. Стеценко. Опера «Лисичка, котик і півник» (фрагменти

першої дії): Пісня Котка «Ти, мій брате півнику»; Пісня

Лисички «Півнику-братику, ясний соколику»; Пісня

Півника «Котику-братику, несе мене Лиска», М/ф «Лисичка, котик і півни

ЗАЙЧИК І ЛИСИЧКА

Музика Я. Степового Слова народн

 

 

  1.  

 

Краса весни

Й. Штраус. Вальс

«Весняні голоси», Українська народна пісня

«Вийди, вийди, сонечко»

ПОВЕРТАЙСЯ, ЛАСТІВКО

Музика В. Верменича Слова М. Сингаївського

Веснянки

 

  1.  

 

Мистецтво і здоров’я

М. Скорик. «Народний танець»

Пісня-гра «Труби, Грицю,

в рукавицю»

Пісня гра (руханка)

 

  1.  

 

Мистецтво і спорт

В. Сильвестров. «Марш», М/ф «Як козаки

у футбол грали»

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА

Музика В. Дем’янчука Слова Л. Кондрацько

Пісня гра (руханка)

 

  1.  

 

Великодні писанки

М/ф «Грицеві

писанки», Музика М. Бурмаки, слова К. Перелісної. «Писанка»

ВЕСЕЛКОВІ ПИСАНКИ

Музика і слова В. Качан, О. Качан

Великдень, писанка

 

  1.  

 

Герої дитячих книжок

П. Чайковський. Балет «Спляча красуня» (третя дія),

Фрагменти, М/ф «Спляча красуня

ВИШИВАНКА

Музика В. Верменича Слова М. Сингаївського

Музична казка

 

  1.  

 

У родинному колі

Б. Фільц. «Бабусина казка»,

Г. Сасько. «Дідусева казка».

ВИШИВАНКА

Музика В. Верменича Слова М. Сингаївського

Музична казка

 

  1.  

 

Ми — українці

Є. Адамцевич. «Запорозький марш», М/ф «Слово української дитини

БУДЕМ КОЗАКАМИ

Музика і слова А. Загрудного

Звучання, характер, мелодія

 

  1.  

 

Веселкове диво

С. Прокоф’єв. «Дощ і веселка

МУЗИЧНА ЛУНА

Музика і слова М. Андрєєвої

Звучання, характер, мелодія

 

  1.  

 

Зустрічаймо літо!

В. Барвінський. «Сонечко».

Е. Гріг. «Метелик».

БАРВИ РІДНОЇ ЗЕМЛІ

Музика О. Злотника Слова О. Вратарьова

хоровод,

менует, вальс, гопак

 

  1.  

 

Перевір себе

Музична та відео вікторина

Караоке

Музичний бліц

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календарне планування уроків музичного мистецтва у 2 класі

до підручника О. В. Калініченко, Л. С. Аристова

№ п/п

Дата

Тема уроку

Сприйняття та інтерпретація творів музичного мистецтва

Виконання творів музичного мистецтва

Основні поняття

Завдання

І семестр

  1.  

 

Здастуй, рідна школа!

М. Скорик. Мелодія (скрипка;

фортепіано; бандура).

ЗДРАСТУЙ, РІДНА ШКОЛО!

Музика А. Олєйнікової Слова Н. Іванової

Скрипковий ключ (ключ соль), інструментальна музика

 

  1.  

 

Здастуй, рідна школа!

Е. Гріг. Ранок (у виконанні на фортепіано; у виконанні

симфонічного оркестру), М/ф «Школа зайців».

ЗДРАСТУЙ, РІДНА ШКОЛО!

Музика А. Олєйнікової Слова Н. Іванової,

Вокальна музика

 

  1.  

 

Осінні враження

Українська народна пісня

«Вийшли в поле косарі»

(у виконанні дитячого хору;

у виконанні чоловічого хору).

ДВА ПІВНИКИ

Українська народна пісня

Календарно-обрядові пісні

 

  1.  

 

Осінні враження

П. Чайковський. Осіння пісня

КАП-КАП

Слова і музика Н. Май

Тривалість нот, ритм

 

  1.  

 

Барвисті ритми

Український народний танець «Аркан»

ТАНОК КАЧЕНЯТ

Французька народна пісня

Танець Аркан

 

  1.  

 

Барвисті ритми

Й. Штраус (син). Полька «Піцикато».

Ф. Шопен. Мазурка (оp. 7, № 1, сі-бемоль мажор).

ТАНОК КАЧЕНЯТ

Французька народна пісня

Полька, мазурка, темп, пауза

 

  1.  

 

Світ тварин у мистцтві

К. Сен-Санс. Королівський марш Лева

ПАПУГА-МАНДРІВНИК

Слова і музика З. Еманово

Марш, фанфари

 

  1.  

 

Світ тварин у мистцтві

К. Сен-Санс. Персонажі з довгими вухами М/ф «ЧоМуха — Чому папуги розмовляють?»

ПАПУГА-МАНДРІВНИК

Слова і музика З. Еманово

Регістр

 

  1.  

 

У мистцтві завжди лад

В. Косенко. Не хочуть купити ведмедика.

В. Косенко. Купили ведмедика.

ХТО СПІВАЄ

Музика і слова Ю. Поплавської

Звукоряд, лад

 

  1.  

 

У мистцтві завжди лад

Л. Бетховен. Весела. Сумна.

ХТО СПІВАЄ

Музика і слова Ю. Поплавської

Звукоряд, лад

 

  1.  

 

Мистецькі подорожі

К. Дебюссі. Місячне сяйво

(у виконанні на вібрафоні)

ЗИМОВІ СВЯТА

Музика і слова А. Сологуба

Звукоряд, лад

 

  1.  

 

Мистецькі подорожі

А.-Ф. Марескотті. Негреня

в місячному сяйві (із циклу «Ескізи»).

ЗИМОВІ СВЯТА

Музика і слова А. Сологуба

Сюїта

 

  1.  

 

Зимові фантазії

Е. Гріг. «У печері гірського короля»

Ж. Колодуб. Троль (із сюїти «Снігова Королева»).

БІЛА КАЗКА

Музика О. Янушкевич Cлова М. Ясакової

Динаміка

 

  1.  

 

Зимові фантазії

Ж. Колодуб Снігова Королева

(із сюїти «Снігова Королева»)

Л. Іваненко «Бабуся Ягуся»

М/ф «Крижане серце»

БІЛА КАЗКА

Музика О. Янушкевич Cлова М. Ясакової

Динаміка

 

  1.  

 

Зимові фантазії

К. Стеценко. Чи дома-дома хазяїн дома?

Л. Горова. Ой радуйся, земле...

 

ЩЕДРИК

Українська народна пісня

Обробка М. Леонтовича

Колядка, щедрівка, обробка

 

  1.  

 

Зимові фантазії

М/ф «Щедрик» (обробка О. Скрипки)

ЩЕДРИК

Українська народна пісня

Обробка М. Леонтовича

Колядка, щедрівка, обробка

 

  1.  

 

Перевір себе

Музична та відео вікторина

Караоке

Музичний бліц

 

ІІ семестр

  1.  

 

Подорожуємо до театру

Музика Б. Фільц, вірші Т. Савчинської-Латик. Опера-

казка «Лісова школа» (Пісня лісових мешканців

«Дзень-дзелень дзвіночки дзвонять…»; Пісня Ворона-вчителя

«Ось оцю важливу книгу…»)

ПІСНЯ ПРО ЗАРЯДКУ

Із музичної казки «Урок для звірят»

Музика О. Янушкевич Слова М. Ясакової

Опера, соліст(-ка)

 

  1.  

 

Подорожуємо до театру

Б. Фільц. Опера-казка «Лісова школа» (Пісня

Горобця; Пісня Журавля; Пісня лісових

мешканців)

ПІСНЯ ПРО ЗАРЯДКУ

Із музичної казки «Урок для звірят»

Музика О. Янушкевич Слова М. Ясакової

Опера, соліст(-ка)

 

  1.  

 

Казка у театрі та кіно

Ю. Шевченко. Буратіно і чарівна скрипка (перша дія, перша

картина «Галоп»; перша дія, друга картина «Тато Карло»).

А МИ ЛЮБИМО ЧИТАТИ

Із музичної казки «Урок для звірят»

Музика О. Янушкевич Слова М. Ясакової

Балет

 

  1.  

 

Казка у театрі та кіно

Ю. Шевченко. Буратіно і чарівна скрипка (друга дія, перша

картина «У таверні — лисиця Аліса та кіт Базиліо»; друга дія,

друга картина «У царстві Мрій»)

М/ф «Пригоди Піноккіо»

А МИ ЛЮБИМО ЧИТАТИ

Із музичної казки «Урок для звірят»

Музика О. Янушкевич Слова М. Ясакової

Па, пуанти

 

  1.  

 

Казка у театрі та кіно

Музика А. Менкена, вірші Г. Ешмана. Мюзикл «Русалонька»

(Пісня русалоньки Аріель; Пісня відьми Урсули).

ТРАЛЯЛЯЙ

Музика А. Улицької Слова А. Качана

Мюзикл

 

  1.  

 

Казка у театрі та кіно

Музика А. Менкена, вірші Г. Ешмана

Мюзикл «Русалонька» (пісня «Під

морем»)

М/ф «Русалонька»

Мюзикл «Русалонька».

ТРАЛЯЛЯЙ

Музика А. Улицької Слова А. Качана

Мюзикл

 

  1.  

 

Цікава анімація

М/ф «Курча в клітиночку»

Музика В. Шаповаленка, вірші

Е. Мошковської (Хор курчаток; Пісня Курчати в клітинку;

Фінальний хор курчаток)

ЩЕБЕТАЛА ПТАШЕЧКА

Українська народна пісня

Веснянки

 

  1.  

 

Цікава анімація

М/ф «Як Петрик П’яточкін слоників рахував».

Музика В. Бистрякова, вірші О. Вратарьова

ЩЕБЕТАЛА ПТАШЕЧКА

Українська народна пісня

Такт, тактова риска

 

  1.  

 

Чарівні перетворення

С. Прокоф’єв. Симфонічна казка «Петрик і Вовк» (теми Петрика

і Пташки)

ЗАЦВІЛА В ДОЛИНІ…

Музика Я. Степового Слова Т. Шевченка

Струнні та духові музичні інструменти, тембр

 

  1.  

 

Чарівні перетворення

С. Прокоф’єв. Симфонічна казка «Петрик і Вовк». Вистава

Британської Королівської балетної школи

ЗАЦВІЛА В ДОЛИНІ…

Музика Я. Степового Слова Т. Шевченка

Струнні та духові музичні інструменти

 

  1.  

 

Чарівні перетворення

С. Прокоф’єв. Симфонічна казка «Петрик і Вовк» (тема Дідуся,

тема Вовка, тема Мисливців)

М/ф «Петрик і Вовк».

Симфошоу «Петрик і Вовк»

з пісочною анімацією

ЗАЦВІЛА В ДОЛИНІ…

Музика Я. Степового Слова Т. Шевченка

Духові та ударні музичні інструменти

 

  1.  

 

Зустрічаєм літо!

А. Вівальді. Пори року. Концерт № 2 «Літо». Частина 1 (фрагмент);

Частина 2 (фрагмент)

РУШНИЧОК

Музика А. Олєйнікової Слова Є. Левченко

Філармонія

 

  1.  

 

Зустрічаєм літо!

А. Вівальді. Пори року. Концерт № 2 «Літо».

Частина 3. «Гроза».

Українська народна пісня «Іди, іди, дощику…»

ІДИ, ІДИ, ДОЩИКУ…

Українська народна пісня-гра

Музична партія

 

  1.  

 

Зустрічаєм літо!

Ф.-Й. Гайдн — Л. Моцарт — Е. Ангерер

Симфонія іграшок (Дитяча симфонія)

ПРОМІНЧИК

Музика і слова Н. Май

Симфонія

 

  1.  

 

Зустрічаєм літо!

В.-А. Моцарт. Симфонія № 40 соль-мінор. Перша частина

(фрагмент)

ПРОМІНЧИК

Музика і слова Н. Май

Симфонія

 

  1.  

 

Перевір себе

Музична та відео вікторина

Караоке

Музичний бліц

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пояснювальна записка

Типова освітня програма початкової освіти (далі Типова освітня програма) окреслює рекомендовані підходи до планування й організації закладом початкової освіти єдиного комплексу освітніх компонентів для досягнення учнями обов’язкових результатів навчання, визначених Державним стандартом початкової освіти. Типова освітня програма визначає:

загальний обсяг навчального навантаження та очікувані результати навчання здобувачів освіти, подані в рамках освітніх галузей;

перелік та пропонований зміст освітніх галузей, укладений за змістовими лініями;

орієнтовну тривалість і можливі взаємозв’язки освітніх галузей, предметів, дисциплін тощо, зокрема їхньої інтеграції, а також логічної послідовності їхнього вивчення;

рекомендовані форми організації освітнього процесу та інструменти системи внутрішнього забезпечення якості освіти;

вимоги до осіб, які можуть розпочати навчання за цією програмою.

Загальний обсяг навчального навантаження, орієнтовна тривалість і можливі взаємозв’язки освітніх галузей, предметів, дисциплін визначено у типовому навчальному плані, що пропонує інтегровано-предметний підхід до організації освітнього процесу).

Логічна послідовність вивчення предметів розкривається у відповідних навчальних програмах.

Перелік та пропонований зміст освітніх галузей.

Типову освітню програму укладено за такими освітніми галузями:

Мовно-літературна, зокрема: українська мова, мови корінних народів та національних меншин, літератури (МОВ1); іншомовна освіта (ІНО)

Математична (МАО)

Природнича (ПРО)

Технологічна (ТЕО)

Інформатична (ІФО)

Соціальна і здоров’язбережувальна (СЗО)

Громадянська та історична (ГІО)

Мистецька (МИО)

Фізкультурна (ФІО)

Очікувані результати навчання здобувачів освіти. Відповідно до мети та загальних цілей, окреслених у Державному стандарті початкової освіти, визначено завдання, які має реалізувати вчитель/ вчителька у рамках кожної галузі. Очікувані результати навчання здобувачів освіти подано за змістовими лініями і співвіднесено за допомогою індексів з обов’язковими результатами навчання, визначеними Державним стандартом початкової освіти.

Змістові лінії кожної освітньої галузі в межах циклу реалізовуються паралельно та розкриваються через «Пропонований зміст», який окреслює можливий навчальний матеріал, на підставі якого будуть реалізовані очікувані результати навчання та відповідні обов’язкові результати навчання.

Оскільки Типова освітня програма ґрунтується на компетентнісному підході, теми / тези рубрики «Пропонований зміст» не передбачають запам’ятовування учнями визначень термінів і понять, а активне конструювання знань, розвиток умінь та формування уявлень через досвід практичної діяльності.

Рекомендовані форми організації освітнього процесу. Очікувані результати навчання, окреслені в межах кожної галузі, досяжні, якщо використовувати інтерактивні форми – кооперативне навчання, дослідницькі, інформаційні, мистецькі проекти; сюжетно-рольові ігри, ситуаційні вправи, екскурсії, дитяче волонтерство тощо.

Вимоги до осіб, які можуть розпочинати здобуття початкової освіти. Початкова освіта здобувається, як правило, із шести років. Діти, яким 1-го вересня виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року. Особи з особливими освітніми потребами можуть розпочинати здобуття початкової освіти з іншого віку.

Заклад початкової освіти формує власну освітню програму на основі типової освітньої програми або безпосередньо на основі Державного стандарту початкової освіти. Освітня програма закладу початкової освіти має передбачати досягнення здобувачами освіти обов'язкових результатів навчання, визначених Державним стандартом початкової освіти, через реалізацію окреслених у цьому документі очікуваних результатів навчання.

Освітня програма закладу початкової освіти містить:

вимоги до осіб, які можуть розпочати навчання за програмою;

навчальний план закладу освіти, який визначає загальний обсяг навчального навантаження на відповідному рівні (циклі) загальної середньої освіти (в годинах), його розподіл між галузями знань та навчальними предметами за роками навчання, послідовність їх вивчення;

опис очікуваних результатів навчання учнів;

перелік навчальних програм із предметів, що вивчаються за інваріантним і варіативним складниками;

форми організації освітнього процесу;

інструментарій для формувального та підсумкового оцінювання;

інші освітні компоненти (за вибором закладу освіти).

Освітня програма закладу початкової освіти, створена на основі типової освітньої програми, не потребує окремого затвердження центральним органом забезпечення якості освіти. Її схвалює педагогічна рада закладу освіти та затверджує його керівник. Окрім освітніх компонентів для вільного вибору здобувачів освіти, які є обов’язковими, за рішенням закладу вона може містити інші компоненти, зокрема корекційно-розвитковий складник для осіб з особливими освітніми потребами.

Освітня програма закладу освіти та перелік освітніх компонентів, що передбачені відповідною освітньою програмою, оприлюднюються на веб-сайті закладу освіти (у разі його відсутності – на веб-сайті його засновника). Форми оцінювання здобувачів початкової освіти. Навчальні досягнення учнів у 3–4-му класах підлягають формувальному та підсумковому (тематичному та завершальному) оцінюванню.

Формувальне оцінювання має на меті:

відстежувати навчальний поступ учнів;

вибудовувати індивідуальну траєкторію розвитку дитини;

діагностувати досягнення на кожному з етапів навчання;

вчасно виявляти проблеми й запобігати їх нашаруванню;

аналізувати реалізацію освітньої програми та Державного стандарту початкової освіти, ухвалювати рішення щодо корегування навчальної програми і методів навчання відповідно до індивідуальних потреб дитини;

запобігати побоюванням дитини помилитися;

плекати впевненість у власних можливостях і здібностях.

Орієнтирами для оцінювання навчальних досягнень учнів (формувального і підсумкового) є окреслені в цьому документі очікувані результати навчання, об’єднані за галузями та проіндексовані відповідно до обов’язкових результатів навчання Державного стандарту початкової освіти.

Очікувані результати навчання слід використовувати для:

встановлення цілей уроку, окремих видів діяльності учнів, вправ тощо;

постійного спостереження за навчальним поступом учня/ учениці3 з боку вчителів, батьків і самих учнів;

поточного, зокрема й формувального, оцінювання;

підсумкового оцінювання (для другого циклу навчання).

На основі поданих нижче очікуваних результатів навчання вчитель/ учителька може формулювати індивідуальні результати навчання учня/ учениці відповідно до опанування ним / нею конкретного вміння (напр., намагається визначати ключові слова, визначає ключові слова, впевнено визначає ключові слова тощо), таким чином відстежуючи поступ учня за конкретний проміжок часу (напр., за два місяці).

Спостереження за навчальним поступом учнів та оцінювання цього поступу розпочинається з перших днів навчання дитини у школі і триває постійно. Невід’ємною частиною цього процесу є формування здатності учнів самостійно оцінювати свій поступ.

Типовий навчальний план для 3-4 класів початкової школи з навчанням українською мовою

Навчальні предмети / Інтегровані курси

Кількість годин на тиждень у класах 

1

2

Разом

Українська мова

5

5

10

Іноземна мова

3

3

6

Математика

4

4

8

Я досліджую світ*

7

7

14

Інформатика

1

1

2

Мистецтво**

2

2

4

Фізична культура ***

3

3

6

Усього

22+3

22+3

44+6

Додаткові години на вивчення предметів інваріантної складової, курсів за вибором, проведення індивідуальних консультацій та групових занять

1

1

2

Гранично допустиме тижневе навчальне навантаження на учня

23

23

46

Сумарна кількість навчальних годин інваріантної і варіативної складових, що фінансується з бюджету (без урахування поділу класів на групи)

26

26

52

* Орієнтовний розподіл годин між освітніми галузями в рамках цього інтегрованого предмета: мовно-літературна – 2; математична – 1; природнича, технологічна, соціальна і здоровʹязбережувальна, громадянська та історична – разом 4.

** Інтегрований предмет або окремі предмети «Образотворче мистецтво» і «Музичне мистецтво».

*** Години, передбачені для фізичної культури, не враховуються під час визначення гранично допустимого навчального навантаження учнів, але обов'язково фінансуються.

Мистецтво (інтегрований курс)

Мистецька освітня галузь

Пояснювальна записка

Освітню програму цієї галузі створено на основі Державного стандарту початкової освіти.

Метою навчання мистецтва для загальної середньої освіти є формування культурних цінностей у процесі пізнання мистецтва та художньо-творчого самовираження в особистому та суспільному житті; плекання пошани до національної і світової мистецької спадщини.

Відповідно до окресленої мети, головними завданнями навчання мистецтва у початковій школі є:

● збагачення духовного світу учня / учениці під час сприймання мистецтва та художньої творчості; виховання шани до національної і світової культурної спадщини;

● набуття досвіду творення художніх образів через опанування елементарними мистецькими вміннями; розвиток загальних і спеціальних мистецьких здібностей;

● розкриття творчого потенціалу особистості; стимулювання художньообразного мислення, художніх інтересів; виховання естетичного смаку; сприяння творчому самовияву та розвитку індивідуального стилю учня / учениці через мистецтво;

● розвиток уміння інтерпретувати твори мистецтва, висловлювати враження та особистісне ставлення до них; засвоєння початкових знань про види мистецтва, особливості їхньої художньо-образної мови, зокрема у взаємозв’язках;

● формування вміння презентувати й оцінювати власну творчість, плекання потреби у самовдосконаленні;

● формування вміння взаємодіяти з іншими через мистецтво, виявляти зв’язки мистецтва з природним і соціокультурним середовищем;

● виховання здатності застосовувати мистецтво для отримання задоволення та емоційного самопізнання.

Реалізація окресленої мети та завдань здійснюється за змістовими лініями: «Художньо-практична діяльність», «Сприймання та інтерпретація мистецтва», «Комунікація через мистецтво».

Змістова лінія «Художньо-практична діяльність» націлює на розвиток креативності та мистецьких здібностей учнів через практичне засвоєння основ художньої мови різних видів мистецтва та способів художньо-творчого самовияву. Ця змістова лінія реалізується через формування в учнів умінь застосовувати різні виражальні засоби для творення художніх образів, імпровізування та естетичного перетворення довкілля, а також формування уявлень про можливість і способи впливати на емоційний стан завдяки мистецькій діяльності. Змістова лінія «Сприймання та інтерпретація мистецтва» спрямована на пізнання цінностей, що несуть твори мистецтва. Її реалізація передбачає розвиток емоційної сфери учнів, збагачення естетичного досвіду, формування в них умінь сприймати, аналізувати, інтерпретувати, оцінювати мистецтво, виявляючи до нього емоційно-ціннісне ставлення, а також формування уявлень про можливість і способи впливати на свій емоційний стан завдяки сприйманню творів мистецтва.

Реалізація змістової лінії «Комунікація через мистецтво» націлена на соціалізацію учнів через мистецтво, усвідомлення ними свого «Я» (своїх мистецьких можливостей). Змістова лінія передбачає формування в учнів умінь презентувати себе і свої досягнення, критично їх оцінювати, взаємодіяти з іншими через мистецтво у середовищі, зокрема в різних культурно-мистецьких заходах, обговореннях тощо.

Мистецька освітня галузь може реалізуватися через інтегровані предмети або предмети за окремими видами мистецтва: наприклад, музичне мистецтво, образотворче мистецтво тощо за умови реалізації упродовж циклу навчання всіх очікуваних результатів галузі.

Результати навчання і пропонований зміст 3–4-й класи

Обов’язкові результати навчання

Очікувані результати навчання

1. Змістова лінія «Художньо-практична діяльність»

Добирає засоби і способи для

творення художнього образу

 

співає вокальні вправи, дитячі пісні (зокрема музичний

фольклор), добирає засоби виразності (темп, динаміку,

штрихи), необхідні для відтворення настрою, характеру;

стежить за точністю інтонування, чіткістю дикції

(вимови); виконує прості канони [4 МИО 1-1.1-1];

стежить за співацькою поставою, диханням [4 МИО 1-

1.1-2];

грає в ансамблі нескладні композиції (трикутники, бубни

сопілка (як індивідуальний інструмент), ксилофон,

синтезатор тощо) [4 МИО 1-1.1-3];

самостійно добирає тембр музичного інструменту для

передачі відповідного образу, пояснює свій вибір [4

МИО 1-1.1-4];

орієнтується в нотному записі, необхідному для

виконання [4 МИО 1-1.1-5];

читає і виконує найпростіші ритмічні партитури, зокрема

в різних темпах та динаміці [4 МИО 1-1.1-6];

виконує прості живописні та графічні зображення,

замальовки з натури та за уявою, створює прості об’ємні

композиції з різних, зокрема пластичних, матеріалів

різними (простими) прийомами і способами [4 МИО 1-

1.1-7];

добирає художні матеріали, відповідно до виду

мистецтва (образотворче, декоративно-прикладне), у

якому працює [4 МИО 1- 1.1-8];

здійснює елементарну стилізацію форм оздоблювальних

елементів різних видів декоративно-прикладного

мистецтва (народна іграшка, розпис, витинанка, писанка

тощо) [4 МИО 1-1.1-9];

самостійно створює просту композицію (графічну,

живописну, декоративну, об’ємну), визначаючи в ній

головне і другорядне, враховуючи основні пропорції

зображуваних предметів та добираючи відповідні засоби

та способи [4 МИО 1-1.1-10];

обирає формат аркуша (прямокутник, квадрат, коло) для

кращого втілення задуму та використовує всю його

площину [4 МИО 1-1.1- 11];

використовує елементарні закони перспективи (одне за

іншим; ближче – більше та яскравіше, далі – менше та

блідіше), передаючи плановість простору у площинних

зображеннях [4 МИО 1-1.1-12];

користується художніми матеріалами, палітрою,

пензлями, стеками, ножицями тощо [2 МИО 1-1.1-13];

64

вирізує, конструює та створює прості композиції з

паперу, художніх, природних та різних підручних

матеріалів, самостійно добирає складові композиції [4

МИО 1-1.1-14];

дотримується охайності, правил техніки безпеки [4

МИО 1-1.1- 15];

організовує робоче місце [4 МИО 1-1.1-16];

виконує нескладні ролі (у тому числі, пісні «у ролях»),

добирає засоби вираження (темп, тембр голосу, динаміку,

рухи, міміку) [4 МИО 1-1.1-17];

грає елементарні театральні етюди (самостійно обирає

відомих персонажів та перевтілюється у них, зокрема

імітує характерні рухи, ходу, звуки тощо) [4 МИО 1-1.1-

18];

вправляється над інтонацією, мовленням, диханням;

дикцією, мімікою, жестами [4 МИО 1-1.1-19];

дотримується загальноприйнятих правил поведінки в

закладах культури та мистецтва (театрі, музеї тощо) [4

МИО 1-1.1-20];

рухається під музику, добираючи відомі танцювальні

елементи (народні, сучасні); узгоджує свої рухи з

музичним супроводом (співом), орієнтується у просторі

[4 МИО 1-1.1-21]

Експериментує,

використовуючи відомі

техніки художньо-творчої

діяльності, зі звуками,

ритмами, рухами, лініями,

кольорами, формами,

матеріалами тощо,

поєднуючи елементи для

втілення ідеї в художньому

образі

 

придумує образи, використовуючи знайомі засоби та

способи творення образів (звуки, слова, пантоміму, рухи,

лінії, кольори тощо), якими може виразити свої почуття та

емоції, застосовує їх окремо чи у поєднанні [4 МИО 1-1.2-

1];

імпровізує голосом (музичні, мовленнєві інтонації), на

музичних інструментах [4 МИО 1-1.2-2];

створює варіанти ритмічного супроводу до пісні,

самостійно добирає інструменти для супроводу [4 МИО

1-1.2-3];

створює фрагментарні зображення в процесі

експериментування з кольорами, лініями, формами тощо

[4 МИО 1-1.2-4];

імпровізує засобами пантоміми (міміка, жести) [4 МИО 1-

1.2-5];

експериментує з утіленням одного образу засобами різних

видів мистецтва [4 МИО 1-1.2-6];

елементарно стилізує форми оздоблювальних елементів

різних видів декоративно-прикладного мистецтва

(народна іграшка, розпис, витинанка, писанка тощо) [4

МИО 1-1.2-7];

ліпить із пластичних матеріалів різними (простими)

прийомами і способами [4 МИО 1-1.2-8]

Спостерігає за навколишнім

світом, фіксує в різний спосіб

цікаві явища; використовує їх

у творчій діяльності;

пропонує

ідеї оздоблення місця, де

навчається, живе; реалізує їх

 

досліджує довкілля, виявляє цікаві, незвичайні об’єкти

для створення художніх образів, фіксує їх у різний спосіб

(фото, аудіо, відеозйомка, замальовки тощо) [4 МИО 1-

1.3-1];

створює елементи композиції / декору для оформлення

середовища, в якому живе і навчається; за потреби,

використовує побачене і почуте в художньо-творчій

65

самостійно або за допомогою

інших осіб

діяльності [4 МИО 1-1.3-2];

організовує середовище навколо себе: пропонує ідеї його

оформлення. можливі засоби їх художнього втілення та

реалізовує їх [4 МИО 1-1.3-3]

Розпізнає власні емоції від

сприйняття мистецьких

творів, обирає твори і види

художньо- творчої діяльності

відповідно до свого настрою;

пояснює, від чого одержує

насолоду у власній творчості

 

визначає улюблені види мистецької діяльності,

займається ним/ ними у вільний час для задоволення;

пояснює, від чого одержує насолоду у своїй творчості [4

МИО 1-3.4-1];

розпізнає і виражає власні емоції від художньої творчості

[4 МИО 1- 3.4-2];

обирає види художньо-творчої діяльності відповідно до

свого настрою, виявляє свої почуття та емоції у творчості

[4 МИО 1-3.4-3]

Пропонований зміст

Спів (створення образу, настрою; добір засобів виразності). Виконання простих канонів.

Гра на музичних інструментах: створення варіантів ритмічного супроводу до пісні, гра в

ансамблі (зокрема за ритмічними партитурами) тощо.

Імпровізації голосом, пластикою, на музичних інструментах. Ознайомлення з нотною

грамотою, необхідною для виконання.

Малювання графічними та живописними матеріалами. Добір і використання різних відомих

засобів образотворчої виразності для створення візуальних образів. Розміщення зображень

на аркуші, у просторі, компонування елементів композиції (площинна, об’ємна),

відтворення плановості простору у площинних зображеннях.

Дослідження довкілля, виявлення цікавих, незвичайних об’єктів для створення художніх

образів. Вирізування, конструювання з паперу та інших підручних матеріалів. Робота з

природними матеріалами. Елементарна стилізація форм оздоблювальних елементів різних

видів декоративно-прикладного мистецтва (народна іграшка, розпис, витинанка, писанка

тощо). Ліплення з пластичних матеріалів різними (простими) прийомами і способами.

Прикрашання місця, де учень/ учениця навчається, живе. Організація робочого місця.

Дотримання охайності та правил техніки безпеки.

Інсценізація, найпростіші театральні етюди (створення театралізованих образів, зокрема під

час рольового виконання пісні).

Відтворення елементарних танцювальних елементів. Імпровізації засобами пантоміми

(міміка, жести). Використання видів мистецької діяльності для задоволення та поліпшення

емоційного стану.

2. Змістова лінія «Сприймання та інтерпретація мистецтва»

Сприймає твори різних видів

мистецтва і проявляє

емоційно-ціннісне ставлення

до них у різний спосіб;

зосереджує увагу на деталях;

пояснює, що подобається у

творі, а що ні, визначає відомі

засоби художньої виразності

сприймає твір мистецтва, виявляє здатність цілісно

охопити увагою художній твір, зосереджує увагу на

деталях; вербально характеризує побачене (почуте) [4

МИО 2-2.1-1];

добирає слова для характеристики власних емоцій та

вражень; пояснює, що подобається у творі, а що – ні,

визначає відомі засоби художньої виразності [4 МИО 2-

2.1-2];

порівнює музичні та візуальні образи, твори мистецтва та

явища довкілля [4 МИО 2-2.1-3];

порівнює засоби виразності різних видів мистецтва

(музичного, візуальних, кіно) у створенні аналогічних

образів (зокрема персонажів казок) [4 МИО 2-2.1-4];

порівнює природні форми, образи довкілля з їх художнім

(декоративним) трактуванням [4 МИО 2-2.1-5];

відтворює емоційні враження від твору мистецтва

різними художніми засобами [4 МИО 2-2.1-6]

Вирізняє елементи художньої

мови, характерні для різних

видів мистецтва (музичне,

образотворче, театральне,

хореографічне

тощо)

розрізняє види мистецтва; мистецькі професії, пов’язані з

цими видами мистецтва [4 МИО 2-2.2-1];

розпізнає елементи художньої мови творів музичного

мистецтва для характеристики художнього образу:

характеризує мелодію, темп, динаміку, ритм, регістр,

характер музичної інтонації; тембр та склад виконавців

(соліст, хор, оркестр, деякі тембри музичних

інструментів), лад (мажор, мінор), прості музичні форми

(двочастинна, тричастинна, рондо, варіації) [4 МИО 2-2.2-

2];

розпізнає елементи художньої мови творів

образотворчого мистецтва для характеристики

художнього образу: кольорову гаму твору (тепла,

холодна), тональність (світлі й темні кольори), елементи

композиції твору (центр, головне і другорядне, симетрію

та асиметрію) [4 МИО 2- 2.2-3];

розпізнає елементи художньої мови творів синтетичних

видів мистецтва для характеристики художнього образу:

акторську гру, костюми, декорації, музичне оформлення

театрального/ екранного твору [4 МИО 2-2.2-4];

розпізнає та характеризує художні матеріали, якими

виконана учнівська творча робота (кольорові олівці,

фломастери, акварель, гуаш, пластилін тощо) [2 МИО 2-

2.2-5];

розрізняє різновиди образотворчого (живопис, графіка,

скульптура); музичного (вокальна, інструментальна),

театрального (драматичний, ляльковий, музичний)

мистецтва, хореографії (народна, класична, сучасна) та

кіно (кінофільм, мультфільм) за їхніми характерними

виражальними засобами [4 МИО 2-2.2-6];

розпізнає за характерними ознаками деякі жанри

музичного (пісня, танець, опера, балет тощо) та

образотворчого мистецтва (портрет, пейзаж (краєвид),

натюрморт, анімалістичний тощо); види орнаментів за

змістом (рослинний, геометричний тощо) та

застосуванням (стрічковий, розетка), види анімації

(мальована, лялькова, пластилінова, комп’ютерна), деякі

танці – народні і сучасні [4 МИО 2- 2.2-7]

Розпізнає власні емоції від

сприйняття мистецьких

творів, обирає твори і види

художньо-творчої діяльності

відповідно до свого настрою;

пояснює, від чого одержує

насолоду у власній творчості

визначає улюблені твори мистецтва та рекомендує їх

іншим [4 МИО 2-3.4-1];

пояснює, що подобається (чи не подобається) у творі

мистецтва [4 МИО 2-3.4-2];

вирізняє твори мистецтва, що змінюють або передають

його / її настрій; характеризує власні емоції [4 МИО 2-3.4-

3]

Пропонований зміст

Сприймання творів різних видів мистецтва. Вербальна характеристика змісту (крім творів

інструментальної музики), вражень, емоцій, які вони викликали, виявлення особистісного

ставлення до них (відповідно до віку). Характеристика ролі засобів виразності у створенні

художнього образу.

Порівняння можливостей втілення аналогічних образів у різних видах мистецтва;

порівняння природних форм, образів довкілля з їх художнім (декоративним) трактуванням.

Ознайомлення з різновидами образотворчого (живопис, графіка, скульптура), музичного

(вокальна, інструментальна), театрального (драматичний, ляльковий, музичний) мистецтва,

хореографії (народна, класична, сучасна) та кіно (кінофільм, мультфільм).

Ознайомлення з деякими жанрами музичного (пісня, танець, опера, балет тощо) та

образотворчого мистецтва (портрет, пейзаж (краєвид), натюрморт, анімалістичний тощо);

видами орнаментів за змістом (рослинний, геометричний тощо) та застосуванням

(стрічковий, розетка), видами анімації (мальована, лялькова, пластилінова, комп’ютерна) та

деякими танцями – народними і сучасними.

Використання творів різних видів мистецтва для отримання задоволення та поліпшення

емоційного стану

3. Змістова лінія «Комунікація через мистецтво»

Оцінює власну творчість за

визначеними орієнтирами;

визначає за допомогою

вчителя необхідні для

самовдосконалення дії;

відстоює своє право на

самовираження

 

характеризує власну творчість за поданими орієнтирами,

пояснює, що вдалося чи не вдалося [4 МИО 3-3.1-1];

аналізує свої досягнення, свої сильні сторони, обирає (з

допомогою вчителя/ вчительки) спосіб удосконалення та

може пояснити свій вибір [4 МИО 3-3.1-2]

Презентує створені художні

образи, пояснює свій задум,

відстоює думку

 

представляє результати власної творчості (співає

улюблені пісні, виконує танцювальні рухи, демонструє

власні твори образотворчого мистецтва тощо) перед

рідними, однолітками [4 МИО 3-3.2-1];

пояснює свій задум, захищає свою позицію [4 МИО 3- 3.2-

2]

Бере участь у колективних

творчих проектах, виконує

різні дії / ролі у творчому

процесі; обговорює з іншими

враження від сприймання

мистецтва та творчої

діяльності, поважаючи вибір

інших осіб

 

виявляє та обговорює інформацію, отриману від

сприймання творів мистецтва, ділиться своїми

спостереженнями [4 МИО 3-3.3- 1];

знаходить просту мистецьку інформацію (підручники,

енциклопедії; аудіо- та відеозаписи, інтернет-ресурси

тощо), ділиться нею з іншими, пояснює свої вподобання

[4 МИО 3-3.3-2];

ділиться власними враженнями від творів різних видів

мистецтва [4 МИО 3-3.3-3];

бере участь у шкільних мистецьких заходах (концертах,

конкурсах, інсценізаціях, елементах народних обрядів,

арт-мобах тощо), виконує різні дії / ролі у творчому

процесі [4 МИО 3-3.3-4];

бере участь у колективних творчих проектах, зокрема із

використанням засобів різних видів мистецтва

(оформлення класної кімнати, створення колективних

художніх композицій, виставки творів тощо [4 МИО 3-3.3-

5];

дотримується правил взаємодії і творчої співпраці,

виявляє повагу до інших [4 МИО 3-3.3-6]

Пропонований зміст

Виховні ситуації на основі творів мистецтва.

Презентація та характеристика власних творчих досягнень.

Колективне виконання творчого задуму. Проведення шкільних мистецьких заходів.

Правила творчої співпраці, взаємодії, комунікації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календарне планування уроків музичного мистецтва у 3 класі

до підручника О. В. Калініченко, Л. С. Аристова

№ п/п

Дата

Тема уроку

Сприйняття та інтерпретація творів музичного мистецтва

Виконання творів музичного мистецтва

Основні поняття

Завдання

І семестр

  1.  

 

Літні враження

С. Прокоф’єв. «Прогулянка», «П’ятнашки», «Хода коників» (із циклу «Дитяча

музика»)

ШКІЛЬНА ПІСНЯ

Слова і музика Н. Май

П’єса, програмна музика

 

  1.  

 

Краса народного мистецтва

Джеймс Ласт. Самотній пастух.

Є. Козак — М. Корчинський. Співуча

сопілка

ШКІЛЬНА ПІСНЯ

Слова і музика Н. Май

Сопілка

 

  1.  

 

Краса народного мистецтва

Іспанський народний танець «Хота».

Ж. Бізе. Антракт до четвертої дії опери «Кармен» («Хота»).

Сучасний іспанський танець «Хота»

ЗАЯЧА ЛЕТКА-ЄНЬКА

Музика і слова А. Олєйнікової

Обробка вокальної та інструментальної музики

 

  1.  

 

Краса народного мистецтва

Український народний танець «Гречаники»

Український народний танець «Картопля» («Плескач»)

ЗАЯЧА ЛЕТКА-ЄНЬКА

Музика і слова А. Олєйнікової

Троїсті музики

 

  1.  

 

Розмаїття кольорів і мелодій

Л. Фучаджі. Вальс осіннього листя.

М. Дремлюга. Лірична пісня (фортепіано).

ВЕСЕЛКА

Cлова і музика Н. Май

Тривалості нот

 

  1.  

 

Розмаїття кольорів і мелодій

Лисенко. Думка-Шумка (фрагменти).

Веселка

Cлова і музика Н. Май

Динамічні відтінки

 

  1.  

 

Розмаїття кольорів і мелодій

І. Кореневська. Дощик.

О. Білаченко. Осінній ескіз

ДОЩИК

Музика А. Мігай Слова Н. Кулик

Ансамбль

 

  1.  

 

Чарівність графіки

і вокальної музики

Українська народна пісня «Ой ходить сон»

(у виконанні Н. Матвієнко, Квітки Цісик).

Українська народна пісня «Колискова»

(у виконанні Злати Огнєвич)

КОТИКУ СІРЕНЬКИЙ

українська народна пісня

Обробка М. Вериківського

Сопрано, альт

 

  1.  

 

Чарівність графіки

і вокальної музики

Пісня «Рідна серцю Україна». Слова А. Бінцаровської,

музика С. Родько (у виконанні дуету).

Українська народна пісня «Ой у гаю при Дунаю»

(у виконанні тріо Мареничів).

КОТИКУ СІРЕНЬКИЙ

українська народна пісня

Обробка М. Вериківського

Соло, дует, тріо, квартет, квінтет

 

  1.  

 

Чарівність графіки

і вокальної музики

Пісня «Квітка-душа». Слова Д. Гольде, музика К. Меладзе (у виконанні

Н. Матвієнко, хору)

СІЯВ МУЖИК ПРОСО

Українська народна пісня

Хор, штрихи

 

  1.  

 

Веселий зоопарк

М. Степаненко. «Бегемот», «Мавпи», «Білочка»

(із сюїти «Про звірів»)

ЛЕВЕНЯ

Музика В. Гребенюка Слова Н. Іванюка

Сюїта

 

  1.  

 

Веселий зоопарк

К. Сен-Санс. «Кенгуру», «Слон» (із сюїти «Карнавал тварин»).

ЛЕВЕНЯ

Музика В. Гребенюка Слова Н. Іванюка

Тривалості пауз

 

  1.  

 

Зимовi фантазiї

С. Прокоф’єв. «Танок із віником», «Вальс», «Адажіо» (з балету «Попелюшка»)

ЗИМОНЬКА-ЗИМА

Слова і музика А. Мігай

Міміка, жести

 

  1.  

 

Зимовi фантазiї

П. Чайковський. «Танець Одетти», «Танець маленьких лебедів» (із балету

«Лебедине озеро»).

ЗИМОНЬКА-ЗИМА

Слова і музика А. Мігай

Учасники балету

 

  1.  

 

Зимовi фантазiї

П. Чайковський. «Неаполітанський танець», «Іспанський танець»,

«Угорський танець (із балету «Лебедине озеро»)

ДЗВОНИКИ ДЗВЕНЯТЬ (Jingle Bells)

Музика і слова Дж. П’єрпонта (фрагмент)

 

 

  1.  

 

Переві себе

Музична та відео вікторина

Караоке

Музичний бліц

 

ІІ семестр

  1.  

 

Секрети жанрів і форм

Т. Остен. Маленький ельф.

французька народна пісня «Пастух».

ЩО СКАЗАЛО СОНЦЕ

Музика Г. Васіної С лова М. Сингаївського

Музична форма

 

  1.  

 

Секрети жанрів і форм

Р. Шуман. Веселий селянин.

П. Чайковський. Шарманщик співає (із циклу «Дитячий альбом»).

ЩО СКАЗАЛО СОНЦЕ

Музика Г. Васіної С лова М. Сингаївського

Музична форма, музичний розмір

 

  1.  

 

Секрети жанрів і форм

М. Лисенко. Експромт ля мінор.

НЕХОЧУХА

Слова і музика Н. Савка

Музична форма, музичний розмір

 

  1.  

 

Секрети жанрів і форм

В.-А. Моцарт. Варіації на тему французької народної пісні «Пастух».

М. Різоль. Варіації на українські народні теми.

НЕХОЧУХА

Слова і музика Н. Савка

Варіації

 

  1.  

 

Портрет і пейза

Д. Кабалевський. Три подружки.

 

ВИЙДИ, ВИЙДИ, ІВАНКУ

Українська народна пісня

Канон

 

  1.  

 

Портрет і пейзаж

В. Подвала. Капризуля.

ЖУРАВЕЛЬ

Українська народна пісня

Знаки альтерації

 

  1.  

 

Тварини у світі мистецтва

П. Чайковський. Cимфонія № 2 до мінор.

Четверта частина (фрагмент).

ВЕСНЯНКА

Музика А. Вахнянина Слова С. Воробкевича

Симфонія

 

  1.  

 

Тварини у світі мистецтва

М/ф «Лис Микита» (музичні фрагменти). Музика М. Скорика.

М/ф «Качині історії» (музична заставка, фрагменти). Музика М. Мюллера,

Р. Джонса.

МАЛЮКИ

Слова і музика Н. Май

Мультиплікатор, режисер, композитор

 

  1.  

 

Тварини у світі мистецтва

М. Лисенко. Опера-казка «Пан Коцький» (фрагменти)

МАЛЮКИ

Слова і музика Н. Май

Лібрето, реприза, опера

 

  1.  

 

Магія театру

Мюзикл «Білосніжка і семеро гномів» (фрагменти). Музика Ф. Черчилля,

Л. Харлайна, П. Дж. Сміта.

 

СЕМЕРО ГНОМІВ

Слова і музика А. Житкевича

Мюзикл

 

  1.  

 

Магія театру

М/ф «Білосніжка і семеро гномів» (музичні фрагменти)

СЕМЕРО ГНОМІВ

Слова і музика А. Житкевича

Мюзикл

 

  1.  

 

Магія театру

Мюзикл «Аладдін» (фрагменти).

 

СЕМЕРО ГНОМІВ

Слова і музика А. Житкевича

Режисер, балетмейстер, фахівці зі співу

 

  1.  

 

Магія театру

Музика А. Менкена.

М/ф «Аладдін» (музична заставка

СЕМЕРО ГНОМІВ

Слова і музика А. Житкевича

Режисер, балетмейстер, фахівці зі співу

 

  1.  

 

Зустрічаємо літо

М. Римський-Корсаков. Політ

джмеля з опери «Казка про царя

Салтана» — в інструментальному

і вокальному виконанні)

ШКОЛА — ВЕСЕЛА СІМ’Я

музика О. Антоняка Слова А. Орел

Режисер, балетмейстер, фахівці зі співу

 

  1.  

 

Зустрічаємо літо

М/ф «Софія Прекрасна»

(фрагменти «Гучно грай»; «Ждуть розваги нас»)

ШКОЛА — ВЕСЕЛА СІМ’Я

музика О. Антоняка Слова А. Орел

Режисер, балетмейстер, фахівці зі співу

 

  1.  

 

Перевір себе

Музична та відео вікторина

Караоке

Музичний бліц

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календарне планування уроків музичного мистецтва у 4 класі

до підручника О. В. Калініченко, Л. С. Аристова

№ п/п

Дата

Тема уроку

Сприйняття та інтерпретація творів музичного мистецтва

Виконання творів музичного мистецтва

Основні поняття

Завдання

І семестр

  1.  

 

Добрий день, матусю-Україно!

Державний Гімн України. Музика М. Вербицького, вірші

П. Чубинського

Українська народна пісня «Реве та стогне

Дніпр широкий». На вірші Т. Шевченка.

«Добрий день, матусю-Україно!» музика

М. Ведмедері, вірші Н. Рубальської

Гімн

 

  1.  

 

Близькі сусіди —

Польща і Словакія

Польський танець «Чардаш»

Словацький танець «Наша Файта»

«Добрий день, матусю-Україно!» музика

М. Ведмедері, вірші Н. Рубальської

Національні танці, інтонація, мотив, жалейка

 

  1.  

 

Мистецтво

Чехії та Угорщини

«Чардаш»

 «Полька»

Чеська народна пісня-танець «Полька»

Національні танці, інтонація, мотив

 

  1.  

 

Мистецтво прибалтійських країн

Литовський народний танець «Клумпакоіс».

Естонський народний танець «Тульяк»

Чеська народна пісня-танець «Полька»

Каннель

 

  1.  

 

Сонячна Італія

М. Лисенко. Баркарола.

Італійський народний танець «Тарантела»

«Сім нот» (музика А. Мигай, вірші Н. Кулик)

Тарантела, баркарола

 

  1.  

 

Дивовижна Іспанія

І. Альбеніс. Іспанська сюїта «Севілья».

М. де Фалья. «Іспанський танець» (з опери

«Життя коротке») (у виконанні на гітарі).

«Сім нот» (музика А. Мигай, вірші Н. Кулик)

 

 

  1.  

 

Чарівна Франція

М. Равель. Опера-балет «Дитя і чари» (фрагменти на вибір)

«Ухтимко» (музика О. Злотника, вірші О. Вра-

тарьова).

 

 

  1.  

 

Театр і музика в Австрії

В.-А. Моцарт. Соната № 11, третя частина —

«Турецький марш» (рондо).

«Ухтимко» (музика О. Злотника, вірші О. Вра-

тарьова).

Ронда

 

  1.  

 

Східний театр

П. Чайковський. Китайський танець «Чай» (із балету

«Лускунчик»).

«Як з’явився чай?» (музика і вірші А. Бінца-

ровської)

Кодомо

 

  1.  

 

Музичний театр у Великій Британії

Дж. Талбот, Кр. Уїлдон. «Чаювання Божевільного Капелюш-

ника», «Червона королева» (з балету «Аліса в Країні Див»).

«Як з’явився чай?» (музика і вірші А. Бінца-

ровської)

Балетна пачка

 

  1.  

 

Музичний театр у Великій Британії

Р. М. Шерман, Р. Б. Шерман. Мюзикл «Мері Поппінс»

(фрагмент).

М. Шейман, С. Віттмен. Мюзикл «Мері Поппінс

повертається» (фрагмент).

«Фотограф, друзі, я» (музика і вірші

А. Олєйнікової)

Диригентський жест

 

  1.  

 

Мистецька палітра Німеччини

Й.-С. Бах. Токата ре мінор (у виконанні на

органі, на скрипці).

«Фотограф, друзі, я» (музика і вірші

А. Олєйнікової)

Орган

 

  1.  

 

Мандрівка на Кавказ

Грузинський народний танець «Лезгинка».

А. Хачатурян. Танець із шаблями (з балету «Гаяне»).

«Курчатка» (музика Г. Гусейнлі, вірші Т. Мутал-

Лібова)

Тар

 

  1.  

 

Казкова Норвегія

Е. Гріг. «У печері гірського короля», «Танець Анітри»,

«Пісня Сольвейг» (із п’єси «Пер Гюнт»).

«Пісню про гномика» (музика і вірші Н. Май).

 

 

  1.  

 

Веселе Різдво в Україні

Музичний фільм «Різдвяна казка 2» (фрагменти)

«Ой сивая та й зозуленька».

 

 

  1.  

 

Перевір свої досягнення

Музична та відео вікторина

Караоке

Музичний бліц

 

ІІ семестр

  1.  

 

Зимові фантазії

О. Шимко. «Троль», «Кай і Герда»,

«Снігова королева» (з балету

«Снігова королева»)

«Диво-місто Навпаки» (музика Ю. Шевченка,

вірші Ф. Млинченка)

Кордебалет

 

  1.  

 

У сніговому королівстві

О. Шимко. «Принц і принцеса, розбійники»,

«У палаці Снігової королеви» (з балету

«Снігова королева»)

«Диво-місто Навпаки» (музика Ю. Шевченка,

вірші Ф. Млинченка)

 

 

  1.  

 

Казкові пригоди

В. Птушкін. Фортепіанна сюїта «Гуллівер»

(фрагменти): «Увертюра» (перша частина),

«Ліліпути» (друга частина),

«Романс лапутян» (п’ята частина),

«Турнір придворних канатоходців»

(шоста частина)

«Вітерець» (музика і вірші І. Танчака).

 

 

  1.  

 

Веселий цирк

Музика до м/ф «Парасолька в цирку» (композитор І. Поклад)

«Вітерець» (музика і вірші І. Танчака).

 

 

  1.  

 

Проводи зими

М. Лисенко. Опера «Зима і Весна» (фрагменти

Українська народна пісня «Чижику»

Веснянки

 

  1.  

 

Свято весняної природи

В. Верховинець. Пісні-ігри «Подоляночка»,

«Женчичок», «Розлилися води» (зі збірки

«Весняночка»).

Р. Гринків. Веснянка (бандура)

Українська народна пісня «Чижику»

Гаївки

 

  1.  

 

Весняні ігри

В. Верховинець. Пісні-ігри «Вийди, вийди, сонечко»,

«Іди, іди, дощику», «Закликання весни» (зі збірки

«Весняночка»)

«Вийди, вийди, сонечко»

Пісні-заклички

 

  1.  

 

Великодні свята

О. Білаш. Гуцульська писанка (соло,

ансамбль)

«Писанка» (музика М. Бурмаки, вірші К. Пере-

лісної)

 

 

  1.  

 

Чарівні візерунки

Лемківська коломийка. Бойківська коломийка.

Н. Нежанківський. Коломийка.

В. Зубицький. Коломийка

«Писанка» (музика М. Бурмаки, вірші К. Пере-

лісної)

Коломийки

 

  1.  

 

Веселі настрої

Б. Кудрик. Гумореска для фортепіано.

Ю. Шевченко. Гумореска.

Д. Клєбанов. Жартівлива

«Грицю, Грицю, до роботи»

 

 

  1.  

 

Секрети вишитого рушника

«Пісня про рушник». Музика П. Майбороди,

вірші А. Малишка, (у виконанні Квітки Цісик,

Ніни та Антоніни Матвієнко)

«Де шукати кольори?» (музика Г. Васіної, вірші

Н. Бугай)

 

 

  1.  

 

Кольорове диво

Л. Ревуцький. Симфонія № 2 (третя частина)

(фрагменти)

«Де шукати кольори?» (музика Г. Васіної, вірші

Н. Бугай)

 

 

  1.  

 

Майстри-віртуози

М. Сильванський. «Легкий концерт» для

фортепіано з оркестром (перша, третя

частини)

«Ми — нащадки козаків» (музика А. Олєйнікової,

вірші Н. Бугай)

 

 

  1.  

 

Козацька звитяга

Українська народна пісня «Пісня про Байду».

Українська народна пісня «Ой на горі та женці жнуть»

«Ми — нащадки козаків» (музика А. Олєйнікової,

вірші Н. Бугай)

Історичні пісні

 

  1.  

 

Україна — моя Батьківщина

Пісня «Україна». Музика і вірші Т. Петриненка.

Пісня «Моя Україна». Музика Н. Петраша, вірші

Ю. Рибчинського (у виконанні Н. Бучинської).

Пісня «Україна — це ми!». Музика Н. Петраша,

вірші Ю. Рибчинського (у виконанні К. Бу-

жинської).

«Щастя» (музика і вірші Н. Май)

 

 

  1.  

 

Перевір свої досягнення

Музична та відео вікторина

Караоке

Музичний бліц

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 1.Вступна частина.

Особливості опанування мистецтва пов’язані з його унікальною освітньою місією – формування в людини ціннісних естетичних орієнтацій у процесі впливу на розум і почуття, свідомість і підсвідомість. Художні твори здатні пробуджувати креативний потенціал учнів для самореалізації та участі в соціокультурній творчості. Сучасні електронні мережі, долаючи культурні кордони, надають можливість отримувати художню інформацію в найрізноманітніших обсягах і форматах; але вона потребує адекватної інтерпретації, критичного ставлення, естетичного оцінювання, тобто вміння вирізняти в інформаційних потоках справжні цінності й орієнтуватися на них. З огляду на швидку цифровізацію освітньо-комунікативного середовища зростає роль візуальної інформації в розвитку людини. Візуальною образністю пронизані тексти різної природи, зокрема глобальні масиви медіатекстів, які можуть мати як естетичний, так і антиестетичний вплив на учнів. Тому вивчення мистецтва має спрямовуватися на розвиток не лише загальної і художньої культури особистості, а й на низку ключових і предметних компетентностей, зокрема медіа-компетентності як чинника подолання загроз і викликів віртуальної реальності, формування естетичного імунітету.

Модельна навчальна програма «Мистецтво» для 5-6 класів – це комплексна програма для адаптаційного циклу навчання, яка забезпечує наступність між початковою і базовою освітою, гнучкий перехід учнів від молодшого шкільного віку до підліткового, сенситивного для формування цінностей і пошуку життєвих сенсів, розвитку емоційного інтелекту і критичного мислення. Вона розроблена на основі Державного стандарту базової середньої освіти, яким визначено мету мистецької освітньої галузі – цілісний розвиток особистості учня у процесі опанування мистецьких надбань людства; усвідомлення власної національної ідентичності в міжкультурній комунікації; формування компетентностей, необхідних для художньо-творчого самовираження; розкриття креативного потенціалу, залучення до культурних процесів в Україні.

Програма реалізує визначені в Державному стандарті ціннісні орієнтири та ключові компетентності, а саме: вільне володіння державною мовою, здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами; математична компетентність; компетентності у галузі природничих наук, техніки й технологій; інноваційність; екологічна й інформаційно-комунікаційна компетентності; навчання впродовж життя; громадянські та соціальні компетентності; підприємливість і фінансова грамотність, а також пріоритетна для мистецької галузі культурна компетентність.

Мета інтегрованого навчання мистецтва досягається шляхом реалізації таких завдань:

● виховання в учнів емоційно-ціннісного ставлення до мистецтва та дійсності, розвиток художніх інтересів та естетичних потреб, емоційного інтелекту;

● формування системи художніх знань, яка відображає видову і жанрову специфіку та взаємодію мистецтв; опанування мистецької грамоти, насамперед музичної і візуальної;

● розвиток умінь сприймання, інтерпретації та оцінювання творів мистецтва й художніх явищ; здатності брати участь у дискусіях на теми мистецтва, висловлювати й аргументувати власні думки, судження, пріоритети;

● здобуття мистецького досвіду в різних видах практичної діяльності; в індивідуальних, групових і колективних мистецьких проєктах; стимулювання здатності учнів до художньо-творчого самовираження, до роботи в команді на засадах толерантності й партнерства;

● розвиток художніх здібностей, уяви та інтуїції, критичного і креативного мислення, інноваційності;

● формування потреби в естетизації середовища, готовності до участі в соціокультурному житті, до збереження і примноження мистецько-культурних цінностей. Принципи, на яких ґрунтується програма та визначаються дидактичні пріоритети:

● дитиноцентризму та індивідуалізації, врахування вікових особливостей і природних здібностей учнів; ● систематичності, неперервності, наступності між початковою і базовою освітою, адаптаційним і основним циклами навчання;

● глокальної освіти – поєднання глобального (загальнолюдського), національного (державного) та локального (етнокраєзнавчого) аспектів змісту освіти;

● дидактичної інтеграції на основі взаємодії мистецтв і методів компаративістики, спрямованих на поліхудожній розвиток учнів;

● континуальності – єдності навчання і виховання особистості, художнього і технічного, емоційного та раціонального, свідомого та інтуїтивного в процесі опанування мистецьких цінностей;

● варіативності змісту, засобів, методів і технологій навчання мистецтва;

● діалогічної суб’єкт-суб’єктної взаємодії, партнерства, емоційно-енергетичної насиченості навчання;

● пріоритету художньо-творчої самореалізації учнів, пошуку особистісних сенсів у навчанні мистецтва;

● стимулювання мистецької самоосвіти, єдність формальної, неформальної та інформальної освіти.

Програма побудована на підґрунті компетентнісного, інтегративного, особистісно орієнтованого, діяльнісного та культурологічного підходів, які зумовлюють дидактично доцільне визначення змісту навчання мистецтва і широку палітру методичного інструментарію вчителя.

Компетентнісний підхід розглядаємо як з позиції цілей і результатів загальної мистецької освіти, які вимірюються у відповідних формах контролю та оцінювання учнів, так і з позиції організації процесу навчання: добору доцільного змісту і відповідних художньо-педагогічних технологій.

Інтегративний підхід виражається в акцентуванні взаємодії різних видів мистецтва в рамках освітньої галузі та пошуку міжгалузевих зв’язків, інтеграції навчання мистецтв із соціокультурним середовищем.

 Особистісно зорієнтований підхід сприяє підвищенню мотивації до навчання, забезпечує розкриття творчого потенціалу і розвиток індивідуальних художніх здібностей учнів відповідно до інтересів і потреб.

Діяльнісний підхід спрямований на розвиток практичних умінь учнів у різних видах мистецтва, наскрізних навичок (soft skills) і здатності застосовувати їх у власній життєдіяльності.

Культурологічний підхід зумовлює розгляд мистецтва в широкому культурологічному контексті в єдності цінностей культури національної та зарубіжної, народної і професійної, елітарної і популярної, традиційної та інноваційної; у результаті такого підходу в учнів має сформуватися цілісний художній образ світу, готовність до діалогу культур і бажання збагачувати особистісний культурний потенціал за допомогою ресурсів світового мистецтва (за формулою «людина в культурі - культура в людині»).

Структура програми та загальна характеристика її складників

Програма містить результативні, змістові та процесуальні складники, які структуровано за трьома відповідними рубриками «Очікувані результати навчання», «Пропонований зміст навчального предмета/інтегрованого курсу», «Види навчальної діяльності».

У рубриці «Очікувані результати навчання» конкретизовано вимоги до учнів окремо для 5 і 6 класів відповідно до запропонованого змісту для кожного року навчання і з урахуванням чотирьох груп результатів, визначених у Державному стандарті базової середньої освіти. До результатів варто зарахувати не лише грамотність і досвід в окремих видах мистецтва, а й міжпредметну естетичну компетентність, а також інтегративну медіакомпетентність у сфері мистецтва. Саме вони дають змогу учням вирішувати міждисциплінарні проблеми, наприклад, під час виконання інтегративних галузевих і міжгалузевих проєктів.

Рубрика «Пропонований зміст навчального предмета/інтегрованого курсу» побудована із застосуванням навчальних модулів, що оптимізує освітній процес, робить його систематизованим і водночас гнучким, варіативним.

В основу конструювання змісту програми інтегрованого курсу «Мистецтво» і визначення структури й тематизму кожного року навчання обрано авторську концепцію поліцентричної інтеграції (Л. М. Масол), яка детермінує цілісну наскрізну побудову мистецької освіти впродовж усієї вертикалі від початкової до старшої школи на засадах художньо-світоглядних орієнтацій і культурно-мистецьких універсалій. Поліцентрична інтеграція передбачає виокремлення домінантних компонентів змісту (музичного та образотворчого), які поєднуються в єдиний тематичний цикл на основі певної художньо-дидактичної суперпозиції, що здатна інтегрувати окремі одиниці змісту.

У початкових класах у зміст домінантних видів музичного та образотворчого мистецтва інтегруються елементи синтетичних мистецтв (театр, хореографія, кіно) на основі спільного художньо-світоглядного тематизму, що відображає світ природи, людини і культури в мистецтві, а також з орієнтацією на універсальні категорії «абетки мистецтв» – «ритм», «форма», «композиція», «контраст» тощо.

В основній школі домінантність музичного та образотворчого компонентів змісту зберігається, однак активніше репрезентовані поширені в культурі сучасності кінематограф, художня фотографія, архітектура, дизайн.

У 5 класі, коли здійснюється поступовий перехід від початкової до базової освіти, універсальною суперпозицією інтеграції змісту є поняття «види і мова мистецтв». Цей зміст розкривається на матеріалі музики, хореографії, графіки, живопису, скульптури, архітектури, театру, цирку, кіно, дизайну, також через їхню взаємодію.

Для 6 класу універсальною суперпозицією інтеграції змісту обрано категорію «жанри мистецтва», що розглядається через специфіку жанрів музики, графіки, живопису, скульптури, кінематографа тощо, а також явищ взаємопроникнення жанрів (жанри-гібриди).

Щоб чітко усвідомити перспективу розвитку програми, вчителю варто розуміти, що згідно з авторською концепцією поліцентричної інтеграції під час наступного циклу навчання (7-9 кл.) універсальною суперпозицією інтеграції змісту освіти обрано категорію «стилі мистецтва».

У старшій профільній школі зміст навчання інтегрується навколо суперпозиції «мистецтво культурних регіонів світу» (базове загальноосвітнє навантаження), водночас суттєво зростає роль художньо-практичної діяльності за вибором здобувачів освіти відповідно до профілю навчання (вибіркове профільне навантаження).

Таким чином, упродовж усього періоду навчання мистецтва в закладах загальної середньої освіти акцент зроблено не на окремих фактах - персоналіях митців і художніх творах, вибір яких стає виключно прерогативою вчителів, а на фундаментальних мистецьких узагальненнях, тому наскрізна логіка здійснюється за концентричноспіралевидним принципом структурування змісту, а на окремих етапах – за лінійним принципом.

Важливо зазначити, що система запропонованих тематичних модулів інтегрованого курсу «Мистецтво для 5 і 6 класів є варіативною: у репрезентованому переліку є модулі домінантні (з музичного та образотворчих мистецтв) і мобільні, окремі теми яких легко інтегруються в домінантні. Послідовність і обсяг тем учитель може змінювати з огляду на потреби й можливості конкретного закладу освіти, адаптувати до автономного викладання предметів «Музичне мистецтво» та «Образотворче мистецтво», доповнюючи їх темами з інших мобільних модулів.

У рубриці «Види навчальної діяльності» подано орієнтовний перелік видів діяльності учнів, в якому переважають художньо-практичні й творчі. Цей перелік може варіюватися і доповнюватися вчителем, вільним у доборі художньо-дидактичного матеріалу, кількості й тематики мистецьких проєктів - індивідуальних, групових, колективних. Надані діяльнісні орієнтири й діяльнісні форми інтеграції запроваджуються через диференційовані завдання різного рівня складності з урахуванням художніх інтересів і можливостей учнів, що сприяє розвитку креативного потенціалу особистості.

Особливості організації освітнього процесу.

Кількість навчальних годин у програмі відповідає «рекомендованому» навчальному часу (2 год. на тиждень), визначеному Типовою освітньою програмою (затвердженою наказом МОН від 19.02.2021 р. № 235). Заклад освіти може змінювати кількість навчальних годин на вивчення інтегрованого курсу або окремих предметів в межах заданого діапазону навчального навантаження: «мінімального – 1 год.» та «максимального – 3 год.». При цьому треба забезпечити умови досягнення результатів навчання в обсязі не меншому ніж визначено цією програмою.

Розглянемо варіанти організації:

1 варіант. Якщо освітній заклад обирає мінімальну кількість годин на галузь (1 год. на тиждень), то викладається виключно інтегрований курс.

2 варіант. Якщо освітній заклад обирає рекомендовану кількість годин на галузь (2 год. на тиждень), то може викладатися як інтегрований курс «Мистецтво» (2 год на тиждень), так і автономні предмети «Музичне мистецтво» (1 год.) та «Образотворче мистецтво» (1 год); але теми із синтетичних мистецтв і медіа, зазначені в модулях програми мають обов’язково інтегруватися до змісту домінантних видів мистецтва, адже вимоги до результатів їх опанування учнями, що передбачені Державним освітнім стандартом, не підлягають скороченню. Приміром, рекомендуємо до предмету з музичного мистецтва інтегрувати теми насамперед зі сценічних мистецтв (хореографія, театр), а до образотворчого мистецтва – з екранних мистецтв (кінематограф тощо), які належать до спільної візуальної групи.

3 варіант. Якщо заклад обирає максимальну кількість годин на галузь (3 год. на тиждень), передбачену в Типовій освітній програмі, то за рахунок додаткової третьої години поряд з інтегрованим курсом або двома автономними предметами можуть викладатися «Хореографія» (за наявності фахівця) або інші види мистецтва.

4 варіант. За бажанням навчального закладу окремі теми розробленої програми можна використовувати як навчальні модулі для конструювання міжгалузевих інтегрованих курсів (наприклад, «Комп’ютерна графіка та анімація» або «Література і мистецтво» тощо).

Орієнтовна тематична структура програми

(2 варіанти відповідно до рекомендованого навчального навантаження)

Клас

Назва інтегрованого курсу / предметів (кількість годин на тиждень)

Інтегрований курс

Автономні предмети

Мистецтво (2 год)

Музичне мистецтво (1 год)

Образотворче мистецтво (1 год)

5

Тема року: Види і мова мистецтва Народне і професійне мистецтво Взаємодія і синтез мистецтв

Тема року: Види і мова музичного і сценічних мистецтв

Тема року: Види і мова візуальних мистецтв

6

Тема року: Жанри мистецтва

Образи людини в мистецьких жанрах

Образи природи в мистецьких жанрах

Тема року:

Жанри музичного і

сценічних мистецтв

Тема року:

Жанри візуальних мистецтв

 

2. Основна частина.

5 клас

Очікувані результати навчання

Пропонований зміст інтегрованого курсу (двох навчальних предметів)

Орієнтовні види навчальної діяльності

1. Пізнає різні види мистецтва, інтерпретує художні образи, виявляє ціннісне емоційне ставлення до мистецтва

Вступ. Палітра видів мистецтва. Роль мистецтва у

житті людини. Художній образ - основа сприймання і розуміння змісту твору мистецтва. Спільні поняття для різних видів мистецтва: ритм, гармонія, форма тощо.

 

Модуль 1 (домінантний). Види і мова музичного мистецтв. Народна і професійна музика. Особливості українського музичного фольклору.  Календарно-обрядові й родиннопобутові пісні у дзеркалі традицій і сучасності. Вокальна та інструментальна музика. Співочі голоси. Види хорів. Симфонічна музика. Види

оркестрів. Сучасні обробки народної і класичної музики.

 

Модуль 2. Види і мова сценічних мистецтв. Зв'язок мистецтва з літературою. Види і мова театру: драматичного, музичного, лялькового. Сценографія. Специфіка мови циркового мистецтва. Мова хореографії. Види танців Перформанс.

 

Модуль 3 (домінантий). Види і мова візуальних / образотворчих мистецтв. Основи композиції – побудови художнього твору, що забезпечують  його цілісність. Засоби художньої виразності графіки (точка, лінія, пляма, штрих). Види й техніки графіки. Силует. Світлотінь. Засоби художньої виразності живопису (колір, відтінкикольору, колорит, теплі і холодні кольори, контраст і нюанс). Види й техніки живопису (станковий, монументальний - фреска, мозаїка, вітраж). Види мистецтва скульптури

(кругла, рельєф); мова скульптури (об’єм, форма, фактура), матеріали скульптора.

 

Модуль 4. Види і мова візуальних / пластичних мистецтв. Види декоративно-ужиткового мистецтва (розпис, вишивка, витинання, гончарство, різьблення тощо). Особливості українського народного мистецтва. Види і мова архітектури. Мова художньої фотографії. Види дизайну. Сучасні артпрактики (інсталяція, стріт-арт, реді-мейд).

 

Модуль 5. Види і мова візуальних / екранних мистецтв.   Види кінематографу: художнє, анімаційне, документальне. Мова ігрового кіно. Види мультфільмів (мальовані, лялькові, пластилінові, комп’ютерні). Художник у кіно. Мистецтво і медіа. Телебачення та його художні

особливості.

Спів народних і сучасних

авторських пісень з пластичним інтонуванням, з імпровізованими жестами й рухами. Інсценізації народних українських обрядів, насамперед поширених у культурному

середовищі рідного краю з

усвідомленням аціональної

ідентичності через мистецтво.

 

Гра на елементарних дитячих інструментах, зокрема на вироблених власноруч.  Експериментування зі

звуками різних властивостей. Імпровізація супроводу до пісні. Виконання ритмічних

партитур. Музично-дидактичні ігри (ребуси з нотної грамоти, вікторини «Упізнай/заспівай мелодію»). Дослідження довкілля, сприйняття його об’єктів для художньо-образної інтерпретації (замальовки, фотографії тощо).

Створення графічних і живописних композицій у різних техніках, зокрема з урахуванням національних традицій. Виконання скульптурних зображень, аплікацій, інсталяцій, дизайнерських робіт.

 

Участь у колективних, групових та індивідуальних

мистецьких проєктах (зокрема екологічних) з виявом умінь працювати в команді, ініціативності, креативного мислення. Застосовування цифрових технологій у презентаціях.

 

Сприймання, аналіз, інтерпретація і порівняння творів різних видів мистецтва - музичного, сценічних, візуальних з дотриманням відповідної термінології та норм грамотного українського мовлення.

Участь у дискусіях з тем мистецтва, висловлювання власних емоційних вражень, ціннісних ставлень та критичних суджень щодо художніх творів.

 

Добір видів художньої діяльності для емоційного задоволення, зняття втоми.

 

Пошук і використання художніх матеріалів різної природи (текстових, ілюстративних, аудіо- відео , фото- тощо) з усвідомленням норм авторського права. Використання медіа для художньо-творчого  самовираження, здійснення віртуальних екскурсій.

1.1.Описує особливості мови різних видів мистецтва; пояснює засоби виразності художнього образу у творах різних видів мистецтва Наводить приклади творів різних видів мистецтва. Розрізняє види і наводить приклади українського фольклору (музичного, танцювального); українського декоративноприкладного мистецтва. Орієнтується у календарно-обрядових дійствах, особливостях народного мистецтва рідного краю.

1.2. Уважно сприймає твори різних видів

мистецтва. Передає враження від творів

вербально/невербально, різними художніми засобами. Висловлює власне ставлення до творів мистецтва. Застосовує в процесі вербальної інтерпретації відповідну термінологію. Наводить приклади синтезу мистецтв, зв’язків між видами мистецтва, мистецтва з життям

2. Виявляє художньо-образне мислення під час творчої діяльності в різних видах мистецтва

2.1.Бере участь у виконавській творчості: співає, зокрема народні пісні та їх обробки (в хорі/ансамблі/соло), грає на елементарних музичних інструментах. Виконує зображення і розробляє ескізи, зокрема з етнічними мотивами, застосовує різні художні техніки, матеріали, формати, прийоми. Виявляє елементарні навички в царині фотомистецтва. Відтворює характерні особливості сценічного персонажа в мовленні, міміці, пластиці тіла.

2.2.Імпровізує (вокальні інтонації, ритмічний супровід до пісні, танцювальні рухи тощо). Поєднує засоби музики, пластичного інтонування, візуального ряду. Створює зображення (графічні, живописні, об’ємні) в процесі експериментування з кольорами, лініями, формами.

 

2.3.Спостерігає за довкіллям, фіксує власні спостереження (фото, замальовки тощо). Використовує художню літературу в мистецькій творчості. Створює пластичні рухи під музику. Пропонує власні ідеї, реалізує їх з допомогою вчителя чи інших осіб, зокрема з урахуванням національних традицій. Використовує знання і вміння з інших освітніх галузей.

3. Пізнає себе через взаємодію з мистецтвом, регулює власний емоційний стан

3.1.Характеризує власну творчість за визначеними критеріями. Визначає сильні й слабкі сторони своєї роботи в чітких формулюваннях.

3.2.Презентує результати власної творчості публічно, пояснює свій задум. Визнає можливість різного втілення творчого задуму.

3.3.Долучається до мистецьких заходів;

дослідницьких проєктів. Виконує різні ролі в спільному творчому процесі, висловлює свою думку в обговореннях творів мистецтва, використовує власний досвід і різні види інформації під час спільної творчості. Бере участь в інсценізаціях календарно-обрядових дійств, народних ігор з використанням пісенного матеріалу, танцювальних рухів, елементів костюмів, атрибутів, гриму.

3.4.Розпізнає емоції й почуття від сприймання мистецьких творів і описує власні мистецькі вподобання. Пояснює вплив творів на зміну емоційного стану. Розуміє, який вид художньотворчої діяльності покращує емоційний стан. Визначає улюблені види мистецької діяльності, пояснює, від чого отримує задоволення у творчості.

4. Використовує інформаційне середовище у власній творчості та художній комунікації

4.1.Обирає різні способи творення для

художнього самовираження (ілюстрації, фото тощо). Шукає й добирає з допомогою вчителя чи інших осіб аудіо-, відео-, ілюстративні й текстові матеріали з різних джерел, упорядковує їх.

4.2.Визначає з допомогою вчителя чи інших осіб достовірність джерела інформації про мистецтво.

4.3.Розуміє значення правильного оформлення цитат із покликанням на автора.

6 клас

Очікувані результати навчання

Пропонований зміст інтегрованого курсу (двох навчальних предметів)

Орієнтовні види навчальної діяльності

1. Пізнає різні види мистецтва, інтерпретує художні образи, виявляє ціннісне емоційне ставлення до мистецтва

Вступ. Палітра мистецьких жанрів. Жанр і образний зміст твору мистецтва.

 

Модуль 1 (домінантний).

Жанри музичного мистецтва. Вокальні жанри (пісня, гімн, романс, серенада тощо). Хорові жанри (кантата, ораторія тощо). Камерно-інструментальні жанри (прелюдія, ноктюрн, фантазія, скерцо тощо) Музичні цикли (сюїта, соната). Симфонічні жанри (увертюра, симфонія, концерт тощо).

Музичні ансамблі (дует, тріо, квартет тощо). Музично-театральні  жанри (опера, балет, оперета, мюзикл). Роль художника у музичному театрі.

 

Модуль 2. Танцювальні

Жанри Народні танці. Бальні (парні) танці. Спортивні танці: європейські (вальс, танго

тощо) та латиноамериканські самба, ча-ча-ча тощо). Сучасні танці (лєтка-єнка,

хіп-хоп тощо). Танці на льоду. Вплив танцювальної активності на здоров’я людини.

 

Модуль 3 (домінантний).

Жанри образотворчого мистецтва. Анімалістичний. Пейзаж (сільський, міський, гірський, марина, фантастичний тощо). Натюрморт (квітковий, овочі-фрукти, з атрибутами мистецтва тощо). Портрет (подвійний, парний, груповий, парадний, камерний, кінний, автопортрет тощо). Міфологічний,  елігійний,

історичний і батальний

жанри. Побутовий жанр.

Інтер’єр.

 

Модуль 4. Жанри

кіномистецтва. Жанри ігрового кінематографа (екранізація, комедія, детектив, пригодницький фільм тощо). Жанри мультиплікації. Роль композиторів і художників у кіномистецтві.

 

Модуль 5. Жанри об’єднуються. Жанри-гібриди в музичному і образотворчому мистецтві. Поєднання жанрів у кінофільмі. Зв'язок мистецтва з наукою і технікою. Медіамистецтво. Цифровізація в мистецтві.

Віртуальна і доповнена

реальність у художній

творчості.

Спів та інсценізації народних пісень та їхніх обробок, виконання сучасних авторських пісень (соло, в ансамблі, хорі).

Гра на елементарних дитячих інструментах, зокрема вироблених власноруч, та електронних музичних

інструментах (за наявності).

Експериментування зі звуками різних властивостей (інтонація,

динаміка, тембр, ритм тощо). Вокальні та інструментальні імпровізації, створення

«звукових картин».

Виконання ритмічних партитур, зокрема в парах, ансамблях із розподілом на різні партії

Музично-дидактичні ігри.

Виконання танцювальних рухів під музику.

Виконання зображень у різних жанрах образотворчого мистецтва, зокрема замальовок з натури й за уявою; застосування різних прийомів, художніх технік і матеріалів.

Використання цифрових

технологій для втілення задуму.

Створення колажів, інсталяцій, фото в різних жанрах (фотопортрет, фотопейзаж).

Самовираження в різних видах мистецької діяльності, презентація результатів власної творчості.

Участь у колективних, групових та індивідуальних дослідженнях, мистецьких проєктах з естетизації середовища, зокрема з елементами галузевої та міжгалузевої інтеграції; виявлення ініціативності, підприємливості, креативності, партнерських якостей.

Сприймання, аналіз,

інтерпретація і порівняння творів різних видів і жанрів мистецтва,

зокрема гібридних зразків. Участь дискусіях на теми мистецтва,  висловлювання власних уподобань, емоційних ставлень, критичних суджень, аргументація думок і оцінок із дотриманням норм грамотного українського мовлення.

Сприйняття культурного

різноманіття світу через

мистецтво, медіа-інформацію.

Компонування простих відеороликів.

Добір видів художньої діяльності для емоційного задоволення і попередження стресів; творів мистецтва для релаксації, гармонізації життєдіяльності.

Добір і поширення

ілюстративних і текстових матеріалів із різних джерел з дотриманням норм авторського права.

Використання медіа (аудіо-, відео- тощо) для художньотворчого самовираження,

здійснення мистецьких

віртуальних подорожей.

1.1.Виокремлює та характеризує жанрові ознаки творів різних видів мистецтва, наводить приклади творів різних жанрів.

1.2.Керує увагою під час сприймання творів

мистецтва різних жанрів, інтерпретує їх зміст

(вербально/невербально). Вказує на окремі виразнізасоби у творах для пояснення власного враження. Застосовує відповідну термінологію. Пояснює художні цінності творів, коментує своє ставлення до них. Порівнює художні образи з явищами довкілля, пояснює зв’язки між мистецтвом і життям

2. Виявляє художньо-образне мислення під час творчої діяльності в різних видах мистецтва.

2.1.Бере участь у виконавській творчості за власним вибором: співає (в хорі/ансамблі/соло); грає на елементарних та/або електронних музичних інструментах.

Виконує зображення в різних жанрах образотворчого мистецтва, зокрема замальовки з натури й за уявою; застосовує різні прийоми, художні техніки, матеріали, формати тощо. Використовує цифрові технології для втілення задуму. Створює фото різних жанрів (фотопортрет, фотопейзаж), компонує прості відеоролики. Виявляє ініціативність у втіленні творчого задуму.

2.2.Імпровізує (мелодії, ритмічні «звукові картини» тощо). Поєднує засоби музики, пластичного інтонування, візуального ряду для реалізації власної ідеї. Створює зображення у процесі експериментування з кольорами, лініями, формами (графічні, живописні, пластичні, анімаційні тощо)

2.3.Спостерігає за довкіллям, фіксує цікаві явища довкілля і презентує власні спостереження (замальовки, фото, відео тощо). Використовує результати спостережень у мистецькій діяльності: створення зображень в різних художніх техніках і матеріалах (колаж, інсталяція тощо). Пропонує власні ідеї, реалізує їх самостійно. Використовує знання і вміння з інших освітніх галузей.

3. Пізнає себе через взаємодію з мистецтвом, регулює власний емоційний стан

3.1.Характеризує та оцінює власну творчість,

успіхи й досягнення, зауважує помилки й частково самостійно виправляє їх. Встановлює за допомогою вчителя чи інших осіб способи вдосконалення вмінь.

3.2.Презентує результати власної творчості,

пояснює свій задум, за потреби може докладно його описати. Аналізує зворотну інформацію з метою самовдосконалення, позитивно реагує на неї. Обстоює свою позицію у творчості.

3.3.Бере участь у мистецьких заходах;

дослідницьких проєктах, інсценізаціях. Виконує різні ролі, складає план дій у спільному творчому процесі, дослухається до ідей інших; визнає різні позиції учасників, ділиться спостереженнями, розуміє значення партнерства, пропонує способи розв’язання завдань. підтверджує думку аргументами

3.4.Описує і пояснює емоції та почуття, що

виникають під час сприймання мистецтва, порівнює власні вподобання з уподобаннями інших осіб. Обирає твори мистецтва, суголосні власним емоціям. Вирізняє художні засоби, які вплинули на враження від твору. За потреби обирає види художньо-творчої діяльності для задоволення. Виражає свої почуття різними художніми засобами.

4. Використовує інформаційне середовище у власній творчості та художній комунікації

4.1.Обирає для художнього самовираження різні способи творення, зокрема медіаформати. Шукає, добирає і поширює аудіо-, відео-, ілюстративні й текстові матеріали. Планує свою діяльність для реалізації художньо-творчого задуму.

4.2.Визначає з допомогою вчителя чи інших осіб джерела інформації про мистецтво із застосуванням цифрових технологій.

4.3.Виявляє відповідальність щодо дотримання авторського права в процесі комунікації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календарне планування уроків музичного мистецтва у 5 класі

до підручника Масол, Просіна

№ п/п

Дата

Тема уроку

Сприйняття та інтерпретація творів музичного мистецтва

Виконання творів музичного мистецтва

Основні поняття

Завдання

І семестр

  1.  

 

Як виникла музика

Олів’є Мессіан «Екзотичні птахи»

ВЕСЕЛКОВА ПІСНЯ О. Янушевич, М. Ясакова

Гармонія

 

  1.  

 

Музика і театр стародавніх цивілізацій

«Пісня із супроводом єгипетської арфи» А. Хассельмас

ВЕСЕЛКОВА ПІСНЯ О. Янушевич, М. Ясакова

Канон, агон, символ

 

  1.  

 

Пісенна скарбниця

І. Шамо, Фолькопера «Ятранські ігри», «Троїсті музики №27»

ВЕСЕЛКОВА ПІСНЯ О. Янушевич, М. Ясакова

Приспів, заспів, календарні пісні, ритм, форма, мотив

 

  1.  

 

Магічна стихія народних танців

Ф. Шопен «Мазурка №50»

ЧЕСЬКА ПОЛЬКА нар. пісня-танець

Українські танці,

 

  1.  

 

Народні музичні інструменти

«Ой у лузі червона калина» у виконанні капели бандуристів

КОБЗАРСЬКА СЛАВА В. Лепешко, О. Вовненко

Українські інструменти, капела, кавер

 

  1.  

 

Народна музикау творчості композиторів

М. Лисенко «Друга рапсодія»

КОБЗАРСЬКА СЛАВА В. Лепешко, О. Вовненко

Оркестр народних інструменів, обробка, ксилофон

 

  1.  

 

Мереживо східних мелодій

Р. Шуман «Арабеска», Японська народна пісня «Сакура»

КОБЗАРСЬКА СЛАВА В. Лепешко, О. Вовненко

Східні танці, імпровізація, пентатоніка, пластичне інтонування

 

  1.  

 

Голос – музичний інструмент дарований природою

С. Людкевич «Сумна пісня»

СПІВАЮТЬ ДІТИ І. Кириліна, Л. Гнатюк

Вокаліз, діапазон

 

  1.  

 

Битва хорів

Д. Бортнянський «Херувимська»

СПІВАЮТЬ ДІТИ І. Кириліна, Л. Гнатюк

Штрихи, а капела, регістр, хор

 

  1.  

 

Тембри інструментів

М. Мусоргський «Старий замок»

РІЗНОКОЛЬОРОВА ГРА Б. Савельєва, Л. Рубальської

Тембр, філармонія

 

  1.  

 

Путівник по симфонічному оркестру

Б. Бріттен «Путівник по оркестру для молоді»

РІЗНОКОЛЬОРОВА ГРА Б. Савельєва, Л. Рубальської

Симфонічний оркестр, варіації, партитура, пюпітр, туті

 

  1.  

 

Срібні тембри духового оркестру

Укр. війс. Марш «Козацька слава», ритмічна вправа

ПІСЕНЬКА ПРО ВЕСЕЛИЙ ЧАС В. Ільїна, В. Сапригіна

Духовий оркестр, марш, фактура

 

  1.  

 

Естрадний оркестр

«Весела сім’я»

ПІСЕНЬКА ПРО ВЕСЕЛИЙ ЧАС В. Ільїна, В. Сапригіна

Плагіат, флешмоб

 

  1.  

 

Естрадний оркестр

«Весела сім’я»

ПІСЕНЬКА ПРО ВЕСЕЛИЙ ЧАС В. Ільїна, В. Сапригіна

Плагіат, флешмоб

 

  1.  

 

Музичні інтонації Сходу

К. Дебюссі «Пагоди»

ДОЩОВІ КРАПЛІ китайська народна пісня-танець

Гамелан, ситар, цинь

 

  1.  

 

Музичні інтонації Сходу

К. Дебюссі «Пагоди»

ДОЩОВІ КРАПЛІ китайська народна пісня-танець

Гамелан, ситар, цинь

 

  1.  

 

Перевіряю свої знання

Музична вікторина

Виконання на вибір

Музичний бліц

 

ІІ семестр

  1.  

 

Музика і література: діалог мистецтва

В. Кікта «Фрески Софії Київської» («Орнамент», «Скоморохи»)

ОДА ПІСНІ О. Антоняк, А. Орел

Сюїта, ода, фреска

 

  1.  

 

Цирк – мистецтво, сповнене радості

Ю. Фучик «Вхід гладіаторів»

ЦИРК ПРИЇХАВ австрійська народна пісня

Диригентський жест, еквілібристика, трюк, цирк

 

  1.  

 

Театр відчиняє  двері

Р. Шуман «П’єро»

ЦИРК ПРИЇХАВ австрійська народна пісня

Міміка, жестикуляція, атрибут, пантоміма, сторітелінг, театр

 

  1.  

 

Ляльковий театр

Е. Вілла-Лобос «Полішинель»

ДИТИНСТВА СВІТ П. Погребняк, О. Янушкевич

Вертеп, інтермедія, театр ляльок

 

  1.  

 

На оперній сцені

С. Гулак-Артемовський «Запорожець за дунаєм»

ДИТИНСТВА СВІТ П. Погребняк, О. Янушкевич

Арія, лібрето, опера, увертюра, речетатив

 

  1.  

 

Там, де панує рух. Балет

В. А. Моцарт «Менует з маленької нічної серенади», Балет П. Чайковський «Лебедине озеро»

ПІД ЗВУКИ ВАЛЬСУ А. Житкевич

Балет, менует, хореографія

 

  1.  

 

Музичні та хореографічні ансамблі

А. П'яцола «Лібертанго»

ЗОЛОТЕЕ ВЕСІЛЛЯ І. Рєзнік, Р. Паулса

Ансамбль, віртуоз, камерна музика

 

  1.  

 

Музика свят і розваг

Г. Ф. Гендель сюїта «Музика на воді»

ЗОЛОТЕЕ ВЕСІЛЛЯ І. Рєзнік, Р. Паулса

Шоу

 

  1.  

 

Східний театр

Пекінська опера

ЗЕЛЕНЕ СЛОНЕНЯ О. Вратарьова, І. Кириліної

Амплуа

 

  1.  

 

Музика в кіно

Г. Гладков пісня «Сінема»

ЗВУКИ МУЗИКИ з к/ф «Звуки музики»

Кіномистецтво, мюзикл, саундрек, тепер

 

  1.  

 

Образи анімації

«Микита Кожумє’яка»

ПІСНЯ ПРО МУЛЬТИКИ О. Осадчий, О. Вратарьов

Дублювання, квест, мультиплікація, фентезі

 

  1.  

 

Телебачення: погляд у світ

«Жайворонок»  оркестр Поля Моріа

ВЕСЕЛКА А. М’ястківский, Б. Степаненка

Телебачення, видеокліп, естрада

 

  1.  

 

Мистецтво в рекламі

Рекламний музичний ролик

ВЕСЕЛКА А. М’ястківский, Б. Степаненка

Телебачення, видеокліп, естрада

 

  1.  

 

Сплетіння муз в єдиному акорді: кольорова музика

О. Скрябін «Прометей»

ФОТОГРАФ, ДРУЗІ, Я А. Олєйнікова

Кольоромузика

 

  1.  

 

Електронна музика

Д. Шостакович «Вальс із сюїти №2»

ФОТОГРАФ, ДРУЗІ, Я А. Олєйнікова

Електронна музика, драм-машина, подкастинг, синтезатор

 

  1.  

 

Карнавал крокує континентами

Н. Паганіні «Веніціанський карнавал»

БРАЗИЛЬСЬКИЙ ТАНЕЦЬ К. Костін

Ведута, експромт, карнавал, самба

 

  1.  

 

Перевіряю свої знання

Музична вікторина

Виконання на вибір

Музичний бліц

 

 

 

 

Календарне планування уроків музичного мистецтва у 6 класі

до підручника Масол

№ п/п

Дата

Тема уроку

Сприйняття та інтерпретація творів музичного мистецтва

Виконання творів музичного мистецтва

Основні поняття

Завдання

І семестр

  1.  

 

Камерно-вокальні жанри: пісня, гімн

Г. Малер «3 частина симфонії №1 ре мажор»

ОД КИЄВА ДО ЛУБЕН укр. нар. пісня

Жанр, камерна музика

 

  1.  

 

Камерно-вокальні жанри: пісня, гімн

Гімн «Гаудеамус»

ОД КИЄВА ДО ЛУБЕН укр. нар. пісня

Гімн

 

  1.  

 

Романс і його різновиди: серенада, балада

Романс

НІЧ НАД КАРПАТАМИ

Романс

 

  1.  

 

Романс і його різновиди: серенада, балада

Ф. Шуберт «Лісовий цар»

НІЧ НАД КАРПАТАМИ

Серенада, балада

 

  1.  

 

Сучасні вокальні жанри: авторська та естрадна пісня

Марія Бурмака «Розмалюю писанку»

ДИВО ОСІНЬ Л. Ратич, А. Олєйнікова

Бард

 

  1.  

 

Сучасні вокальні жанри: авторська та естрадна пісня

Володимир Івасюк «Червона рута»

ДИВО ОСІНЬ Л. Ратич, А. Олєйнікова

Естрадна пісня

 

  1.  

 

Хорова духовна музика: меса, літургія, концерт, реквієм

М. Леонтович «Отче наш»

ХВОСТИКИ-МЕТЕЛИКИ Н. Май

Меса, літургія, хоровий концерт

 

  1.  

 

Хорова духовна музика: меса, літургія, концерт, реквієм

А. А. Моцарт «Реквієм», «День гніву»

ХВОСТИКИ-МЕТЕЛИКИ Н. Май

Реквієм

 

  1.  

 

Хорові жанри: Кантата, ораторія

Леся Дичко «Веснянка»

ВЕСЕЛКОВА О. Кононенуо, О. Жилінський

Кантата

 

  1.  

 

Хорові жанри: Кантата, ораторія

Г. Ф. Гендель хор «Алілуя»

ВЕСЕЛКОВА О. Кононенуо, О. Жилінський

Ораторія

 

  1.  

 

Цикл у вокально-хоровій музиці

Л. Грабовський «Колискова»

ОЙ У ПОЛІ ПЛУЖОК ОРЕ щедрівка

Вокальний цикл, мініатюра

 

  1.  

 

Цикл у вокально-хоровій музиці

Б. Бріттен «Вінок колядок»

ОЙ У ПОЛІ ПЛУЖОК ОРЕ щедрівка

Вокальний цикл, мініатюра

 

  1.  

 

Музичні жанри в театрі і кіно

Д. Россіні «Севільський цирульник»

НЕБО ЯСНІ ЗІРКИ ВКРИЛИ щедрівка

Акустика, арія, кавантина

 

  1.  

 

Музичні жанри в театрі і кіно

Н. Май - Дитячий мюзикл "Новорічні приключки та Карабасові штучки"

НЕБО ЯСНІ ЗІРКИ ВКРИЛИ щедрівка НОВОРІЧНА ПІСНЯ Н. Май

Мюзикл

 

  1.  

 

Музичні жанри в театрі і кіно

Наталія Май - Новорічний мюзикл "БременSHOW"

НОВОРІЧНА ПІСНЯ Н. Май

Мюзикл

 

  1.  

 

Первіряєо свої досягнення

Музична вікторина

Виконання на вибір

Музичний бліц

 

ІІ семестр

  1.  

 

Прелюдія. Елегія

Й. С. Бах «Прелюдія ре мінор»

МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ Ю. Рибчинська, Л. Бражнікова

Прелюдія

 

  1.  

 

Прелюдія. Елегія

М. Лисенко «Елегія для віолончелі та фортепіано»

МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ Ю. Рибчинська, Л. Бражнікова

Елегія

 

  1.  

 

Ноктюрн. Рапсодія

Ф. Шопен «Ноктюрн сі мажор» Е. Гріг «Ноктюрн»

КОЛИСКОВА МАЙБУТТЯ В. Дроботенко

Ноктюрн

 

  1.  

 

Ноктюрн. Рапсодія

Ф. Ліст «Угорська рапсодія №2 для фортепіано» М. Скорик «Карпатська рапсодія для скрипки і фортепіано»

КОЛИСКОВА МАЙБУТТЯ В. Дроботенко

Рапсодія

 

  1.  

 

Скерцо. Етюд

Скерцо

МАМИНІ РУКИ А. Орел, О. Антоняк

Скерцо

 

  1.  

 

Скерцо. Етюд

В. Косенко «!! Етюдів у формі старовинних танців»

МАМИНІ РУКИ А. Орел, О. Антоняк

Етюд

 

  1.  

 

Соната. Варіації

М. С. Березовський «Соната до мажор для скрипки і чембало»

КРАПЛИНИ МРІЇ І, Багрійчук, М. Рожок

Соната

 

  1.  

 

Соната. Варіації

Р. ГРіньків «Йшли корови із діброви»

КРАПЛИНИ МРІЇ І, Багрійчук, М. Рожок

Варіації

 

  1.  

 

Рондо. Сюїта

Рондо

ВЕСЕЛКА Н. Май

Рондо

 

  1.  

 

Рондо. Сюїта

М. Лисенка «Українська сюїта»

ВЕСЕЛКА Н. Май

Сюїта

 

  1.  

 

Симфонія. Увертюра

Й. Гайдн «Прощальна симфонія»

ДОБРИЙ МАГ О. Шпак

Симфонія

 

  1.  

 

Симфонія. Увертюра

Д. Шостакови «Святкова увертюра»

ДОБРИЙ МАГ О. Шпак

Увертюра

 

  1.  

 

Концерт. Фантазія. Симфонічна поема

А. Марчелло «Концерт ре інор для гобою і струнних»

СКРИПАЛИК-ЦВІРКУНЕЦЬ В. Кленець, В. Попович

Концерт

 

  1.  

 

Концерт. Фантазія. Симфонічна поема

Ян Сібеліус «Симфонічна поема «Фінляндія»»

СКРИПАЛИК-ЦВІРКУНЕЦЬ В. Кленець, В. Попович

Фантазія

 

  1.  

 

 Музично-театральні жанри: балет, опера

Балет «Спартак» А. Хачатурян

МАЛЮКИ Н. Май

Балет

 

  1.  

 

Музично-театральні жанри: балет, опера

Я. В. Барнич «Гуцулка Ксеня»

МАЛЮКИ Н. Май

Оперета, попурі

 

  1.  

 

Жанри зустрічаються

М. Глинка «Вальс-фантазія»

МАЛЮКИ Н. Май

 

 

  1.  

 

Первіряєо свої досягнення

Музична вікторина

Виконання на вибір

Музичний бліц

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Мистецтво — особлива форма відображення дійсності, естетичний художній феномен, який передає красу навколишнього та внутрішнього світу людини через осмислення фундаментальних категорій «краса», «гармонія», «ритм», «пропорційність», «довершеність» та ін. Особливості опанування мистецтвом в школі пов’язані з його  багатогранним впливом на свідомість і підсвідомість людини, її емоційно-чуттєву сферу, мислення й потреби. Мистецтво сприяє художньо-естетичному розвитку людини та стимулює готовність особистості брати участь у різних формах культурного життя суспільства. Таким чином, здійснюється виховання в учнів ціннісно-світоглядних орієнтацій у сфері мистецтва, розвиток комплексу ключових, міжпредметних і предметних компетентностей у процесі опанування художніх цінностей і способів художньої діяльності, формування потреби у творчому самовираженні та естетичному самовдосконаленні.

Навчання в основній школі спрямовується на досягнення мети базової загальної середньої освіти, яка полягає в  розвитку та соціалізації особистості учнів, формуванні їхньої національної самосвідомості, загальної культури, світоглядних орієнтирів, екологічного стилю мислення і поведінки, творчих здібностей, дослідницьких навичок і навичок життєзабезпечення, здатності до саморозвитку та самонавчання в умовах глобальних змін і викликів.

Випускник основної школи є патріотом України, поважає її історію, культуру і культуру інших народів, вільно володіє державною (і рідною, у разі відмінності) мовою, спілкується щонайменше однією іноземною мовою, має бажання і здатність до самоосвіти, активний і відповідальний у громадському й особистому житті, підприємливий і ініціативний, має уявлення про світобудову, береже природу, безпечно використовує досягнення науки і техніки, дотримується здорового способу життя.

Мета базової загальної середньої освіти досягається шляхом реалізації таких завдань загальної мистецької освіти:

  •                     виховання в учнів емоційно-ціннісного ставлення до мистецтва та дійсності, розвиток художніх інтересів, естетичних потреб;
  •                     формування системи художніх знань, яка відображає видову специфіку і взаємодію мистецтв;
  •                     розвиток умінь сприймання, інтерпретації та оцінювання творів мистецтва й художніх явищ;
  •                     стимулювання здатності учнів до художньо-творчого самовираження, до діалогу;
  •                     розвиток художніх здібностей, креативного мислення;
  •                     формування потреби в естетизації середовища та готовності до участі в соціокультурному житті.

Загальна мистецька освіта ґрунтується на принципах:

  •                     наступності між початковою, основною і старшою школою;
  •                     поєднання загальнолюдського, національного та етнокраєзнавчого аспектів змісту освіти;  
  •                     інтегративності, спрямованості на поліхудожнє виховання учнів;
  •                     креативності (пріоритет творчої самореалізації);
  •                     варіативності змісту, методів, технологій;
  •                     діалогічності, полікультурності.

Опанування учнями мистецтва в основній школі ґрунтується на засадах компетентнісного, особистісно зорієнтованого, діяльнісного та інтегративного підходів. Компетентнісний підхід сприяє формуванню предметних, міжпредметних і ключових компетентностей. Особистісно зорієнтований підхід забезпечує розвиток в учнів індивідуальних художніх здібностей (музичних, образотворчих та ін.), творчого потенціалу. Діяльнісний підхід спрямований на розвиток художніх умінь і здатності застосовувати їх у навчальній та соціокультурній практиці. Інтегративний підхід виражається в акцентуванні взаємодії різних видів мистецтва в рамках освітньої галузі та пошуку міжпредметних зв’язків із предметами інших освітніх галузей, інтеграції шкільного навчання мистецтв із соціокультурним середовищем.

Предметна мистецька компетентність (музична, образотворча, хореографічна, театральна, екранна) — це здатність до пізнавальної і практичної діяльності у певному виді мистецтва. Вона формується у процесі опанування учнями системи знань та уявлень у сфері певного виду мистецтва (знаннєвий компонент), набуття ними художньо-творчого досвіду з мистецтва (діяльнісний компонент), виховання ціннісних орієнтацій щодо мистецтва та мистецької діяльності (ціннісний компонент).

Під час опанування учнями різних видів мистецтва формуються міжпредметні естетичні компетентності — здатність учня орієнтуватися в естетичних нормах різних сфер соціуму відповідно до сформованих естетичних ідеалів і цінностей, системи інтегрованих мистецьких знань і досвіду.

Предметні мистецькі та міжпредметні естетичні компетентності виявляються у здатності особистості використовувати набутий досвід мистецької діяльності у навчальних і життєвих ситуаціях, зокрема під час практичної, пізнавальної й творчої діяльності, сприймання, аналізу, інтерпретації творів мистецтва, участі у різних мистецьких заходах; у висловлюваннях, судженнях щодо ціннісного ставлення та щодо усвідомлення соціального, культурного, особистісного значення мистецтва; у критичній оцінці на основі естетичних засад та аргументації своєї позиції щодо творів мистецтва, довкілля, медіа й інтернет-ресурсів; у продукуванні креативних ідей та пропонуванні способів їхньої реалізації; в умінні трансформувати мистецькі знання у досвід діяльності виконання практичних і творчих завдань, естетизації середовища та корекції власного емоційного стану, задоволення власних творчих потреб тощо.

Мистецтво відіграє важливу роль у формуванні ключових компетентностей, зокрема:

Таблиця

Ключова компетентність

Компоненти

  1. Спілкування державною (і рідною, у разі відмінності) мовою

Уміння: висловлювати свої почуття та переживання від сприймання творів мистецтва; брати участь у дискусіях, обговореннях на теми мистецтва, чітко формулювати судження щодо мистецтва й мистецьких явищ; ділитися своїми творчими ідеями, почуттями, коментувати й оцінювати власну художньо-творчу діяльність і творчість інших

Ставлення: усвідомлення загальнолюдських цінностей, національної самобутності через мистецтво, готовність до їхнього поширення

  1. Спілкування іноземними
    мовами

Уміння: сприймати твори мистецтва різних країн, народів

Ставлення: пошанування культурного розмаїття, усвідомлення ширших можливостей у творчій діяльності зі знанням іноземних мов

  1. Математична компетентність

Уміння: аналізувати твори мистецтва, розуміти логіку художньої форми; здійснювати необхідні розрахунки для встановлення пропорцій, відтворення перспективи, створення об’ємно-просторових композицій, визначення метру, запису ритму тощо

Ставлення: усвідомлення взаємозв’язку математики й мистецтва на прикладах творів різних видів мистецтва

4. Основні компетентності у природничих науках і технологіях

Уміння: спостерігати, досліджувати і відтворювати в художніх образах довкілля та явища природи засобами мистецтва; використовувати нові технічні засоби для втілення художніх ідей, застосовувати знання із природничих наук (акустики, оптики, хімії тощо)

Ставлення: розуміння гармонійної взаємодії людини і природи, сприймання довкілля як об’єкта для художньо-образної інтерпретації

5. Інформаційно-цифрова
компетентність
 

Уміння: застосовувати сучасні цифрові технології для створення, презентації та популяризації художніх образів; добирати й опрацьовувати потрібну інформацію (зображення, текст, аудіо, відео) для пізнання, творення мистецтва у пошуково-дослідній і соціокультурній діяльності

Ставлення: усвідомлення можливостей використання сучасних цифрових технологій для художньо-творчого самовираження та віртуальних мистецьких подорожей

6. Уміння вчитися
впродовж життя
 

Уміння: визначати власні художні інтереси та потреби; планувати й організовувати свій час для пізнання, сприймання, творення мистецтва чи самовираження через мистецтво; раціонально використовувати час для задоволення культурних потреб, здобувати, опрацьовувати мистецьку інформацію

Ставлення: усвідомлення власного рівня опанування художньої інформації, самооцінювання досягнень і помилок, готовність до пошуку нових шляхів для художньо-творчого розвитку

7. Ініціативність і підприємливість
 

Уміння: критично оцінювати й інтерпретувати явища культури минулого і сучасності, розуміючи роль традицій та інновацій; працювати в команді для пошуку вирішення художньо-творчих завдань; презентувати власні твори, пропонувати ідеї, шляхи розв’язання творчих завдань, оцінювати і визначати свої сильні і слабкі сторони
Ставлення: ініціативність щодо участі в мистецьких заходах, прагнення до творчої самореалізації (відчуття потреби бути учасником мистецьких заходів і подій), відповідальність за особистий і колективний результат

8. Соціальна та громадянська компетентності
 

Уміння: ефективно співпрацювати з іншими, зокрема для реалізації громадських мистецьких проектів; творити (самостійно чи в команді) естетичне середовище
Ставлення: усвідомлення своєї причетності до соціокультурних і суспільних процесів, розуміння своєї національної ідентичності завдяки пізнанню українського мистецтва в контексті світового, дбайливе ставлення до народних традицій, мистецтва рідного краю, власної культури і надбань інших культур; розуміння значущості мистецтва для суспільного розвитку; гордість за здобутки українців у мистецькій діяльності

9. Обізнаність і
самовираження у
сфері культури


 

Уміння: розвивати власну емоційно-почуттєву сферу на основі сприймання мистецтва та художньо-творчої діяльності; аналізувати, інтерпретувати, давати естетичну оцінку творам різних видів мистецтва та довкілля; створювати художні образи засобами різних видів мистецтва

Ставлення: пошана до національної культури; повага і толерантне ставлення до культурного розмаїття світу; усвідомлення потреби збереження художнього надбання людства

10. Екологічна грамотність і здорове життя

Уміння: використовувати мистецтво для вираження власних емоцій, почуттів, переживань та впливу на власний емоційний стан

Ставлення: розуміння гармонійної взаємодії людини і природи, сприймання довкілля як об’єкта для художньо-образної інтерпретації

 

З метою інтеграції навчальних предметів і предметних циклів, формування ключових та міжпредметних компетентностей у зміст навчання введено наскрізні змістові лінії — соціально значущі надпредметні теми, які сприяють формуванню в учнів уявлення про суспільство в цілому, розвивають здатність застосовувати отримані знання у різних ситуаціях. Зміст наскрізних змістових ліній є складовою основного змісту освіти і реалізується через  відповідні трактування, приклади і методи навчання, створення надпредметних, загальношкільних проектів (зокрема,через творчу роботу, яка виходить з наскрізних тем або інтегрує навчальні предмети) тощо.

Наскрізними змістовими лініями в основній школі визначено такі: «Екологічна безпека й сталий розвиток», «Громадянська відповідальність», «Здоров’я і безпека», «Підприємливість і фінансова грамотність».

Наскрізна змістова лінія «Екологічна безпека й сталий розвиток» націлена на формування в учнів соціальної активності, відповідальності й екологічної свідомості, готовності брати участь у вирішенні питань збереження довкілля і розвитку суспільства, усвідомлення важливості сталого розвитку для майбутніх поколінь. Реалізація змістової лінії «Екологічна безпека та сталий розвиток» здійснюється на основі творів мистецтва та художньо-творчої діяльності у процесі виховання в учнів емоційно-ціннісного ставлення до природи; усвідомлення себе частиною світу, в якому все взаємопов’язане; розуміння єдності національно-регіональних цінностей і глобальних людських пріоритетів.

Наскрізна змістова лінія «Громадянська відповідальність» спрямована на виховання відповідального громадянина своєї держави. Вагомою її складовою є формування в учнів культурної самосвідомості – здатності розуміти роль культури у становленні способу мислення і поведінки людей, шанобливого, толерантного ставлення до культурних надбань свого народу, країни, світу; усвідомлення власної значущості і відповідальності щодо причетності до свого народу. Це здійснюється під час опанування учнями досягнень українського мистецтва, зокрема в контексті світової мистецької спадщини.

Наскрізна змістова лінія «Здоров’я і безпека» націлена на формування духовно, емоційно, соціально і фізично повноцінного члена суспільства, який здатний дотримуватися здорового способу життя і формувати безпечне життєве середовище. Її реалізація засобами мистецтва сприятиме гармонізації інтелектуальної та емоційної сфер особистості. Це відбувається у процесі усвідомлення учнями впливу мистецтва на емоційну сферу людини, зокрема через емоційно-образне пізнання навколишнього світу на основі синтезу різних видів мистецтва; ознайомлення з елементами арттерапії, які сприятимуть збагаченню емоційно-почуттєвої сфери школярів, зниженню кількості захворювань та поведінкових ризиків.

Наскрізна змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність» націлена на формування проактивної особистості, яка вміє планувати й досягати поставлених цілей, розвиває свої лідерські якості тощо. Вона реалізується у процесі формування в учнів умінь реально визначати свої сильні й слабкі сторони; мотивації учнів до виявлення творчих ініціатив та сприяння їхній реалізації, зокрема через втілення їх у практичній художньо-творчій діяльності (індивідуальній і колективній).

Характеристика структури програми й особливості організації навчально-виховного процесу

Структура програми «Мистецтво» зумовлена логікою побудови всього курсу, яка забезпечує цілісність змісту мистецької освіти в основній школі. Логічна послідовність тем за роками навчання (однакова і для автономного викладання музичного та образотворчого мистецтва, і для інтегрованого курсу) охоплює такі ключові естетичні категорії,  як види, жанри, стилі мистецтва. Спільна тематика кожного року розподіляється на окремі теми варіативно, адже  змістове наповнення конкретизується відповідно до специфіки кожного з блоків програми: предметів «Музичне мистецтво» і «Образотворче мистецтво» чи інтегрованого курсу «Мистецтво».    

Основні види діяльності учнів на уроках охоплюють художньо-творче самовираження; сприймання, інтерпретацію та оцінювання художніх творів; пізнання явищ мистецтва й засвоєння відповідної мистецької термінології.

У 5–7 класах пріоритетними є різноманітні форми  практичної діяльності учнів, під час якої відбувається їхнє самовираження у співі, інструментальному музикуванні, малюванні, ліпленні, конструюванні, театралізації тощо. Учні засвоюють особливості мови різних видів мистецтва (5 клас), палітру жанрів музичного та образотворчого мистецтв
(6 клас), новітні явища в мистецтві в єдності традицій і новаторства (7 клас). У 8–9 класах учні опановують стилі та напрями мистецтва, які історично склалися впродовж епох, тому пріоритетними стають такі види діяльності, як інтерпретація художніх творів у культурологічному контексті, виконання індивідуальних і колективних проектів. Водночас поглиблюються знання термінології (мистецтвознавча й культурологічна пропедевтика).

Окрім внутрішньої галузевої інтеграції, доцільно використовувати міжпредметні зв’язки й з іншими освітніми галузями: «Мови і літератури», «Суспільствознавство», «Технології», «Здоров’я і фізична культура» та ін.  

Програма передбачає творче ставлення вчителя до змісту і технологій навчання, поурочного розподілу навчального художнього матеріалу. Учитель самостійно  визначає обсяг годин на вивчення окремої теми навчальної програми, за необхідності має право змінювати порядок вивчення тем у межах навчального року. Він має можливість обирати мистецькі твори для сприймання та співу, орієнтуючись на навчальну тематику й критерій їх високої художньої якості, а також розробляти художньо-практичні й ігрові завдання для учнів, ураховуючи програмні вимоги, мету уроку, дбаючи про цілісну драматургію уроку.

Предмети мистецтва в загальноосвітній школі мають важливе естетико-виховне спрямування, якому підпорядковуються дидактичні завдання, тому вчитель має сприяти зростанню в учнів інтересу до мистецтва, розвитку здатності емоційно реагувати на художні твори і знаходити в них особистісний смисл.  Отже, головне надзавдання вчителя — створити захопливу й емоційно піднесену атмосферу, щоб кожний урок став справжнім уроком мистецтва, надихав учнів на творчість — в особистісній і соціокультурній діяльності.

Години резервного часу використовуються на розсуд учителя — на відвідування музеїв, виставок, театрів тощо. 

Загальна тематична структура програми

Клас

Тема

Кількість годин на тиждень

 

 

 

Інтегрований курс «Мистецтво»

 

 

 

Музичне мистецтво

Образотворче мистецтво

5

Види мистецтва

1

1

 

6

Жанри мистецтва

1

1

 

7

Мистецтво: діалог традицій і новаторства

1

1

 

 

Інтегрований курс «Мистецтво»

8

Мистецтво в культурі минулого

1

9

Мистецтво в культурі сучасності

1

 

Особливості оцінювання результатів навчання

Багатокомпонентність змісту мистецької освіти зумовлює багатофункціональність оцінювання досягнень учнів у цій галузі, єдність діагностичної, коригувальної, стимулюючо-мотиваційної, навчальної, виховної, розвивальної, прогностичної функцій.

Об’єктами перевірки та оцінювання результатів мистецької освіти мають стати основні компетентності:

  •      предметні мистецькі;
  •      міжпредметні естетичні;
  •      ключові.

Система оцінювання результатів навчання в освітній галузі «Мистецтво» ґрунтується на позитивному ставленні до кожного учня; оцінюється не рівень його недоліків і прорахунків, а  рівень особистісних досягнень.  Як відомо, значну роль у мистецькій сфері відіграють спеціальні художні здібності (музичний слух, вокальні дані, відчуття ритму, кольору, пропорцій, симультанне образне сприймання тощо), які впливають на освітні результати учнів. Тому індивідуальний і диференційований підходи до оцінювання мають надзвичайно важливе значення. Комплексна перевірка та оцінка, яка інтегрує результати різних видів діяльності учнів — інформаційно-пізнавальної, практичної, творчої, — дають змогу вчителеві об’єктивно, але водночас і гуманно (не пригнічуючи особистість) оцінити тих, хто не має яскраво виражених художніх здібностей, проте характеризується сумлінним ставленням до навчання, активністю, ініціативністю.

До основних видів оцінювання належать:  поточне (виконує діагностичну, стимулюючу, коригуючу функції), тематичне  і підсумкове (семестрове і річне). Додатковими засобами стимулювання пізнавальної активності учнів є самооцінка й взаємне оцінювання.

Тематична структура програми «Музичне мистецтво» (5–7 класи)

35 годин на рік (1 година на тиждень), з них 4 години — резервний час

Клас

Тема року

Теми

5

 

Види музичного мистецтва

 

Музика як вид мистецтва

Народна музика

Професійна музика

Взаємодія музики з іншими видами мистецтва

(образотворче мистецтво, архітектура, література, театр, цирк, кіно)

6

Жанри музичного мистецтва

Жанри камерно-вокальної музики

Жанри хорової музики

Жанри камерно-інструментальної музики

Жанри симфонічної музики

 

7

Музика: діалог  традицій
і новаторства

Мистецтво в нашому житті

Новітні музичні явища

 

 

7 клас.  Мистецтво: діалог традицій і новаторства

Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів

Зміст навчального матеріалу

Учень / учениця

Знаннєвий компонент

  •    орієнтується в особливостях музичної культури рідного краю;
  •    називає видатних митців (композиторів, виконавців, мистецькі колективи тощо) рідного краю;
  •    знає про аранжування в музичному мистецтві; наводить приклади аранжування в народній й академічній музиці;
  •    наводить приклади відображення етнічних мотивів у класичній і сучасній музиці

Діяльнісний компонент

  •    виконує пісні, створює вокальні та інструментальні імпровізації;
  •    порівнює оригінальні музичні твори та варіанти їх обробок, аранжувань;
  •    застосовує знання та вміння з аранжування народної музики у власній виконавській творчості

Ціннісний компонент

  •               виявляє емоції, що викликають твори мистецтва, характеризує їх вплив;
  •    аналізує твори музичного мистецтва, виявляє емоційно-ціннісне ставлення до них; 
  •    усвідомлює необхідність збереження художнього надбання людства

 

 

Музичне мистецтво в нашому житті

Учень / учениця

Знаннєвий компонент

  • орієнтується в особливостях музичних явищ ХХ–ХХІ ст. (джаз, рок, поп, шансон, авторська пісня та ін.);
  • називає виражальні засоби електронної музики

Діяльнісний компонент

  • порівнює рок-оперу, мюзикл і класичні музично-театральні жанри;
  • розрізняє й виконує вокальні твори сучасних напрямів (джаз, рок, поп, шансон, авторська пісня);
  • створює елементарні музичні/ритмічні композиції, зокрема з використанням комп’ютерних технологій;
  • застосовує знання про сучасні музичні напрями у власній творчій діяльності

Ціннісний компонент

  • висловлює емоційно-ціннісне ставлення до творів сучасного музичного мистецтва;
  • аналізує, інтерпретує, дає естетичну оцінку творам музичного мистецтва, (зокрема, естетично оцінює музичний супровід медіа та інтернет-простору з активною критичною позицією);
  • усвідомлює загальнолюдські цінності, транслятором яких є твори музичного мистецтва минулого і сучасності;
  • усвідомлює необхідність збереження мистецького надбання людства

Новаторство в музичному мистецтві

Наприкінці 7 класу учень / учениця виявляє здатність:

  •   самостійно інтерпретувати музику сучасності, розуміючи взаємозв’язок традицій і новаторства;
  •   виконувати сучасні вокальні твори, зокрема мовою оригіналу, створювати елементарний музичний (ритмічний, пластичний) супровід до них, застосовувати набуті музичні знання і вміння для самореалізації та у соціокультурній діяльності;
  •   розуміти зв’язок музики з предметами інших освітніх галузей і застосовувати міжпредметні компетентності у процесі самореалізації та в соціокультурній діяльності;
  •   висловлювати критичні судження щодо музичних явищ сучасності, виявляти естетичне ставлення до них, аргументовано доводити власну позицію щодо музичних явищ сьогодення під час дискусії, брати участь у різних видах індивідуальної і колективної музичної діяльності;
  •   проявляти самостійність у процесі пізнання музичних явищ сучасності, прагнення використовувати інтернет-ресурси, комп’ютерні програми з музичного мистецтва в пошуково-дослідній і соціокультурній діяльності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календарне планування уроків музичного мистецтва у 7 класі

до підручника Л. М. Масол

№ п/п

Дата

Тема уроку

Сприйняття та інтерпретація творів музичного мистецтва

Виконання творів музичного мистецтва

Основні поняття

Завдання

І семестр

  1.  

 

Як виникла музика

«Ватра» (сопілка), Дж. Ласт «Самотній пастух»

ЛЕГЕНДА ПРО ПІСНЮ А. Сердюк, В. Коваль

Гармонія

 

  1.  

 

Музика і театр стародавніх цивілізацій

«Чарівні звуки арфи»

ЛЕГЕНДА ПРО ПІСНЮ А. Сердюк, В. Коваль

Символ, агон, канон

 

  1.  

 

Пісенна скарбниця

«Ой у лузі червона калина» (в різних аранжуваннях)

ЧОМ ТИ НЕ ПРИЙШОВ укр. нар. пісня

Ритм, форма, мотив

 

  1.  

 

Магічна стихія народних танців

Ф. Шопен «Полонез»

ЧОМ ТИ НЕ ПРИЙШОВ укр. нар. пісня

Танець

 

  1.  

 

Народні музичні інструменти

Л. Коен «Алілуя (бандура)»

НА НАШІЙ УКРАЇНІ Н. Май

Кавер, капела

 

  1.  

 

Народна музика у творчості композиторів

М. Лисенко «Думка-шумка» (оркестр нар. інстр.)

НА НАШІЙ УКРАЇНІ Н. Май

Обробка, оркестр, ксилофон

 

  1.  

 

Мереживо східних мелодій

Інд. Танець «Джимі джимі»

БАЛАДА ПРО КРУТИ М. Коваль, М. Бакай

Пентатоніка, пластичне інтонування, імпровізація

 

  1.  

 

Перевір свої знання

Музична та відео вікторина

Найкраще виконання пісні

Музичний бліц

 

  1.  

 

Голос - музичний інструмент, дарований природою

С. Людкевич «Сумна пісня»

БАЛАДА ПРО КРУТИ М. Коваль, М. Бакай

Вокаліз, діапазон, інтонація

 

  1.  

 

Битва хорів. Аранжування

Телепроєкт «Битва хорів» Команда Руслани

МУЗИКА СЛОВА А. Олєйнікова, Є. Левченко

Аранжування, хор, а капелла, регістр, речетатив

 

  1.  

 

Тембри інструментів

М. Скорик «Мелодія»

МУЗИКА СЛОВА А. Олєйнікова, Є. Левченко

Тембр, філармонія

 

  1.  

 

Путівник по симфонічному оркестру

Б. Бріттен «Путівник по оркестру для молоді»

СТОЇТЬ ТОПОЛЯ О. Осадчий, В. Крищенко

Патритура, пюпітр, туті, варіації

 

  1.  

 

Срібні тембри духового окрестру

Укр. війс. Марш «Козацька слава»

СТОЇТЬ ТОПОЛЯ О. Осадчий, В. Крищенко

Марш, туш, фактура

 

  1.  

 

Естрадний оркестр

«Весела сім’я» (естр. оркестр Чехії)

НОВИЙ РІК Н. Гураль

Плагіат, саксофон, синтезатор, флешмоб

 

  1.  

 

Музичні інтонації

Китайська пісня «Дощові краплі»

НОВИЙ РІК Н. Гураль

 

 

  1.  

 

Перевір свої знання

Музична та відео вікторина

Найкраще виконання пісні

Музичний бліц

 

ІІ семестр

  1.  

 

Джаз

Джазова композиція у виконанні Г. Міллера

МУЗИКА РІДНОГО ДОМУ О. Злотник, О. Вратарьов

Джаз, гімн, блюз

 

  1.  

 

Джаз

Рапсодія у блюзових тонах для фортепіано з оркестром Дж. Гершвін (фрагмент)

МУЗИКА РІДНОГО ДОМУ О. Злотник, О. Вратарьов

Симфоджаз

 

  1.  

 

Рок-музика

Е. Преслі «Все гаразд, мамо»

МОЯ Україна Ю. Рибчинський, Н. Петраш

Рок та його види

 

  1.  

 

Рок-музика

Гурт Квін «Ми - чемпіони»

МОЯ Україна Ю. Рибчинський, Н. Петраш

Рок та його види

 

  1.  

 

Поп музика. Французький шансон

«АББА» «Мамма Мія»

ЧЕРВОНА РУТА В. Івасюк

Поп-музика

 

  1.  

 

Поп музика. Французький шансон

Джо Дассен «Бабине літо»

ЧЕРВОНА РУТА В. Івасюк

Шансон

 

  1.  

 

Рок-опера

О. Рибніков «Алілуйя кохання»

НЕЗЛАМНА Л. Кава

Рок-опера

 

  1.  

 

Рок-опера

«Біла ворона» Г. Татарченка

НЕЗЛАМНА Л. Кава

 

 

  1.  

 

Мюзикл

«Собор Паризької Богоматері»

ЛЕБЕДІ Г. Улицька, М. Ярошенко

Мюзикл

 

  1.  

 

Мюзикл

«Король Лев»

ЛЕБЕДІ Г. Улицька, М. Ярошенко

Мюзикл

 

  1.  

 

Музика в мультиплікації

Поль Дюк «Учень чарівника»

ГЕЙ ВИ КОЗАЧЕНЬКИ Г. Татарченко, В. Крищенко

Анімація

 

  1.  

 

Музика в мультиплікації

М/ф «Козаки»

ГЕЙ ВИ КОЗАЧЕНЬКИ Г. Татарченко, В. Крищенко

Квест

 

  1.  

 

Електронна музика

К. Штокхаузен «Звук. 24 години дня. 13. Космічні пульси»

КОЗАЦЬКОМУ РОДУ Джері Хейл

Апаратура

 

  1.  

 

Електронна музика

К. Дебюссі «Місячне світло»

КОЗАЦЬКОМУ РОДУ Джері Хейл

Синтезатор

 

  1.  

 

Святкова й розважальна музика

Г. Фридрих «Музика для королівського феєрверку»

ЯК У НАС НА УКРАЇНІ Н.Валевська

Шоу

 

  1.  

 

Перевір свої знання

Музична та відео вікторина

Найкраще виконання пісні

Музичний бліц

 

 

1

 

docx
Додано
29 червня 2023
Переглядів
1305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку