Казка "День народження Прямокутного трикутника"

Про матеріал
Додатковий матеріал при вивченні теми з геометрії "Тригонометричні функції гострого кута прямокутного трикутника"
Перегляд файлу

Жив-був Прямокутний Трикутник. Були в нього два брати і сестра: Катет, Катет і Гіпотенуза. Жили вони дружно і завжди піклувалися один про одного. І от прийшов День народження Прямокутного Трикутника. Брати і сестра привітали його зі святом і натякнули про сюрприз.

А сюрпризом був приїзд дальнього родича з Греції. І він не змусив довго чекати. Гострий Кут прийшов першим, щоб зробити подарунок.

  • Добрий день,- привітався він.
  •    Я знаю, що з кожним роком ми всі стаємо старшими і розумнішими. Тому я хочу подарувати тобі, Прямокутний Трикутник, гострий кут, який в моїй країні отримав назву але іноді називається А ще я хочу подарувати нові імена твоїм братам. Той брат, який лежить проти гострого кута, буде називатися Протилежним Катетом, а той, що є стороною гострого кута-Прилеглим Катетом, - і посміхнувся, коли побачив радість молодших братів від таких подарунків. Адже і вони становилися старшими.

Тільки Гіпотенуза засмутилася і як справжня дівчина хотіла вже піти з дня народження. Тільки біля дверей її ледве не збила з ніг ватага веселих дітей.

  •    Доброго дня,- закричали з порогу нові гості: Синус, Косинус, Тангенс і Котангенс.
  • Дозвольте привітати Вас з іменинником, красива пані!- сказав Синус.

Гіпотенуза зашарілася від такого звернення і залишилася на святі. Але маленькі непосидючі діти все одно помітили її настрій і захотіли зробити щось приємне.

  •      Скажіть-но, Гіпотенузо! Що засмутило таку гарну дівчину, як Ви?-запитав Косинус.
  •      Я сумую, бо мої брати отримали подарунки, а про мене навіть не подумали,-відповіла вона.
  • Так це можна швидко виправити!- зрадів Тангенс.
  • Ми вас враз помиримо!- підтримав його Котангенс.
  • А як у вас це вийде?- засумнівалася Гіпотенуза.
  •      А наші подарунки Прямокутному Трикутнику знов поєднають вас у велику родину,- заінтригував Синус.

А подарунками виявилося налагодження відношення Протилежного Катета до Гіпотенузи, яке всі погодилися назвати Синусом, та відношення Прилеглого Катета до Гіпотенузи, яке всі погодилися назвати Косинусом. А щоб у майбутньому не виникало непорозумінь між братами, домовилися відношення Протилежного Катета до Прилеглого Катета називати Тангенсом, а навпаки- Котангенсом.

А на День народження Прямокутного трикутника продовжували приходити гості. І було серед них шість пар близнючок: і так вони сподобалися Синусу, Косинусу, Тангенсу і Котангенсу, що треба було щось дуже швидко вирішувати. На щастя у гості завітала хрещена Прямокутного Трикутника- фея Математика. Одним рухом казкової палички вона розставила близнючок поруч з хлопцями так, щоб не було суперечок. Всі дуже зраділи і свято продовжувалося.

Фея Математика подарувала невеличку розповідь з майбутнього, про те що буде пов’язувати гостей свята. І були там і нові, дорослі назви; і правила, які поєднають всіх ще міцніше; і прогулянки різними науками; і нові зустрічі з іншими мешканцями планети Математика…

docx
Додано
19 вересня 2021
Переглядів
475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку