Картки-завдання для поточного контролю знань з загальної біології призначені для вчителів, які викладають у 9 класі. Матеріал містить готові картки, виконані за варіантами та рівнями складності. Матеріал стане у нагоді, щоб полегшити підготовку вчителя до уроків з теми "Хімічний склад клітини".
Виконав_________________ І варіант
1.До ліпідів належать: а) стероїди, б) сахароза, в) фосфоліпіди, г) хітин
2. Мономерами білків є: а) глюкоза, б) нуклеотид, в) амінокислота, г)нітратна основа.
3. Статеві гормони людини належать до:а) білків, б) ліпідів, в) вуглеводів, г) вітамінів
4. Який вуглевод належить до складу кутикули членистоногих:1) целюлоза;2) хітин;3) глікоген;4) фруктоза;5) глюкоза.
5. Процес руйнування первинної структури білків називають А) ренатурацією, б) деструкцією, в) необоротною денатурацією, г) оборотною денатурацією
6. Установіть відповідність між назвами структур білків та їхніми структурами(2б)
|
|
|
|
|
|
|
|
1.Первинна А)амінокислоти утворюють ланцюг
2.Вторинна Б) Альфа-спіраль або бета-шар
3. Третинна В) Упаковка альфа-спіралі у глобулу
4. Четвертинна Г)спосіб відновлення втрачених раніше зв’язків
Д) спільна упаковка глобул
7.Фермент у процесі реакції : а) не змінюється, але витрачається, б) змінюється і витрачається, в) не змінюється і не витрачається; г) змінюється, але не витрачається
8. Легкоплавкими є жири: а)рослинного походження, б) тваринного походження.
9.Дайте визначення. Реплікація – це______________________________________________
_____________________________________________________________________________
10. Захисна функція білків полягає …(знайдіть правильне продовження):
1) у захисті внутрішніх органів від механічних пошкоджень;2) в утворенні антитіл під час імунної відповіді;3) у тому, що білкові молекули клітинних мембран зумовлюють
їхню вибіркову проникність;4) у захисті організму від коливань температури;
11. Активність ферментів від температури, тиску, концентрації середовища: а)залежить, б)не залежать
Виконав________________ІІ варіант
1.При повному окисненні 1 г жирів до вуглекислого газу і води виділяється енергії :а) 38,9 кДж; б) 8,9кДж; в)138,9 кДж, г) енергія не виділяється.
2.До водорозчинних належать вітаміни групи: а) В, б) С, в)А, г) Е.
3.Амінокислотні залишки в молекулі білка з’єднуються між собою: а) водневим зв’язком, б) пептидним зв’язком, в) ковалентним зв’язком.
4. Амінокислоти які організм не може синтезувати, називаються а) основними, б) незамінними, в) замінними, г) сульфуровмісними
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Установіть відповідність між назвами білків та їх функціями:
1.Пепсин АТранспортна
2.Гемоглобін Б) Запасаюча
3. Казеїн В) гормональна
4. Інтерферон Г)ферментативна
Д) захисна
6. Дайте визначення. Полімери –це_______________________________________________
_____________________________________________________________________________7. До функцій ліпідів належать: а) будівельна, б) захисна, в) метаболічна, г) гормональна, д)сигнальна
8. Як називають стан, коли не вистачає вітамінів унаслідок їх незасвоєння
організмом?1) гіповітамінозом;2) гіпервітамінозом;3) авітамінозом;4) вторинним авітамінозом;5) первинним гіповітамінозом.
9. У яких речовинах розчиняються ліпіди?1) воді;2) фосфоліпідах;3) ефірі;4) хлороформі; 5) ацетоні.
10. Незамінні амінокислоти – це…(знайдіть правильне продовження):
1) двадцять різних амінокислот, які належать до складу природних
білків;2) ті, що не синтезуються в організмі тварин;3) ті, що не синтезуються в організмі рослин;4) ті, що мають лише кислотні властивості;
11.Тільки з амінокислот складаються : а)прості ферменти, б)складні ферменти
Картка до теми « Пластичний обмін. Біосинтез білка» (3б.)
Виконали:_________________________________________________________________________
1.Назвіть основні процеси пластичного обміну:_________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.Генетичний код – це________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
3.Триплет –це ______________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________
4.Які властивості генетичного коду Вам відомі:__________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
5.Характеристика різних типів РНК у клітині
Тип РНК |
Характеристика молекули |
Де синтезується |
Які функції виконує |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.Що таке ген? Яку будову він має?____________________________________________________
___________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Картка до теми « Біосинтез білка, вуглеводів,ліпідів » (3б.)
Виконали:_________________________________________________________________________
1. Як відбувається біосинтез білків?
№ |
Етап біосинтезу |
Що відбувається на даному етапі? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.Як визначається порядок надходження тРНК до рибосом?_______________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3.Де в природі можуть синтезуватись вуглеводи?________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Де в природі синтезуються ліпіди?___________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Картка до теми « Хемосинтез і фотосинтез » (4б.)
Виконали:_________________________________________________________________________
1.Чим відрізняються хемотрофи від фототрофів?_________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.Характеристика хемотрофних організмів:
№ |
Види бактерій |
Роль у природі |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Порівняльна характеристика фаз фотосинтезу:
Особливості перебігу |
Світлова фаза |
Темнова фаза |
Де відбувається |
|
|
За яких умов відбувається |
|
|
Які процеси відбуваються |
|
|
Кінцевий результат процесів |
|
|
Значення |
|
|
Картка до теми « Хемосинтез і фотосинтез » (4б.)
Виконали:_________________________________________________________________________
1.Чим відрізняються хемотрофи від фототрофів?_________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.Характеристика хемотрофних організмів:
№ |
Види бактерій |
Роль у природі |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Порівняльна характеристика фаз фотосинтезу:
Особливості перебігу |
Світлова фаза |
Темнова фаза |
Де відбувається |
|
|
За яких умов відбувається |
|
|
Які процеси відбуваються |
|
|
Кінцевий результат процесів |
|
|
Значення |
|
|
Виконав_________________________І варіант
1.До моносахаридів належать: а) крохмаль, б)глюкоза, в) глікоген, д) дезоксирибоза
2.Вуглеводи виконують такі функції: а) структурну, б) каталітичну, в) енергетичну, г) є джерелами ендогенної води
3. Мікроелементами є : а) кобальт, б) калій, в)хлор, г)бром
4. Концентрація макроелементів в організмах складає _________%
5. Органогенними елементами є а)натрій, б) калій, б)карбон, г) бром
6. Ендемічні захворювання виникають унаслідок: а) нестачі глікогену в організмі, б) надлишку білків у їжі, в) нестачі або надлишку певного хімічного елемента в середовищі
7. При повному окисненні 1г вуглеводів виділяється енергії: а) 17,6 кДж, б)31,7 кДж, в)1,76 кДж.
Виконав_________________________ІІ варіант
1. До дисахаридів належать: а) сахароза, б)мальтоза, в) лактоза, г)целюлоза
2. Вуглеводи , що містять кетонну групу, називаються_____________________
3. Речовини, одна частина молекул яких є розчинною у воді, а друга -ні називаються_____________________________.
4. Встановіть відповідність між елементами та їх біологічним значенням:
1.Fe3+ А.Активізує зсідання крові
1 |
|
2 |
|
3 |
|
4 |
|
2. Mg 2+ Б. Підвищує врожайність рослин
3. Cl - В. Є компонентом шлункового соку
4.Ca2+ Г.Входить до складу гемоглобіну
Д.Активізує синтез ДНК, енергетичний обмін
Виконав_________________________І варіант
1.До моносахаридів належать: а) крохмаль, б)глюкоза, в) глікоген, д) дезоксирибоза
2.Вуглеводи виконують такі функції: а) структурну, б) каталітичну, в) енергетичну, г) є джерелами ендогенної води
3. Мікроелементами є : а) кобальт, б) калій, в)хлор, г)бром
4. Концентрація макроелементів в організмах складає _________%
5. Органогенними елементами є а)натрій, б) калій, б)карбон, г) бром
6. Ендемічні захворювання виникають унаслідок: а) нестачі глікогену в організмі, б) надлишку білків у їжі, в) нестачі або надлишку певного хімічного елемента в середовищі
7. При повному окисненні 1г вуглеводів виділяється енергії: а) 17,6 кДж, б)31,7 кДж, в)1,76 кДж.
Виконав_________________________ІІ варіант
1. До дисахаридів належать: а) сахароза, б)мальтоза, в) лактоза, г)целюлоза
2. Вуглеводи , що містять кетонну групу, називаються_____________________
3. Речовини, одна частина молекул яких є розчинною у воді, а друга -ні називаються_____________________________.
4. Встановіть відповідність між елементами та їх біологічним значенням:
1.Fe3+ А.Активізує зсідання крові
1 |
|
2 |
|
3 |
|
4 |
|
2. Mg 2+ Б. Підвищує врожайність рослин
3. Cl - В. Є компонентом шлункового соку
4.Ca2+ Г.Входить до складу гемоглобіну
Д.Активізує синтез ДНК, енергетичний обмін
8.Встановіть відповідність між прізвищем вченого та його внеском у розвиток біологічної науки
1 |
|
2 |
|
3 |
|
4 |
|
1.А.Левенгук А.Заклав основи анатомії та хірургії
2. М.Пирогов Б. Зробив значний внесок у розвиток
еволюційного вчення
3. В.Вернадський В. Сконструював мікроскоп
4.С.Навашин Г.Відкрив подвійне запліднення
Д.Засновник вчення про біосферу
9. Розчини, що мають високу розчинність у воді, називаються_____________________
10. До складу вуглеводів входять : а) Карбон,б)Йод, в) Оксиген, г)Бром, д) Гідроген
11. Вуглеводи –це_____________________________________________________________
5.Організми, що здатні жити без кисню називаються: а) аеробними, б)анаеробними
6. Продовжить ланцюг. Рівні організації живої матерії: молекулярний – клітинний – тканинний - _________________ - популяційного-видовий - _____________.
7. Людина на _____% складається із води.
8. Солодкими на смак, легкорозчинними у воді є ) моносахариди, б) полісахариди
9.Првильне твердження: а) молекули води утримуються одна біля одної за рахунок ковалентних зв’язків, б) молекули води утримуються одна біля одної за рахунок водневих зв’язків.
10.Макроелементами є : а) кобальт, б) калій, в) цинк, г) йод
11.До функцій, що виконує вода, належать: а) метаболічна, б) енергетична, в) транспортна, г) терморегуляторна, г) захисна
8.Встановіть відповідність між прізвищем вченого та його внеском у розвиток біологічної науки
1 |
|
2 |
|
3 |
|
4 |
|
1.А.Левенгук А.Заклав основи анатомії та хірургії
2. М.Пирогов Б. Зробив значний внесок у розвиток
еволюційного вчення
3. В.Вернадський В. Сконструював мікроскоп
4.С.Навашин Г.Відкрив подвійне запліднення
Д.Засновник вчення про біосферу
9. Розчини, що мають високу розчинність у воді, називаються_____________________
10. До складу вуглеводів входять : а) Карбон,б)Йод, в) Оксиген, г)Бром, д) Гідроген
11. Вуглеводи –це_____________________________________________________________
5.Організми, що здатні жити без кисню називаються: а) аеробними, б)анаеробними
6. Продовжить ланцюг. Рівні організації живої матерії: молекулярний – клітинний – тканинний - _________________ - популяційного-видовий - _____________.
7. Людина на _____% складається із води.
8. Солодкими на смак, легкорозчинними у воді є ) моносахариди, б) полісахариди
9.Првильне твердження: а) молекули води утримуються одна біля одної за рахунок ковалентних зв’язків, б) молекули води утримуються одна біля одної за рахунок водневих зв’язків.
10.Макроелементами є : а) кобальт, б) калій, в) цинк, г) йод
11.До функцій, що виконує вода, належать: а) метаболічна, б) енергетична, в) транспортна, г) терморегуляторна, г) захисна
Картка до теми «Рівні організації життя. Елементарний склад живих організмів»
І варіант. Виконав_____________________________________________
1. Назвіть елементи, що входять до складу органогенних_______________________________(1б.)
2.Яке біологічне значення для організму має Са__________________________________________
________________________________________________________________________________(2б)
3. Дайте визначення.Мікроелементи–це_______________________________________________
________________________________________________________________________________(1б.)
4. Наведіть приклади макроелементів_________________________________________________(1б)
5.Який елемент накопичують в собі морські водорості?_________________________________(1б)
6. Які науки вивчають клітинний рівень організації та що є предметом їх вивчення?__________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(3)
7. Назвіть кількість хім.елементів, що виконують певні біологічні функції__________________(1)
8.Дайте визначення.Ультрамікроелементи–це________________________________________
__________________________________________________________________________________(1)
9.Гідрофобні речовини-це ____________________________________________________________
__________________________________________________________________________________(1)
Картка до теми «Рівні організації життя. Елементарний склад живих організмів»
ІІ варіант. Виконав_____________________________________________
1. Дайте визначення Органогенні елементи – це_________________________________________
_________________________________________________________________________________(1б)
2.Яке біологічне значення для організму має Fe__________________________________________
________________________________________________________________________________(2б)
3. Дайте визначення.Макроелементи–це_______________________________________________
________________________________________________________________________________(1б.)
4. Наведіть приклади мікроелементів_________________________________________________(1б)
5.Який елемент накопичують в собі хребетні?_________________________________________(1б)
6. Які науки вивчають тканинний рівень організації та що є предметом їх вивчення?__________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(3)
7. Назвіть кількість хім.елементів, що входять до складу клітини__________________________(1)
8. Наведіть приклади ультрамікроелементів___________________________________________(1б)
9. За яким критерієм елементи поділяються на три групи?________________________________
_________________________________________________________________________________(1б)
Картка до теми «Рівні організації життя. Елементарний склад живих організмів»
ІІ варіант. Виконав_____________________________________________
1. Дайте визначення Органогенні елементи – це_________________________________________
_________________________________________________________________________________(1б)
2.Яке біологічне значення для організму має Fe__________________________________________
________________________________________________________________________________(2б)
3. Дайте визначення.Макроелементи–це_______________________________________________
________________________________________________________________________________(1б.)
4. Наведіть приклади мікроелементів_________________________________________________(1б)
5.Який елемент накопичують в собі хребетні?_________________________________________(1б)
6. Які науки вивчають тканинний рівень організації та що є предметом їх вивчення?__________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(3)
7. Назвіть кількість хім.елементів, що входять до складу клітини__________________________(1)
8. Наведіть приклади ультрамікроелементів___________________________________________(1б)
9. За яким критерієм елементи поділяються на три групи?________________________________
_________________________________________________________________________________(1б)
Картка до теми «Вода. Неорганічні речовини клітини» І варіант__________________________
1.Дайте визначення:
Гідрофільні речовини -_________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
2. Назвіть фізичні властивості води________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. Поясніть функції води:
Функція |
Зміст функції |
Терморегуляторна |
|
Механічна
|
|
Метаболічна
|
|
4.Наведіть приклади впливу мінеральних солей на життєдіяльність організму
Мінеральні солі |
Значення в організмі |
|
|
|
|
|
|
Картка до теми «Вода. Неорганічні речовини клітини» ІІ варіант__________________________
1.Дайте визначення:
Амфіфільні речовини -_________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
Аеробні організми_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
2.Чи може кисень бути шкідливим для живого організму? Чому?_____________________________
____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
3. Поясніть функції води:
Функція |
Зміст функції |
Транспортна |
|
Вода -реагент
|
|
Складник змащувальних рідин
|
|
4.Наведіть приклади впливу залишків кислот на життєдіяльність організму
Кислотні залишки |
Значення в організмі |
|
|
|
|
|
|
Картка для визначення рівня знань за темою « Хімічний склад живих організмів» I в.
Виконав_________________________________________________________________________
1. Які хімічні елементи зустрічаються в найбільшій кількості в живих організмах?_______________________________________________________________________
2.Як називають елементи, частка яких становить в організмі майже 90% __________________
або_______________________, тому що______________________________________________
3. Йод, Кобальт, Манган, Купрум, Цинк належать до___________________________________
4.До ультрамікроелементів належать:_________________________________________________
5.Хімічний склад живих організмів відрізняється від неживої природи тим, що______________
_________________________________________________________________________________
6.Яку роль в живих організмах відіграє фосфор?________________________________________
_________________________________________________________________________________
Картка для визначення рівня знань за темою « Хімічний склад живих організмів» II в.
Виконав_________________________________________________________________________
1. Які хімічні елементи зустрічаються в найбільшій кількості в живих організмах?_______________________________________________________________________
2.Як називають елементи, частка яких становить в організмі майже 90% __________________
або_______________________, тому що______________________________________________
3. Йод, Кобальт, Манган, Купрум, Цинк належать до___________________________________
4.До ультрамікроелементів належать:_________________________________________________
5.Хімічний склад живих організмів відрізняється від неживої природи тим, що______________
_________________________________________________________________________________
6.Яку роль в живих організмах відіграє кальцій?_______________________________________
________________________________________________________________________________
7. Гідрофільні сполуки -це__________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
8. Молекули води з’єднані _____________________зв’язком
9. Амфіфільні сполуки -це___________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
10. Молекула води _____складається з _____________________, які міцним________________
зв’язком з атомом___________________________
11. Фізичні властивості води – це:____________________________________________________
_________________________________________________________________________________
12.Вільна вода –це_______________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
Картка для визначення рівня знань за темою « Хімічний склад живих організмів» I в.
Виконав_________________________________________________________________________
1. Які хімічні елементи зустрічаються в найбільшій кількості в живих організмах?_______________________________________________________________________
2.Як називають елементи, частка яких становить в організмі майже 90% __________________
або_______________________, тому що______________________________________________
3. Йод, Кобальт, Манган, Купрум, Цинк належать до___________________________________
4.До ультрамікроелементів належать:_________________________________________________
5.Хімічний склад живих організмів відрізняється від неживої природи тим, що______________
_________________________________________________________________________________
6.Яку роль в живих організмах відіграє фосфор?________________________________________
_________________________________________________________________________________
7. Дайте визначення. Гідрофільні сполуки -____________________________________________
_________________________________________________________________________________
8. Гідрофобні сполуки – це __________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
9. Механічна функція води полягає у тому, що_________________________________________
_________________________________________________________________________________
7. Дайте визначення. Гідрофільні сполуки -____________________________________________
_________________________________________________________________________________
8. Гідрофобні сполуки – це __________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
9. Механічна функція води полягає у тому, що_________________________________________
_________________________________________________________________________________
10. Теплоємність води –це__________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
11. Теплопровідність - це___________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
12.Зв’язана вода –це_______________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
10. Теплоємність води –це__________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
11. Теплопровідність - це___________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
12.Зв’язана вода –це_______________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
« Вуглеводи. Ліпіди» Картка до теми І варіант. Виконав______________________________
1Дайте визначення. Вуглеводи- _____________________________________________________
________________________________________________________________________________(1б.)
2. До складу молекули ДНК входить____________________________________________________(1б)
3. Назвіть функції вуглеводів, коротко поясніть їх суть___________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(4б.)
4. Чи можуть полімери виконувати функцію запасання поживних речовин?_______________________
_____________________________________________________________________________________(2б.)
5. Назвіть фізичні властивості моносахаридів_____________________________________________
_________________________________________________________________________________(2б)
6. Які елементи входять до складу вуглеводів?____________________________________________(1б)
7. Назвіть вуглеводи, що належать до полісахаридів_______________________________________(1б)
« Вуглеводи. Ліпіди» Картка до теми ІІ варіант. Виконав______________________________
1Дайте визначення. Вуглеводи- __________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________(1б.)
2. У процесі розпаду 1г вуглеводів виділяється_____________________________________________(1б)
3. Назвіть функції вуглеводів, коротко поясніть їх суть__________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(6б)
4. Назвіть фізичні властивості полісахаридів_____________________________________________
_________________________________________________________________________________(2б)
5. Де у природі зустрічається фруктоза та глюкоза_____________________________________________
________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________(1б)
6. До дисахаридів належать?____________________________________________________________(1б)
« Вуглеводи. Ліпіди» Картка до теми ІІ варіант. Виконав______________________________
1Дайте визначення. Вуглеводи- __________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________(1б.)
2. У процесі розпаду 1г вуглеводів виділяється_____________________________________________(1б)
3. Назвіть функції вуглеводів, коротко поясніть їх суть__________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________(6б)
4. Назвіть фізичні властивості полісахаридів_____________________________________________
_________________________________________________________________________________(2б)
5. Де у природі зустрічається фруктоза та глюкоза_____________________________________________
________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________(1б)
6. До дисахаридів належать?____________________________________________________________(1б)