Картки-завдання "Складнопідрядні речення з підрядними з"ясувальними"

Про матеріал
Картки-завдання "Складнопідрядні речення з підрядними з"ясувальними" стануть у нагоді вчителям-словесникам для перевірки компетентності учнів із зазначеної теми, а також до підготовки до ЗНО.
Перегляд файлу

Складнопідрядні речення з підрядними з’ясувальними

КАРТКА№ 1

  • Прочитати складнопідрядні речення з відповідною інтонацією. Виписати складнопідрядні речення з підрядними з’ясувальними.

1. У курені, що соломою криті, ми дівчатам несли кавуни (В. Симоненко). 2. Пише рідна, що навколо хати наш садок вишневий забілів (В. Симоненко). 3. Люблю, коли в вікно розкрите шумлять безжурно дерева (В. Сосюра). 4. На плесі вода така темна, ніби на чорному камені настояна (М. Стельмах). 5. То не любов, яка не вміє бажати іншому добра (Р. Третьяков).

 

КАРТКА№ 2

  • Прочитати складнопідрядні речення з відповідною інтонацією. Виписати складнопідрядні речення з підрядними з’ясувальними.

1. Одваживсь Вовк у Лева попросити, щоб старшиною до Овець наставили його служити... (Л. Глібов). 2. Не кожному з тих, хто пише, вдається здобути визнання сучасників (Б. Олійник). 3. Що посієш, те й пожнеш (Народна творчість). 4. Але певен, що кожного разу у вагання і сумнівів час дріб’язкові хмарки образи не закрили б сонця від нас (В. Симоненко).

 

КАРТКА№ 3

  • Доповніть запропоновані конструкції, утворивши складнопідрядні речення з підрядним з’ясувальним.

1. Учень знав, коли ... . 2. Свідки стверджували, ніби ... . 3. Усім було зрозуміло, як ... . 4. Катерину бентежило, що ... . 5. Пасажири поцікавилися, чи ... . 6. Замовник вимагав, щоб ... . 7. Я точно знаю, куди ... . 8. Дирекція отримала повідомлення, що ... .

 

КАРТКА№ 4

  • За поданими схемами складіть складнопідрядні речення з підрядними з’ясувальними.

[сказати], (що...).

[повідомити], (як...).

[помічати], (що...).

[відомо], (що...).

[треба], (щоб...).

[прекрасно], (що...).

 

КАРТКА№ 5

  • Речення з прямою мовою перебудуйте на речення з непрямою так, щоб це були СПР із підрядними з’ясувальними.

“Дивовижна жорстокість! Нечувана лютість!” вигукнув Санчо. Я спитав: “Ти бачив фільм “Війна і мир?” Він сповістив: “Повернувся до Києва на пароплаві "“Іван Франко”. Я сказав бабусі: “Чудова легенда”.

 

docx
Додано
21 листопада 2020
Переглядів
969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку