Картки-завдання "Складнопідрядні речення з підрядними означальними"

Про матеріал
Картки-завдання "Складнопідрядні речення з підрядними означальними" стануть у нагоді вчителям-словесникам для перевірки компетентності учнів із зазначеної теми, а також до підготовки до ЗНО.
Перегляд файлу

Складнопідрядні речення з підрядними означальними

КАРТКА№ 1

  • Прочитати. Подані речення виписати у два стовпчики: у перший — складнопідрядні з підрядними означальними, у другий — прості речення з поширеним відокремленим означенням.

1. Це був північний нагірний схил, порослий густим лісом (В. Арсеньєв). 2. Війне вітерець, з крила пелюстку струсить, яку із саду перед тим приніс (Н. Тихий). 3. Біжить стежина в сад у зарості малини, яка дозріла вже і запахом п’янить (Л. Талалай). 4. Перед нами була глибока ущелина, захаращена камінням та вітроломом (В. Арсеньєв). 5. Дзвенить криштальне джерело, що вийшло з глибини земної (М. Терещенко).

КАРТКА№ 2

  • До поданих головних частин додати підрядні означальні. Записати змодельовані складнопідрядні речення. Накреслити схеми.

1. Я знову задивляюсь у твої очі, що ... . 2. Навколо було багато квітів, які ... . 3. Я чекаю на той день, коли ... . 4. Є слова, котрі ... . 5. Я хочу жити в такому світі, де ... . 6. Надумано, негадано забігла в глухомань, де ... . 7. В’яне серце моє од щасливих очей, що ... . 8. Несу любов свою здалека, яку ... . 9. Піснями і танцями вітали наші предки природу, що ... .

КАРТКА№ 3

  • Запишіть, замінивши прості, ускладнені поширеним означенням, речення на складнопідрядні з підрядним означальним.

1. Першим цегляним храмом Київської Русі була Десятинна церква, споруджена князем Володимиром Великим наприкінці X століття. 2. У середній частині пекторалі зображено великі квіти, оздоблені блакитною емаллю та скульптурними фігурками птахів (М. Русяєва). 3. Парк “Софіївка” розкішний дарунок чоловіка своїй обраниці, символ нев’янучого кохання, створений заради й на славу цього почуття (О. Седак). 4. Композиція парку складається з водної системи озер, водоспадів і цілої мережі каналів, пов'язаних з архітектурним комплексом (О. Седак).

 

КАРТКА№ 4

  • Запишіть, замінивши прості, ускладнені поширеним означенням, речення на складнопідрядні з підрядним означальним.

1. Неподалік Сорбонни стоїть найстаріший храм Парижа (Святого Юліана Бідного), зведений за наказом Генріха І, чоловіка Анни Ярославни (О. Балабко). 2. Заходимо до напівосвітленого храму, сповненого музикою органа (О. Балабко). 3. Доведені до відчаю здирництвом Святополкових урядників, люди почали громити маєтки лихварів, воєвод та всіх багатіїв (М. Слабошпицький). 4. Зволожена нічною прохолодою, пахла травами наддніпрянська земля (І. Пільчук).

 

КАРТКА№ 5

  • Спишіть. Підкресліть головні та другорядні члени у складнопідрядних реченнях з підрядними означальними.

Ні, я сьогодні не вчителем був.
Був я сьогодні мішенню, що в неї
майже з-за кожної парти
цілилась сита байдужість.
І коли я, знеможений,
важко сів на стілець,
Макаренко й Сухомлинський
осудливо одвернулись.
Склянку води співчутливо
приніс мені Рильський,
вірші якого я все одно любив.
І все одно любитиму.

                                                                            С. Павленко

 

docx
Додано
21 листопада 2020
Переглядів
1130
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку