Презентація з хіміі для 10 класу Тема :" БАР"

Про матеріал
Презентація з хіміі на тему: "Біологічно-активіні речовини (БАР)" для учнів 10 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯз хімії НА ТЕМУ: БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ. Кононенко Данііл 10-А клас

Номер слайду 2

Біологічно активні речовини (БАР)це неорганічні ύ органічні сполуки, загальною особливістю яких є висока активність у невеликих кількостях. Серед біологічно активних речовин є як низькомолекулярні (наприклад, вітаміни, алкалоїди), так і високомолекулярні сполуки (наприклад, ферменти, білкові гормони). Загальною особливістю є висока активність у невеликих кількостях. Більшість БАР відносять до продуктів вторинного обміну, вважаючи первинними білки, ліпіди й вуглеводи. Вони не виконують ні будівельної, ні енергетичної функції, а забезпечують зміну швидкості обміну речовин, пристосовуючи організм до змін навколишнього середовища та здійснюють його захист від несприятливих впливів. До біологічно активних речовин відносять ферменти, гормони, фітогормони, вітаміни, фітонциди, алкалоїди, феромони, антибіотики та ін.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Нейрогормони Це- фізіологічно активні речовини, що виробляються особливими нейронами - нейросекреторними клітинами. Як і медіатори, нейрогормони секретуються нервовими закінченнями, але, на відміну від перших, виділяються в кров або тканинну рідину, що властиво гормонам. Нейрогормони виявлені як у хребетних (вазопресин, окситоцин), так і в багатьох безхребетних - молюсків, черв'яків, членистоногих. За хімічною природою більшість нейрогормонів - пептиди, інші - катехоламіни. Біосинтез пептидних нейрогормонів відбувається в ендоплазматичній сітці тіла нейрона, а упаковка їх у гранули - в комплексі Гольджі, звідки вони по аксону транспортуються до нервових закінчень. У головному мозку ссавців джерелом нейрогормонів є нейросекреторні клітини гіпоталамуса. Нейрогормони регулюють діяльність клітин деяких ендокринних залоз, а також впливають на клітини інших органів. Ці біологічно активні з’єднання поступають в гемолімфу, кров, спинномозкову і тканинну рідину з нервовихтканин різних органів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Алкало́їди. Складні оррослинного походження, також є продуктом ганічні азотовмісні сполуки лужної реакції переважно життєдіяльності грибів та деяких нижчих тварин (молюски, жаби). Назву — перекладається як «подібні до лугів» — отримали через лужну реакцію водних розчинів перших ізольованих представників. Крім вуглецю (C), водню (H) і азоту (N) молекули алкалоїдів можуть містити атоми сірки (S), рідше — хлору (Cl), брому (Br) або фосфору (P)[3]. Майже всі алкалоїди мають високу біологічну активність, що обумовлено їхньою захисною функцією в рослинах. Це нелеткі, гіркі на смак, фізіологічно[4] і фармакологічно дуже активні речовини, часом отруйні або діють як наркотики. До них також належать схожі за будовою сполуки, що не мають лужних властивостей, наприклад, кофеїн (кава, чай), теобромін (кава), ефедрин. При реакції з кислотами утворюють солі. Більшість алкалоїдів у чистому вигляді — кристали, а деякі — рідини . Пізольований алкалоїд, морфінерший, був виділений в 1804 р. з опійного маку.

Номер слайду 8

Антибіотики Органічні речовини, що синтезуються мікроорганізмами в природі для захисту від інтервенції інших видів мікроорганізмів, та володіють здатністю пригнічувати розвиток, або вбивати цих мікробів. Як правило, антибіотики виділяють з живих бактерій або грибів. Існує також велика кількість напівсинтетичних антибіотиків, які відрізняються модифікаціями функціональних груп природних антибіотиків. Такі модифіковані сполуки часто ефективніші, або стійкіші до нейтралізації, що виникає внаслідок набутої мікроорганізмами резистентності.

Номер слайду 9

Вітаміни (лат. vitae — життя і амін — речовина, що містить аміногрупу (-NH2)) — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею. Таким чином визначення певної речовини як вітаміну залежить від того, про який вид йдеться. Наприклад, більшість тварин мають метаболічний шлях синтезу аскорбінової кислоти, проте деякі, такі як люди, мавпи, морські свинки, втратили його, тому аскорбінова кислота є для них вітаміном. Основне джерело вітамінів — їжа

pptx
Додано
22 травня 2020
Переглядів
2892
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку