Календарно-тематичне планування з трудового навчання для 6 класу

Про матеріал
Календарно-тематичне планування з трудового навчання для 6 класу «Навчальна програма з трудового навчання для закладів загальної середньої освіти 5–9 класи» (оновлена), затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804;
Перегляд файлу

6-А КЛАС

(32 година І семестр, 2 години на тиждень)

Складено за Навчальною програмою з трудового навчання для загальноосвітніх навчальних закладів. 5 – 9 класи, що затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804

 

№ з/п

Дата

проведення

Фактична

Дата

Тема уроку та зміст

Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Об’єкт проєктної діяльності № 1: Закладка для книги (8 год)

Основна технологія: технологія виготовлення виробів у техніці «макраме»

Додаткова технологія: технологія оздоблення виробу

(виготовлення китиць, вишивка стразами, паєтками тощо)

1

 

 

Вступ. Поняття про технологію. Основні види технологічної діяльності в побуті.Ознайомлення з облаштуванням навчальної майстерні. Організація робочого місця. Правила внутрішнього розпорядку та безпеки праці у шкільній майстерні. Визначення алгоритму взаємодії в майстерні.

2

 

 

Види закладок для книг, їх призначення. Етапи проєктування Макраме — як вид декоративно-ужиткового мистецтва. Види виробів, плетених у техніці «макраме». Організаційно-підготовчий етап. Вибір та обґрунтування теми проєкту («Закладка для книжки»). Складання плану роботи з виконання проєкту. Моделіаналоги, їх аналіз.

3

 

 

Конструкторський етап. Застосування методу біоформ  для виготовлення закладок. Виконання малюнка виробу з використанням методів фантазування чи біоформ. Конструкційні матеріали, необхідні для виготовлення закладок для книг

4

 

 

Добір конструкційних матеріалів для виготовлення виробу

(шнури, нитки, пряжа); інструментів (лінійка, ножиці) і пристосувань (для закріплення шнурів). Визначення необхідної кількості матеріалів: визначення розмірів закладки для книжки, орієнтовний розрахунок довжини шнурів для плетіння в техніці «макраме».

5

 

 

Технологічний етап. Складання технологічної послідовності виготовлення спроєктованого виробу. Технологія виготовлення закладки для книжки технікою «макраме». Основні вузли техніки «макраме»: плоскі (правосторонній, лівосторонній); квадратні; «піко»; «фриволіте»; репсові, послідовність їх виконання. Види брид.

6

 

 

Графічне зображення схем для плетіння технікою «макраме». Умовні позначення на схемах основних вузлів. Добір вузлів та схеми для плетіння закладки. Тренувальні вправи. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця.

7

 

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Плетіння виробу відповідно до схеми. Добір оздоблення закладки. Виконання оздоблення. Остаточна обробка виробу.

8

 

 

Заключний етап. Розрахунок вартості витрачених матеріалів на виготовлену закладку. Презентація виготовлених виробів.

Узагальнення знань з теми

Об’єкт проєктної діяльності № 2 Рамка для фото (8 год)

Основна технологія: Технологія виготовлення аплікації.

9

 

 

Аплікації з природних матеріалів як один з видів декоративноужиткового мистецтва. Види виробів, оздоблених аплікацією з природних матеріалів. Матеріали для виготовлення виробів (деревина, тканина, картон, скло тощо), оздоблених аплікацією з природних матеріалів.

10

 

 

Способи закріплення деталей аплікації на основі (приклеювання, пришивання). Використання пластиліну для закріплення деталей аплікації на основі з різних матеріалів.

11

 

 

Види рамок для фото. Види конструкційних матеріалів для виготовлення рамки для фото. Проведення міні-маркетингового дослідження для обґрунтування вибору виробу та його конструкційних особливостей.

12

 

 

Етапи проєктної діяльності. Технологія виготовлення рамки для фото.  Складання технологічної послідовності виготовлення виробу. Вимоги до об’єкта проєктування (виробу). Планування роботи з виконання проєкту.

13

 

 

Конструювання виробу. Виконання ескізу виробу. Добір конструкційних матеріалів для виробу, інструментів, пристосувань. Складання технологічної картки виробу. Правила безпечної праці, організація робочого місця.

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Правила безпечної праці.

14

 

 

Послідовність виготовлення та оздоблення виробу аплікацією. Підбір аплікації з природних матеріалів для оздоблення рамки для фото. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Правила безпечної праці.

15

 

 

Розмічання аплікації на основі. Технологія виготовлення аплікації (з урахуванням способу кріплення її деталей).

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Правила безпечної праці.

16

 

 

Оформлення виробу. Остаточна обробка виробу. Контроль якості робіт. Презентація виготовлених виробів. Узагальнення знань з теми

Об’єкт проєктної діяльності № 3: Прикраси з бісеру, стрічок, ниток, тощо (8 год)

Основна технологія: технологія виготовлення виробів з бісеру (стрічок, ниток)

17

 

 

Загальні відомості про прикраси. Конструкційні матеріали та інструменти для виготовлення прикрас. Ознайомлення зі зразками прикрас, виконаних різними техніками та з різних конструкційних матеріалів. Правила безпечної роботи та санiтарно-гігієнічні вимоги.

Організація робочого місця.

18

 

 

Вибір та обґрунтування теми проєкту. Складання плану роботи з виконання проєкту.

Застосування методу біоформ  для виготовлення прикраси.

19

 

 

Створення ескізного малюнку виробу. Вибір конструкційних матеріалів, необхідних для виготовлення запланованого виробу. Інструменти та пристосування для обробки конструкційних матеріалів

20

 

 

Проєктування та виготовлення прикраси. Визначення завдання для виконання проєкту. Технологічна послідовність виготовлення виробу, згідно з обраною технологією.

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

21

 

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

22

 

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення

23

 

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Виготовлення виробу. Дотримання безпечних умов праці.

24

 

 

Виготовлення та остаточна обробка виробу. Захист проєкту. 

Узагальнення знань з теми

Об’єкт проєктної діяльності № 4: Листівка (8 год)

Основна технологія: технологія виготовлення аплікації (з текстильних та природних матеріалів)

Додаткова технологія: технологія виготовлення аплікації з паперу

25

 

 

Листівки, їх призначення. Види листівок. Етапи проєктування. Організаційно-підготовчий етап. Загальні відомості про технологію виготовлення листівок (аплікація, вишивка, нитяна графіка, кінусайга, кіригамі, квілінг тощо). 

26

 

 

Матеріали й інструменти для виготовлення листівок. Правила безпечної праці й санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця. Проведення  міні-маркетингових досліджень. Пошук виробіваналогів та їх аналіз. Застосування методу фантазування (чи біоформ) для виготовлення листівки.

27

 

 

Конструкторський етап. Визначення завдання для виконання проєкту. Розроблення ескізного малюнка листівки.

28

 

 

Добір: технології виготовлення виробу та технології оздоблення (технологія виготовлення вишитих виробів початковими, лічильними та декоративними швами; технологія виготовлення витинанки з паперу); візерунка для вишивання або  малюнка для витинанки; конструкційних матеріалів для виготовлення виробу (картон, тканина, нитки); інструментів і пристосувань (лінійка, ножиці, голка, наперсток).

29

 

 

Технологічний етап. Технологічна послідовність виготовлення виробу. Розкрій основи листівки та деталей листівки; виготовлення оздоблювальних елементів. А) Добір швів та кольорової гами для вишивання оздоблювальних елементів. Технологія виготовлення вишитих виробів початковими, лічильними та декоративними швами. Б) Основні техніки та способи виготовлення витинанок.

30

 

 

Види витинанок. Особливості виклеювання.

Дотримання безпечних умов праці під час вишивання. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

31

 

 

Способи прикріплення оздоблювальних елементів до основи. Добір способу прикріплення: а) Виготовлення оздоблювальних елементів. Вишивання візерунка. Прикріплення оздоблювальних елементів до основи; б) Виготовлення витинанки. Приклеювання витинанки. Дотримання безпечних умов праці під час вишивання. Оздоблення виробу. Остаточна обробка виробу. 

32

 

 

Заключний етап. Оцінка якості виробу. Розрахунок орієнтовної вартості витрачених матеріалів на виготовлену листівку.. Презентація виготовлених виробів.

Узагальнення знань з теми

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Деребон Павло
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Технології, Планування
Додано
3 вересня 2022
Переглядів
1274
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку