КАЗКОВИЙ СВІТ Г.К.АНДЕРСЕНА

Про матеріал
Урок для 5 класу з використання різних методів навчання, основна увага приділяється аналізу твору "Снігова королева". Учні вільно висловлюють свою думку що до поведінки персонажів
Перегляд файлу

ТЕМА: КАЗКОВИЙ СВІТ Г.К.АНДЕРСЕНА. «СНІГОВА КОРОЛЕВА»

МЕТА: ознайомити учнів з життєвим та творчим шляхом Г.К. Андерсена, поглибити їх знання щодо розмаїття казкового світу письменника, розвивати зв'язне мовлення, пам'ять, увагу, асоціативне мислення, формувати читацькі інтереси учнів

ОБЛАДНАННЯ: ноутбук, проектор, відео з мережі інтернет , кольорові парасольки

 

ПЕРЕБІГ   УРОКУ:

І ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ:

1. Вчитель: на карті світу під великим Скандинавським півостровом можна побачити ще один, значно менший, що нагадує людську долоню. Він називається Ютландія, і саме там, на півночі Європи, розташована маленька скандинавська країна Данія. У Данії народився і прожив своє життя видатний казкар – Ганс Крістіан Андерсен. (оголошення теми та мети уроку)

Сам Андерсен у своїх спогадах писав про Данію так: «Моя батьківщина – Данія. Це край справжньої поезії, сповнений легенд та переказів. Данія має багате минуле, що певною мірою пов.язане з історією Швеції та Норвегії. На данських островах ростуть чудові дубові ліси, а земля вкрита килимом жита й конюшини. Здалеку це нагадує величезний сад. На одному з тих зелених островів розкинулося моє родинне містечко Оденсе, назване так на честь бога Одина, котрий за легендою мешкає саме тут…»

2. Перегляд відео – біографія казкаря.

3. Самостійна робота. Скласти «гроно» на тему «Г.К.Андерсен»

4. Вчитель: Світ казок Ганса Крістіана Андерсена прекрасний і неповторний. Чого тільки вартує, наприклад, казка про Оле-Лукойє – чарівного чоловічка, який дарує дітям сни. Він має дві парасольки: чорну і кольорову. Над слухняними дітками він розкриває кольорову парасольку і їм цілу ніч сняться чудові кольорові сни. А над неслухняними – чорну і їм сняться тільки нецікаві чорно-білі сни… А які ви знаєте казки Г.К.Андерсена?

5. Інтерактивна вправа «Мікрофон».

6. Вчитель: Так, звичайно, і «Гидке каченя», і «Кресало», і «Стійкий олов'яний солдатик», і «Дик і лебеді», і «Принцеса на горошині»               і багато-багато інших. До речі, дослідники творчості Андерсена говорять, що у казках – відображення його реального життя. Так, дитинство та юність казкаря – це казка «Гидке каченя», доросле життя – «Стійкий олов'яний солдатик» та інші. Його казки особливі, вони не схожі на  казки Шарля Перро чи братів Грімм. Бо в них поєднується побутовість  та фантастика, він змушує діяти неживі предмети. Образи казок надзвичайно поетичні.

Датчани свято бережуть пам'ять про славетного казкаря. Вони мають пам'ятники не тільки самому Анднрсену, а й його героям – Русалоньці, Диким лебедям.

До речі, у світі з 1956 року існує літературна премія імені Ганса Крістіана Андерсена, яка присуджується дитячим письменникам за кращі твори.

На Україні казка Г.К.Андерсена починають з'являтися з 1872 року – їх перекладає Михайло Старицький, Павло Грабовський, Олена Пчілка, Максим Рильський, Оксана Іваненко – це люди, завдяки яким і ми можемо познайомитись з творчістю великого казкаря.

7. Виразне читання оповідання 1.

8. Словникова робота. Троль – чарівна, ворожа людям істота із скандинавської міфології. Зла та підступна потвора.

9. Завдання на кольоровій парасольці Оле-Лукойє:

-Яке дзеркало створив троль?

-Навіщо учні троля полетіли високо на небо?

-Якої шкоди наробили скалки дзеркала?

      10. Підсумок. Вчитель: Г.К.Андерсен дуже любив троянди. Він захоплювався цими квітами і вважав їх довершеним ідеалом краси. Троянди є в багатьох його казках, не обійшлося без них і в «Сніговій королеві». Адже саме троянди вирощували у великих дерев'яних ящиках двоє бідних дітей, які жили у великому місті, і, хоч і не були рідними, але любили один одного як брат і сестра. Влітку вони чудово гралися на вулиці, а взимку бабуся їм розповідала цікаві казки. А які у вас виникають асоціації до слова «казка»?

Складання асоціативного ряду.

ІІ Домашнє завдання: Прочитати 2,3,4,5 оповідання казки Г.К.Андерсена «Снігова королева», з 2-го оповідання виписати опис Снігової королеви.

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку