МЕТА УРОКУ: розширити знання учнів щодо вживання харчових продуктів, у виготовленні яких використовуються харчові добавки; сформувати вміння самостійно приймати рішення щодо збалансованого і безпечного харчування; розвивати критичне мислення учнів.
ТЕМА УРОКУ: Харчові добавки, Е- числа.
МЕТА УРОКУ: розширити знання учнів щодо вживання харчових продуктів, у виготовленні яких використовуються харчові добавки; сформувати вміння самостійно приймати рішення щодо збалансованого і безпечного харчування; розвивати критичне мислення учнів.
ТИП УРОКУ: урок удосконалення знань, умінь і навичок.
ФОРМИ ПРОВЕДЕННЯ УРОКУ: лекція з демонстрацією таблиць, технологія «Аналіз ситуації», лабораторний дослід №7.
СТРУКТУРА УРОКУ
І. Організаційний етап.
ІІ. Перевірка домашнього завдання. Актуалізація опорних знань.
ІІІ. Засвоєння нових знань.
План
IV. Узагальнення і закріплення знань і вмінь.
ХІД УРОКУ.
І. Організаційний етап.
1. Перевірка присутності учнів.
2. Перевірка готовності учнів до уроку.
ІІ. Перевірка домашнього завдання.
Вікторина “Що ви знаєте про вітаміни?”
1. Що в перекладі з латині означає вітамін? (vita – „життя”)
2. До яких речовин належать вітаміни: низькомолекулярних, високомолекулярних, алкалоїдів, ферментів, гормонів? (низькомолекулярні)
3. Які ви знаєте 2 основних джерела вітамінів для людей? (продукти харчування рослинного походження і тваринного походження – вітаміни А,D)
4. Яку кількість вітамінів відомо на сьогоднішній день? (близько 50 )
5. Який із вітамінів називають вітаміном росту? (вітамін А)
6. За відсутності в їжі якого вітаміна у дітей раннього віку виникає рахіт? (вітаміну D)
7. Які вітаміни у незначній кількості можуть синтезуватися в організмі людини? (вітаміни D, К, В6, В12)
8. Чим проявляється нестача в організмі того чи іншого вітаміну? (зниження працездатності, погіршення апетиту, поява дратівливості, апатія)
9. На який вітамін особливо багатий риб’ячий жир? (вітамін D)
10. Які з продуктів найбільш багаті на вітамін А? (вершкове масло, печінка, яєчний жовток, нирки)
ПІДГОТОВКА УЧНІВ ДО АКТИВНОГО Й УСВІДОМЛЕНОГО ЗАСВОЄННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.
Після вивчення матеріалу учні повинні наводити приклади харчових добавок, класифікувати харчові добавки, аналізувати вміст харчових добавок у продуктах, оцінювати значення виробництва харчових добавок для поліпшення якості харчових продуктів, та вплив шкідливих харчових добавок на здоров’я; застосовувати знання для відповідального ставлення до власного здоров’я.
АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ.
Викладач: Їжа для сучасної людини має бути джерелом життєвої енергії, здоров’я, радості. Їжа дає організму необхідні харчові та біологічно активні речовини. Разом з їжею в організм потрапляють різноматні чужорідні речовини – радіонукліди, отрутохімікати, нітрати, нітрити, мікотоксини, різного роду біологічні забруднювачі.
Нагромадження в організмі цих речовин є вкрай небажаним, а в деяких випадках становить пряму загрозу здоров’ю людини.
Харчові добавки. Що це таке? Чи потрібні вони? Чи шкідливі ці речовини? Чи можна обійтися без них? Ці питання ми будемо обговорювати на сьогоднішньому уроці.
ІІ. ЗАСВОЄННЯ НОВИХ ЗНАНЬ.
Міні-лекція з демонстрацією таблиць.
Викладач: Харчові добавки – це група речовин природного походження або одержаних синтетичним шляхом, використання яких необхідне для вдосконалення технології отримання продуктів спеціального призначення (дієтичних, лікувальних та ін.), збереження необхідних або додавання нових властивостей, підвищення стабільності і поліпшення органолептичних властивостей харчових продуктів. Харчові добавки самі по собі не вживаються як харчовий продукт або звичайний компонент їжі.
Застосування харчових добавок допустиме тільки в тому випадку, якщо вони, навіть при тривалому використанні, не загрожують здоров’ю людини.
Харчові добавки використовуються з метою:
Харчові добавки використовуються людиною багато століть – сіль, спеції (перець, гвоздика, мускатний горіх, кориця та ін. ), мед тощо. Однак широке використання харчових добавок почалося в кінці ХХ ст., воно пов’язане із зростанням населення, концентрацією його в містах, необхідністю вдосконалення традиційних харчових технологій, досягненнями хімії, створенням продуктів спеціального призначення.
Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу, досягає 500 найменувань: у США перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 1200, у Росії –415, в Україні –221.
Залежно від призначення виділяють чотири великі групи харчових добавок:
Радою ЄС розроблена раціональна система цифрової кодифікації харчових добавок. Кожній харчовій добавці присвоєно три- або чотиризначний код з попередньою літерою «Е». Присвоєння конкретній речовині статусу харчової добавки та ідентифікаційного номера з індексом Е має чітке тлумачення, що припускає, що:
а) дана конкретна речовина перевірена на безпечність;
б) речовина може бути використана в межах її встановленої безпеки і технологічної необхідності за умови, що застосування цієї речовини не введе в оману споживача щодо типу і складу харчового продукту, до якого її внесено;
в) для даної речовини встановлені критерії чистоти, необхідні для досягнення певного рівня якості продуктів харчування.
Отже, дозволені харчові добавки, що мають індекс Е та ідентифікаційний номер, мають визначену якість.
Наявність харчової добавки в продукті повинна вказуватись на етикетці, при цьому вона може позначатися як індивідуальна речовина або як представник конкретного функціонального класу в поєднанні з кодом Е. Наприклад, бензоат натрію або консервант Е 211.
( Демонстрація таблиць )
Для охорони здоров’я населення та з метою обмеження надходження до організму людини встановлено гранично допустимі рівні (ГДР) харчових добавок у продуктах, а також для багатьох харчових продуктів – добова допустима доза – ДДД (ДДС—добове допустиме споживання або ПДН – прийнятне добове надходження ). Крім того, регламентовано перелік харчових продуктів, до яких доцільно додавати харчові добавки. Обмежено або заборонено використання харчових добавок при виготовленні дитячих продуктів.
Усі харчові добавки залежно від походження поділяють на три групи: природні, аналоги природних речовин та синтетичні.
Донедавна харчові добавки природного походження вважалися нешкідливими для людини і їм при використанні у виробництві харчових продуктів віддавали перевагу.
У зв’язку з бурхливим розвитком хімії в кінці ХХ ст. думка про малу токсичність природних сполук поступово змінюється. Тепер їхній токсичності приділяється більше уваги. Разом з тим, харчові добавки синтетичного походження вважаються найбільш небезпечними.
Застосування харчових добавок у виробництві харчових продуктів регламентовано законом України. Однак існуючі норми є умовними, оскільки вони не враховують і не визначають, яку кількість продукту можна з’їсти, щоб не нашкодити здоров’ю.
Крім того в Україні майже не проводиться контроль продуктів харчування, у зв’язку з чим на ринок надходить неякісна продукція.
Купуючи продукти, рекомендується уважно вивчити етикетку. Якщо в продукті одні харчові добавки, вживання такого продукту шкідливе для здоров’я.
Використання технології «АНАЛІЗ СИТУАЦІЇ»
Викладачем ставляться запитання
Учні аналізують прослуханий матеріал, доповнюють своєю інформацією про харчові добавки у продуктах харчування.
Думки учнів розділяються. Одні виступають за продукти харчування із вмістом харчових добавок, інші – доводять шкідливість харчових добавок.
Кожна група наводить аргумент на захист своєї позиції.
Викладач на дошці записує пропозиції сторін, разом з учнями робить висновок.
IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ.
Лабораторний дослід №7. Ознайомлення зі змістом етикеток харчових продуктів.
Мета: ознайомитися з інформацією, що міститься на етикетках до харчових продуктів.
Обладнання: етикетки до різноманітних харчових продуктів.
Хід роботи
Завдання 1. Прочитайте текст етикеток до харчових продуктів
Завдання 2. З’ясуйте: а) склад; б) харчову цінність; в) використання добавок (якщо вони є, то як називаються і які мають Е-числа); г) термін зберігання. Результати дослідження оформіть у вигляді таблиці.
Завдання 3. Зробіть висновок щодо придатності досліджених продуктів до використання.
Харчовий продукт
|
Вміст основних компонентів |
Харчова цінність |
Термін зберігання |
Вміст харчових добавок |
|||||
білків |
жирів |
вуглеводів |
назва |
код |
Функція |
Наслідки надмірного споживання |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.
Опрацювати матеріал підручника.
Підготувати повідомлення «Про що розповіла етикетка».
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 4 січня 1999 р. № 12
Індекс |
Харчова добавка |
E 100 |
Куркуміни |
E 101 |
Рибофлавіни |
E 102 |
Тартразін |
E 104 |
Хіноліновий жовтий |
E 110 |
Жовтий "сонячний захід" спеціальний жовтий FCF |
E 120 |
Карміни |
E 122 |
Азорубін |
E 124 |
Понсо 4R |
E 129 |
Спеціальний червоний |
E 131 |
Синій патентований V |
E 132 |
Індигокармін |
E 133 |
Діамантовий синій FCF |
E 140 |
Хлорофіли |
E 141 |
Мідні комплекси хлорофілів |
E 142 |
Зелений S |
E 150a |
Цукровий колер I простий |
E 150b |
Цукровий колер II |
E 150c |
Цукровий колер III |
E 150d |
Цукровий колер IV |
E 152 |
Вугілля |
E 153 |
Вугілля рослинне |
E 160a |
Каротини:Carotenes: бета-каротин синтетичний |
E 160b |
Екстракти аннато (аннато, біксин, норбіксин) |
E 160c |
Масло смоли паприки: екстракт паприки, капсофуксин, капсантен |
E 160e |
Бета-апо-8-каротинол |
E 162 |
Червоний буряковий бетанін |
E 163 |
Антоціани:екстракт із шкірочки винограду, енобарвник |
E 164 |
Шафран |
E 170 |
Вуглекислі солі кальцію: карбонат кальцію (і) |
E 171 |
Титану двоокис |
E 172 |
Оксиди та гідроксиди заліза |
Е 175 |
Харчовий барвник - золото (пігментний метал 3) |
E 181 |
Таніни харчові |
- |
Метилвіолет |
- |
Родамін C |
- |
Фуксин кислий |
E 200 |
Сорбінова кислота |
E 201 |
Сорбат натрію |
E 202 |
Сорбат калію |
- |
Алілгірчична олія |
E 210 |
Бензойна кислота |
E 211 |
Бензоат натрію |
E 220 |
Сірки двоокис |
E 222 |
Натрію гідросульфіт |
E 223 |
Натрію метабісульфіт |
E 224 |
Калію метабісульфіт |
E 234 |
Нізін |
E 235 |
Пімаріцин (Натаміцин) |
- |
Лактоцид |
- |
Перекис водню |
E 239 |
Уротропін (гексаметилентетрамін) |
E 250 |
Натрію нітрит |
E 251 |
Натрію нітрат |
E 252 |
Калію нітрат |
E 260 |
Оцтова кислота |
E 262 |
Ацетат натрію |
E 263 |
Кальцію ацетат |
E 270 |
Молочна кислота (L, D та LD) |
E 285 |
Натрію тетраборат (бура) |
E 290 |
Вуглецю двоокис |
E 296 |
Яблучна кислота (DL-) |
E 300 |
Аскорбінова кислота |
E 301 |
Натрію аскорбат |
E 304 |
Аскорбіл пальмітат |
E 305 |
Аскорбіл стеарат |
E 306 |
Концентрат суміші токоферолів |
E 307 |
Альфа-токоферол |
E 308 |
Гамма-токоферол |
E 309 |
Дельта-токоферол |
E 316 |
Ізо-аскорбінат натрію (Еріторбат натрію) |
E 320 |
Бутил гідроксианізол |
E 321 |
Бутил гідрокситолуол |
E 322 |
Лецитини |
E 325 |
Лактат натрію |
E 326 |
Лактат калію |
E 327 |
Лактат кальцію |
E 330 |
Лимонна кислота |
E 331 |
Цитрати натрію |
E 332 |
Цитрати калію |
E 334 |
Винна кислота |
E 335 |
Тартрати натрію |
E 336 |
Тартрати калію |
E 338 |
Ортофосфорна кислота |
E 339 |
Фосфати натрію: фосфат натрію однозаміщений (і) фосфат натрію двозаміщений (ii) |
E 340 |
Фосфати калію |
E 341 |
Фосфати кальцію |
E 342 |
Фосфати амонію |
E 351 |
Малат калію |
E 363 |
Янтарна кислота |
E 386 |
Етилендіамін тетраацетат динатрій |
E 400 |
Альгінова кислота |
E 401 |
Альгінат натрію |
E 402 |
Альгінат калію |
E 403 |
Альгінат амонію |
E 404 |
Альгінат кальцію |
E 405 |
Пропіленглікольальгінат |
E 406 |
Агар |
E 407 |
Карагенан та його натрієва, калієва та амонієва солі включаючи фурацелеран (агароїд) |
E 410 |
Камедь рожкового дерева |
E 411 |
Вівсяна камедь |
E 412 |
Гуарова камедь |
E 413 |
Трагакант |
E 414 |
Гуміарабік |
E 415 |
Ксантанова камедь |
E 416 |
Карайї камедь |
E 417 |
Тари камедь |
E 418 |
Геланова камедь |
E 420 |
Сорбіт та сорбітовий сироп |
E 421 |
Маніт |
E 422 |
Гліцерин |
E 431 |
Поліоксиетилен (40) стеарат |
E 432 |
Поліоксиетиленсорбітан монолаурат Твін-20 |
E 433 |
Поліоксиетиленсорбітанмонолеат, Твін-80 |
E434 |
Поліоксиетиленсорбітан монопальмітат, Твін-40 |
E 435 |
Поліоксиетиленсорбітан моностеарат, Твін-60 |
E 436 |
Поліоксиетиленсорбітан тристеарат |
E 440 |
Пектини |
- |
Желатин |
E 444 |
Ізобутират ацетат сахарози |
E 445 |
Гліцеринові ефіри деревної смоли |
E 450 |
Пірофосфати |
E 451 |
Трифосфати: Пентакалію трифосфат |
E 452 |
Поліфосфати |
E 460 |
Целлюлоза |
E 461 |
Метилцелюлоза |
- |
Карбюлоза |
E 466 |
Карбоксіметилцелюлози натрієва сіль |
E 470 |
Жирних кислот солі амонію, кальцію, натрію, магнію, калію, алюмінію |
E 471 |
Моно- та дигліцериди жирних кислот |
E 472a |
Ефіри гліцерину, оцтової та жирних кислот |
E 472b |
Ефіри гліцерину молочної та жирних кислот |
E 472c |
Ефіри гліцерину лимонної та жирних кислот |
E 472d |
Ефіри моно- та дигліцеридів, винної та жирних кислот |
E 472e |
Ефіри гліцерину, діацетилвинної та жирних кислот |
E 472f |
Змішані ефіри гліцерину, винної, оцтової та жирних кислот |
E 472g |
Сукцинільовані моногліцериди |
E 473 |
Ефіри сахарози та жирних кислот |
E 475 |
Ефіри полігліцеридів та жирних кислот |
E 476 |
Ефіри полігліцерину взаємоетерифікованих рацинолових кислот |
E 477 |
Ефіри пропіленгліколю та жирних кислот |
E 481 |
Лактилати натрію Стеароїл-лактилат натрію Олеїллактилат натрію |
E 492 |
Сорбітан тристеарат |
E 500 |
Карбонати натрію:
карбонат натрію (і) (бікарбонат натрію) |
E 501 |
Карбонати калію: карбонат калію (і) гідрокарбонат калію (ii) |
E 503 |
Карбонати aмoнiю: карбонат амонію гідрокарбонат амонію |
E 504 |
Карбонати магнію: карбонат магнію (і) гідрокарбонат магнію (ii) |
E 507 |
Соляна кислота |
E 508 |
Хлорид калію |
E 509 |
Хлорид кальцію |
E 510 |
Хлорид амонію |
E 511 |
Хлорид магнію |
- |
Амоній азотнокислий |
E 513 |
Сірчана кислота |
E 514 |
Сульфати натрію |
E 515 |
Сульфати калію |
E 516 |
Сульфати кальцію |
E 519 |
Сульфати міді |
E 524 |
Гідроксид натрію |
E 525 |
Гідроксид калію |
E 526 |
Гідроксид кальцію |
E 527 |
Гідроксид амонію |
- |
Оксид натрію |
E 530 |
Оксид магнію |
E 536 |
Фороціанід калію |
E 539 |
Натрій сіркуватистокислий |
E 551 |
Двоокис кремнію аморфний |
E 558 |
Бентоніт |
E 559 |
Алюмосилікат |
E 570 |
Жирні кислоти |
E 575 |
Глюконо-дельта-лактон |
E 579 |
Глюконат заліза |
E 585 |
Лактат заліза |
Е 621 |
Глутамат натрію 1-заміщений |
E 627 |
Динатрію - 5 - гуанілат |
E 631 |
5'-Інозіат натрію двозаміщений |
E 636 |
Мальтол |
E 637 |
Етилмальтол |
- |
Діацетил |
- |
Ефірні олії спиртові, водно-спиртові, CO2- екстракти, дистиляти та есенції на їх основі |
- |
Аромати коптіння |
- |
Ванілін |
- |
Етилванілін |
E 901 |
Віск бджолиний білий та жовтий |
E 902 |
Віск свічковий |
E 903 |
Віск карнаубський |
E 905a |
Вазелінова олія харчова |
E 905b |
Вазелін |
E 905c |
Парафін |
E 908 |
Віск рисових висівок |
E 909 |
Спермацетовий віск |
E 910 |
Воскові ефіри |
E 913 |
Ланолін |
E 917 |
Йодат калію |
- |
Йодистий калій |
E 920 |
L-цистиін і його натрієва та калієва солі |
E 927b |
Карбамід |
E 930 |
Перекис кальцію |
E 938 |
Аргон |
E 939 |
Гелій |
E 940 |
Дифтор-дихлорметан "хладон 12" |
E 941 |
Азот |
E 950 |
Ацесульфам калію |
E 951 |
Аспартам |
E 952 |
Цикламова кислота та її натрієва, калієва, кальцієва солі |
E 953 |
Ізомальт |
E 954 |
Сахарин (натрієва, калієва та кальцієва солі) |
E 965 |
Мальтітол і мальтітоловий сироп |
- |
Натуральні та натурально-ідентичні ароматичні речовини |
E 967 |
Ксиліт |
- |
Отизон (аналог аце-сульфаму К) |
- |
Сахарол |
E 999 |
Екстракт квілайї |
E 1100 |
Амілази |
E 1101 |
Протеази |
E 1102 |
Глюкозо-оксидаза |
E 1103 |
Інвертази |
E 1104 |
Ліпази |
- |
Каталази |
- |
Целюлази |
- |
Пектинази |
- |
Бета-галактозидази |
- |
Глюкоамілази |
E 1105 |
Лізоцим |
E 1400 |
Декстрин харчовий та його похідні |
E 1404 |
Оксидований крохмаль |
E 1410 |
Монокрохмалю фосфат |
E 1412 |
Дикрохмалю фосфат |
E 1413 |
Фосфатованого крохмалю фосфат |
E 1414 |
Ацетильованого крохмалю фосфат |
E 1420 |
Крохмаль ацетильований |
E 1422 |
Ацетильованого крохмалю адипат |
E 1440 |
Гідроксипропілен-крохмаль |
E 1442 |
Гідроксипропілен-крохмалю фосфат |
E 1450 |
Крохмалю натрійоктеніл сукцинат |
E 1510 |
Спирт етиловий |
E 1518 |
Триацетин |
E 1520 |
Пропілен гліколь |
При частому вживанні деякі харчові добавки можуть причинити небезпеку здоров'ю людини.
Е102 |
Н |
Е150 |
П |
Е220 |
Н |
Е281 |
К |
Е405 |
Н |
Е626 |
РК |
Е103 |
З |
Е151 |
ШШ |
Е222 |
Н |
Е282 |
К |
Е450 |
РШ |
Е627 |
РК |
Е104 |
П |
Е152 |
З |
Е223 |
Н |
Е283 |
К |
Е451 |
РШ |
Е628 |
РК |
Е105 |
З |
Е153 |
К |
Е224 |
Н |
Е310 |
В |
Е452 |
РШ |
Е629 |
РК |
Е110 |
Н |
Е154 |
РК |
Е228 |
Н |
Е311 |
В |
Е453 |
РШ |
Е630 |
РК |
Е111 |
З |
Е155 |
Н |
Е230 |
К |
Е312 |
В |
Е454 |
РШ |
Е631 |
РК |
Е120 |
Н |
Е160 |
ШШ |
Е231 |
ШШ |
Е320 |
Х |
Е461 |
РШ |
Е632 |
РК |
Е121 |
З |
Е171 |
П |
Е232 |
ШШ |
Е321 |
Х |
Е462 |
РШ |
Е633 |
РК |
Е122 |
П |
Е173 |
П |
Е233 |
Н |
Е330 |
К |
Е463 |
РШ |
Е634 |
РК |
Е123 |
ДН |
Е180 |
Н |
Е239 |
ШШ |
Е338 |
РШ |
Е465 |
РШ |
Е635 |
РК |
Е124 |
Н |
Е201 |
Н |
Е240 |
К |
Е339 |
РШ |
Е466 |
РШ |
Е636 |
Н |
Е125 |
З |
Е210 |
К |
Е241 |
П |
Е340 |
РШ |
Е477 |
П |
Е637 |
Н |
Е126 |
З |
Е211 |
К |
Е242 |
Н |
Е341 |
РШ |
Е501 |
Н |
Е907 |
В |
Е127 |
Н |
Е212 |
К |
Е249 |
К |
Е343 |
РК |
Е502 |
Н |
Е951 |
ШШ |
Е129 |
Н |
Е213 |
К |
Е250 |
АТ |
Е400 |
Н |
Е503 |
Н |
Е952 |
З |
Е130 |
З |
Е214 |
К |
Е251 |
АТ |
Е401 |
Н |
Е510 |
ДН |
Е954 |
К |
Е131 |
К |
Е215 |
К |
Е252 |
К |
Е402 |
Н |
Е513 |
ДН |
Е1105 |
ШШ |
Е141 |
П |
Е216 |
К |
Е270 |
Н |
Е403 |
Н |
Е527 |
ДН |
|
|
Е142 |
К |
Е219 |
К |
Е280 |
К |
Е404 |
Н |
Е620 |
Н |
|
|
Позначення:
|
|