Капітуляція Німеччини та її союзників у Другій світовій війні. Нюрнберзький і Токійський процеси над воєнними злочинцями. Політичні, економічні та соціальні наслідки Другої світово

Про матеріал
Тема. Капітуляція Німеччини та її союзників у Другій світовій війні. Нюрнберзький і Токійський процеси над воєнними злочинцями. Політичні, економічні та соціальні наслідки Другої світової війни. Розглянути завершальний період Другої світової війни, капітуляцію Німеччини та її союзників. Ознайомити студентів з політичними, економічними та соціальними наслідками Другої світової війни для народів світу. Розвивати вміння аналізувати, порівнювати, встановлювати причиново-наслідкові зв’язки, критично мислити, висловлювати власні судження; виховувати в студентів зацікавлення історією.
Перегляд файлу

Тема.Капітуляція Німеччини та її союзників у Другій світовій війні. Нюрнберзький і Токійський процеси над воєнними злочинцями. Політичні, економічні та соціальні наслідки Другої світової війни.

Мета. Розглянути завершальний період Другої світової війни, капітуляцію Німеччини та її союзників. Ознайомити студентів з політичними, економічними та соціальними наслідками Другої світової війни для народів світу. Розвивати вміння аналізувати, порівнювати, встановлювати причиново-наслідкові зв’язки, критично мислити, висловлювати власні судження; виховувати в студентів зацікавлення історією.

Обладнання: опорні конспекти, підручники, мультимедійна презентація

Тип лекції: лекція інформаційного характеру.

Література:

  1. Бураков Ю.В. Всесвітня історія: новітні часи. – 1945 – 1998: Підручник для 11 кл. – К: Ґенеза, 2000 – 400 с.
  2. Бураков Ю.В. Всесвітня історія: новітні часи. – 1945 – 2005.– К: Ґенеза, 2005 – 416 с.
  3. Полянський П.Б. Всесвітня історія 1914 – 1939. Підручник для  10 кл. – К: Ґенеза, 2002 –  289 с.
  4. Щупак І.Я. Всесвітня історія 10 кл. – Запоріжжя – Прем’єр. – 2010. – 272 с.
  5. Ладиченко Т. В. Всесвітня історія. – К.: Ґенеза. – 2010. – 294 с.
  6. Полянський П.Б. Всесвітня історія 10 кл. – К: Ґенеза, 2010 –  256 с.

 

План лекції

  1. Капітуляція Німеччини та її союзників у Другій світовій війні
  2. Кримська (Ялтинська) та Потсдамська конференції та їх рішення
  3. Розгром Японії. Атомне бомбардування міст Хіросіма та Нагасакі
  4. Політичні, економічні та соціальні наслідки Другої світової війни для народів світу

Хід лекції

І. Організація початку заняття

ІІ. Актуалізація опорних знань

Перегляд відео-фрагменту (Друга світова війна)

Перегляньте відео-фргагмент і скажіть: Про яку  подію в ньому ідеться ? (Друга світова війна). Це найстрашніша катастрофа в історії всього людства.

Ми з вами уже декілька занять вивчаємо цю тему. Я пропоную пригадати основні події та за одно перевірити ,як ви засвоїли матеріал і виконати самостійну роботу. На дошці знаходяться тестові завдання. Вам потрібно їх виконати на це вам 3 хв. А потім перевіримо.

  1. Яка країна зберегла нейтралітет під час Другої світової війни?
  1. Бельгія;
  2. Угорщина;
  3. Швеція;
  4. Югославія
  1. Укажіть країну яка стала першою жертвою агресії в Другій світовій війні
  1. Австрія;
  2. Польща;
  3. СРСР;
  4. Чехословаччина
  1. Укажіть дату початку Другої світової війни:
  1. 23 серпня 1939 р.;
  2. 1 вересня 1939 р.;
  3. 17 вересня 1939 р.;
  4. 22 червня 1941 р.
  1. Напад Японії на Перл-Харбор відбувся:
  1.  22 червня 1941 р.;
  2. 25 жовтня 1941 р.;
  3. 7 листопада 1941 р.;
  4. 7 грудня 1941 р
  1. Система французьких укріплень на кордоні з Німеччиною отримала назву:
  1. «Лінія Керзона»;
  2. «Лінія Мажино»;
  3. «Лінія Маннергейма»
  4. «Східний вал»
  1. План «Барбаросса» передбачав воєнні дії проти:
  1. СРСР;
  2. Франції;
  3. Польщі;
  4. Великої Британії
  1. В якому місці уперше зустрілися глави урядів СРСР, США та Великої Британії, як керівники провідних держав антигітлерівської коаліції
  1. Вашингтон;
  2. Лондон;
  3. Москва;
  4. Тегеран
  1. Патріотичний рух «Вільна Франція» заснував:
  1. Шарль де Голль;
  2. А. Вейган;
  3. Ж. Ібарнегаре;
  4. Ф. Петен.

Відповіді: в;б;б;г;б;а;г;а

Обміняйтесь зошитами і погляньте на правильні відповіді. Перевірте роботи. За кожну правильну відповідь 1 б. Максимально ви можете отримати- 8б. А решту можете добрати під час подальшої роботи на занятті.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Ми знаємо, що Друга світова війна – найтрагічніша і наймасштабніша подія ХХ століття, яку розв’язали країни-агресори. (Які? Студенти перераховують.) Аж до кінця 1942 року арміям союзників доводилося в основному терпіти поразки, і лише після основних битв Другої світової війни (Яких? Дають відповідають.) наступив переломний момент. Період 1944 року ознаменувався наступальними операціями Червоної армії. Звільнено Ленінград, Правобережну Україну, Крим, Білорусію, Прибалтику, частину країн Центральної та Східної Європи, відкрито Другий фронт в Європі (Яким чином?Студенти відповідають ).

ІV. Оголошення теми та мети уроку.

Йшов 1945 рік . Друга світова війна підходила до свого логічного завершення. І тема нашого сьогоднішнього заняття: «Капітуляція Німеччини та її союзників у Другій світовій війні. Нюрнберзький і Токійський процеси над воєнними злочинцями. Політичні, економічні та соціальні наслідки Другої світової війни»

Тобто, як ви зрозуміли, мова піде про завершальний етап Другої світової війни: Капітуляцію Німеччини та її союзників. Спробуємо з’ясувати, яке покарання отримали воєнні злочинці, що розпочали війну, та які ж наслідки мала війна для всього світу.

Епіграфом нашого заняття є слова  німецького державного і політичного діяча Отто фон Бісмарка

Війна — це зло, яке повинно бути припинено мудрістю народів

Отто фон Бісмарк

Як ви розумієте його слова ?

Війна це велике зло для всього людства. Це великі матеріальні втрати, а головне це величезна кількість людських жертв. І вона повинна бути припинена.

Ми будемо працювати за таким планом, запишіть його собі в зошити:

  1. Капітуляція Німеччини та її союзників у Другій світовій війні
  2. Кримська (Ялтинська) та Потсдамська конференції та їх рішення
  3. Розгром Японії. Атомне бомбардування міст Хіросіма та Нагасакі
  4. Політичні, економічні та соціальні наслідки Другої світової війни для народів світу

IV. Вивчення нового матеріалу

  1. Капітуляція Німеччини та її союзників

Вступне слово викладача

 З початком 1945 р. розпочалися вирішальні бої по розгрому нацистської Німеччини. 12 січня 1945 р. радянські і польські війська розгорнули Вісло-одерську операцію, яка згодом переросла у Берлінську. Протягом уже перших днів наступу німецьку оборону було прорвано і 17 січня звільнено Варшаву.

   8 лютого 1945 р. війська союзників, перегрупувавши і поповнивши частини, що зазнали значних витрат під час німецького наступу, почали операцію по форсуванню Рейну і захопленню Рура (промислового центру Німеччини). Ця операція супроводжувалась стратегічнимибомбардуваннями Німеччини. Після цієї поразки німецькі війська майже не чинили опору на Західному фронті.

9 квітня 1945 р. розпочався наступ англо-американських військ на півночі Італії, завершивши визволення країни разом з партизанами 2 травня. Мільйонне угруповання німецьких військ склало зброю. Під час цих боїв партизани захопили у полон Муссоліні та багатьох керівників фашистської партії та держави.

Розвиваючи успіх союзницькі війська звільнили Баварію, західну Австрію і частину Чехії.

Найдраматичнішою сторінкою Другої світової війни стала Берлінська операція.

Робота з документом

У нас працювала група дослідників, вони опрацювали спогади відомих воєначальників тієї операції. Прослухайте уривки з них та дайте відповідь на питання: Якими силами здійснювався наступ на Берлін?

Маршал Г. Жуков

«Боротьба за Берлін ішла не на життя, а на смерть. Із глибин матінки Росії… прийшли сюди наші люди, щоб завершити справедливу війну з тим, хто зазіхнув на свободу їхньої Батьківщини… Всі прагнули вперед… щоб здійснити важливу справу — встановити Прапор Перемоги у Берліні».

Маршал В. Чуйков

«Ми розуміли, що там, у центрі Берліна, зарилися у кам’яних руїнах не просто солдати, що там зосередилися фашистські маніяки, злочинці, у яких руки по лікоть в крові. Їм було байдуже, де помирати — у Берліні під кулями радянських військ чи з лави підсудних іти на смертну кару».

Генерал Дж. Маршалл, начальник штабу армії США

«Своєю перемогою у Берлінській операції радянські війська завдали блискавичного удару по гітлерівській воєнній машині. Втративши головний військовий, економічний і політичний центр, Німеччина була позбавлена можливості чинити опір… Штурм столиці нацистської Німеччини — одна з найскладніших операцій радянських військ у ході Другої світової війни».

Тож якими силами здійснювався наступ на Берлін? (Було кинуто всі можливі ресурси)

Чи згодні ви із думкою, що великих втрат можна було уникнути, якби Берлін взяли б в облогу, а не здійснювали штурм міста? (Так. Але Радянському Союзу було необхідно швидше взяти столицю Німеччини. Тим самим підкреслити свій вагомий внесок в перемогу).

З радянського боку у Берлінській операції брали участь війська трьох фронтів: 2-го Білоруського, 1-го Білоруського і 1-го Українського. Ними командували відповідно К.К.Рокоссовський, Г.К.Жуков і І.С.Конєв.

Битва почалась 16 квітня. О 3-ій годині ранку за берлінським часом при світлі прожекторів в атаку пішли танки і піхота

Гітлер приймає рiшення не втiкати на пiвдень, а особисто керувати боротьбою за Берлін.

25 квітня невелике місто Торгау на березі Ельби стало відоме всьому світові. У цей день тут зустрілись передові частини 1-го Українського фронту і пiдрозділи американської армії.(Зустріч на р.Ельбі радянських, американських та англійських військових)

 Тим часом в Берліні бої йшли вже в центрі міста  де ворог чинив впертий опір. Майже кожен будинок доводилось брати штурмом.

Група дослідників дослідила спогади радянського полководця і державного діячя, Маршал Радянського Союзу Г. Жукова. Прослухайте уривок і скажіть Чим завершився штурм Берліна ?

«На третій день боїв у Берліні,— згадував Жуков, — спеціально розширеною колією із Сілезького вокзалу було подано фортечні гармати, які відкрили вогонь по центру міста. Вага кожного їх снаряду становила півтонни. Оборона Берліна розліталась у пух і прах. Навіть в імперській канцелярії розуміють, що наближається розв’язка битви за столицю Німеччини...». 30 квітня було штурмом взято рейхстаг. Над ним замайорів червоний прапор.

Дак Чим завершився штурм Берліна ? (30 квітня було штурмом взято рейхстаг. Над ним замайорів червоний прапор.).

Перегляд видео-фрагменту.

Перегляньте видео-фрагмент цієї події і скажіть хто ж підняв прапор над рейхстагом ? (українець із Сумської області ______).

А що ж сталося з А. Гітлером ? На це запитання нам відповідь дадуть наші дослідники.

1 травня на командний пункт 8-ї Гвардійської армії було доставлено начальника генштабу сухопутних військ Німеччини генерала Кребса. Який заявив про те, що 30 квітня 1945 р. Гітлер отруїв свою дружину Єву Браун та самого себе. Їхні трупи разом з трупом Геббельса, його дружини та їх шести дочок есесівці спалили у дворі), він запропонував розпочати переговори про перемир’я.

8 травня 1945 р. в передмісті Берліна перед представниками СРСР, США, Англії, Франції генерал-фельдмаршал В.Кейтель від імені німецького уряду підписав Акт про беззастережну капітуляцію німецьких збройних сил. Це була перемога.

Перегляньте видео-фрагмент цієї події.

На цьому ми завершили вивчення нашого першого питання. Давайте пригадаємо з вами.

  1. Коли капітулювала Німеччина? (8 травня 1945).
  2. Що сталося з Гітлером ? (отруївся)
  3. Яка країна зробила найбільший внесок в перемогу над Німеччиною? (СРСР)
  1. Кримська (Ялтинська) та Потсдамська конференції та їх рішення

Переходимо до вивчення нашого другого пункту плану.

Наближення завершення війни все гостріше ставило на порядок денний питання про повоєнний устрій Європи і світу. Розв`язанню цього питання були присвячені дві конференції Ялтинська і Потсдамська лідерів США, Англії і СРСР, що відбулися у 1945 р. Рішення прийняті на цих конференціях лягли в основу Ялтинської системи повоєнного світу, яка змінила Версальсько-Вашингтонську.

Наші дослідники отримали випереджувальне завдання і дослідили рішення Ялтинської конференції. Прослухайте їх повідомлення і заповніть таблицю. Яким чином було розглянуто німецьке, польське, японське питання ? Яку міжнародну організацію хотіли створити ?

На Кримської конференції: В.Черчилль, Ф.-Д.Рузвельт, Й.Сталін. Ялта, 1945 р.


 4–11 лютого 1945 р. “велика трійка” зібралася в Ялті у тому ж складі, що і в Тегерані. Ця зустріч стала кульмінаційною в розвитку відносин між Сталiним, Рузвельтом і Черчиллем. Атмосфера майбутньої перемоги мов би відсовувала на другий план розбіжності і прагнення кожної із сторін зміцнити своє становище у післявоєнному світі. 3 багатьох питань вдалося досягти реальних домовленостей.

Рішення конференції:

1. Погоджені плани остаточного розгрому фашистської Німеччини.

2. Узгоджені воєнні операції весни 1945 р. на Західному й Східному фронтах.

3. Досягнуто домовленості про те, що воєнні дії проти Німеччини будуть припинені після її капітуляції.

4. Після розгрому Німеччини її збройні сили підлягали роззброєнню та розпуску.

5. Німецький Генеральний штаб повинен був бути ліквідований.

6. Вирішено:

• демонтувати або взяти під контроль німецьку військову промисловість;

• ліквідувати націонал-соціалістичну партію й усі фашистські організації.

7. Затверджено договір про тимчасовий поділ Німеччини та Берліна на такі зони окупації: радянську, британську, американську та французьку.

8. У Декларації про визволену Європу союзні держави заявили про свою готовність допомогти народам Європи створити демократичні установи за їхнім власним вибором

9. Союзники обговорювали питання про відшкодування Німеччиною збитків, які були завдані СРСР та іншим європейським країнам. Загальна сума репарацій визначена в 20 млрд. доларів, 50% яких буде належати СРСР, що становитиме 10 млрд. доларів. З цього питання відбулися гострі дискусії.

10. З метою укріплення післявоєнного миру було вирішено створити Організацію Об’єднаних Націй (ООН).

11. Було досягнуто домовленості про те, що СРСР вступить у війну проти Японії через 2-3 місяці після розгрому Німеччини.

12. Обговорено польське питання. Досягнуто домовленості щодо східного кордону Польщі “лінією Керзона”, але склад коаліційного уряду та західні кордони ще остаточно не були визначені.

13. Обговорено югославське питання. Югославії було рекомендовано зберегти монархію, створити об’єднаний коаліційний уряд, який складатиметься з емігрантів і діячів руху Опору.

Перевіримо вашу таблицю.

Німецьке питання

 

Польське

питання

Японське

питання

Демонтувати або взяти під контроль німецьку військову промисловість;

Ліквідувати націонал-соціалістичну партію й усі фашистські організації;

Тимчасовий поділ Німеччини та Берліна на такі зони окупації;

Обговорювали питання про відшкодування Німеччиною збитків

 Досягнуто домовленості щодо східного кордону Польщі “лінією Керзона”, але склад коаліційного уряду та західні кордони ще остаточно не були визначені

 СРСР вступить у війну проти Японії через 2-3 місяці після розгрому Німеччини

Міжнародні організації

Вирішено створити Організацію Об’єднаних Націй (ООН)

 

Молодці. Ви вірно її заповнили.

10 травня 1945 р. вийшов черговий номер газети «Правда» - головної газети у Радянському Союзі. На екрані демонструється перша сторінка газети.  Давайте попрацюємо з цим історичним джерелом.

Як ви оціните першу сторінку газети «Правда» з точки зору радянської пропаганди ? (Портрет Сталіна займає 25 % площі сторінки, 25% - Звернення Сталіна до народу. Радянському народу вказують на організатора перемоги.)

А чому на першій сторінці розміщене фото Тегеранської конференції 1943, хоча у лютому відбулася Ялтинська конференція ? (На фото У. Черчель  Ф. Рузвельт дивляться на Сталіна, ніби своїми поглядами пітверджують його вирішальну роль у здобутті перемоги над фашизмом.)

Ми можемо зробити висновок що Радянський Союз наголошував на тому, що саме він зробив найбільший внесок в розгром Німеччини.

 Решта нерозв`язаних питань була розглянута на Потсдамській конференції (17 липня – 2 серпня 1945 р.), що відбулась по завершенню бойових дій в Європі.

У складі її учасників відбулися зміни: інтереси США представляв Г.Трумен, який став президентом після смерті Ф.Рузвельта, У.Черчілля з 28 липня змінив новообраний прем’єр-міністр К.Еттлі. Тільки Сталін залишився з “Великої трійки”.

 В центрі уваги стояло німецьке питання: демілітаризації країни, покарання воєнних злочинців, репарації, кордони Німеччини з сусідами та ін.  

На цьому ми завершили вивчення нашого другого питання.

Давайте пригадаємо з вами:

  1. Де проходила Кримська конференція ? Коли?  (4–11 лютого 1945 р. Ялта)
  2. Що на ній біло вирішено?

3. Розгром Японії. Атомне бомбардування міст Хіросіма та Нагасакі

Переходимо до вивчення третього питання.        

   На кінець 1944 р. США фактично знищили японський флот, що на даному театрі бойових дій мало визначальний характер. Отримана на морi перемога дала змогу США звiльнити вiд японських військ Фiлiппiни та ряд тихоокеанських островiв.   Японці були сповнені рішучості битися до останнього. Про це свідчили бої за острови Іводзіма і Окінава.            

Розуміючи, що бої за Японію будуть не менш запеклими і кривавими, американське керівництво наважилось на використання проти Японії нової зброї – атомної бомби. Хоча у більшій мірі рішення про атомне бомбардування мало політичне значення: показати всьому світу, зокрема СРСР, могутність США.

Група дослідників дослідила це питання слово надається їм

   6 серпня 1945 р., за два дні до передбачуваного вступу СРСР у війну з Японією, з важкого американського бомбардувальника Б-29 на японське місто Хіросіму було скинуто атомну бомбу. 9 серпня цей “експеримент” повторили на місті Нагасакі. Загальна кількість загиблих досягла 200 тис. чоловік. Кількість постраждалих сягнула 500 тис. чол. Виправдати застосування атомної зброї проти мирних жителів неможливо.

Перегляд відео-фрагменту.

Після бомбардування відбулося звернення японського імператора до народу. Прослухайте і скажіть: До чого він закликає.?

З радіозвернення імператора Хірохіто до японського народу 14 серпня 1945 р.

            “…Насправді ми оголосили війну Америці і Британії зі щирого бажання  забезпечити самозбереження Японії і стабілізації Східної Азії, ніяким чином не збираючись здійснювати територіальних придбань, не обмежувати суверенітету інших націй.

            Але тепер війна триває майже чотири роки. Незважаючи на максимальні зусилля кожного – доблесну боротьбу наших армій, флоту, невтомиме усердя наших державних службовці і віддану службу нашого 100-міліонного народа – воєнна ситуація не змінилась на користь Японії. Крім того, противник почав застосовувати нову, найбільш жорстоку бомбу, чия можливість знищувати велику кількість невинних життів справді неосяжна. Якщо ми продовжимо битися, це не тільки призведе до остаточного смерті японської нації, але також приведе до повного зникнення людської цивілізації..."

До чого він закликає.? ( Трипинення війни, капітуляції)

2 вересня 1945 Підписання Акта про капітуляцію Японії. 1945 р. Японія і захоплені нею території були розділені на окупаційні зони між США, СРСР, Англією, Китаєм.

Ми завершили вивчення 3 питання. Давайте пригадаємо:

Що змусило Японію здатися ?(ядерна зброя ).

Коли підписано Акт капітуляції? (2 вересня 1945 р.)

4. Політичні, економічні та соціальні наслідки Другої світової війни для народів світу

Капітуляцією Японії завершилась Друга світова війна — найбільша в історії воєн.

Підсумки Другої світової війни

1. Друга світова війна тривала 6 років і завершилася перемогою країн антигітлерівської коаліції.

2. Народи світу були врятовані від фашистського поневолення та геноциду.

3. По закінченні війни змінилося співвідношення сил у світі й наймогутнішою державою стали США. СРСР значно посилив свої позиції.

4. У країнах Східної Європи утвердились прорадянські режими. Світ розколовся на дві протилежні суспільно-політичні системи, боротьба між якими продовжувалася понад 40 років.

5. Друга світова війна радикально змінила всю післявоєнну міжнародну обстановку, призвела до поступової поляризації міжнародних відносин, виникла “холодна війна”. Світ знову розколовся на ворожі блоки.

6. Розгорнувся могутній національно-визвольний рух при гноблених народів колоніальних і залежних країн. Криза колоніальної системи зумовила її розпад.

7. Злочинці були покарані. Перші військові трибунали.

У нас працювала група дослідників, яка дослідила це питання. Слово надається. Яке ж покарання отримали військові злочинці ?

Нюрнберзький процес (20 листопада 1945 р. — 1 жовтня 1946 р.)

Це Міжнародний військовий трибунал, який був створений урядами СРСР, США, Великої Британії, Франції. Відбулося 403 відкритих засідання. Сторони звинувачення (американська, британська, французька, радянська) додали: 4 тис. документів, 1809 письмових свідчень під присягою, привели 33 живих свідків.

Крім того, вони показали фільми й продемонстрували “експонати” (абажури з людей, сумки з людської шкіри, людські голови, прибиті до дерев’яних дощок тощо). Матеріали процесу були опубліковані в 1946 р. і займали 43 томи. Звинувачення складалися з чотирьох пунктів: злочинна змова, злочини проти миру, воєнні злочини, злочини проти людства.

Він засудив 12 підсудних (Герінга, Ріббентропа, Кейтеля та ін.) до смертної кари.

Трибунал визнав злочинними керівний склад нацистської партії, гестапо, СС, СД.

Агресія Німеччини проти багатьох країн світу була визнана “тяжким міжнародним злочином”.

Токійський міжнародний трибунал (травень 1946 р. — листопад 1948 р.)

До складу трибуналу ввійшли представники СРСР, США, Великої Британії, Китаю, Франції, Австралії, Канади, Нової Зеландії, Голландії, а згодом до них приєдналися представники Індії та Філіппін.

Трибунал розглядав справи японських військових злочинців. Судовий розгляд тривав близько двох з половиною років. Вирок зайняв 1214 сторінок машинописного тексту.

На лаві підсудних було 25 військових злочинців, усі вони були визнані винними: 7 було страчено через повішення, 18 засуджено до різних строків ув’язнення:

один був засуджений до 20 років ув’язнення,

один — до 7 років,

16 — до довічного ув'язнення.

Яке ж покарання отримали військові злочинці ?(суворі терміни, смертна кара)

 Вироки Нюрнберзького та Токійського трибуналів світова громадськість сприйняла як необхідні, історично важливі та справедливі. Вони продемонстрували незворотність покарання за важкі злочини перед людством.

На цьому ми завершили вивчення нашого останнього питання. Пригадайте. Якими були підсумки війни?

Яке покарання отримали військові злочинці.

V. Закріплення вивченого матеріалу

Пропоную вам скласти асоціативний кущ. Ви повинні назвати з чим у кожного з вас асоціюється Завершення Другої світової війни

  • Капітуляція Німеччини;
  • Капітуляція Японії;
  • Самогубство Гітлера;
  • Застосування ядерної зброї
  • Захоплення Берліну;
  • Ялтинська конференція;
  • Нюрнберзький та Токійський трибунал

VI. Підведення підсумків. Домашнє завдання

  1. Яка роль Берлінської операції у Другій світовій війні
  2. Яку мету переслідували США, застосовуючи атомні бомби проти Японії
  3. Яка доля військових злочинців
  4. Кому належить головна заслуга у перемозі в Другій світовій війні?

Опрацювати параграф

docx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Щупак І.Я., Морозова Л.В.)
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
4636
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку