Казка " Пригоди в дивному королівстві"

Про матеріал
Казкова історія про відомі і завжди актуальні речі - щирість і підступність, відповідальність, дружбу, а також про важливість здорового способу життя.
Перегляд файлу

                                                        Пригоди в дивному королівстві

Жила собі одна жінка і мала вона синочка, а звали хлопчика Михайликом. Виріс він та й каже до матері:

  • Люба моя матусю, піду я у світ широкий  долі шукати.
  • Дитино моя, стривай…

Але Михайлик зачинив за собою двері.

  • Тяжко мені буде без тебе , синочку…

Сидить жінка та гірко плаче за синочком. Котик Оська слухав причитання матері, змилувався над нею,вдарився об землю, став маленьким чоловічком і заговорив людським голосом:

  • Не плач, сльозами горю не зарадиш. Треба розшукати Михайлика. Збирайся в дорогу далеку, а за господарством я пригляну.

Вийняв з кишені чарівного ґудзика, дав жінці і сказав, що він їй дорогу показуватиме. Вражена мати була побаченим, нічого не сказала, мовчки зібрала клунок, поклонилася на чотири сторони і пішла розшукувати свого Михайлика.

Іде дорогою і бачить – струмочок біжить. Хотіла вона його перейти. Ступила на камінчик, послизнулася та впала у воду. Коли мати підняла голову, перед її очима постало небачене досі видовище. На галявині стояли чудернацькі будівлі,біля яких ходили  незвичні мешканці. Над брамою, при вході до поселення, був надпис « Царство Фастфудія», але під неохайним надписом ледве проглядалося слово «Вітамінія». Під ногами жінка почула кволий голосок, коли вона нахилилася, то вгледіла змучених рослинок. Це були чебрець та базилік. Мандрівниця прислухалася і почула дивну історію.

Колись   давно дуже добре жилося їм у своєму царстві Вітамінія,яким правив добрий пан Здоров’я, але трапилася біда. Лихий  Дракон зібрав своє військо з Гамбургерів, Хот-Догів, Чипсів, Сухариків напав на їхню сонячну країну, став гнобити  жителів. Не любив лиходій Сонечко, обпалювало воно його. Наказав своєму  війську полонити Сонце. Взяли бусурмани свою модифіковану зброю, одягнули окуляри з червоними скельцями і пішли війною на Сонце. Закрили темною хмарою Небесне Світило. Прилетів  злий  Дракон до Сонечка, накинув міцні ланцюги і прикував до гори високої.

Засумували всі жителі веселої країни. Їм і до цього часу жилося несолодко, гнобили їх посіпаки Дракона, не цінували їхньої праці, а тепер без сонячного тепла і світла взагалі непереливки стало. Надумав Дракон країну перейменувати  і назвав Фасфудія, пана Здоров'я вигнав геть. Втратили свою красу та силу мешканці, стали слабкими та немічними. Проте  одного разу у них зажевріла надія. Донеслися чутки,що до їхнього царства завітав хлопчик на ймення Михайлик. Постав він протии Дракона та сили були нерівні. Зачинив злий Дракон хлопця у темницю.

Защеміло серце у матері, зрозуміла, що то був її Михайлик. Замислилася жінка над тим, як врятувати свою дитину, разом з ним допомогти мешканцям дивної країни. Підійшла вона до змучених рослинок, привіталася з ними і запитала:

- Чим я можу вам допомогти?

- Потрібно повернути назад пана Здоров'я, - кволим голосом  відповіли рослинки, - протее це під силу тільки нашим міністрам: Соняшнику, Моркві, Помідору, Гарбузові та Цибульці. Тільки вони зараз зовсім знесилені . Допомогти їм може лише вода із чарівного колодязя, але сили зачерпнути цієї води не вистачає  нікому.

Знайшла жінка колодязь, почерпнула води, напоїла  міністрів, полила нещасних рослинок, допомогла зібратися в дорогу. Прихопивши із собою запаси води, вирушили всі в путь. Швидко рухалися посланці, але в дорозі застала їх ніч. Розпалили вони багаття, напилися цілющої води та й заснули міцно. Здоровий сон додав їм сили. І тільки задумали іти далі, як почули незрозумілий шум. Потягувся  Соняшник догори, щоб поглянути, що трапилося і почав з радості підстрибувати. На велосипедах їхали Родзинки  - веселі розвідники пана Здоров’я. Змовилися вони всі разом напасти на на нахабного Дракона і очисти свою країну. Пані Кориця, яка до цього часу лише зітхала, також запропонувала  допомогу. Дочекалися всі вечора  і непомітно підкралися до вежі, де спочивав Дракон. Кориця дмухнула в очі злодію, злякався він, почав голосно репетувати . Але не тут вже було . Родзинки вправно обв'язали його лозою, теж саме зробили і з поганськими вояками.

   Визволили друзі Сонечко,весело заграло воно всіма барвами, налилися соком та енергією здоров’я жителі Вітамінії. Полилися йогуртні ріки та забили молочні джерела.Очистили країну від залишків війська Дракона, стерли огидний надпис при вході в царство, ошатно прибрали все навкруги. Допомагала  їм щаслива  мати  з синочком, якого разом з іншими полоненими випустили з темниці. Повернувся пан Здоров’я у свою державу, радісно зустріли його всі мешканці.

Закінчилося свято. Подякували щасливі жителі матері з синочком, наповнили їхні клунки корисними

гостинцями, а пан Здоров’я подарував на згадку чарівні ролики, вдягнувши які, вони миттю опинилися вдома. З того часу Здоров'я не забуває про них ніколи.

 

                                                                                                          Валентина Поліщук

                                                                                                          вчитель  української мови та літератури

                                                                                                          вищої категорії

                                                                                                          Маркушівського ліцею

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 грудня 2022
Переглядів
565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку