Ландшафтне та паркове освітлення

Про матеріал
Технології, ландшафтний дизайн, 11 клас. Презентація "Ландшафтне та паркове освітлення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ландшафтне та паркове освітлення1

Номер слайду 2

Вечорами, особливо у теплу пору року, усім нам приємно прогулятися затишним та впорядкованим парком. Навіть короткий променад дозволяє переключити свої думки, насолодитися свіжим повітрям і, хоча б ненадовго, змінити навколишнє оточення. Затишну атмосферу тут формує не тільки впорядкованість газонів та фонтанів, але й освітлення. Воно одночасно є м'яким та ненав'язливим, помітно розсіяним та у той же час достатнім для комфортного пересування людей алеями. Звісно, не усякий парк може похвалитися великою кількістю фонтанів, скульптур, клумб, квіткових композицій та просто цікавих об'єктів. Таким чином, для завдання різної стилістики буде застосовуватися різне світлотехнічне обладнання. Канву освітлення традиційно складають вуличні ліхтарні стовпи, які обрамляють основні доріжки парку, а світлові акценти у разі потреби розставляються світильниками та прожекторами з направленим променем.2

Номер слайду 3

3 Облаштування парків. Загальноприйнятою нормою вважаються світильники суто функціонального призначення: з їх допомогою пари, які гуляють, безпечно пересуваються уздовж алей, вчасно помічають сходинки та містки, легко обходять калюжі та ями. Проте, тільки цим освітлення парків обмежуватися не може. У таких місцях завжди знайдуться цікаві об'єкти, на яких слід заакцентувати увагу глядача, а у темний час доби допомогти цьому можуть тільки освітлювальні прилади. Перш за все, особливе підсвічування мають входи та виходи парку – особливо, якщо вони виконані у вигляді арки або колонади. Така архітектурна композиція зазвичай освітлюється з кількох точок з невеликої відстані, а також має власне накладне підсвічування.

Номер слайду 4

4 Щоб якомога повніше показати пишноту основних порталів, найчастіше застосовуються ґрунтові прожектори. Їхні опори занурюються на деяку глибину всередину ґрунту, тобто, точка випромінювання знаходиться набагато нижче людських очей. Завдяки такому ефекту кут світіння виходить досить великим та світлова пляма охоплює значний фрагмент конструкції. Крім того, якщо висота останньої дозволяє, прямо тут встановлюються додаткові джерела світла. Якщо це важка та велика колонада, виконана з цегли, її лінії часто підкреслюють світлодіодними стрічками, а для більш легких порталів підходить місцеве підсвічування, здійснюване за рахунок невеликих прожекторів, спрямованих зверху-вниз під невеликим кутом до конструкції.

Номер слайду 5

5 Багато у чому аналогічні прийоми застосовуються й у освітленні альтанок. Їхні контури повторюють підсвічуванням зі світлодіодної стрічки, а здалеку освітлюють прожекторами. Однак є й відмінність: у таких місцях люди зазвичай проводять деякий час, а не просто проходять повз. Тому необхідно створити умови для їх комфортного перебування. Найчастіше це питання вирішується за допомогою вуличних світильників на підвісах, що спускаються з даху альтанки на зручну висоту. Такі моделі відрізняються від своїх побратимів набагато більш витонченим виконанням, яке поєднується з механічною міцністю та високим рівнем вологозахищеності.

Номер слайду 6

6 Зазвичай паркову інфраструктуру планують таким чином, щоб ліхтарні стовпи були розставлені вздовж алей одним з двох способів: або строго попарно, один навпроти одного по обидва боки доріжки, або у шаховому порядку. Перший випадок можна спостерігати у великих парках, де ширина проходів не дозволяє променям від ліхтаря ефективно долітати до протилежного боку алеї, а другий – у невеликих скверах з вузькими стежками, оскільки тут радіус поширення світла охоплює пропорційно більшу частину тротуару.

Номер слайду 7

7 Незважаючи на те, що парки намагаються облаштовувати так, щоб будь-який схил або спуск у них був плавним, існують місця, де абсолютно неможливо обійтися без сходів. Щоб зробити ходьбу безпечної, у подібних зонах число джерел світла подвоюють. Якщо мова йде усього лиш про пару-другу сходинок, досить поставити два потужних ліхтаря на висоті близько двох метрів – навіть при виході з ладу одного з них, другий непогано впорається зі своїми обов'язками. Якщо ж на шляху відпочиваючих зустрінуться великі сходи, тут не обійтися без низки освітлювальних приладів. Нерідко у таких випадках застосовують тротуарні світильники, які вбудовуються не у самі сходинки, а у бічні стінки сходів, тим самим покращуючи видимість та підвищуючи комфорт.

Номер слайду 8

8 Нарешті, існують паркові зони, де є припустимим відпочинок не тільки на лавочках, але й на газонах. Безумовно, цілком охопити світлом величезну зелену територію дуже складно, навіть використовуючи потужне обладнання, а тому адміністрації парків найчастіше використовують альтернативні підходи. Сюди включені спеціальні вуличні світильники з рівнем захисту IP67, а також ґрунтові моделі зі штиковим кріпленням, які можуть встановлюватися безпосередньо у землю газону у будь-якому місці.

Номер слайду 9

9 Освітлювальні прийоми у парках. Найчастіше освітлення у громадських місцях створюється не суто системно, а таким чином, щоб сформувати особливий світловий сценарій. Для досягнення необхідних ефектів фахівці поєднують три базових типи освітлення – загальне, заливаюче та спрямоване, однак до них практично завжди підключається декоративна складова для досягнення естетичних цілей. Розглянемо найбільш популярні варіанти докладніше.- Загальне освітлення служить у якості орієнтира всередині парку. Його втілюють потужні прилади, які позначають ключові об'єкти та простір біля них. Таке освітлення можна зустріти біля головного входу, біля облаштованих виходів з території парку, поблизу сходів та поворотів алей, що огинають споруди, які відкидають великі тіні.- Заливаюче освітлення частіше можна побачити на відкритих просторах – майданчиках для проведення свят, автостоянках, дитячих зонах тощо. Воно виконує функцію формування однорідного світлового середовища, переміщаючись по різних ділянках якого людина буде відчувати себе однаково комфортно. Найчастіше заливаюче світло дають ліхтарні стовпи на опорах вище трьох або навіть п'яти метрів.

Номер слайду 10

10- Спрямоване освітлення можна побачити перед об'єктами, що представляють певну естетичну цінність. Найчастіше це скульптурні композиції, клумби з квітами або декоративні фігурки, покликані звеселити дітей. Їх зазвичай підсвічують знизу з невеликої відстані, застосовуючи для цього вуличні садово-паркові світильники, які встановлюються безпосередньо у ґрунт або у спеціально підготовлену основу з бетону або деревини.- Ефект затінення є одним з найпростіших. Для його втілення необхідний або світильник зі спеціальним рефлектором, або просто який-небудь об'єкт між джерелом світла та освітлюваної зоною. Найчастіше у якості останнього природним чином виступають гілки дерев, що робить тінь не тільки драматичною, але й динамічною.- Ефект перетину досягається шляхом використання декількох джерел світла – найчастіше двох спрямованих, одного загального та одного спрямованого або одного загального та двох спрямованих. Перехресні промені добре допомагають візуалізувати відстань між об'єктами, показати тривимірність оточення. Зокрема, даний ефект застосовується у тих випадках, коли алея закінчується круговим тупиком, оточуючим скульптуру. Описана комбінація світлових потоків висуває фігуру на передній план, а лавочки навколо ховаються у напівтіні.

Номер слайду 11

11- Ефект нижнього підсвічування вже згадувався нами раніше, тому зараз хотілося б заакцентувати увагу на тому, що у нього є дві модифікації: косе нижній світло та строго вертикальне. Перше використовується для освітлення невеликих будівель та різних фігурок на траві, а друге застосовується у фонтанах.- Ефект верхнього підсвічування часто використовується для романтичного освітлення великих просторів газонів. Для цього освітлювальні прилади закріплюються на найближчих деревах та направляються на імпровізовані зелені майданчики. У цілому, це різновид заливаючого освітлення, проте яскравість джерел у даному випадку буде нетипово низькою.- Місячним світлом називають прийом, що полягає у тому, що на певній ділянці алеї працює всього один світильник. Насправді їх кілька, але, оскільки опори ліхтарів значно віддалені один від одного, а самі джерела світла підняті високо над головою людей, виникає потрібне відчуття. У поле зору спостерігача потрапляє тільки один великий матовий ліхтар або прожектор з розсіювальним світлофільтром жовтого відтінку, який дуже нагадує світіння місяця. Особливо красиво даний ефект виглядає у безвітряну погоду, коли не розгойдуються ліхтарі.

Номер слайду 12

12- Місячне світло на воді схоже за назвою з попереднім ефектом, однак відрізняється за виконанням та застосовністю. Його можна відтворити тільки у тих парках, де є водойма, причому вкрай бажано, щоб вона була витягнутої форми. Останній аспект дозволяє встановити удалечині від спостерігача потужний круглий ліхтар, спрямований під кутом до води, та сформувати на ній місячну доріжку.-  Маркувальне освітлення структурно відрізняється від усіх попередніх та має інше обладнання. Тут задіяні вуличні стовпчики, які навіть при помірній яскравості можуть виступати єдиними джерелами світла. Їхня місія – створити умиротворену та романтичну атмосферу, при цьому зберігши ключову функцію освітлення, пов'язану із забезпеченням гарної видимості.

Номер слайду 13

13 Замість висновків. Освітленість окремих ділянок парку підпорядковується тим самим правилам нормування, що й більш звичні нам об'єкти – магазини, кафе, лікарні, навчальні заклади тощо. Проте, домінуючу роль тут відіграє освітленість у горизонтальній площині та її мінімально припустимий з точки зору безпеки людини рівень. Так, абсолютно очевидно, що пряма алея з рівним покриттям допускає меншу величину світлового потоку, а сходи й містки вимагають підвищеної уваги. За закономірними причинами ще більш високу освітленість зобов'язані мати майданчики для масових заходів, простір перед сценами під відкритим небом, дитячі та спортивні зони. Також слід зазначити, що функціональна компонента освітлення зараз помітно відступає на другий план. Це легко пояснюється нинішнім рівнем технічного прогресу – маючи у своєму розпорядженні потужні та компактні світлодіодні світильники, адміністрація парків не боїться нестачі освітлення та може більше уваги приділяти естетичній складовій. Яскравість більшості сучасних освітлювальних приладів така, що вони без додаткових енерговитрат здатні покривати значно більші площі, аніж це могли робити лампи розжарювання. Більш того, навіть при рівному світловому потоці напівпровідники споживають у 5-7, а іноді та у 10 разів менше електроенергії. Це дозволяє дирекції забезпечити якісне підсвічування навіть зонам другорядної важливості – клумбам у далеких куточках парку, терасам, особливо цінним деревам або навіть просто фактурній кладці на будівлях, розташованих на території даної зони.

Номер слайду 14

14 З практичної точки зору необхідно пам'ятати, що для постійного перебування на відкритому просторі можуть застосовуватися тільки спеціальні види вуличних світильників, що мають клас захисту IP65 або IP67. Вони будуть без проблем служити довгі роки, не боячись опадів, попадання бруду всередину корпусу, накопичення конденсату або запиленості. У іншому ж, сутність вимог зводиться до величини фактичної світлової віддачі: цей параметр одночасно охоплює показник освітленості простору, яка забезпечується приладом, та його економічність в умовах тривалої експлуатації. Слід також зазначити, що для підсвічування скульптур, арт-об'єктів та зони головного входу завжди необхідно використовувати прилади з лампами, що мають високий індекс передачі кольору.

Номер слайду 15

15 Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 вересня 2022
Переглядів
522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку