​Календарно-тематичне планування роботи гуртка «Все в твоїх руках»

Про матеріал

Календарно-тематичне планування

роботи гуртка «Все в твоїх руках»

Розроблено згідно програми «СТАНЬ ТВОРЦЕМ СВОГО ЖИТТЯ»
(рекомендовано Міністерством освіти і науки України (лист МОН України № 1/11-3839 від 12.07.2005). Укладач: Л. М. Павлова. Науковий консультант: Л. І. Ковбасенко..

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Календарно-тематичне планування

роботи гуртка «Все в твоїх руках»

 

 

 

 

Розроблено згідно програми «СТАНЬ ТВОРЦЕМ СВОГО ЖИТТЯ»
(рекомендовано Міністерством освіти і науки України (лист МОН України № 1/11-3839 від 12.07.2005). Укладач: Л. М. Павлова. Науковий консультант: Л. І. Ковбасенко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програма «СТАНЬ ТВОРЦЕМ СВОГО ЖИТТЯ»
(рекомендовано Міністерством освіти і науки України (лист МОН України № 1/11-3839 від 12.07.2005). Укладач: Л. М. Павлова. Науковий консультант: Л. І. Ковбасенко.


                                                                          ВСТУП
Виховання та розвиток гармонійної зрілої особистості вимагають вели­ких зусиль, безнастанної праці. Це безперервний процес, який розпочи­на­єть­ся вже у момент народження дитини і триває ціле життя.

Виховання – це значно більше, ніж подання інформації про різні функ­ції людини. Це формування зрілих людських відносин та способу життя мо­ло­дої особи, від якого залежатиме стиль її поведінки, прийняття цінностей і пріо­ритетів у всьому подальшому житті.

Про що і як розмовляти, коли виникають питання та проблеми, пов’я­за­ні із вихованням підлітків. Слід врахувати складну ситуацію сучасної молоді, за­не­пад і кризу родин та сімей, а зокрема, наявність різних деструктивних про­грам, які пропагують вседозволеність, і аморальність, внаслідок чого ве­ли­кий від­соток підлітків і молоді спрямовано до морально злих вчинків та без­від­по­ві­даль­ного життя. Як наслідок, зростає кількість негативних явищ у суспільстві.

Батьки часто усвідомлюють, що вони недостатньо підготовлені до того, щоб виховати всебічно-розвинену людину. Подібно школа не завжди спро­мож­на запропонувати науку щодо висвітлення важливих життєвих тем. 

Посібник – це допомога вчителеві у формуванні в підлітку зрілої й від­по­відальної особистості, у відкритті його справжньої сутності, а також сут­нос­ті дружби, любові, батьківства й материнства, у вихованні розуміння ролі ста­тевості в сім’ї й необхідності зберігання дошлюбної чистоти.

Даючи підліткам потрібну інформацію, застерігаємо їх від багатьох не­без­печних ситуацій й готуємо до повноцінного дорослого життя.

Посібник призначений для вчителів загальноосвітніх шкіл, працівників позашкільних закладів, керівників гуртків, клубів, молодіжних організацій, центрів та може використовуватися на уроках етики у класах відповідної ві­ко­вої категорії, проведенні виховних, класних годин, факультативів.
 

Пояснювальна записка

 

            Майбутнє України – за поколінням, що нині в школі опановує уроки життя, якість якого залежить від рівня розвитку життєвої компетенції.

           Щоб мати можливість знайти своє місце в житті, сучасний учень повинен володіти певними якостями і уміннями: мати досвід пізнання самого себе, розуміння інших людей, механізмів і законів, що впливають і на людські відносини, вміти ідентифікувати себе як члена суспільства, громади, групи, точно використовувати набуті знання і вміння в оточуючій його дійсності, бути здатним генерувати нові ідеї, приймати нестандартні рішення, творчо мислити, уміти здобувати, переробляти інформацію, одержану з різних джерел, застосовувати її для індивідуального розвитку і самовдосконалення, бути комунікабельним, володіти навичками спілкування, правильного розуміння бажань, очікувань і вимог інших людей, урахування їх прав, вміти конструктивно розв’язувати конфлікти, вміти долати труднощі та відстоювати свої права, бути готовим до вибору майбутньої професійної діяльності, бережливо ставитись до свого здоров'я, здоров'я інших як найвищої цінності, вміти розробляти власний життєвий проект тощо.

         У формуванні визначених якостей, становленні особистості як творця і проектувальника власного життя важливе місце займає процес вироблення в учнівської молоді різноманітних життєвих навичок, необхідних для розвитку життєвої компетенції особистості та для успішної адаптації її в суспільстві.

          Мета програми:

сприяти формуванню життєвої компетенції, становленню її як творця і проектувальника власного життя.

         Завдання програми:

сприяти активізації самопізнання, диференціації підлітком власного «Я», розвитку самоусвідомлюю чого «Я» як основи самовиховання, самовизначення, самовдосконалення;

    сприяти формуванню у підлітків смислових конструкцій як ціннісних

    орієнтирів життєвої програми та саморозвитку особистості;

сприяти формуванню у підлітків стратегії самореалізації, мобілізації внутрішніх ресурсів самоконструювання позитивної «Я – концепції»;

допомогти підліткам в оволодінні технологією життєтворчості, прийомами та техніками  розробки, коригування та здійснення життєвих проектів, програм та планів.

          Зміст програми складають модулі:

        «Мій світ і я», «Твій шлях до успішного спілкування», «Конфлікт і спілкування», «Жити в гармонії з собою і світом», «Здоровий спосіб життя – твій вибір», «Зроби крок у світ своїх прав», «Лідер XXI століття», «Твоя професійна кар'єра», «Сім'я XXI століття », « Крок за кроком до життєвої компетенції».

       Методика реалізації програми полягає в тому, що теми модулів згруповані за принципами поступового наростання та наступності змісту, концентричної його побудови. У процесі занять здійснюється поступовий перехід від аналізу позитивних аспектів індивідуальних учнівських диспозицій до аналізу аспектів негативних, застосування здобутих знань та досвіду в процесі безпосередньої взаємодії та спілкування з однолітками в майбутньому.

          Програма сприяє розвитку:

-          бази знань у сфері життєтворчості особистості;

-          навичок соціального спілкування, взаємодії, співробітництва;

-          вміння аналізувати соціальні ситуації і виробляти оптимальні програми поведінки в них;

-          досвіду і поведінки в конфліктних ситуаціях;

-          здатності до соціальної творчості, готовності до зміни самого себе;

-          міжособистісних стосунків вихованців;

-          прагнення до самостійного самовизначення та самореалізації;

-          адекватної самооцінки результатів своєї життєдіяльності;

-          бажання й здатності брати участь у суспільному житті;

-          здатності до емпатії, персоніфікованих взаємин з іншими людьми;

-          прагнення до пошуку та реалізації особистого життєвого смислу;

-          здатності адаптуватися до мінливої реальності;

-          здатності до інноваційного мислення та творчості, до вироблення нових стратегій і моделей діяльності та поведінки;

-          готовності виконувати різноманітні соціальні ролі, утверджуючи і зберігаючи самоцінності і само тотожність свого індивідуального «Я».

Що робить ефективною програму «Стань творцем свого життя»?

1.      Збалансованість цілей, змісту, методів та результатів навчання.

2.      Методики навчання, що сприяють: набуттю підлітками знань та навичок, необхідних для соціальної взаємодії та соціальних контактів, реконструкцій соціально-культурних та соціально-педагогічних функцій конкретного підлітка.

3.      Залучення до роботи в групі кількості запрошених фахівців: психологів, державних службовців, працівників служби працевлаштування, правоохоронців, юристів, медичних працівників та ін.

Дидактико-методичними засадами організації є: ідеї особистісно зорієнтованого навчання, розвивально - діяльнісний, діалогічний характер роботи з навчальним матеріалом, різні форми співпраці учнів; діагностика навчальних ресурсів і мотивація учнів до їх удосконалення.

Програма розрахована на 2 роки навчання учнів 7-11 класів.

Групи формуються за віком 13-14 років, 15-16 років.

          Перший рік навчання – 144 години /2 рази на тиждень по 2 години.

          Другий рік навчання – 144 години/2 рази на тиждень по 2 години.

  При проведенні занять широко використовуються такі методи й прийоми, як робота в малих групах, робота в парах, мозковий штурм, рольові ігри, ділові ігри, дискусії. Анкетування, коло ідей, рухливі ігри, розв’язування проблемних і пізнавальних завдань, тренінгові вправи, дебати, інтерв'ю, аналіз документів  - джерел, аналіз ситуації, аналіз аргументів «за», і «проти».

      Для створення доброзичливої, комфортної атмосфери в групі педагог має володіти активними формами навчання, навичками активного слухання, вміння організувати дискусії, роботу в малих групах, застосовувати елементи психологічного тренінгу. Демократичний стиль відносин з підлітками, який є умовою продуктивного спілкування на занятті, виключає моралізування, критичні оцінки думок та висловлювань дітей.

Ефективному засвоєнню матеріалу сприятиме індивідуальна робота зацікавлених підлітків літературою.

Структура занять.

 

На кожному занятті передбачається поступове формування комунікативних навичок (робота в групі, в діаді, в тріаді, участь у дискусії тощо) та навичок демократичної, толерантної, доцільної поведінки; навичок аналітичного і критичного мислення (аналіз ситуації, розв'язання навчальних проблем, рефлексів); формування власної позиції, самостійного і відповідального вибору. Заняття за темами модулів розраховані на 2 години і побудовані за орієнтовно однаковою структурою.

1.      ПРИВІТАННЯ.

2.      МОТИВАЦІЯ,

 Мета цього етапу – сфокусувати увагу підлітків на проблемі й викликати інтерес до обговорюваної теми.

3.      ПРЕДСТАВЛЕННЯ ТА ОЧІКУВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ.

Мета – забезпечити розуміння підлітками змісту їхньої діяльності, тобто

того, чого вони повинні досягти в результаті заняття і чого від них очікує педагог.

4.      НАДАННЯ НЕОБХІДНОЇ ІНФОРМАЦІЇ.

Мета – дати підліткам достатньої інформації з проблеми.

5.      ІНТЕРАКТИВНА ВПРАВА АБО КІЛЬКА ВПРАВ – ЦЕНТРАЛЬНА ЧАСТИНА ЗАНЯТТЯ.

Мета – практичне застосування матеріалу, досягнення поставлених цілей

 заняття.

6.      ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ, ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ЗАНЯТТЯ.

             Мета – рефлексія, усвідомлення того, що було зроблено на занятті, чи досягнуто поставлених цілей, як можна застосувати отримані  знання й навички в майбутньому.

7.      ПРОЩАННЯ. ЦЕ СВОЄРІДНА РИТУАЛЬНА ДІЯ І МОЖЕ МАТИ РІЗНІ ФОРМИ ПРОВЕДЕННЯ.

Позиція дорослого на заняттях має бути виключно партнерською. Слід

наголосити на необхідності творчого підходу до проведення занять з підлітками, що означає:

-          орієнтуватися на індивідуальні відмінності дітей;

-          тонко відчувати зміну їх мотивації;

-          вдаватися до імпровізації, не боячись відійти від плану, якщо цього вимагає ситуація.

 

 

 

 

 

Навчально-тематичний план

 

 

 

 

МОДУЛІ

Кількість годин

 

 

Теорія

Практика

Разом

1.

Вступ. Мета і завдання програми. Вироблення правил спілкування.

1

1

2

2.

Модуль «Мій світ і я».

12

36

48

3.

Модуль «Твій шлях до успішного спілкуванні».

4

6

10

4.

Модуль «Конфлікт і спілкування».

3

7

10

5.

Модуль «Життя в гармонії з собою і світом».

4

6

10

6.

Модуль «Зроби крок у світ своїх прав».

6

20

26

7.

Модуль «Здоровий спосіб життя – твій вибір».

6

30

36

8.

Підсумкове заняття.

-

2

2

 

Усього

36

108

144

Програма

 

Вступ (2год.)

 

       Програма «Стань творцем свого життя» за змістом торкається широкого кола питань життєдіяльності підлітків. Оволодіння знаннями, вміннями та навичками у найголовніших  сферах людського життя сприятиме освоєнню базових алгоритмів соціальної взаємодії та поведінки, життєво-рольові підготовці підлітків, забезпеченню досвіду, самовизначенню.

       Узагальненим наслідком цього процесу стане усвідомлення і прийняття власних життєвих перспектив і можливого місця і ролі в спільному житті, визначення своїх покликань, оволодіння рушійною силою пристрастей і поривань, формування життєвого проекту.

     Підлітковий вік – це період активного становлення особистості, активного « пошуку себе», експериментування й апробацій себе у різних ролях з метою формування образу «Я», життєвого самовизначення відносно двох головних питань: яким бути і ким бути? Перед особистістю постає проблема правильного визначення напрямів саморозвитку. Таке визначення потребує безпомилкової самооцінки, а значить знання власної сутності.

    У модулі «Мій світ і я » (48 год.)велика увага приділяється формуванню і коригуванню базисних уявлень про власну особистість та навколишню дійсність. Підлітки опановують прийоми та методи самопізнання, самовдосконалення. Прийоми і методи, які використовуються на заняттях, спрямовують передусім на максимальне  залучення динамічної емоційної сфери підлітків з поступовим формуванням аналітичних та вольових здібностей у здобутті знань та суспільно прийнятих форм поведінки. На життєвих прикладах подаються уявлення про такі важливі складові особистості: мотивація, потреби, цінності та цілі. Особливе місце в даному модулі займає тема «Само ставлення та Я - концепція».  Підлітки пізнають, що таке самооцінка, як вона формується, чим відрізняється адекватна самооцінка від завищеної та заниженої і як це відбивається на самопочутті людини, її ставленні до оточуючих. Вводиться  поняття про самоповагу і власну гідність як важливі регулятори поведінки людини. Теми модуля мають головним чином практичне спрямування – формування у підлітків навичок самопізнання, самооцінки, самоконтролю власної поведінки, самостійності у прийнятті рішень, прагнення до самовиховання, самовизначення, самовдосконалення.

 

 

 

 

 

 

 

Модуль «Мій світ і я ».

 

Тема1. Пізнай себе. З чого починати самопізнання? Сутність моєї особистості

             Моя індивідуальність, несхожість, неповторність.

Тема2. Паспорт темпераменту. Типи темпераменту. Роль темперамент у

         навчальній діяльності. Співвідношення стилю спілкування з

              темпераментом співрозмовника.

Тема 3. Характер. Фактори, що впливають на формування характеру. Риси

              характеру.

Тема 4. Внутрішній світ людини і система уявлення про себе. «Я - концепція»,

              Складові « Я - концепції ».

Тема 5. Самооцінка. Образ реального «Я». Образ ідеального «Я».

Тема6. Моє «Я». Мої плюси і мінуси. Я – не такий, як усі.

Тема7. Яким мене бачать інші. Я в колі друзів. Я в колі сім'ї. Ролі, які виконує

             моє «Я».

Тема 8. Вчинки, якими я пишаюсь. За що мене люблять і поважають?

Тема 9. Мої здібності та інтереси. Мої потреби, мої мрії.

Тема 10. Мої духовні цінності.

Тема 11. Діалог різноманітностей (тендерна рівність). Хто я в цьому світі? Чим

               ми відрізняємось  - дівчата і хлопці? Чому ми відрізняємось – дівчата і

               хлопці? Жіночі та чоловічі ролі.

Тема 12. Дружба та кохання у моєму житті.

Тема 13. Думаю про майбутнє. Ким я бажаю стати? На кого хочу бути схожим?

                Роздуми про бажані життєві досягнення. Лист у майбутнє.

Тема 14. Виховую себе сам.

Тема 15. Моя програма самовиховання.

Тема 16. Як досягти успіху в самовиховання.

 

У модулі «Твій шлях до успішного спілкування» (10 год.) аналізуються структура функції та засоби спілкування, розглядаються різні стилі спілкування, аналізуються їх ефективність.

             Підліткам пропонується цікавий практичний матеріал щодо невербальних засобів спілкування, вони навчаються розуміти стан людини та складати враження про її  особистість, спостерігаючи за поведінкою.

             Тема «Ділове спілкування » ознайомлює підлітків з  принципами та етапами ведення ефективних ділових переговорів; відпрацьовуються навички налагодження контакту її співрозмовниками, аналізу інтересів, пошуку влучних аргументів для переконань партнера.

              На занятті «Мистецтво полеміки» підлітки ознайомлюються з найвдалішими  прийомами та закономірностями сприймання доповідача аудиторію, опановують мистецтво публічного виступу.

Теоретичний  і практичний  матеріал модуля націлений на вироблення у підлітків ефективної комунікації, конструктивного розв’язання проблем за умов інтеграційних процесів у підлітковому середовищі.

Модуль «Твій шлях до  успішного спілкування »

 

 Тема 1. Роль спілкування у житті людини і суспільства. Від чого

              залежить успішність спілкування людей. Чого треба навчитись, щоб

              спілкуватися продуктивно?

Тема 2.  Різні форми спілкування людей. Мова слів, мова тіла. Правила

              активного слухання.

Тема 3. Вміння висловлюватись і переконувати: що це означає? Чи завжди нас

              розуміють інші люди? Як мені розуміти інших? Що означає бути

             переконливим? Як навчитись говорити «ні» й відповідати на критику.

Тема 4. Ділове спілкування. Культура ділового спілкування. Що розуміють під

              консенсусом і компромісом. Як навчитися вести переговори.

Тема 5.Мистецтво полеміки. Види дискусій. Підготовка до дискусії. Схема побудови промови.

 

          Навчання підлітків за модулем  «Конфлікт і спілкування»(10 год.)  передбачає вирішення завдань:

-          ознайомлення учасників з основами конфліктології;

-          набуття власного досвіду і поведінки в конфліктних ситуаціях;

-          формування у підлітків демократичних цінностей, які базуються на принципах толерантності та ненасильства.

При розгляді теми модуля підлітки вчаться аналізувати інтереси, потреби та почуття інших людей, які втягнуті в конфлікт, опановують навички конструктивного розв’язання конфліктів.

 

Модуль «Конфлікт і спілкування»

 

 

Тема 1. Що таке конфлікт? Позитивні і негативні функції конфлікту. Три

             підходи до розв’язання проблем і конфліктів: з позиції сили, з позиції

             інтересів, з позиції правил.

Тема 2. Вивчаємо конфлікт Джерела конфлікту.

Тема 3. Як поводитися в конфліктній ситуації. Ефективне спілкування в

              конфлікті: «Я - висловлювання». Врегулювання конфлікту.

Тема 4. Використовуємо знання про конфлікт на практиці. Переговори і

             посередництво в конфлікті. Допоможемо ровесникам помиритися.

            

             При вивченні модуля «Жити в гармонії з собою і світом» (10 год.)  значна роль відводиться аналізу понять «толерантність», «толерантна особистість», критеріїв толерантності, а також навчанню підлітків конкретним прийомам та методам розвитку в собі якостей толерантної особистості.

 

Модуль «Жити в гармонії з собою і світом»

 

Тема1. Права дитини: від витоків до сьогодення.

Тема 2. Основні положення. Декларації прав дитини.

Тема 3. Конвенція ООН про права дитини, її зміст.

Тема 4. Захист прав дітей в українському законодавстві.

Тема 5. Знаємо та реалізуємо свої права.

Тема 6. Від навчання – до дії.

 

Метою модуля «Здоровий спосіб життя – твій вибір» (36 год.) є прищеплення підліткам почуття відповідальності за підтримання оптимального доброго для кожної особистості стану здоров'я.  Значна увага в модулі приділяється питанням профілактики тютюнопаління, алкоголізму та наркоманії в рамках превентивної освіти, спрямованої на формування в підлітків орієнтації на здоровий спосіб життя. Особлива увага приділяється вправам на формування відповідальної особистої позиції підлітків щодо вживання наркотичних речовин, оволодіння навичками обирання правильного виходу, протистояння тиску соціального оточення. За таких умов профілактика – це не просто підготовка підлітків до життя, а й вирішальна умова його збереження та щасливого продовження.

 

 

Модуль «Здоровий спосіб життя – твій вибір»

 

 

Тема 1. Людина та її здоров'я. Складові здоров'я. Фізична складова здоров'я.

             Соціальна складова здоров'я. Психічна складова здоров'я. Духовна

             складова здоров'я.

Тема 2. Причини та наслідки вживання підлітками наркотичних речовин.

Тема 3. Визнач свою позицію: завжди можна сказати «НІ»

Тема 4. Як діяти в ситуації ризику?

Тема 5. Індивідуальний здоровий спосіб життя – складова реалізації твоєї

              особистості.

 

 

Підсумкове заняття (2год.).

Навчально-тематичний план

 

Другий рік навчання

 

Модулі

Кількість годин

Теорія

Практика

Разом

1.

Вступ. Мета і завдання програми. Особливості програми. Вироблення правил спілкування.

1

1

2

2.

Модуль «Лідер  XXI століття»

6

24

30

3.

Модуль «Твоя професійна кар'єра»

10

26

36

4.

Модуль «Сім'я XXI століття».

14

30

44

5.

Модуль «Крок за кроком до життєвої компетенції».

6

24

30

6..

Підсумкове заняття. Презентація порт фоліо творчих досягнень учнів.

-

2

2

7.

УСЬОГО

37

107

144

 

 

Другий рік навчання.

 

 

Вступ (2год. ) Мета і завдання програми.

 

  

У модулі «Лідер  XXI століття» (30 год.) підлітки знайомляться з визначенням понять «лідерство», «лідер», найпоширенішими концепціями лідерства. Вихованці дізнаються про те, які якості притаманні лідеру і які стилі керівництва колективом є найпоширенішими. Під час занять підлітки виконують низку практичних вправ, що стосуються їхнього залучення до процесу прийняття рішень, розробляють та захищають проекти щодо створення молодіжних клубів, асоціацій, дитячо – юнацьких організацій.

 

 

                     

Модуль «Лідер  XXI століття»

 

Тема 1. Лідер та лідерство. Особистісні якості лідера.

Тема 2. Стратегічне та практичне мислення лідера.

Тема 3. Лідер у групі. Створення команди.

Тема 4. Імідж лідера. Правила поведінки успішного лідера.

Тема 5. Я – в ролі лідера.

Тема 6.Основи волонтерського менеджменту. Що таке волонтерство?

              Загальна декларація про волонтерську діяльність.

Тема 7. Створення та керування волонтерською програмою.

                               

Модуль «Твоя професійна кар'єра»( 36 год.)

 

                 Соціально – економічна ситуація, яка склалася на даний час в нашій країні, певним чином змінила особливості підготовки підлітків до вибору майбутньої професії. На сучасному етапі така підготовка повинна розглядатися як засіб підготовки підлітків до вибору майбутньої професії як компонент системи профорієнтації, в основі якої лежить прогнозування та розвиток кожного окремого вихованця, його потенційних можливостей і здібностей до рівня, який забезпечить конкурентно спроможність на ринку праці.

                Програма модуля включає ознайомлення підлітків з існуючими можливостями працевлаштування та фахового зростання, зі специфікою підприємницької діяльності, з технологіями створення власної справи, розвиток навичок співпрацювати в колективі, співвідносити себе з конкретними фаховими ролями та ефективно виконувати їх.

                Оригінальні дидактичні елементи, зокрема такі, як розробка індивідуальних планів професійної орієнтації, захист індивідуальних фахових проектів не просто орієнтують підлітків на навчання за певним фахом, а й виробляють навички самостійної орієнтації у світі професій, мотивації до проектування професійного життєвого шляху, до фахового зростання та фахової мобільності впродовж усього їхнього життя.

 

 

Модуль «Твоя професійна кар'єра»

 

Тема1. Зроби крок у світ професій.

Тема 2. Мотиви вибору професії.

Тема 3. Твої можливості і професія.

Тема 4. Формула вибору професії. Твій професійний план. Піраміда

             професійного росту.

Тема 5. Я відкриваю власну справу.

Тема 6. Абетка пошуку роботи. Джерела вакансій. Послуги, які надає

             державна служба зайнятості.

Тема7. Як правильно скласти резюме. Рекомендації та супровідні

            листи.

Тема 8. Як успішно витримати співбесіду.

 

 

Модуль «Сім'я XXI століття »(44 год.)

 

             Є важливою програмою, враховуючи велику питому вагу психологічних факторів утруднень, які виникають в сучасній сім'ї. Виховання поваги до протилежної статі, вміння порозумітися з представниками протилежної статі у повсякденному спілкуванні, здатність протистояти сексуальним домаганням – ось далеко не повний перелік завдань, пов'язаних з керуванням соціалізацією учнівської молоді у сфері між статевих стосунків та освоєння тендерних ролей. Окрема увага приділяється темам, які пов'язані з підготовкою юнаків та дівчат до виконання сімейних ролей і до майбутнього батьківства.

            Ознайомлення з цими питаннями дозволить майбутнім батькам уникнути помилок у вихованні своїх дітей.

            

 

Модуль «Сім'я XXI століття »

 

Тема1. Сім'я в твоєму житті. Функції сім'ї. Гендерні особливості сучасної сім'ї.

             Законодавство про шлюб та сім'ю.

Тема 2. Сім'я та шлюб очима підлітків.

Тема 3. Сім'я і діти. Вчимося розуміти та поважати один одного в сім'ї.

Тема 4. Характеристика міцної і щасливої сім'ї.

Тема 5. Моя майбутня сім'я.

Тема 6. Відповідальне батьківство.

 

               Природженим мотиваційним потягом, який є головною рушійною силою поведінки та розвитку особистості, відомий психолог В.Франкл вважає прагнення до пошуку та реалізації людиною особистого життєвого смислу.  Тому метою модуля «Крок за кроком до життєвої компетентності» (30 год.) є формування в підлітків смислових конструктів як ціннісних орієнтирів життєвої програми та саморозвитку. Робота на заняттях  спрямовується на ознайомлення підлітків з технікою само програмування розвитку «Я» та практичне оволодіння нею.

Узагальненим наслідком цієї програми є:

-          формування та усвідомлення підлітками особистісного конструкту, який інтегрує раціоналізовану інформацію про те, якими вони хотіли б бути, до чого прагнуть у майбутньому, який напрям самовдосконалення розвитку обирають.

-          Побудова чіткої картини життєвої перспективи.

-          З'ясування причин,  які гальмують або перешкоджають досягненню мети та можливості їх усунення.

-          Формування навичок реконструювання картини майбутнього.

                 Реалізація програми дозволить крок за кроком протягом певного часу активізувати власні ресурси підлітків, забезпечити своєрідний «синдром росту» * Є. Фромм) юної особистості як основи подальшого самовизначення і життєтворчості, вічних питань мети і сенсу життя людини.

Модуль «Крок за кроком до життєвої компетентності»

Тема 1.                  Цілі, сенс, цінності, пріоритети життя особистості.

Тема 2                    Життєвий вибір особистості.

Тема 3                     Ролі, які виконує моє «Я».

Тема 4                     Мій життєвий проект.

Тема 5                     Мій алгоритм життєвого успіху.

 

Підсумкове заняття ( 2 год.). Презентація порт фоліо творчих досягнень учнів.

Оцінювання знань і умінь учнів

Оцінювання знань і умінь учнів на заняттях має ґрунтуватися на позитивному принципі, що передусім передбачає врахування рівня досягнень учня. Визначення рівня навчальних досягнень учнів є особливо важливим з огляду на те, що навчальна діяльність  у кінцевому підсумку повинна не просто дати дитині суму знань, умінь та навичок, а сформувати її компетентність як само здатність до оптимальних дій.

Передбачається, що оцінювання проводитиметься у формі схвалювання будь-яких, щонайменших успіхів та зусиль учнів.

Як приклад прийомів оцінювання можна назвати такі: тест, експрес-опитування, написання творів-есе, написання доповіді, реферату, упорядкування порт фоліо, захист проектів, участь у конкурсах, презентаціях, конференціях, дослідженнях.

 

Прогнозований результат

 

Реалізація програми сприятиме:

-          оволодінню вихованцями знаннями, вміннями, навичками, технологіями формування та розвитку життєвої компетентності у найголовніших справах життя « Я-людина», «Я і здоров'я», « Я і природа», « Я і родина», «Я і суспільство», «Я і професія».

-          Створенню сприятливих умов для повноцінної соціалізації та активного  залучення вихованців до соціально-економічного, політичного та культурного життя суспільства, подолання її соціально-політичної апатії.

-          Розвитку в учнівської молоді навичок рефлексії, планування, чіткої постановки мети.

-          Становленню особистості як активного творця власної життєвої долі.

-          Залученню вихованців до безпосередньої участі у створенні та реалізації програм для ровесників.

-          Створенню та ефективній організації роботи Ресурсного центру з проблем.

Модуль «Крок за кроком до життєвої компетентності»

Тема 1.                  Цілі, сенс, цінності, пріоритети життя особистості.

Тема 2                    Життєвий вибір особистості.

Тема 3                     Ролі, які виконує моє «Я».

Тема 4                     Мій життєвий проект.

Тема 5                     Мій алгоритм життєвого успіху.

 

Підсумкове заняття ( 2 год.). Презентація порт фоліо творчих досягнень учнів.

Оцінювання знань і умінь учнів

Оцінювання знань і умінь учнів на заняттях має ґрунтуватися на позитивному принципі, що передусім передбачає врахування рівня досягнень учня. Визначення рівня навчальних досягнень учнів є особливо важливим з огляду на те, що навчальна діяльність  у кінцевому підсумку повинна не просто дати дитині суму знань, умінь та навичок, а сформувати її компетентність як само здатність до оптимальних дій.

Передбачається, що оцінювання проводитиметься у формі схвалювання будь-яких, щонайменших успіхів та зусиль учнів.

Як приклад прийомів оцінювання можна назвати такі: тест, експрес-опитування, написання творів-есе, написання доповіді, реферату, упорядкування порт фоліо, захист проектів, участь у конкурсах, презентаціях, конференціях, дослідженнях.

 

Прогнозований результат

 

Реалізація програми сприятиме:

-          оволодінню вихованцями знаннями, вміннями, навичками, технологіями формування та розвитку життєвої компетентності у найголовніших справах життя « Я-людина», «Я і здоров'я», « Я і природа», « Я і родина», «Я і суспільство», «Я і професія».

-          Створенню сприятливих умов для повноцінної соціалізації та активного  залучення вихованців до соціально-економічного, політичного та культурного життя суспільства, подолання її соціально-політичної апатії.

-          Розвитку в учнівської молоді навичок рефлексії, планування, чіткої постановки мети.

-          Становленню особистості як активного творця власної життєвої долі.

-          Залученню вихованців до безпосередньої участі у створенні та реалізації програм для ровесників.

-          Створенню та ефективній організації роботи Ресурсного центру з проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

п/п

Дата

Зміст  заняття

Примітки

1

01.09

Модуль «Мій світ і я ».

 

Тема1. Пізнай себе. З чого починати самопізнання? Сутність моєї особистості.  Моя індивідуальність, несхожість, неповторність.

 

2

05.09

Тема2. Паспорт темпераменту. Типи темпераменту. Роль темперамент у навчальній діяльності. Співвідношення стилю спілкування з темпераментом співрозмовника.

 

 

3

08.09.

Тема 3. Характер. Фактори, що впливають на формування характеру. Риси характеру.

 

 

4

12.09

Тема 4. Внутрішній світ людини і система уявлення про себе. «Я - концепція».  Складові « Я - концепції »

 

5

15.09

Тема 5. Самооцінка. Образ реального «Я». Образ ідеального «Я».

 

6

19.09

Тема6. Моє «Я». Мої плюси і мінуси. Я – не такий, як усі.

 

 

7

22.09

Тема7. Яким мене бачать інші. Я в колі друзів. Я в колі сім'ї. Ролі, які виконує  моє «Я».

 

8

26.09

Тема 8. Вчинки, якими я пишаюсь. За що мене люблять і поважають?

 

 

9

29.09

Тема 9. Мої здібності та інтереси. Мої потреби, мої мрії.

Тема 10. Мої духовні цінності

 

10

03.10

Тема 11. Діалог різноманітностей (тендерна рівність). Хто я в цьому світі? Чим ми відрізняємось  - дівчата і хлопці? Чому ми відрізняємось – дівчата і хлопці? Жіночі та чоловічі ролі.

 

11

06.10

Тема 12. Дружба та кохання у моєму житті

 

12

10.10

Тема 13. Думаю про майбутнє. Ким я бажаю стати? На кого хочу бути схожим?  Роздуми про бажані життєві досягнення. Лист у майбутнє.

 

 

13

13.10

 

Тема 14. Виховую себе сам.

Тема 15. Моя програма самовиховання.

Тема 16. Як досягти успіху в самовиховання.

 

14

17.10

Модуль «Конфлікт і спілкування»

Тема 1. Що таке конфлікт? Позитивні і негативні функції конфлікту. Три  підходи до розв’язання проблем і конфліктів: з позиції сили, з позиції  інтересів, з позиції правил.

 

15

20.10

Тема 2. Вивчаємо конфлікт Джерела конфлікту.

 

16

24.10

Тема 3. Як поводитися в конфліктній ситуації. Ефективне спілкування в   конфлікті: «Я - висловлювання». Врегулювання конфлікту

 

 

17

27.10

Тема 4. Використовуємо знання про конфлікт на практиці. Переговори і посередництво в конфлікті. Допоможемо ровесникам помиритися.

 

 

18

07.11

Модуль «Жити в гармонії з собою і світом»

 

Тема1. Права дитини: від витоків до сьогодення.

 

 

19

10.11

Тема 2. Основні положення. Декларації прав дитини

 

20

14.11

Тема 3. Конвенція ООН про права дитини, її зміст.

 

 

21

17.11

Тема 4. Захист прав дітей в українському законодавстві

 

22

21.11

Тема 5. Знаємо та реалізуємо свої права.

 

 

23

24.11

Тема 6. Від навчання – до дії.

 

 

24

28.11

Модуль «Здоровий спосіб життя – твій вибір»

 Тема 1. Людина та її здоров'я. Складові здоров'я. Фізична складова здоров'я. Соціальна складова здоров'я. Психічна складова здоров'я. Духовна складова здоров'я.

 

 

25

01.12

Тема 2. Причини та наслідки вживання підлітками наркотичних речовин

 

26

05.12

Тема 3. Визнач свою позицію: завжди можна сказати «НІ»

 

27

08.12

Тема 4. Як діяти в ситуації ризику?

 

 

28

12.12

Тема 5. Індивідуальний здоровий спосіб життя – складова реалізації твоєї особистості.

 

 

 

29

15.12

Модуль «Твій шлях до  успішного спілкування »

 

 Тема 1. Роль спілкування у житті людини і суспільства. Від чого залежить успішність спілкування людей. Чого треба навчитись, щоб спілкуватися продуктивно?

 

 

30

19.12

Тема 2.  Різні форми спілкування людей. Мова слів, мова тіла. Правила

              активного слухання

 

31

22.12

Тема 3. Вміння висловлюватись і переконувати: що це означає? Чи завжди нас  розуміють інші люди? Як мені розуміти інших? Що означає бути переконливим? Як навчитись говорити «ні» й відповідати на критику.

 

 

32

26.12

Тема 4. Ділове спілкування. Культура ділового спілкування. Що розуміють під   консенсусом і компромісом. Як навчитися вести переговори. Тема 5.Мистецтво полеміки. Види дискусій. Підготовка до дискусії. Схема побудови промови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
2621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку