Календарно-тематичне планування з хімії у 10 класі
(рівень стандарту)
(52 год, 1,5 год на тиждень)
І семестр
№ |
Тема уроку |
К-сть годин |
Дата 10-А 10-Б |
Наск-різні змістові лінії |
Примітки |
|
Коригуюче навчання (повторення вивченого з теми «Початкові поняття про органічні сполуки», 9 кл.) (4 год.) |
||||||
1 |
Первинний інструктаж з БЖД. Вищі карбонові кислоти: стеаринова, пальмітинова, олеїнова. Мило, його склад, мийна дія. |
1 |
|
1 |
|
|
2 |
Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів. |
1 |
|
1 |
|
|
3 |
Вуглеводи: глюкоза, сахароза, крохмаль, целюлоза. Молекулярні формули, фізичні властивості, поширення і утворення в природі. Поняття про амінокислоти. |
1 |
|
2 |
|
|
4 |
Діагностична робота з теми «Початкові поняття про органічні сполуки» |
1 |
|
4 |
|
|
Тема 1. Теорія будови органічних сполук (5 год.) |
||||||
5 |
Теорія будови органічних сполук. Залежність властивостей речовин від складу і хімічної будови молекул. Демонстрації 1. Моделі молекул органічних сполук (у тому числі 3D-проектування). |
1 |
|
2 |
|
|
6 |
Поняття про явище ізомерії та ізомери. Демонстрації 2. Моделі молекул ізомерів (у тому числі 3D-проектування). Навчальні проекти 1. Ізомери у природі. 2. Історія створення та розвитку теорії будови органічних сполук. 3. 3D-моделі молекул органічних сполук. |
1 |
|
2 |
|
|
7 |
Ковалентні карбон-карбонові зв’язки у молекулах органічних сполук: простий, подвійний, потрійний. Класифікація органічних сполук. |
1 |
|
1 |
|
|
8 |
Розв’язування розрахункових задач. Виведення молекулярної формули речовини за масовими частками елементів. |
1 |
|
4 |
|
|
9 |
Узагальнення знань з теми: «Теорія будови органічних сполук». Самостійна робота. |
1 |
|
4 |
|
|
Тема 2. Вуглеводні (13 год.) |
||||||
10 |
Класифікація вуглеводнів. Алкани. Загальна формула алканів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. |
1 |
|
3 |
|
|
11 |
Хімічні властивості алканів. Демонстрації 3. Відношення насичених вуглеводнів до лугів, кислот. |
1 |
|
1 |
|
|
12 |
Алкени. Загальна та молекулярні формули алкенів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. |
1 |
|
2 |
|
|
13 |
Хімічні властивості етену. |
1 |
|
1 |
|
|
14 |
Алкіни. Загальна та молекулярні формули алкінів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. |
1 |
|
2 |
|
|
15 |
Хімічні властивості етину. |
1 |
|
1 |
|
|
16
|
Арени.Бензен: молекулярна і структурна формули, фізичні властивості. Хімічні властивості бензену. |
1 |
|
2 |
|
|
17 |
Розв’язування розрахункових задач. Виведення молекулярної формули речовини за загальною формулою гомологічного ряду та густиною або відносною густиною. |
1 |
|
4 |
|
|
18 |
Розв’язування розрахункових задач. Виведення молекулярної формули речовини за масою, об’ємом або кількістю речовини реагентів або продуктів реакції. |
1 |
|
4 |
|
|
19 |
Методи одержання алканів, етену, етину, бензену. Застосування вуглеводнів. |
1 |
|
2 |
|
|
20 |
Навчальні проекти 4. Октанове число та якість бензину. 5. Цетанове число дизельного палива. 6. Ароматичні сполуки навколо нас. 7. Смог як хімічне явище. 8. Коксування вугілля: продукти та їх використання. 9. Біогаз. 10. Вплив на довкілля вуглеводнів та їхніх похідних. |
1 |
|
2 |
|
|
21 |
Взаємозв’язки між гомологічними рядами вуглеводнів. Виконання тренувальних вправ та розв’язання розрахункових задач. |
1
|
|
2,4
|
|
|
22 |
Контрольна робота з теми «Вуглеводні». |
1 |
|
4 |
|
|
Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки (3 год.) |
||||||
23 |
Спирти. Поняття про характеристичну (функціональну) групу. Гідроксильна характеристична (функціональна) група. Насичені одноатомні спирти: загальна та структурні формули, ізомерія (пропанолів і бутанолів), систематична номенклатура. Водневий зв’язок, його вплив на фізичні властивості спиртів. |
1 |
|
1 |
|
|
24 |
Хімічні властивості насичених одноатомних спиртів. Одержання етанолу. Демонстрації 4. Окиснення етанолу до етаналю. |
1 |
|
2 |
|
|
25 |
Розв’язування розрахункових задач. Обчислення за хімічними рівняннями кількості речовини, маси або об’єму за кількістю речовини, масою або об’ємом реагенту, що містить певну частку домішок. |
1 |
|
4 |
|
|
№ |
Тема уроку |
К-сть годин |
Дата
10-Б |
Наскрізні змістові лінії |
Примітки |
Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки (14 год) |
|||||
26 |
Альдегіди. Склад, будова молекул альдегідів. Альдегідна характеристична (функціональна) група. Загальна та структурні формули, систематична номенклатура і фізичні властивості альдегідів. |
1 |
|
2 |
|
27 |
Хімічні властивості етаналю, його одержання. Демонстрації 5. Окиснення метаналю (етаналю) амоніачним розчином арґентум(І) оксиду (віртуально). 6. Окиснення метаналю (етаналю) свіжоодержанимкупрум (ІІ) гідроксидом (віртуально). |
1 |
|
3 |
|
28 |
Карбонові кислоти, їх поширення в природі та класифікація. Карбоксильна характеристична (функціональна) група. Склад, будова молекул насичених одноосновних карбонових кислот, їхня загальна та структурні формули, ізомерія, систематична номенклатура і фізичні властивості. |
1 |
|
2 |
|
29 |
Хімічні властивості насичених одноосновних карбонових кислот. Реакція естерифікації. Одержання етанової кислоти. Лабораторний дослід 1. Виявлення органічних кислот у харчових продуктах. |
1 |
|
1 |
|
30 |
Естери, загальна та структурні формули, систематична номенклатура, фізичні властивості. Гідроліз естерів. Демонстрації 7. Ознайомлення зі зразками естерів. |
1 |
|
2 |
|
31 |
Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості. Демонстрації 8. Відношення жирів до води та органічних розчинників. 9.Доведення ненасиченого характеру рідких жирів (віртуально). |
1 |
|
1 |
|
32 |
Вуглеводи. Класифікація вуглеводів. Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози. Способи одержання глюкози, її утворення та поширення в природі. Демонстрації 10. Окиснення глюкози амоніачним розчином арґентум(І) оксиду (за відсутності реагентів – віртуально). Лабораторні досліди 2. Окиснення глюкози свіжоодержанимкупрум(ІІ) гідроксидом. |
1 |
|
1 |
|
33 |
Сахароза: молекулярна формула, гідроліз. Способи одержання сахарози, її утворення та поширення в природі. Крохмаль і целюлоза: молекулярні формули, гідроліз. Способи одержання крохмалю і целюлози, їх утворення й поширення у природі. |
1 |
|
2 |
|
34 |
Практична робота 1. Розв’язування експериментальних задач. |
1 |
|
3 |
|
35 |
Генетичні зв’язки між оксигеновмісними органічними сполуками. Виконання тренувальних вправ та розв’язання розрахункових задач. |
1 |
|
4 |
|
36 |
Значення та застосування оксигеновмісних органічних речовин і їхній вплив на довкілля. Представлення результатів навчального(их) проекту(ів). Навчальні проекти 11. Екологічна безпечність застосування і одержання фенолу. 12. Виявлення фенолу в екстракті зеленого чаю або гуаші. 13. Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення. 14. Натуральні волокна тваринного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування. 15. Натуральні волокна рослинного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування. 16. Штучні волокна: їхнє застосування у побуті та промисловості. 17. Етери та естери в косметиці. 18. Біодизельне пальне. |
1 |
|
2 |
|
37 |
Контрольна робота з теми «Оксигеновмісні органічні сполуки» |
1 |
|
4 |
|
Тема 4. Нітрогеновмісні органічні сполуки (6 год) |
|||||
38 |
Насичені аміни: склад і будова молекули, назва найпростішої за складом сполуки. Будова аміногрупи. Аміни як органічні основи. Хімічні властивості метан аміну. |
1 |
|
1 |
|
39 |
Ароматичні аміни: склад і будова молекули, назва найпростішої за складом сполуки. Хімічні властивості аніліну. Одержання аніліну. Демонстрації 11. Взаємодія аніліну з хлоридною кислотою (віртуально). 12. Взаємодія аніліну з бромною водою (віртуально). |
1 |
|
1,4 |
|
40 |
Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні і структурні формули, характеристичні (функціональні) групи, систематична номенклатура. Пептидна група. |
1 |
|
1 |
|
41 |
Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептиди. |
1 |
|
1 |
|
41 |
Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій). Лабораторні досліди 3.Біуретова реакція. 4.Ксантопротеїнова реакція. |
1 |
|
2 |
|
43 |
Узагальнення знань з теми «Нітрогеновмісні органічні сполуки». |
1 |
|
4 |
|
Тема 5. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі (4 год) |
|||||
44 |
Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації. |
1 |
|
2 |
|
45 |
Пластмаси. Каучуки, гума. Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання. Демонстрації 13. Зразки пластмас, каучуків, гуми, синтетичних волокон. |
1 |
|
1,2 |
|
46 |
Вплив полімерних матеріалів на здоров’я людини і довкілля. Проблеми утилізації полімерів і пластмас в контексті сталого розвитку суспільства. Представлення результатів навчального(их) проекту(ів). Навчальні проекти 25. Рециклінг як єдиний цивілізований спосіб утилізації твердих побутових відходів. 26. Переробка побутових відходів в Україні та розвинених країнах світу.
27. Перспективи одержання і застосування полімерів із 28. Дослідження маркування виробів із полімерних матеріалів і пластмас. 29. Виготовлення виробів із пластикових пляшок. |
1 |
|
3 |
|
47 |
Синтетичні волокна: фізичні властивості і застосування. Демонстрації 13. Зразки пластмас, каучуків, гуми, синтетичних волокон. Навчальні проекти 24. Синтетичні волокна: їх значення, застосування у побуті та промисловості. |
1 |
|
1 |
|
Тема 6. Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин (5 год) |
|||||
48 |
Зв’язки між класами органічних речовин.
|
1 |
|
1,2 |
|
49 |
Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти). Навчальні проекти 31. Доцільність та шкідливість біологічно активних добавок. |
1 |
|
1 |
|
50 |
Контрольна робота з тем: «Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі», « Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин» |
1 |
|
4 |
|
51 |
Роль органічної хімії у розв’язуванні сировинної, енергетичної проблем. Роль органічної хімії у розв’язуванні продовольчої проблеми, створенні нових матеріалів. Навчальні проекти 30. Найважливіші хімічні виробництва органічної хімії в Україні. |
1 |
|
2 |
|
52 |
Узагальнення вивченого за рік. |
1 |
|
3 |
|