"Казкове царство" позакласний захід з зарубіжної літератури для 5 класу

Про матеріал
Мета: сприяти розвитку пізнавальних інтересів та розширенню кругозору, логічного мислення, уваги, пам’яті, спонукати до самоосвіти та самовдосконалення. Реквізит: фрагменти мультфільмів (за мотивами казок), ігрові картки, сигнальні картки, пазли, прапорець, 2 «веретена», корони з кольорового паперу – 18 шт., 2 ручки, 2 аркуші паперу, малюнки казкових героїв, різнокольорові фігурки . Музичне оформлення: інструментальна музика. Оформлення: плакат «Казкове царство». Обладнання: секундомір, ігрові столи, стільці. Технічні засоби: комп’ютерна техніка, мікрофон, мультимедійний проектор. Ведучий вітає всіх присутніх, оголошує тему гри Хід гри Ведучий: Доброго дня, любі діти! Хто з вас любить грати? Мені здається, що грати люблять усі! Але відомо, що гра не тільки розважає, а й навчає. Сьогодні ми з вами помандруємо казковим царством. Ви любите подорожувати? З самого малечку вашими постійними супутниками були казки: спочатку їх читали вам ваші батьки, бабусі та дідусі, а потім ви навчилися читати їх самі. Скажіть, ви багато казок знаєте? А це ми зараз перевіримо: чи всі були уважними, добре все запам’ятали, чи нічого не наплутали. Ведучий: Запрошую вас на казковий бал. Для участі в ньому потрібно по 5 учасників з кожного класу . Ви отримали фігурки різного кольору та форм, які ви маєте прикріпити на одяг. Коли зазвучить музика, ви починаєте танцювати у колі. Коли закінчується музика, ви швиденько знаходите пару з однаковим значком і далі танцюєте вже в парах. Потрібно поспішати з пошуком пари, бо деякі фігурки мають непарну кількість. У нас залишилося 8 учасників, які продовжать подорож Казковим царством і діляться на дві команди. Учасники, в яких черевички – це команда «Попелюшки», а учасники з ключиками – команда «Буратіно». Наших вболівальників також ділимо на дві команди – зліва від мене вболівальники команди «Буратіно», справа – вболівальники «Попелюшки». Команди займають місця за ігровими столами Гра складається з 6 зупинок. Оголошую правила та умови проведення гри. Правила та умови гри: 1. У грі беруть участь 2 команди по 4 особи. 2. Питання зачитуються один раз. 3. Право відповідати надає
Перегляд файлу

1

 

                                                    Позакласний захід                                   

                                     «Казкове царство»

для учнів 5-6 класів

Мета: сприяти розвитку пізнавальних інтересів та розширенню кругозору, логічного мислення, уваги, пам’яті, спонукати до самоосвіти та самовдосконалення.

Реквізит: фрагменти мультфільмів (за мотивами казок), ігрові картки, сигнальні картки, пазли, прапорець, 2 «веретена»,  корони з кольорового паперу – 18 шт., 2 ручки, 2 аркуші паперу, малюнки казкових героїв, різнокольорові фігурки .

Музичне оформлення: інструментальна музика.

Оформлення: плакат «Казкове царство».

Обладнання: секундомір, ігрові столи, стільці.

Технічні засоби: комп’ютерна техніка, мікрофон, мультимедійний проектор.

Ведучий вітає всіх присутніх, оголошує тему гри

Хід гри

Ведучий: Доброго дня, любі діти! Хто з вас любить грати?  Мені здається, що грати люблять усі! Але відомо, що гра не тільки розважає, а й навчає. Сьогодні ми з вами помандруємо казковим царством. Ви любите подорожувати? З самого малечку вашими постійними супутниками були казки: спочатку їх читали вам ваші батьки, бабусі та дідусі, а потім ви навчилися читати їх самі. Скажіть, ви багато казок знаєте? А це ми зараз перевіримо: чи всі були уважними, добре все запам’ятали, чи нічого не наплутали.

Ведучий: Запрошую вас на казковий бал. Для участі в ньому потрібно по 5 учасників з кожного класу . Ви отримали фігурки різного кольору та форм, які ви маєте прикріпити на одяг. Коли зазвучить музика, ви починаєте танцювати   у колі. Коли закінчується музика, ви швиденько знаходите пару з однаковим значком і далі танцюєте вже в парах. Потрібно поспішати з пошуком пари, бо деякі фігурки мають непарну кількість.

У нас залишилося 8 учасників, які продовжать подорож Казковим царством і діляться на дві команди. Учасники, в яких черевички – це команда «Попелюшки», а учасники з ключиками – команда «Буратіно». Наших вболівальників також ділимо на дві команди – зліва від мене вболівальники команди «Буратіно», справа – вболівальники «Попелюшки».

Команди займають місця за ігровими столами

Гра складається з 6 зупинок. Оголошую правила та умови проведення гри.

Правила та умови гри:

  1. У грі беруть участь 2 команди по 4 особи.
  2. Питання зачитуються один раз.
  3. Право відповідати надається команді, яка першою підняла сигнальну картку.
  4. Приймається тільки один варіант відповіді.
  5. Час на обдумування варіанту відповіді – 1 хвилина.
  6. Правильна відповідь оцінюється однією короною.
  7. Команда, яка набере більшу кількість корон, отримує перемогу.

Ведучий: Чи всі зрозуміли правила та умови гри? Бажаю всім стати сьогодні переможцями.

 

Ведучий:                         Казка –  наче той горіх.

Ти попробуй розкуси –

          Знайдеш стільки в нім краси,

Стільки мудрої поради,

Стільки вигадки і правди!

                                                    Валентин Бичко

 

І зупинка  «Дешифрувальник»

Ведучий:Увага на екран! На екрані ви бачите зашифроване слово у вигляді комбінації цифр, як на мобільному телефоні, яке потрібно розшифрувати.

а  б  в

1 

г  д  е

2

є  ж  з

3

и  і  ї

4

й  к  л

5

м  н  о

6

п  р  с

7

т  у  ф

8

х  ц  ч

9

ш  щ  ь ю  я

0

Завдання: Розшифруйте ім’я дівчини, яка любила подорожувати.

 

1

5

4

7

1

 

А

Л

І

С

А

 Помічники роздають ручки, папір.

Команда-переможець отримує корону.

ІІ зупинка «Що далі …»

Ведучий: Зараз по черзі для кожної команди на екрані з’явиться відеозапитання. Ви побачите  фрагмент з мультфільму, після чого ви повинні будете відповісти на запитання, вибравши правильний варіант відповіді із запропонованих. За правильну відповідь ви отримаєте корону. Увага на екран!

Запитання для команди «Буратіно» : Що сказав Вовк:

                                              а) побільше всього;

                                              б) побільше солі;

                                               в) побільше перцю.

 Запитання для команди «Попелюшки»: Чому герої зупинилися і перестали танцювати:

                                              а) їм набридло танцювати;

                                              б) їх зупинили розбійники;

                                              в) їх зупинив крутий берег річки

          Команда, яка дала правильну відповідь,  отримує корону.

  

ІІІ зупинка «Кіт у мішку»

Ведучий:  У цьому мішечку знаходяться різні предмети. Кожна команда по черзі витягне один предмет і назве казку, в якій цей предмет відіграв важливу роль. Кожна команда витягне по три предмети. За кожну правильну відповідь ви отримаєте 1 корону. Якщо ви не знаєте відповіді, ви можете скористатися  допомогою залу, але лише 1 раз.

  • яблуко – «Білосніжка та семеро гномів»;
  • туфелька – «Попелюшка»;
  • гном – «Білосніжка та семеро гномів»;
  • жаба – «Царівна-жаба»;
  • кіт – «Кіт у чоботях»;
  • ключ – «Золотий ключик, пригоди Буратіно»

      Команди, за кожну правильну відповідь отримують корону .

ІV зупинка «Хто я»

Ведучий: Від кожної команди має підійти один учасник, який буде перевтілюватися в казкового героя за допомогою малюнка. Він має вгадати ім’я героя, у якого він перевтілюється за 1 хвилину. Учасник має право задавати закриті запитання членам команди, а команда відповідає на них лише словами «так» або «ні». За правильну відповідь ви отримаєте корону. Всі зрозуміли завдання? Отже, розпочинаємо! Учасник від команди № 1

    Помічники тримають малюнок і слідкують, щоб учасник не підглядав.

   Команда-переможець отримує корону.

Правильна відповідь: Русалочка; Вовк.

V зупинка «Пазли»

Ведучий:  Кожна команда отримує набір пазлів із зображенням казкових героїв, які  повинна зібрати. Команда, яка виконає завдання найшвидше, отримає корону.

Ведучий:  Доки команди працюють, вболівальники мають змогу заробити своїм командам ще 1 корону. Я по черзі буду вам загадувати загадки. Вболівальники, які відгадають більше загадок отримують «корону». Мої помічники вестимуть підрахунок.

  1. Герой якої літературної казки літав на орлі? (Лікар Айболіт)
  2. Герой якої казки літав над дахами на своєму другові, який вважав себе найкращим у світі чоловіком? (Малюк літав на Карлсоні у казці Астрид Ліндгрен)
  3. Як звали героїню казки, яка подорожувала країною Чудес? (Аліса)
  4. Згадайте синій аксесуар казкового вбивці? (Борода)
  5. В якій казці братів Грімм було дзеркало, яке говорило? (“Білосніжка”)
  6. У яких казкових героїв садочок був трохи більший за квітковий горщик? (У Кая і Герди)
  7. Як звали найстарішого казкового царя? (Цар Горох)
  8. Що сталося з Піннокіо після того, як він почав брехати? (Виріс довгий ніс)
  9. Назвіть героїв казкового світу, для яких метелики виконують функцію коней? (Для ельфів)
  10. Як звали ватажка вовчої зграї в книзі Кіплінга “Мауглі”? (Акела)

Команда-переможець отримує корону.

 

VІ зупинка «Казкове веретенце»

Ведучий:  У цьому конкурсі приймають участь по 1 учаснику від кожної команди. Перед вами знаходиться прапорець, до якого прикріплені «веретенця» зі стрічками. Вам потрібно якнайшвидше дістатися до прапорця, намотуючи стрічку на веретенце. Команда, яка виконає завдання найшвидше, отримає корону.

Команда-переможець отримує корону.

 

 

Підведення підсумків гри

Ведучий: Вітаємо команду-переможця. Бажаємо всім бути добрими, розумними, знати багато цікавого. Ви набули знань і готові знову змагатися і перемагати. Бажаю успіхів і нових перемог! А для цього треба більше читати, вчитися стисло переказувати прочитане. Бажаю вам стати казкознавцями, адже з казками цікавіше жити!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

а  б  в

1 

г  д  е

2

є  ж  з

3

и  і  ї

4

й  к  л

5

м  н  о

6

п  р  с

7

т  у  ф

8

х  ц  ч

9

ш  щ  ь ю  я

0

Завдання: Розшифруйте ім’я дівчини, яка любила подорожувати.

 

 

 

 

 

 

а  б  в

1 

г  д  е

2

є  ж  з

3

и  і  ї

4

й  к  л

5

м  н  о

6

п  р  с

7

т  у  ф

8

х  ц  ч

9

ш  щ  ь ю  я

0

Завдання: Розшифруйте ім’я дівчини, яка любила подорожувати.

 

 

 

 

Запитання для команди «Буратіно» : Що сказав Вовк:

                                              а) побільше всього;

                                              б) побільше солі;

                                               в) побільше перцю

 

 

 

 

.

 Запитання для команди «Попелюшки»: Чому герої зупинилися і перестали танцювати:

                                              а) їм набридло танцювати;

                                              б) їх зупинили розбійники;

                                              в) їх зупинив крутий берег річки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 березня 2020
Переглядів
991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку