Календарно-тематичне планування уроків хімії 10 клас 2 семестр

Про матеріал
Календарно-тематичне планування уроків хімії для 10 класу на 2 семестр (1,5 години на тиждень)
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування

уроків хімії в 10-А та в 10-Б класах

на II семестр 2019-2020 навчального року

 

Тема уроку

Демонстрації, лабораторні досліди

Дата

17.

Арени. Бензен: молекулярна та структурна формули, фізичні властивості.

 

 

18.

Хімічні властивості бензену.

 

 

19.

Методи одержання бензену. Застосування бензену та ароматичних сполук.

 

 

Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки.

20.

Спирти. Гідроксильна характеристична група. Насичені одноатомні спирти: формули, номенклатура, ізомерія. Водневий зв'язок, його вплив на фізичні властивості спиртів.

 

 

21.

Хімічні властивості насичених одноатомних спиртів. Одержання етанолу.

Демонстрація:

4. Окиснення етанолу до етаналю.

 

22.

Поняття про багатоатомні спирти на прикладі гліцеролу, його хімічні властивості.

 

 

23.

Фенол: склад, будова молекули, фізичні та хімічні властивості.

 

 

24.

Альдегіди: склад, будова молекул, формули, систематична номенклатура, фізичні властивості. Альдегідна характеристична група.

 

 

25.

Хімічні властивості етаналю, його одержання.

Демонстрація:

5. Окиснення метаналю (етеналю) амоніачним розчином арґентум (І) оксиду (віртуально).

6. Окиснення метаналю (етаналю) свіжоосадженим купрум (ІІ) гідроксидом (віртуально).

 

26.

Карбонові кислоти, їх поширення в природі та класифікація. Карбоксильна характеристична група. Склад, будова молекул насичених одноосновних карбонових кислот, їх загальна та структурні формули, ізомерія, систематична номенклатура і фізичні властивості.

 

 

 

 

 

27.

Хімічні властивості насичених одноосновних карбонових кислот. Реакція етерифікації.

 

 

28.

Одержання та використання етанової кислоти, визначення кислот. Розв’язання задач.

Лабораторний дослід:

1. Виявлення органічних кислот у харчових продуктах.

Розрахункові задачі:

2. Обчислення за хімічними рівняннями кількості речовини, маси, об’єму за кількістю речовини, масою або об’ємом реагенту, що містить певну частку домішок.

 

29.

Розв’язування розрахункових задач.

 

 

30.

Контроль знань з теми «Спирти, фенол, альдегіди, карбонові кислоти».

 

 

31.

Представлення результатів навчальних проектів.

Навчальні проєкти:

11. Екологічна безпечність застосування і одержання фенолу.

12. Виявлення фенолу в екстракті зеленого чаю або гуаші.

18. Біодизельне пальне.

 

Тематична

32.

Естери: загальна та структурна формули, систематична номенклатура, фізичні властивості. Гідроліз естерів.

 

 

33.

Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їх хімічні властивості.

Навчальні проєкти:

17. Естери та етери в косметиці.

 

 

34.

Вуглеводи. Класифікація вуглеводів, їх утворення та поширення у природі.

 

 

35.

Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози.

Лабораторний дослід:

2. Окиснення глюкози свіжоосадженим купрум (ІІ) гідроксидом.

 

36.

Сахароза, крохмаль, целюлоза: молекулярні формули, гідроліз.

Навчальні проекти:

13. Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення та біологічне значення.

15. Натуральні волокна рослинного походження: їх властивості, дія на організм людини, застосування.

16. Штучні волокна: їх застосування у побуті та промисловості.

 

37.

Практична робота №1 «Розвязування експериментальних задач». Інструктаж з БЖД.

 

 

38.

Контроль знань з теми «Естери. Жири. Вуглеводи.»

 

 

Тематична

Тема 4. Нітрогеновмісні органічні сполуки.

39.

Насичені й ароматичні аміни: склад, будова молекул, назви найпростіших за складом сполук. Будова аміногрупи.

 

 

40.

Аміни як органічні основи. Хімічні властивості метанаміну та аніліну. Одержання аніліну.

Демонстрації:

11. Взаємодія аніліну з хлоридною кислотою (віртуально).

12. Взаємодія аніліну з бромною водою (віртуально).

Навчальний проєкт:

20. Анілін – основа для виробництва барвників.

 

41.

Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні та структурні формули, характеристичні групи, систематична номенклатура.

 

 

42.

Амінокислоти. Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептиди.

 

 

43.

Білки як високомолекулярні сполуки.

 

 

44.

Хімічні властивості білків. Біологічні функції білків.

 

 

45.

Контроль знань з теми «Нітрогеновмісні сполуки».

 

 

Тематична

Тема 5. Синтетичні високомолекулярні речовини та полімерні матеріали на їх основі.

46.

Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації та поліконденсації.

 

 

47.

Синтетичні високомолекулярні речовини. Пластмаси. Каучуки. Гума. Найпоширеніші полімери та сфери їх використання.

Демонстрація:

13. Зразки пластмас, канчуків, гуми, синтетичних волокон.

 

48.

Синтетичні волокна: фізичні властивості й застосування.

Навчальні проєкти:

24. Синтетичні волокна: їх значення, застосування у побуті та промисловості.

25. Рециклінг як єдиний цивілізований спосіб утилізації твердих побутових відходів.

26. Переробка побутових відходів в Україні та розвинених країнах світу.

27. Перспективи одержання і застосування полімерів із наперед заданими властивостями.

28. Дослідження маркування виробів із полімерних матеріалів і пластмас.

29. Виготовлення виробів із пластикових пляшок.

 

Тема 6. Багатоманітність та взаємозв’язок органічних речовин.

49.

Взаємозв’язок  органічних речовин.

 

 

50.

Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти).

Навчальні проєкти:

30. Найважливіші хімічні виробництва органічної хімії в Україні.

31. Доцільність та шкідливість біологічно активних добавок.

 

51.

Роль органічної хімії в розв’язуванні сировинної, енергетичної, продовольчої проблем, створенні нових матеріалів.

 

 

52.

Контроль знань з теми: «Синтетичні високомолекулярні речовини та полімерні матеріали на їх основі. Багатоманітність та взаємозв’язок органічних речовин.»

 

 

53.

Підсумковий урок.

 

 

Тематична

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Планування
Додано
15 травня 2020
Переглядів
1747
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку