Урок. "Казки народів світу".

Про матеріал

До вашої уваги цікавий відеоурок про казку як вид усної народної творчості (фольклору): її художні особливості, їдейний зміст, види.

Мій канал з відеоуроками для 5-6 класів:

https://www.youtube.com/channel/UCMslkfo7V6DXCRdAckCl0fQ

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІІ урок

Номер слайду 2

Фольклор-усна народна творчість1. Існував в усній формі.2. Твори не мають конкретного автора.3. Існують варіанти текстів творів.4. Використовуються особливі художні засоби відобра-ження дійсності.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Казка (від «казати») – це жанр усної народної творчості, вига-дана розповідь про події та явища, які сприймаються як реальні.

Номер слайду 5

- Герої казок чітко розділяються на позитивних і негативних. - Місце, де відбуваються події, і час точно не вказані. - Герої опиняються в ситуаціях, у яких випробу-ються їхні розумність і сила характеру. - Природа і люди в казці настільки зближуються, що люди, тварини й рослини розуміють одне одного. - Є місце чаклунству: наявні чарівні предмети, чудовиська, магія. Художні особливості казки

Номер слайду 6

Казка - це моральний урок: якою має бути людина, як вона повинна ставитися до інших людей, як пово-дитись у складних обставинах.

Номер слайду 7

Будова казок1. Зачин.2. Основна частина.3. Кінцівка.

Номер слайду 8

Художні засоби у творах усної народної творчості1. Числа 3, 7 і ті, що поділяються на 3.2. Постійні епітети: чорна земля, синє море, добрий молодець, могутній дуб.3. Повтори слів: їхали – їхали, билися – билися.4. Гіпербола – художнє перебільшення.

Номер слайду 9

Мандрівні сюжети й образи. Казки народів світу. Спільні моральні цін-ності, мрії про добро, щастя, справедливість.

Номер слайду 10

Види казок:про тваринчарівнісоціально - побутовіГоловні герої - тва-рини, які уособлю-ють людські чесно-ти або вади. Фантастичні події, незвичайні випро-бування, чарівні предмети та істоти. Кумедні життєві си-туації, в яких розкри-ваються характери звичайних людей.

Номер слайду 11

pptx
Додано
27 серпня 2022
Переглядів
321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку