Календарно-тематичне планування уроків з трудового навчання у 8 класі на 2018-2019 н. р.

Про матеріал

Календарно-тематичне планування уроків з трудового навчання у 8 класі на 2018-2019 н. р., складене згідно з чинними «Навчальними програмами для загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням українською мовою. 5-9 класи», затвердженими МОН молоді та спорту від 12.09.2011 р. № 1051, зі змінами згідно з наказами МОН від 29.05.2015 р. № 584, від 05.08.2016 р. № 948, від 09.08.2017 р. №1/9 436 «Про затвердження змін до навчальних програм для 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів»»

Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування уроків

з трудового навчання

у 8 класі на І-ІІ  семестри 2018-2019 н. р.

 

Складено за Навчальною програмою з трудо­вого навчання для загальноосвітніх навчальних закладів. 5 – 9 класи, що затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804

 

№ з/п

Дата прове-дення

 

Тема уроку та зміст

І СЕМЕСТР

Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Проект №1. Об’єкт проектної діяльності Намисто, підвіска (8 год.)

Основна технологія: Технологія виготовлення виробів з бісеру.

1

 

 

Вступ. Правила внутрішнього розпорядку та безпеки праці у шкільній майстерні.  Історичні відомості про походження, виробництво і застосування бісерного рукоділля.

2

 

Асортимент виробів із бісеру. Ознайомлення з інструментами та матеріалами. Поєднання кольорів у бісероплетінні. Паралельне плетіння.

3

 

Технологія виготовлення пласких виробів із бісеру на дротяній основі. Читання графічних схем для плетіння бісером на дротяній основі.

4

 

 

Способи виготовлення виробів із бісеру, Визначення довжини нитки, способи закріплення ниток. Виконання вправ за картинками схемами. Схема виконання смужки з «кілець», «квіточок».

5

 

Правила безпеки праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи з бісером. Етапи проектної діяльності. Методи проектування. Використання моделей-аналогів для вдосконалення проектного виробу.

6

 

Технологія виготовлення намиста, підвіски. Художнє проектування. Розроблення ескізного малюнка виробу. Вимоги до намиста.

7

 

Планування роботи з виконання проекту. Підбір схеми для плетіння бісером. Закріплення та нарощування дроту на виробі.

8

 

З’єднання деталей виробу. Плетіння петлями, дугами Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Розрахунок орієнтовної вартості витрачених матеріалів.

Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Проект №2. Об’єкт проектної діяльності Гаманець (5 год.)

9

 

 

Цікаві факти та історія виникнення гаманця. Призначення, види та конструктивні особливості гаманців. Конструкційні матеріали, з яких можна виготовити гаманець. Створення графічного зображення виробу та його оздоблення. Проведення міні-маркетингового дослідження для обґрунтування вибору виробу та  його конструкційних особливостей.

10

 

Складання опису виробу. Вироблення критеріїв, яким має відповідати виріб. Вибір конструкційних матеріалів та інструментів для виготовлення гаманця. Вплив властивостей конструкційних матеріалів на технологію обробки. Будова та принцип дії інструментів, пристосувань та обладнання для обробки конструкційних матеріалів. Виконання технологічних операцій, відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Виготовлення запланованого виробу.

11

 

Етапи проектування. Технологія виготовлення гаманця відповідно до обраних конструкційних матеріалів. Розроблення ескізного малюнка, шаблонів деталей виробу.  Планування роботи з виконання проекту. Правила безпечної роботи.

12

 

Технологічна послідовність виготовлення виробу.

13

 

Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Розрахунок орієнтовної вартості витрачених матеріалів. Презентація виготовлених виробів.

Технологія    побутової  діяльності та самообслуговування

 Проект № 3. Об’єкт проектної діяльності. Моя зачіска (1 год.)

14

 

З історії зачісок. Види зачісок залежно від форми обличчя. Корегування форми обличчя за допомогою зачіски. Святкові і повсякдення зачіски. Визначення форми обличчя.

15

 

Вибір виду зачіски з урахуванням форми обличчя. Послідовність виконання зачіски, враховуючи власну форму обличчя.   Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця.

ІІ СЕМЕСТР

Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Проект № 4. Об’єкт проектної діяльності Свічник (10 год.)

Основна технологія: Технологія оздоблення виробів об’ємним різьбленням

16

 

Короткі історичні відомості про виникнення і застосування об’ємного різьблення. Відомі майстри-різьбярі в техніці рельєфного різьблення. Види виробів, оздоблених об’ємним різьбленням. Особливості виготовлення виробів для об’ємної різьби. Вимоги до матеріалу, застосування виробу. Плоско-рельєфне різьблення. Вставки, накладки.

17

 

Свічники, їх  історія, види. Конструктивні особливості свічників. Конструкційні матеріали, з яких можна виготовити свічники. Інструменти та пристосування. Пошук моделей-аналогів, їх аналіз. Опис об’єкта проектування. Розробку орнаментальної композиції для оздоблення виробу

18

 

Етапи проектування. Пошук конструкції виробу на рівні технічних ідей, схеми. Застосування елементів комбінаторики для виготовлення свічника.. Основи комбінаторики.

19

 

Втілення ідей графічного документа. Читання та виконання графічного зображення на три площини проекції.

20

 

Використання елементів біоформ у різьблених рельєфах. Матеріали, інструменти та пристосування для рельєфного різьблення. Способи перенесення малюнка. Комбінування композиції для оздоблення виробу. Виконання технологічних операцій, відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

21

 

Технологія виконання оздоблення виробу об’ємним різьбленням. Послідовність оздоблення виробу. Виконання оздоблення виробу. Правила безпечної праці.

22

 

Технологія виконання оздоблення виробу об’ємним різьбленням. Послідовність оздоблення виробу. Виконання оздоблення виробу. Правила безпечної праці.

23

 

Технологія виконання оздоблення виробу об’ємним різьбленням. Послідовність оздоблення виробу. Виконання оздоблення виробу. Правила безпечної праці.

24

 

Технологія виконання оздоблення виробу об’ємним різьбленням. Послідовність оздоблення виробу. Виконання оздоблення виробу. Правила безпечної праці.

25

 

Опорядження виробу (олією). Контроль якості виробу. Розрахунок орієнтовної вартості витрачених матеріалів. Догляд за виробами. Презентація виготовлених виробів.

Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Проект № 5. Об’єкт проектної діяльності Страви української кухні (8 год.)

Основна технологія: Технологія приготування їжі

26

 

Загальні відомості про українську національну кухню. Українська система харчування, асортимент повсякденних страв, режим повсякденного харчування. Культурно-побутові традиції регіону.

27

 

Поживні речовини в харчових продуктах. Складання меню та визначення його калорійності. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця.

28

 

Обрядовість у національній кухні України., обрядові страви. Страви з крупів. Каша я к щоденна й обрядова страва українців. Секрети смачної каші.

29

 

Види круп, їх значення у харчуванні людини. Умови та терміни зберігання. Первинна обробка крупів. Теплова обробка крупів. Розварювання у молоці та воді.

30

 

Планування роботи з виконання проекту «Каша – обрядова страва». Проектування та приготування страви. Складання технологічної послідовності приготування страви.

31

 

Технологія кулінарної обробки продуктів харчування. Організація робочого місця. Сервірування столу в народних традиціях.

32

 

Українські народні страви з борошна.  Види борошна Технологія приготування страв з борошна. Макаронні вироби. Вареники як національна, обрядова і щоденна страва. Технологія приготування вареників. 

33

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця.

Технологія    побутової  діяльності та самообслуговування

Проект № 6 Об’єкт проектної діяльності. Мій одяг – мій імідж (2 год.)

 

34

 

Види підліткового та юнацького одягу. Розміри одягу, їх  визначення. Догляд за одягом. Засоби догляду. Вибір взуття. Розміри. Особливості приміряння взуття. Догляд за взуттям. Вибір засобів догляду за взуттям. Захист одягу та взуття від молі.

35

 

Санітарно-гігієнічні вимоги під час приміряння одягу, білизни, взуття та догляду за ними. Імідж. Основні правила формування позитивного іміджу. Мій одяг – мій імідж. Аналіз моделей-аналогів молодіжного одягу та взуття. Розробка власного іміджу. Виконання ескізу.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Козубай (Kozubye) Людмила Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 грудня 2018
Переглядів
7210
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку