КАЗКА ПРО ХІМІЧНІ ЕЛЕМЕНТИ!!!

Про матеріал

Це було не так давно, в 1870 році. Вчений - хімік Д.І.Менделєєв написав таблицю, яку назвали «Періодична система хімічних елементів». Сидять в своїх клітинках елементи, не вилізають, не перешіптуються.Тихо у них. Елементу Гідрогену вчений першу кімнатку відвів. Не встигли за ним двері зачинитись, як знову відчинились і зазвучав голосок: «Я – найперший елемент на Землі». Посміхнулись елементи і подумали: «Утворився маленький. Радій, радій легесенький». Раптом двері розкрилися ширше і знову почувся голос: «Я самий головний елемент на Землі!». Насупились елементи і говорять: «Безсовісний! Всі знають, що не ти самий головний».

Перегляд файлу

Казка про хімічні елементи

Це було не так давно, в 1870 році. Вчений - хімік  Д.І.Менделєєв написав таблицю, яку назвали «Періодична система хімічних елементів». Сидять в своїх клітинках елементи, не вилізають, не перешіптуються.Тихо у них. Елементу Гідрогену вчений першу кімнатку відвів. Не встигли за ним двері зачинитись, як знову відчинились і зазвучав голосок: «Я – найперший елемент на Землі». Посміхнулись елементи і подумали: «Утворився маленький. Радій, радій легесенький». Раптом двері розкрилися ширше і знову почувся голос: «Я самий головний елемент на Землі!». Насупились  елементи і говорять: «Безсовісний! Всі знають, що не ти самий головний». А голосок задзвенів ще настирливіше: «Я найважливіший елемент на Землі». Зовсім розсердилися елементи. Не терпіли вони задавак «На раду! На раду! » - зашуміли «Залізо, бий збір!». Розпочати збори довірили Кремнію. Хоча і сірий він, та твердий в словах своїх, як ребра кристалів його. 

Кремній. Послухай, малий! Я обійшов весь суходіл на нашій планеті, бачив піщані пустелі, крейдові скелі, гранітні уступи; грузнув в глині, проскакував крізь пористий грунт, терся боками в червоні залізні руди, покривався пилом фосфоритів, гіпсу та вапняку. Але не з тобою зводила мене доля, скрізь я вітався з Оксигеном, що утворює Кисень. Я обстежив ріки, моря, океани, сніжинки та айсберги. Часто там ми зустрічались з тобою, але в 8 разів частіше я вклонявся Оксигену. А знаєш чому? Тому що в кожній молекулі води тебе 12%, а його - 88%. Як же ти міг забути про таке, знахабнілий хлопчисько? Сів Кремній, Азот взяв слово.

Азот. Шановний Гідрогене, я тут від імені представників газуватих речовин. В земній атмосфері мене найбільше, аж  цілих 79%, та я ніколи не скажу, що серед газів перший. В атмосфері я безжиттєвий, а життя вирує там, де є Кисень. Всі рослинки, п’ють повітря і напиваються Киснем. Чи був ти в суворі морози в Сибіру? Чи бачив як гине риба під товстим шаром льоду, бо скінчився Кисень у воді? Холодно взимку. Багато енергії необхідно людині для підтримання температури тіла. Допомагає їй у цьому Кисень.

Уявіть на хвильку, що зник Кисень. Міліарди комах, звірів, рослин падають на Землю та вкривають її багатометровим шаром затовшки. Земля-труп вирує в космосі. Колись на цю планету приземляться розумні істоти з іншої планети і задумаються про катастрофу, що зупинила на Землі життя.    Задумаються про те, чому все так гарно збереглося. Дістане розумна істота прилад для вивчення газів, і він їй підкаже, що на Землі зник Кисень, а тому і гниття припинилось. Отже, Кисень - сама головна речовина на нашій планеті. Слово взяв Карбон.

Карбон. Жителі Флори і Фауни нашої планети послали мене сказати слово, так як я присутній в їх тілах завжди. Кожен хлопчик або дівчинка, що важать 20 кілограмів носять в собі 13 кілограмів Кисню. Кожна доросла людина вагою 70 кілограмів має в організмі 45,5 кг. Кисню, що складає 65%.

 Саме Оксиген, що утворює молекулу Кисню – самий важливий елемент на Землі.

Гідроген почав захищатись: «Мене Д.І. Менделєєв самим першим в періодичній  системі хімічних елементів поставив!». Загули елементи та й сказали: «Потрібно пишатись не місцем, а ділом».

Першу справу придумала людина для Кисню, коли ще шкірою звірів прикривалась від холоду та кам’яні знаряддя праці мала. Тоді саме і було вогонь винайдено. Кисень повітря почав на користь людини працювати: давати світло та тепло. Якщо на Землі зникне Кисень,  настане темрява та холод. Не працюватимуть фабрики, заводи. Настане тиша та морок.

Кисень-це основа енергії та руху. Саме тому людина придумала для Кисню багато справ: добувати чавун та сталь, зварювати метали, розрізати металеві конструкції, підривати гірські породи та інше.

Багато справ у Кисню є, тут лише про  частинку розказано. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література:

  1. Ходаков Ю.В. Загальна та неорганічна хімія. Посібник для вчителів.
  2. Ходаков Ю.В. Неорганічна хімія. Підручник для 7-8 кл.
docx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
10 березня 2018
Переглядів
7124
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку