Кейс - урок для 8 класу "Зуб болить"

Про матеріал
Мета уроку: Вивчити будову, типи та функції зубів. З’ясувати причини карієсу. Формувати звичку стежити за здоров'ям зубів та станом організму до появи болю. Навчитися комплексному баченню організму людини; набути вміння «чути» потреби і проблеми організму і правильно реагувати на них
Перегляд файлу

Розділ програми: Травлення

Клас: 8 (13 – 14 років)

Тема: Зуб болить

Мета: Вивчити будову, типи та функції зубів. З’ясувати причини карієсу. Формувати звичку стежити за здоров'ям зубів та станом організму до появи болю. Навчитися комплексному баченню організму людини; набути вміння «чути» потреби і проблеми організму і правильно реагувати на них

Обладнання: Проектор, таблиці «Травна система», «Будова зуба», тестові завдання, засоби по догляду за зубами: зубна паста, щітка, нитка, ополіскувач.

Форма проведення: кейс - урок

9 розгорток з предметів, явищ та практик:

Вступ

Вирішіть тести і дізнаєтеся тему кейсу. (Додаток № 1)

Ситуація

«Поболить, поболить і перестане!

На жаль, наша культура не виробляє звичку стежити за здоров'ям зубів. Ви скажете, що ми не стежимо і за всім організмом. Та і як це зробити, якщо в організмі безліч працюючих систем і ще більше працюючих органів?

Взагалі - то усі системи та органи людини контролює мозок. Наприклад, якщо мозок на одну секунду перестане контролювати десятки м'язів, задіяних тільки коли людина стоїть, то людина впаде, як підкошена. Так що у мозку вистачає роботи, яку ми не помічаємо, та й не повинні відстежувати.

Коли у вас болить зуб, це мозок дає сигнал про якусь несправність в організмі. Але мозок не може повідомити, що саме сталося. Швидше за все, проблеми з харчуванням або із засвоєнням корисних речовин.

Якщо у нас буде звичка стежити за станом організму до появи болю, то ми позбудемося великих неприємностей через місяць, рік, десять років. А корисна звичка, наприклад, щорічний огляд зубів і ротової порожнини у стоматолога, дасть нам можливість якомога раніше помітити порушення і швидко їх усунути.»

Проблема

Як виробити звичку стежити за здоров'ям зубів та станом організму до появи болю; як набути вміння «чути» потреби і проблеми свого організму і правильно реагувати на них; як навчитися цілісному баченню організму людини.

Завдання

1. Що таке зуб? З чого він складається і якими бувають зуби у людей?

2. Що таке зубний біль?

3. Для чого зубам потрібний кальцій, фосфор і фтор?

4. Чому починається карієс і чи складно його діагностувати самостійно?

5. Як попередити захворювання зубів?

6. Як тварини борються з карієсом?

7. Хто в світі найзубатіший? У кого найпотужніші щелепи?

8. Поглиблюємо англійську (на прийомі у стоматолога за кордоном)

Клас об’єднується у чотири групи:

  • група № 1 вирішує завдання № 1 – 2 результати своєї роботи представляє у вигляді презентації «Будова зуба»;
  • група № 2 вирішує завдання № 3 – 4 результати своєї роботи представляє у вигляді презентації «Причини демінералізації і карієсу зубів» та досліду з яйцем;
  • група № 3 вирішує завдання № 5 – 6 результати своєї роботи представляє у вигляді памтки «Як зменшити демінералізацію зубів і попередити карієс», віршів, пісні та досліду з яйцем;
  • група № 4 вирішує завдання № 7 – 8 результати своєї роботи представляє у вигляді проекту «Хто в світі найзубатіший та у кого найпотужніші щелепи» та діалогу і словникової роботи з англійської мови;

Анатомія  Біохімія

Група № 1                       Презентація «Будова зуба»

Слайд Зуби –це органи ротової порожнини.

Слайд Вони утворені з видозміненої кісткової тканини, які використовуються для подрібнення і пережовування їжі, також беруть участь в утворенні звуків, і є важливою частиною усмішки.

Слайд У дорослої людини 32 зуби.

За своєю зовнішньою формою і внутрішньою будовою зуби діляться на чотири типи:

  •                   Різці - 8
  •                   Ікла - 4
  •                   Премоляри або малі корінні - 8
  •                   Моляри або великі корінні - 12

Слайд Зовнішня будова зуба

  •                   Кожен зуб має три частини: коронку, шийку і корінь.
  •                   Коронка - видима частина зуба, що виступає над яснами.
  •                   Шийка - місце переходу коронки в корінь.
  •                   Корінь - внутрішня частина зуба, що має конусоподібну форму з верхівкою на кінці.

Слайд Внутрішня будова зуба: зуб складається з частин – емалі, дентину . пульпи і цементу.

Слайд Емаль - це покриття коронки зуба, що захищає його від агресивного впливу зовнішнього середовища. В першу чергу вона оберігає від руйнування дентин коронки. Емаль складається з неорганічних речовин - мікроскопічних подовжених призм, склеєних спеціальною речовиною, що мають вигляд трубочки. Емалеві призми утворені великою кількістю кристалів. Основними хімічними елементами цих кристалів є кальцій, фтор і фосфор. Вони складають 93 - 98% від загальної маси. Вода - другий за обсягом компонент емалі, але її присутність досить незначно - від 1,5 до 4%. У мінімальному обсязі в емалі наявні органічні білкові і ліпідні сполуки. Вона є найміцнішою тканиною організму людини. Це обумовлено особливим складом (98% це мінеральні кристали з кальцію і фтору) та будовою - це склеєні призмочки. Посилення захисту емалі відбувається за рахунок особливої оболонки – пелікули, стійкої до дії кислот. Пелікула зуба захищає зубну емаль від пошкоджень кислотами А також забезпечує контроль за складом і кількістю бактерій, які беруть участь в утворені зубного нальоту. Утворена вуглеводами та білками слини, міцно кріпиться на поверхні емалі. Це тонкий шар білого кольору, який не видно неозброєним оком

Слайд За емаллю розташовується дентин, що становить основну частину зуба. Дентин - трохи менше тверда тканина, ніж емаль: він на 70% складається з неорганічних речовин. За своєю внутрішньою структурою дентин наближається до губчастих кісток, структура більш пориста. Виконує функцію захисту і перешкоджає проникненню інфекції в порожнину зуба.

Слайд Під дентином знаходиться пульпа - м`яка сполучна тканина, пронизана численними кровоносними і лімфатичними судинами, а також пучками нервів. Посилає больові сигнали в мозок. Є джерелом корисних речовин для дентину і емалі. Таким чином забезпечується харчування та іннервація зуба. При пошкодженні пульпи зуби поступово гинуть. Незабаром їх доведеться видалити. Зовнішня частина кореня і шийки носить цементне покриття. Це кісткова тканина з волокнистою структурою, що складається в основному з різноспрямованих білкових колагенових волокон, просочених солями кальцію. У районі шийки кількість цементу - мінімальна, ближче до кореня - максимальна. Саме в районі шийки зуба най частіше утворюється карієс. Тому що шийка не має емалевого покриття ,а кількість цементу найменша. Саме цемент дозволяє кореням зуба міцно кріпитися до кістки і витримувати сильне жувальне навантаження. Корені зубів людини ховаються в альвеолах – своєрідних заглибленнях щелепної кістки. Всі частини зуба виконують незамінні функції. Пошкодження будь - якої з них призводить до певних наслідків.

Слайд Про проблеми з зубом нам сигналізує біль.

А що ж таке зубний біль? Больові сигнали посилає нерв в пульпі зуба, який подразнюється. Тобто це нервовий сигнал, який передається нейронами по аксонах – довгих відростках, що сприймається нашим мозком як біль. Появу больових відчуттів не можна ігнорувати, оскільки патологічний процес буде розвиватися далі.

Рішення групи

1. Усвідомити, що зуб – це живий орган, важливий для людини.

2. Вивчити будову зуба, щоб знати причину зубного болю і розуміти про що говорить стоматолог, коли ти у нього на прийомі.

Анатомія             Біохімія                 Стоматологія

Група № 2       Презентація «Причини демінералізації і карієсу зубів»

Слайд Одна з найпоширеніших стоматологічних проблем - демінералізація емалі. Подібний стан проявляється значним потемнінням і деформацією емалі, відсутністю блиску зубів і появою на них характерних білих плям.

Найчастіше цей процес є першою ознакою розвитку каріозної хвороби.

Слайд Демінералізація – це процес вимивання з зубної емалі мінеральних речовин. Найважливіші з них - кальцій, фтор і фосфор – це компоненти, які збагачують зубну тканину.

В здоровому організмі демінералізації протистоїть ремінерализація, тобто регенерація мінеральних структур. У процесі ремінералізації кальцій та фосфор потрапляють усередину зуба через слину або зубний наліт. Ремінералізація - це збагачення кальцієм та фосфатами частково демінералізованих тканин шляхом утворення нових мінеральних солей - кристалів.

Фтор відіграє ключову роль у процесі ремінералізації, прискорюючи ріст кристалів та процес ремінералізації, а також уповільнюючи демінералізацію кристалів поверхні зуба.

У нормі ці процеси збалансовані, однак у сучасних людей все частіше процес вимивання речовин перевищує відновлення. У результаті чого емаль втрачає свою міцність і починає руйнуватися, розвивається карієс.

Слайд Головна причина демінералізації зубів - це наявність в роті:

бактерій - це можуть бути стрептококи, лактобактерії та деякі інші види, яких найбільше у зубному нальоті.

Формування зубного нальоту починається через годину після прийому їжі: на пелікулу зуба налипають бактерії.

Слайд В результаті їх взаємодії з вуглеводами, тобто цурками, виробляється кислота. Середовище ротової порожнини із лужного pH 6,8 - 7,4 перетворюється на кисле pH - 5,5

Далі кислоти розчиняють кристали емалі зуба, тобто відбувається демінералізація. Руйнування відбувається так стрімко, що зуби не встигають відновитися, тобто не відбувається ремінералізація, утворюється карієс.

Слайд Є ще й друга причина демінералізації - вживання води з низьким вмістом фтору. Якщо організм систематично недоотримує фтор, витончення емалі буде відбуватися незалежно від кислотності ротової рідини.

Слайд Карієс - процес, який починається після прорізування зубів та супроводжується демінералізацією, з утворенням порожнини під дією ендо- і екзогенних факторів.

Слайд В середньому від самого початку процесу і до появи каріозної порожнини проходить 12-18 місяців. Розрізняють:

- стадію плями , яку самостійно вявити дуже важко, це може зробити стоматолог при огляді; поверхневий карієс – руйнування верхнього шару ємалі; середній карієс – руйнування емалі; глибокий карієс – руйнування емалі і дентину.

Дослід з яйцем

Емаль зуба має такий самий хімічний склад як шкаралупа яйця. Якщо на яйце подіяти кислотою, то з ним будуть відбуватися ті ж самі процеси, що і з емалю зуба, тобто демінералізація. Яйце занурюємо в оцтову кислоту, шкаралупа в ній розчиняється. Наші зуби набагато міцніші і процес демінералізації відбувається не так стрімко. Наприклад, якщо ми звечора випили соку чи з’їли льодяника і не почистили зуби, то всю ніч на зуби буде діяти кислота, яка буде її руйнувати. Вночі процес слиновиділення сповільнюється, кислотність в ротовій порожнині підвищується, зуби руйнуються.

Отже, фактори, які провокують демінералізацію емалі та утворення карієсу

  •                   недотримання правил гігієни ротової порожнини
  •                   вживання їжі з високим вмістом вуглеводів
  •                   спадковість

Рішення групи

  1.                Вивчити суті процесів демінералізації і ремінералізації, які відбуваються в емалі зуба, щоб знати, як зупинити або сповільнити демінералізацію ємалі і попередити карієс.
  2.                Запам’ятати, що кальцій, фосфор і фтор – це захист наших зубів від карієсу, тому зуби повинні постійно ними насичуватися, наприклад, через їжу, зубну пасту.

Гігієна     Валеологія     Українська література

Група № 3                  Памятка

«Як зменшити демінералізацію зубів і попередити карієс»

Попереджувальний комплекс для запобігання вимивання мінералів із зубної емалі передбачає дотримання ряду правил:

  1.                Дотримуватись гігієни порожнини рота. Обов’язково чистити зуби двічі на день, чергуючи при цьому пасти з фтором, фосфором і кальцієм.

Так, кальцій і фосфор в її складі можуть глибоко проникати в структуру зуба і насичувати глибокі шари. А фтор вбудовується в поверхневі речовини емалі і створює непроникний бар'єр. Або, якщо немає можливості почистити зуби, просто обполоснути їх водою після прийому їжі.

  1.                Використовувати підручні засоби. Флоси (для догляду за бічними поверхнями зубів). Це зубні нитки, які можуть бути просочені фтором. Також - профілактичні ополіскувачі або відвари трав (ромашки, шавлії, лепехи, звіробою), які потрібно використовувати після основної чистки.
  2.                Чистити зуби потрібно не менше 3 хвилин, щоб паста не тільки очищала, але і насичувала їх мінералами,.
  3.                Зубну щітку треба міняти раз на три місяці.
  4.                Двічі на рік відвідувати стоматолога. Звертатися до нього за перших ознак захворювання зубів чи ясен.
  5.                Дотримуватись правил здорового харчування. Включити в раціон збагачену вітамінами і мінералами їжу, скоротити вживання вуглеводів, особливи тих, що застряють у зубах та прилипають до них – це льодяники, чіпси. А також борошняних і кондитерських виробів, солодких газованих напоїв - улюбленої їжі для бактерій.
  6.                Перевагу слід віддавати продуктам, що містять кальцій, фтор, вітамін D, так як без нього кальцій не засвоюється:

- кисломолочні сири жирністю не менше 5% і тверді сири;

- молоко жирністю не менше 2,5%;

- жирна риба (лососеві, соми і т.п.);

- м`ясо, печінку;

- зернобобові культури (горох, квасоля, сочевиця, боби, квасоля, нут);

- горіхи;

- зелені овочі;

- яйця (курячі, перепелині).

  1.                Корисно пити фторовану воду, але тільки за призначенням лікаря, щоб уникнути отруєння фтором.
  2.                Вживати сирі овочі та фрукти. Яблуко або будь – який інший фрукт або овоч уповільнює процес руйнування зубів, маючи очищуючий ефект, зскрібаючи зубний наліт і частину бактерій з зубів.
  3.            Потрібно стимулювати слиновиділення, випивши небагато води, бо слина є природним ворогом карієсу
  4.            Не їсти одночасно холодну і гарячу їжу.
  5.            Не розгризати зубами горіхи, кістки, олівці та інші тверді предмети, бо можна пошкодити емаль чи зламати зуб.

Дотримання даних рекомендації щодо профілактики - гарантія зменшення ризиків виникнення стоматологічних хвороб.

Правила по догляду за зубами і ротовою порожниною ми хочемо запропонувати у формі пам’ятки. Але наша юна поетеса Шоломська Каріна правила пам’ятки запропонувала у віршованій формі. Тому проведемо турнір. Я озвучую правило з пам’ятки, а Каріна відповідає віршем.

Кожен з нас давно вже знає,

Зуби так болять буває.

Щоб уникнути біди,

Можеш їм допомогти.

 

Зуби чисть щодня, і знай

Вранці і ввечері – не забувай.

Чистити зуби двічі на день

Пастою з фтором і кальцієм нам не лінь.

Щоб здорові мати зуби,

Треба чистити їх, любий,

Після їжі, знай це чітко!

Є для цього паста й щітка.

Зверху вниз і навпаки

Чищу зуби залюбки.

Зуби прополощимо старанно,

Щоб вони всміхались гарно

 

Вверх та вниз щіткою водиш сумлінно,

Й не забувай нитки зубні неодмінно.

Будуть зуби здоровенькі,

Я почищу їх гарненько.

 

До стоматолога треба ходити,

Двічі на рік це маємо робити.

Справжній друг наш стоматолог,

Запрошує на огляд молодь.

 

Їжа має бути здорова та корисна,

А не льодяники та чіпси різні.

Їжте овочі і фрукти,

А не солодкі продукти.

Вітаміни й мінерали споживай,

Міцні зуби май.

 

Сирі овочі та фрукти вживай,

Здоров’ю зубів допомагай.

Вип’єш ти води багато,

Будеш зуби красиві мати.

Холодне не поєднуй з гарячим,

Правил цих дотримуйся, юначе.

 

Зубної гігієни дотримуватись треба,

Це кожного з нас обов’язкова потреба.

Хворі зуби – це дуже погано,

Тому за ними слідкуй ти старанно.

 

Дослід з яйцем

Виконаємо простий дослід, який покаже, що буде, якщо не чистити зуби. Відварене яйце кладемо у стакан і заливаємо кока – колою. Через 24 години дістаємо яйце. Воно потемніло, тому що на ньому утворився наліт. Почистимо одну половину яйця зубною щіткою з пастою. Ми бачимо різницю між почищеною і непочищеною половинками яйця. Теж саме відбувається і з нашими зубами

 

Ми сподіваємося, що ця чудова пісня, яка називається «Чисті зуби не хворіють» остаточно переконає всіх присутніх доглядати за своїми зубами.

Рішення групи

Дотримуватись правил пам’ятки «Як зменшити демінералізацію зубів і попередити карієс»

Зоологія   Фізика    Англійська мова

Група № 4       Проект «Хто в світі найзубатіший та у кого найпотужніші щелепи»

В кого зубів найбільше? Зрозуміло, що людина, навіть з усіма зубами мудрості, в цьому не рекордсмен. Тоді хто?

У слимака на хітиновому язиці - до 30 тисяч зубів. Він по праву вважається рекордсменом серед всіх істот за кількістю зубів.В пащі величезної китової акули 15 тисяч зубів, але використовує їх акула не для пережовування, а для замикання їжі в порожнині рота. Цікаво, що позаду кожного робочого зуба в акули знаходиться запасний, готовий замінити свого сусіда «у важку хвилину». Мало того, що зуби в акул розташовані в кілька рядів, так вони ще й ростуть протягом всього життя. Акулячі зуби не мають коренів, тому легко втрачаються, але на зміну тут же висуваються більш молоді зуби з наступного ряду. Біологи підрахували, що в роті (вірніше, на хітиновому стрічці - язику) звичайного садового равлика розташовано 135 рядів найдрібніших зубів по 105 штук у кожному з них. Тобто, загальна кількість зубів равлика - 14175!

При цьому зуби у акули і равлика постійно оновлюються!

А от у найкровожерливіших хижаків зубів у пащі в тисячі разів менше, ніж у нешкідливого равлика. У кішки і всіх котячих (левів, тигрів) кількість зубів у роті всього 30. А у собаки, вовка та лисиці їх 42.

А у визнаних гризунів тваринного світу – зайця і білки – зубів 28 і 22 відповідно.

У слона всього 6 зубів, два з яких це бивні, але яких! Щодня ця тварина переробляє десятки кілограмів їжі - не кожна емаль витримає таке навантаження. Саме тому у слона великі зуби, та й змінює він їх досить часто - на 2-й, 5-й, 9-й і 15-й роки життя.

Зубів у змій декілька десятків, зате два з них є небезпечними! Для рептилій вони є як шприц. що дозволяє «впорскувати» отруту під час укусу.

Чи існують у тварин стоматологічні проблеми, чи це біда виключно людини?

На жаль, проблеми із зубами у братів наших менших теж є, але їх набагато менше, тому що тварини споживають грубу сиру їжу, яка природним шляхом очищає зуби від зубного нальоту і бактерій.

Завдання

Запам’ятати і відтворити рейтинговий список самих сильних щелеп у світі (розвиваємо і тренуємо пам'ять і увагу)

Рейтинг найпотужніших щелеп в світі

Топ 10: Тварини із найсильнішими укусами

  1.                Крокодил
  2.                Біла акула
  3.                Бегемот
  4.                Горила
  5.                Ведмідь - грізлі
  6.                Гієна
  7.                Тигр
  8.                Грифова черепаха
  9.                Ягуар
  10.            Лев

Як визначити силу укусу? Для цього використовується універсальна формула тиску:

Тобто, щоб визначити тиск достатньо порахувати сумарну площу «діючої поверхні» зубів та визначити силу спеціальним приладом – динамометром у ньютонах або кілограмах.

Головне, змусити об’єкт експерименту вкусити динамометр.

Наприклад, у людини для різців сила тиску дорівнює 25 кг сили на один сантиметр квадратний, або 2500000 Па чи 2500 кПа. У крокодила сила тиску дорівнює 352 кг сили на один сантиметр квадратний, або 35200000 Па чи 35200 кПа.

Діалог «На прийомі у стоматолога за кордоном». Словникова робота (Додаток № 2)

Рішення

  1.                Брати приклад з тварин – вживати грубу необроблену термічно їжу, тобто сирі овочі та фрукти або салати з них.
  2.                Не гризти зубами тверді предмети або намагатися їх розгризти, тому що сила укусу у людини незначна і можна пошкодити емаль чи зламати зуб.

Домашнє завдання. Провести дослідження, що дорожче лікувати зуби чи доглядати за ними?

doc
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
28 вересня 2020
Переглядів
841
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку