Керування автомобілем на перехресті

Про матеріал
Види перехресть. Черговість проїзду перехресть. Дотримання ПДР під час проїзду нерівнозначних і рівнозначних перехресть.
Перегляд файлу

 

Тема: Керування автомобілем на перехресті

Мета: Ознайомити учнів з правилами проїзду перехресть, керування автомобілем на ньому; розвивати логічне і критичне мислення учнів; формувати усвідомлення цінності власного життя і життя інших учасників руху.

Очікувані результати: учні повинні знати, як керувати автомобілем на перехресті, основні правила і помилки.

Обладнання: стенди, плакати, дошка.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

І. Організаційний момент.

1. Перевірка класного приміщення до уроку.

2. Перевірка учнів на готовність до уроку.

3. Перевірка наявності учнів.

ІІ. Оголошення теми та мети уроку.

ІІІ. Актуалізація опорних знань (прийом «Асоціативний кущ»).

Які асоціації у вас виникають при слові «перехрестя»?

- світлофор;

- багато машин;

- багато доріг;

- пішоходи;

- небезпека.

ІV. Мотивація навчальної діяльності.

  Усна бесіда з таблицями і схемами.

  Розглянувши дорожні ситуації, види перехресть, ми побачили їх різноманітність. Спробуємо розібратися в даних ситуаціях і встановити по черговість переїзду перехресть.

 

 

V. Засвоєння нового матеріалу.

Перехрестя є найскладнішими ділянками доріг з низькою пропускною здатністю, що часто призводить до скупчення транспортних засобів.

  Відповідно до Правил дорожнього руху перехрестям називається місце перехрещення, прилягання або розгалуження доріг на одному рівні, межею якого є уявні лінії між початком заокруглень країв проїзної частини кожної з доріг.

Залежно від виду перехрещення проїзних частин розрізняють 7 основних типів перехресть:

- Т-подібне;

- чотиристороннє;

- Х-подібне;

- Y-подібне;

- вилоподібне;

- кільцеве;

- змішане.

  Організація дорожнього руху передбачає два типи перехресть – нерегульовані та регульовані.

  Перехрестя вважається нерегульованим за відсутності на ньому працюючого світлофора чи регулювальника та у разі вимкнення світлофора або його роботи в режимі миготіння сигналу жовтого кольору. На такому перехресті водії повинні керуватись правилами проїзду нерегульованих перехресть та установленими на перехресті знаками пріоритету. Серед нерегульованих перехресть розрізняють рівнозначні та нерівнозначні.

  Під час проїзду перехрестя водій повинен керуватись такою схемою:

- зайняти відповідну смугу руху;

- знизити швидкість руху;

- визначити вид перехрестя (регульоване чи нерегульоване);

- оцінити дорожню обстановку;

- визначити наявність переваги у русі чи необхідність дати дорогу;

- визначити місце зупинки автомобіля за необхідності дати дорогу;

- здійснити проїзд перехрестя.

  Нагадаємо основні правила проїзду перехресть:

- під час повороту праворуч відстань від правого краю проїзної частини повинна виключати можливість руху інших транспортних засобів правіше від вашого автомобіля;

- під час повороту ліворуч відстань від середини проїзної частини повинна виключати можливість руху інших транспортних засобів лівіше від вашого автомобіля;

- на дорозі з одностороннім рухом для повороту ліворуч слід займати відповідну смугу руху;

- своєчасно ввімкнути покажчики відповідного повороту і зайняти відповідну смугу руху.

Регульовані перехрестя

  У разі подання сигналу регулювальником або ввімкнення сигналу світлофора, що дозволяє рух, водій зобов’язаний дати дорогу транспортним засобам, що завершують рух через перехрестя, а також пішоходам, які закінчують перехід.

  Повертаючи ліворуч або розвертаючись при зеленому сигналі основного світлофора, водій нерейкового транспортного засобу зобов’язаний дати дорогу трамваю попутного напрямку, а також транспортним засобам, що рухаються в зустрічному напрямку прямо або повертають праворуч.

  Цим правилом повинні керуватися між собою і водії трамваїв.

  Якщо сигнал регулювальника або зелений сигнал світлофора дозволяють одночасно рух трамвая і нерейкових транспортних засобів, трамваю надається перевага незалежно від напрямку його руху.

  Водій, який виїхав на перехрещення проїзних частин згідно із сигналом світлофора, що дозволяє рух, повинен виїхати у наміченому напрямку незалежно від сигналу світлофора при виїзді. Проте, якщо на перехрестях перед світлофорами на шляху руху водія є дорожня розмітка 1.12 (стоп-лінія) або дорожній знак 5.62, він повинен керуватися сигналами кожного світлофора.

  Під час руху в напрямку стрілки, ввімкнутої в додатковій секції одночасно з жовтим або червоним сигналом світлофора, водій має дати дорогу транспортним засобам, що рухаються з інших напрямків.

  Під час руху в напрямку стрілки зеленого кольору на таблиці, встановленій на рівні червоного сигналу світлофора із вертикальним розташуванням сигналів, водій повинен зайняти крайню праву (ліву) смугу руху та дати дорогу транспортним засобам і пішоходам, що рухаються з інших напрямків.

  На перехресті, де рух регулюється світлофором з додатковою секцією, водій, який перебуває на смузі, з якої робиться поворот, повинен продовжувати рух у напрямку, що вказує стрілка, ввімкнута в додатковій секції, якщо його зупинка на заборонений сигнал світлофора створить перешкоди транспортним засобам, що рухаються за ним по тій самій смузі.

  Рівнозначні перехрестя

  Відповідно до п. 16.12 правил дорожнього руху на перехресті рівнозначних доріг водій нерейкового транспортного засобу зобов’язаний доти дорогу транспортним засобам, що наближаються праворуч.

  Правилами дорожнього руху не визначено, в якому місці водій повинен зупинятись, щоб дати дорогу транспортному засобу, який має перевагу в русі. Однак цю вимогу слід розуміти таким чином, що водій може зупинятись або регулюванням швидкості руху свого автомобіля не допускати перетину траєкторій руху.

  Окремо слід зупинитись на необхідності надати дорогу пішоходам під час проїзду перехрестя прямо, оскільки ця ситуація стосується проїзду будь-якого перехрестя.

Нерівнозначні перехрестя

  Відповідно до п. 16.11 Правил дорожнього руху на перехресті нерівнозначних доріг водій транспортного засобу, що рухається по другорядній дорозі, повинен дати дорогу транспортним засобам, які наближаються до даного перехрестя проїзних частин по головній дорозі незалежно від напрямку їх подальшого руху.

  Під час повороту праворуч або ліворуч головною дорогою воді й повинен дати дорогу пішоходам, які переходять дорогу.

  Повертаючи ліворуч, або виконуючи розворот, водій повинен дати дорогу зустрічним транспортним засобам, які рухаються по рівнозначній дорозі в зустрічному напрямку чи здійснюють правий поворот.

  Якщо неможливо визначити наявність покриття на дорозі (темна пора доби, грязь, сніг тощо), а знаки пріоритету відсутні, водій повинен вважати, що перебуває на другорядній дорозі.

VІ. Узагальнення та закріплення знань.

  «Закінчи речення»:

- сьогодні на уроці я зрозумів…

- сьогодні на уроці я навчився…

- сьогодні на уроці я не зрозумів…

- на цьому уроці мені було найважче…

- на цьому уроці мені було найцікавіше…

  Підвести учнів до розуміння того, що вони набули нових умінь за допомогою яких зможуть правильно вирішувати складні дорожні ситуації. Обов’язково зупиняюсь на тих елементах, що бути не зрозумілі. Ці питання ще раз відпрацьовую.

VІІ. Інформування учнів про домашнє завдання.

  Домашнє завдання: ПДР п.16.

 

doc
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
8 березня 2020
Переглядів
1970
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку