КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН
З ХІМІЇ 10 КЛАС
Календарно-тематичне планування складено відповідно до вимог програми з хімії для 10–11 класів закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту (затверджена наказом МОН України від 23.10.2017 № 1407)
Хімія
10 клас
(52 год., 1,5 год. на тиждень)
Форми контролю |
І семестр |
ІІ семестр |
||
Загальна кількість |
Заплановано |
Загальна кількість |
Заплановано |
|
Лабораторні роботи |
- |
- |
4 |
4 |
Практичні роботи |
- |
- |
1 |
1 |
Тематичне оцінювання |
2 |
2 |
5 |
5 |
Контрольні роботи |
1 |
1 |
1 |
1 |
КАЛЕНДАРНЕ ПЛАНУВАННЯ
№ п/п |
Дата |
Тема уроку |
Лабораторні досліди, РРЗ |
Демонстрації, Домашній експеримент |
Скорегована дата |
|
Повторення початкових понять про органічні речовини |
||||||
1 |
|
Правила поведінки в кабінеті хімії та ТБ під час роботи в хімічному кабінеті. Інструкції 64, 66, 67, 68 Склад, властивості, застосування окремих представників вуглеводнів (метан, етан, етен, етин). |
|
|
|
|
2 |
|
Склад, властивості, застосування окремих представників оксигеновмісних (метанол, етанол, гліцерол, етанова кислота) органічних речовин. |
|
|
|
|
3 |
|
Склад, властивості, застосування окремих представників нітрогеновмісних (аміноетанова кислота) органічних речовин. Діагностична контрольна роота |
|
|
|
|
Тема 1. Теорія будови органічних сполук |
||||||
4 |
|
Теорія будови органічних сполук. Залежність властивостей речовин від складу і хімічної будови молекул. |
|
Демонстрації 1. Моделі молекул органічних сполук (у тому числі 3D-проектування ). Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
5 |
|
Поняття про явище ізомерії та ізомери. |
|
Демонстрації 2. Моделі молекул ізомерів (у тому числі 3D-проектування). Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
6 |
|
Ковалентні карбон-карбонові зв’язки у молекулах органічних сполук: простий, подвійний, потрійний. |
|
|
|
|
7 |
|
Класифікація органічних сполук. |
Розрахункові задачі 1. Виведення молекулярної формули речовини за масовими частками елементів. |
|
|
|
8 |
|
Узагальнення і систематизація знань з теми «Теорія будови органічних сполук» Навчальні проекти 1. Ізомери у природі. 2. Історія створення та розвитку теорії будови органічних сполук. 3. 3D-моделі молекул органічних сполук. Тематичне оціювання №1 |
|
|
||
Тема 2. Вуглеводні |
||||||
9 |
|
Класифікація вуглеводнів. Алкани. Загальна формула алканів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. |
|
|
|
|
10 |
|
Алкани. Загальна формула алканів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. Хімічні властивості алканів. |
|
Демонстрації 3. Відношення насичених вуглеводнів до лугів, кислот. Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
11 |
|
Алкени. Загальні та молекулярні формули алкенів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. |
|
|
|
|
12 |
|
Алкіни. Загальні та молекулярні формули алкінів, структурна ізомерія, систематична номенклатура. |
Розрахункові задачі 2. Виведення молекулярної формули речовини за загальною формулою гомологічного ряду та густиною або відносною густиною. |
|
|
|
13 |
|
Алкени і алкіни. Хімічні властивості етену та етину |
|
|
||
14 |
|
Арени. Бензен: молекулярна і структурна формули, фізичні властивості. Хімічні властивості бензену. |
|
|
|
|
15 |
|
Методи одержання алканів, етену, етину, бензену. Застосування вуглеводнів. |
Розрахункові задачі 3. Виведення молекулярної формули речовини за масою, об’ємом або кількістю речовини реагентів або продуктів реакції. |
|
|
|
16 |
|
Узагальнення та систематизація знань з теми «Вуглеводні» Навчальні проекти 4. Октанове число та якість бензину. 5. Цетанове число дизельного палива. 6. Ароматичні сполуки навколо нас. 7. Смог як хімічне явище. 8. Коксування вугілля: продукти та їх використання. 9. Біогаз. 10. Вплив на довкілля вуглеводнів та їхніх похідних |
|
|
|
|
17 |
|
Контрольна робота № 1 Тематичне оцінювання №2 |
|
|
|
|
Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки |
||||||
18 |
|
Спирти. Поняття про характеристичну (функціональну) групу. Гідроксильна характеристична (функціональна) група. |
|
|
|
|
19 |
|
Насичені одноатомні спирти: загальна та структурні формули, ізомерія (пропанолів і бутанолів), систематична номенклатура. Водневий зв’язок, його вплив на фізичні властивості спиртів. |
|
|
|
|
20 |
|
Хімічні властивості насичених одноатомних спиртів. Одержання етанолу. |
|
Демонстрації 4. Окиснення етанолу до етаналю. 5. Окиснення метаналю (етаналю) амоніачним розчином арґентум(І) оксиду (віртуально). 6. Окиснення метаналю (етаналю) свіжоодержаним купрум(ІІ) гідроксидом (віртуально). Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
21 |
|
Поняття про багатоатомні спирти на прикладі гліцеролу, його хімічні властивості. |
|
|
|
|
22 |
|
Фенол: склад і будова молекули, фізичні та хімічні властивості. |
Розрахункові задачі 4. Обчислення за хімічними рівняннями кількості речовини, маси або об’єму за кількістю речовини, масою або об’ємом реагенту, що містить певну частку домішок. |
|
|
|
23 |
|
Альдегіди. Склад, будова молекул альдегідів. Альдегідна характеристич-на (функціональна) група. Загальна та структурні формули, систематична номенклатура і фізичні властивості альдегідів. |
|
|
|
|
24 |
|
Хімічні властивості етаналю, його одержання. |
|
|
|
|
25 |
|
Розв’язання розрахункових задач. Тематичне оцінювання №3 |
|
|
|
|
26 |
|
Карбонові кислоти, їх поширення в природі та класифікація. Карбоксильна характеристична (функціональна) група. Склад, будова молекул насичених одноосновних карбонових кислот, їхня загальна та структурні формули, ізомерія, систематична номенклатура і фізичні властивості.
|
|
|
|
|
27 |
|
Хімічні властивості насичених одноосновних карбонових кислот. Реакція естерифікації. Одержання етанової кислоти. |
Лабораторні досліди 1. Виявлення органічних кислот у харчових продуктах. Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
|
28 |
|
Практична робота 1. Розв’язування експериментальних задач. Інструктаж БЖ. Інструкція 82.1 |
|
|
|
|
29 |
|
Естери, загальна та структурні формули, систематична номенклатура, фізичні властивості. Гідроліз естерів. |
|
Демонстрації 7. Ознайомлення зі зразками естерів. Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
30 |
|
Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості. |
|
Демонстрації 8. Відношення жирів до води та органічних розчинників. 9. Доведення ненасиченого характеру рідких жирів (віртуально). Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
31 |
|
Вуглеводи. Класифікація вуглеводів, їх утворення й поширення у природі. |
|
|
|
|
32 |
|
Глюкоза: молекулярна формула та її відкрита форма. Хімічні властивості глюкози. |
Лабораторні досліди 2. Окиснення глюкози свіжоодержаним купрум(ІІ) гідроксидом. Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
Демонстрації 10. Окиснення глюкози амоніачним розчином арґентум(І) оксиду (за відсутності реагентів – віртуально). Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
33 |
|
Сахароза, крохмаль і целюлоза: молекулярні формули, гідроліз. |
|
|
|
|
34 |
|
Узагальнення та систематизація знань з теми «Оксигеновмісні органічні сполуки» Навчальні проекти 11. Екологічна безпечність застосування і одержання фенолу. 12. Виявлення фенолу в екстракті зеленого чаю або гуаші. 13. Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення. 14. Утворення цукру. 15. Натуральні волокна рослинного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування. 16. Штучні волокна: їхнє застосування у побуті та промисловості. 17. Етери та естери в косметиці. 18. Біодизельне пальне. |
|
|
|
|
35 |
|
Узагальнення та систематизація знань з теми «Оксигеновмісні органічні сполуки» Тематичне оцінювання №4 |
|
|
|
|
Тема 4. Нітрогеновмісні органічні сполуки |
||||||
36 |
|
Насичені й ароматичні аміни: склад і будова молекул, назви найпростіших за складом сполук. Будова аміногрупи. |
|
|
|
|
37 |
|
Аміни як органічні основи. Хімічні властивості метанаміну, аніліну. Одержання аніліну. |
|
Демонстрації 11. Взаємодія аніліну з хлоридною кислотою (віртуально). 12. Взаємодія аніліну з бромною водою (віртуально). Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
38 |
|
Амінокислоти: склад і будова молекул, загальні і структурні формули, характеристичні (функціо-нальні) групи, систематична номенклатура. Пептидна група. |
|
|
|
|
39 |
|
Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептиди. |
|
|
|
|
|
|
Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій). |
Лабораторні досліди 3. Біуретова реакція. 4. Ксантопротеїнова реакція. Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
|
40 |
|
Узагальнення та систематизація знань з теми «Нітрогеновмісні органічні сполуки» Навчальні проекти 19. Натуральні волокна тваринного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування. 20. Анілін – основа для виробництва барвників. 21. Синтез білків. 22. Збалансоване харчування – запорука здорового життя. 23. Виведення плям органічного походження |
|
|
|
|
41 |
|
Узагальнення та систематизація знань з теми «Нітрогеновмісні органічні сполуки» Тематичне оцінювання №5 |
|
|
|
|
Тема 5. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі |
||||||
42 |
|
Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації. |
|
Демонстрації 13. Зразки пластмас, каучуків, гуми, синтетичних волокон. Інструктаж БЖ. Інструкція 74 |
|
|
43 |
|
Пластмаси. Каучуки, гума. Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання. |
|
|
|
|
44 |
|
Вплив полімерних матеріалів на здоров’я людини і довкілля. Проблеми утилізації полімерів і пластмас в контексті сталого розвитку суспільства. |
|
|
|
|
45 |
|
Синтетичні волокна: фізичні властивості і застосування. |
|
|
|
|
46 |
|
Узагальнення та систематизація знань з теми «Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі» Навчальні проекти 24. Синтетичні волокна: їх значення, застосування у побуті та промисловості. 25. Рециклінг як єдиний цивілізований спосіб утилізації твердих побутових відходів. 26. Переробка побутових відходів в Україні та розвинених країнах світу. 27. Перспективи одержання і застосування полімерів із |
|
|
|
|
47 |
|
Узагальнення та систематизація знань з теми «Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі» Тематичне оцінювання №6 |
|
|
|
|
Тема 6. Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин |
||||||
48 |
|
Зв’язки між класами органічних речовин. |
|
|
|
|
19 |
|
Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти). |
|
|
|
|
50 |
|
Роль органічної хімії у розв’язуванні сировинної, енергетич-ної, продовольчої проблем, створенні нових матеріалів. |
|
|
|
|
51 |
|
Узагальнення та систематизація знань з теми «Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин» Навчальні проекти 30. Найважливіші хімічні виробництва органічної хімії в Україні. 31. Доцільність та шкідливість біологічно активних добавок. |
|
|
|
|
52 |
|
Узагальнення та систематизація знань з теми «Багатоманітність та зв’язки між класами органічних речовин»Контрольна робота №2. Тематичне оцінювання № 7 |
|
|
|
|