8-А, 8-Б клас рівень стандарт 70 год; 2 год на тиждень
1 семестр 2020/2021 н.р.
№ |
Тема уроку |
КР/ПР |
Дата/Клас |
|
ПОВТОРЕННЯ ЗА 7 клас |
|
|||
1 |
Інструктаж з ТБ. Розмноження та його значення. Запліднення та розвиток тварин. |
|
|
|
2 |
Поведінка тварин, методи її вивчення, форми.
|
|
|
|
3 |
Поняття про екосистему та чинники середовища. Ланцюги живлення. |
|
|
|
4 |
Співіснування організмів в угрупуваннях. Вплив людини та її діяльності на екосистеми. Природоохоронні території. |
|
|
|
ВСТУП (1 год) |
|
|||
5 |
Біосоціальна природа людини. Науки, що вивчають людину. Методи дослідження організму людини. Значення знань про людину для збереження її здоров’я. |
|
|
|
ТЕМА 1. ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ ЯК БІОЛОГІЧНА СИСТЕМА (6 год) |
|
|||
6 |
Організм людини як біологічна система.
|
|
|
|
7 |
Різноманітність клітин організму людини. Тканини. Органи. Фізіологічні системи. |
|
|
|
8 |
Поняття про механізми регуляції. Лабораторне дослідження № 1: ознайомлення з препаратами тканин людини |
ЛД № 1 |
|
|
9 |
Нервова регуляція. Нейрон. Рефлекс. Рефлекторна дуга.
|
|
|
|
10 |
Гуморальна регуляція. Поняття про гормони. Імунна регуляція. |
|
|
|
11 |
Узагальнення матеріалів з теми. Тематичне оцінювання (Самостійна робота № 1) |
СР № 1 |
|
|
ТЕМА 2. ОПОРА ТА РУХ (6 год) |
|
|||
12 |
Значення опорно-рухової системи, її будова та функції. Кістки, хрящі.
|
|
|
|
13 |
Огляд будови скелета. З’єднання кісток. Лабораторне дослідження № 2 мікроскопічної будови кісткової, хрящової та м’язової тканин |
ЛД № 2 |
|
|
14 |
Функції та будова скелетних м’язів. Робота м’язів. Втома м’язів.
|
|
|
|
15 |
Основні групи скелетних м’язів. Лабораторне дослідження № 3 розвитку втоми при статичному та динамічному навантаженні; впливу ритму й навантаження на розвиток втоми. |
ЛД № 3 |
|
|
16 |
Надання першої допомоги при ушкодженнях опорно-рухової системи.
|
|
|
|
17 |
Профілактика порушень опорно-рухової системи. Проект (тематика за вибором учителя) |
|
|
|
ТЕМА 3. ОБМІН РЕЧОВИН ТА ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ (4 год) |
|
|||
18 |
Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини — основна властивість живого.
|
|
|
|
19 |
Харчування й обмін речовин. Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів.
|
|
|
|
20 |
Значення компонентів харчових продуктів. Дослідницький практикум № 1 Самоспостереження за співвідношенням ваги і росту тіла. |
ДП № 1 |
|
|
21 |
Харчові та енергетичні потреби людини. Проект Збалансоване харчування (або тематика за вибором учителя) |
|
|
|
Т Е М А Т И Ч Н А |
|
|
||
ТЕМА 4. ТРАВЛЕННЯ (5 год) |
|
|||
22 |
Значення травлення.
|
|
|
|
23 |
Система органів травлення. Лабораторні дослідження № 4 зовнішньої будови зубів (за муляжами, моделями). |
ЛД № 4 |
|
|
24 |
Процес травлення: ковтання, перистальтика, всмоктування.
|
|
|
|
25 |
Регуляція травлення. Дослідницький практикум № 2 Дія ферментів слини на крохмаль |
ДП № 2 |
|
|
26 |
Харчові розлади та їх запобігання.
|
|
|
|
ТЕМА 5. ДИХАННЯ ( 4 год) |
|
|||
27 |
Значення дихання. Система органів дихання.
|
|
|
|
28 |
Газообмін у легенях і тканинах. Дихальні рухи. |
|
|
|
29 |
Нейрогуморальна регуляція дихальних рухів. Профілактика захворювань дихальної системи. |
|
|
|
30 |
Узагальнення матеріалів з теми. Тематичне оцінювання Контрольна робота № 1 |
КР № 1 |
|
|
Т Е М А Т И Ч Н А |
|
|
||
ТЕМА 6. ТРАНСПОРТ РЕЧОВИН ( 7 год) |
|
|||
31 |
Внутрішнє середовище організму. Поняття про гомеостаз. Кров, її склад та функції. Лімфа. |
|
|
|
32 |
Зсідання крові. Групи крові та переливання крові.
|
|
|
|