Урок "Казки народів світу про тварин".

Про матеріал

До вашої уваги цікавий відеоурок про казку як вид усної народної творчості (фольклору), конкретно - про такий її вид як казка про тварин: про художні особливості народних творів цього типу, їхній їдейний зміст. Наведені й проаналізовані приклади казок про тварин народів світу.

Мій канал з відеоуроками для 5 - 6 класів:

https://www.youtube.com/channel/UCMslkfo7V6DXCRdAckCl0fQ

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІІІ урок

Номер слайду 2

Казка (від «казати») – це жанр усної народної творчості, вига-дана розповідь про події та явища, які сприймаються як реальні.

Номер слайду 3

Види казок:про тваринчарівнісоціально - побутові

Номер слайду 4

Казки народів світу про тварин - найдавніші з казок, - головні герої - тварини, які уособ-люють людські чесноти або вади, типи поведінки, - мають прості сюжети.

Номер слайду 5

Уособлення (персоніфікація) - наді-лення неживих предметів якостями живих істот.

Номер слайду 6

Алегорія – художній засіб, в основі якого лежить зображення абстрактних понять через конкретні предмети.

Номер слайду 7

Індійська народна казка «Фарбований шакал»

Номер слайду 8

Шакал Чандарава. Спочатку викликає співчуття і повагу: він голодує, постраждав від голодних псів; потрав-вши у халепу, не розгубив-ся, а винахідливо викорис-ристав ситуацію. Обдурив звірів, по-чав зверхньо стави- тись до родичів – ша-калів.

Номер слайду 9

Казка вчить слухачів (і читачів) довіряти не зов-нішньому вигляду чогось чи когось, а його сутно-сті, мати сміливість бути собою, учитись розрізня-ти тих, хто своїми хитрощами вводить в оману ін-ших. Головна думка індійської народної казки «Фарбований шакал»

Номер слайду 10

Алегорія у казці «Фарбований шакал»

Номер слайду 11

Арабська народна казка « Вовк, лисиця і пес»

Номер слайду 12

Правда завжди знайде шлях до людей, а обман відкриється і буде покараний. Головна думка арабської народної казки « Вовк, лисиця і пес»

Номер слайду 13

Вовк довірливий, не дуже розумний. Лисиця хитра, підступна, хвалькувата. Пес рішучий, справедливий. Усталені характери героїв - тварин

Номер слайду 14

Казки народів світу про тварин - найдавніші з казок, - головні герої - тварини, які уосо-блюють людські чесноти або вади, типи поведінки, - використовуються уособлення та алегорія. - тварини мають усталені риси характеру,

Номер слайду 15

pptx
Додано
27 серпня 2022
Переглядів
619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку