Казка "Чому коти муркочуть?"

Про матеріал
Казку можна використовувати на уроках літературного читання для позакласної роботи. Також можна використовувати при обговореннях під час ранкового кола.
Перегляд файлу

Чому коти муркочуть?

   Жив у лісі дикий кіт. Завжди голодний, бо пташки з гілочки на гілочку та й полетіли, мишкам також схованок під корчами та в старому листі  вистачало. А взимку ще й дуже мерз. Будиночок собі не вмів збудувати. До кого не прийде, щоб прихистили, а вони йому:

-         І самим тісно.

-         Іди сам собі житло будуй.

Image 16 of 40

 Тому від такого життя він був дуже злий. На всіх пшикав, бив лапою й розпускав кігті, щоб боялися, забирав їжу й кричав, що йому все мало.

      Лісовим жителям набридло терпіти  сусіда-злюку. Зібралися вони біля старого дуба й оголосили своє рішення:

-         Коте, іди  з лісу.

-         Нам такий небезпечний і лінивий сусід непотрібний.

Хочеш чи ні, а треба йти. Сам вовк узявся вивести його з лісу, щоб не схитрував.

Пин содержит это изображение: Місячний кіт: картинки, стокові Місячний кіт фотографії, зображення |  Скачати з Depositphotos

Ось ідуть вони лісовою стежкою, а Кіт все бідкається:

-         Куди я піду? Я зовсім з голоду помру. І де мені тепер жити?

Довго вони йшли лісом. Кіт  жалівся, а Вовк весь час мовчав.  Вийшли з лісу,  зупинилися. Перед ними було широке чорне поле, а по ньому тоненькою стрічкою стелилась вузенька дорога.  Вовк повернувся до Кота й промовив:

-         Шкода мені тебе, тому дам тобі одну пораду. Іди цією дорогою до будиночків з дерева та каменю. Там живуть люди. Вони ходять на двох ногах. У них живе багато тварин. Може і ти там  зможеш жити?  Бувай.

   Вовк повернувся й повільно пішов назад, а кіт побіг дорогою до села.

Украинская хата с подсолнухами

    Добігши до першої хати, подумав, що взимку в ній, мабуть, дуже тепло. Підійшов ще ближче. Двері відчинені, і з них чути вереск. Котові стало лячно. Але звідти йшов такий чудовий запах.  Він тихенько підійшов і  побачив. На стільці стоїть жінка і галасує. А біля стільця бігає маленька мишка, збирає крихти хліба. Котові, який вже майже два дні не їв, це був подарунок. Один стрибок -  і мишки вже не було.

    Жінка з вдячністю глянула на кота. Злізла зі стільця, підійшла до столу, взяла вареник із сиром і поклала перед котом. Він з'їв його. Смачнішої їжі він в своєму житті ще не їв. Портретне Фото Українською Дівчиною Традиційній Національній Вишитій Сорочці Букетними Квітами — стоковий векторПортретне Фото Українською Дівчиною Традиційній Національній Вишитій Сорочці Букетними Квітами — стоковий вектор

    Усе це бачив чоловік жінки, який повертався з рибалки. Він відчинив комору, де зберігалося зерно з врожаю цього року. Кіт побачив відчинені двері, подумав , що може і там є щось смачненьке. Обережно зайшов, а там миші грають в «Квача». І давай він їх ганяти. Яку вигнав на вулицю, яку зловив. У коморі не лишилося жодної. Господар подякував котові і дав йому найбільшу рибину. Кіт не тямив себе від щастя. Стільки смачної їжі він ще не бачив. Від задоволення він почав муркотіти і з вдячністю тертися об ноги господарів. Коты Воители Голубичкаhttps://vsepic.ru/uploads/posts/2022-02/maljunki-mishki-olivcem-dlja-ditej-27.jpg

   У цей час повернулися додому син і донька. Зраділи пухнастому звірятку. Вони його гладили, гралися з ним, годували смачненьким. Коли прийшла  зима, забрали його в теплий будинок. Там разом з дітьми він спав на теплій печі і співав своїх котячих пісень. За це вони назвали його Муркотиком.

     З того часу коти живуть біля людей. Випускають кігтики лише тоді, коли їх ображають. Не люблять чужих. Та іноді ходять гуляти до лісу, щоб розповісти звірям, як їм тепер добре живеться.

D:\картинки\вареники.jpg

docx
Додано
3 квітня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку