Кейс-урок + презентація. "Заповідні території рідного краю"

Про матеріал

Сучасне покоління школярів потребує нових знань, вмінь та компетенцій, які частенько не може запропонувати освітня система. Саме тому виникла потреба в нових навчальних методах, за допомогою міжпредметного, кейсового навчання.

Кейс-уроки - це навчальний матеріал, структурований в особливому форматі. Він складається з декількох розгорток, які системно відображають розділи матеріалу, а також суміжну інформацію за межами шкільної програми.

Перегляд файлу

Кейс-урок. Заповідні території рідного краю. Державні заповідники. Ботанічні сади

 

Мета. Здійснити  подорож заповідними об’єктами України; ознайомитись із метою їх створення, із заходами щодо відтворення і збереження природи; виховувати у школярів діяльнісний підхід до охорони природи.

Обладнання. ПК, презентація

Групи ключових компетентностей, що формуються на уроці:

 Вміння вчитися – оволодіння знаннями, необхідними для загального розвитку особистості, способами діяльності і моделями поведінки, що враховують інтереси  і потреби інших людей; розвиток активного пізнавального інтересу.

Громадянська компетентність - здатність людини активно, відповідально та ефективно працювати і розвиватись; усвідомлювати свою належність до соціально-культурного середовища.

Соціальна компетентність - розвиток навичок взаємодії у колективі через активне спілкування з соціальним оточенням, накопичення досвіду комунікативної діяльності, толерантної поведінки, співпереживання і солідарності з іншими людьми; здатність особистості продуктивно співпрацювати з різними партнерами у групі та команді, виконувати різні ролі та функції у колективі.

Компететності з ІКТ - здатність учня орієнтуватися в інформаційному просторі, володіти і оперувати інформацією; вміння добувати, осмислювати, опрацьовувати та використовувати інформацію з різних джерел,  користуватися різноманітною довідковою літературою.

Хід уроку

I ЕТАП.  ДЛЯ ЧОГО СТВОРЕНО  ЧЕРВОНУ КНИГУ УКРАЇНИ?

  1. Історія створення Червоної книги України. Кадри  відеофільму
  2. Рослинний світ Червоної книги України.
  3. Тваринний Червоної книги України.
  4. Лепбук «Тварини і рослини твоєї місцевості занесені до Червоної книги України».

II ЕТАП. ДЕРЖАВНІ ЗАПОВІДНИКИ УКРАЇНИ

 Заповідники — великі ділянки лісів, полів, луків, степів, озер, на яких забороняється будь-яка діяльність людини, що завдає шкоди природі. Тут не можна вирубувати дерев, орати землю, осушувати водойми, полювати на тварин. У заповідниках тварини живуть на волі у природних умовах, самі влаштовують свої житла, виводять дитинчат. Метою створення заповідників є збереження в природному стані типових або унікальних для даної місцевості природних комплексів, вивчення природного ходу процесів і явищ, що в них відбуваються. У заповідниках проводиться  наукова робота.

  1. ГРА «СЛІДОПИТИ»

Асканія-Нова Херсонська область

Біосферний заповідник “Асканія-Нова” – унікальний куточок природи. Він став переможцем всеукраїнського конкурсу “Сім природних чудес України”. Третина його площі – абсолютно заповідна степова зона, невинна територія, якої ніколи не торкався плуг.

 Тут знаходиться унікальний дендрологічний парк, де виростає понад півтисячі видів рослин, багато з яких занесені до Червоної книги, тисяча різновидів дерев і безліч декоративних рослин з усіх кінців земної кулі. А в зоопарку заповідника живуть 450 видів екзотичних звірів і птахів, шість з яких повністю винищені у себе на батьківщині і збереглися тільки в “Асканії”. Тут також можна побачити старовинні кургани, з яких відкриваються захоплюючі види на степ.

Карпатський біосферний заповідник Закарпатська область

 Цей приголомшливий заповідник займає 57 тис. Гектарів на мальовничих схилах південно-західній частині Карпат. Серед його багатств – величні гори і мальовничі долини, високогірні луки і озера, найчистіші ріки та мінеральні джерела з цілющою водою.

 А також – що вражає різноманіття флори і фауни: тут виростає величезна кількість рослин, багато з яких занесені в Червону книгу, і мешкає майже 200 видів тварин і птахів. На заповідній території знаходиться гора Говерла, вершина якої є найвищою точкою України, і водоспад Гук, розташований на висоті 900 метрів, який називають однією з перлин парку.

Гуляючи по парку, можна побачити археологічні пам’ятники, чий вік сягає 15000 років, і зразки дерев’яного народного зодчества XVI-XIX століть.

Дунайський біосферний заповідник Одеська область

 Заповідник знаходиться там, де Дунай впадає в Чорне море. На території заповідника налічується величезна кількість озер, заток, проток, каналів, боліт.

 Дельта Дунаю – це найбільш заболочена ділянка в Європі. Майже всі болота покриті непрохідними ділянками очерету, в якому гніздяться десятки видів птахів. У водах Дунайського заповідника живуть більше 90 видів риб, включаючи білугу – найбільшу прісноводну рибу. Люблять запливати сюди і чорноморські дельфіни, але особливим надбанням є тюлень-чернець, занесений до Європейського червоного списку. Багато хто, побувавши тут, кажуть, що заповідник схожий на втрачений рай – настільки відчувається тут гармонія з природою.

Біосферний заповідник “Розточчя” Львівська область

 Заповідник “Розточчя” рясніє масивними плоско-вершинними пагорбами, розділеними річковими долинами з системою озер післяльодовикового утворення. Тут беруть початок струмочки, які живлять річки Балтійського і Чорного морів.

 Досить різноманітні болотні та лучні асоціації заповідника. Тут виростає значна кількість рідкісних і зникаючих видів: беладона звичайна, підсніжник звичайний, лілія лісова, лунник оживаючий, анемона лісова і багато інших. Особливості клімату утворили тут унікальне поєднання цінних видів і форм рослинності.

 Багатий і різноманітний тваринний світ заповідника: лисиця звичайна, дика свиня, козуля європейська, зустрічаються борсук, куниця лісова, заєць-русак. Особливо багато різновидів птахів. У заповіднику “Розточчя” мешкають: чорниш, вяхирь, гоголь, горлиця звичайна, яструб малий, чеглок, болотна і вухата сови, сіра сова, зозуля звичайна, дятли.

  1. «ЗУПИНКА АНОГАМ»

АРКПАСЬТЙИК ЕИНЗАОПДІВ (Карпатський  заповідник);

 ДІВПОЗАКИНД ЯЧРОЧТОЗ ( заповідник “Розточчя”);

 НАЙДУКИСЬЙ ДІВПОЗАКИН (Дунайський  заповідник)

 КИНДІВОПАЗ ЯІНАКСА АВОН (заповідник “Асканія-Нова”)

ІІІ ЕТАП. ЗАКАЗНИКИ УКРАЇНИ.

 Зака́зники — природоохоронні об'єкти. На відміну від заповідників можуть бути постійними або тимчасовими; у заказниках можливе часткове взяття під охорону: тварин, рослин та інших природних ресурсів.

 На території заказників обмежена або заборонена діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про них. Господарська, наукова та інша діяльність, що не суперечить меті і завданням заказників, проводять із дотриманням загальних вимог до охорони навколишнього природного середовища. Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених заказниками, зобов'язуються забезпечити режим їх охорони та збереження.

 У заказниках охороняють певну ділянку екосистеми (ділянку зростання рідкісної або зникаючої рослини; можна здійснювати господарську діяльність, що не загрожує природі.

Розрізняють ландшафтні, ботанічні, лісові, зоологічні.

2.Зупинка « Журавлиний заказник на Сумщині»

 Журавлиний заказник   орнітологічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Сумського району Сумської області, біля смт Низи, що на південь від міста Суми.

Площа 258 га. Засновано 1982 року.

 Створений на території Низівського лісництва з метою охорони постійних місць гніздування рідкісного в Україні птаха  сірого журавля, занесеного до Червоної книги України.

 Територія заказника є резерватом не тільки для популяції журавля сірого, але й для багатьох інших рідкісних видів тварин і рослин. В долині річки Псел зелені луки заказника чергуються з важкодоступними  сфагновими болотами. Тут можна натрапити на рослини, що занесені до списку регіонально рідкісних видів: півники сибірські, синюху блакитну, плаун булаво видний, валеріану лікарську, а також червонокнижні любку дволисту,  пальчатокорінник травневий, косарики болотні.

 Серед представників фауни, занесених до Червоної книги, у Журавлиному заказнику мешкають жук-олень, махаон, джміль моховий, соня садова, лелека чорний, лунь польовий, сорокопуд сірий. На багатих кормами луках, болотах і в лісах заказника водяться сарна європейська, свиня дика, куниця лісова.

ІV ЕТАП. НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК 

 Це мальовничий куточок природи, призначений для ознайомлення жителів країни з її видатною природною спадщиною. У національних природних парках дозволено організований туризм і навчальні екскурсії. У парках вдається краще зберегти рослини, тварин, гриби. 

ПРИКЛАДИ НАЦІОНАЛЬНИХ ПАРКІВ: Карпатський, Шацький, Синевир, Подільські Товтри, Яворівський, Сколевські Бескиди, Азово-Сиваський, Вижницький, «Прип'ять-Стохід», Ужанський та ін. 

 У Києві створено національний природний парк — Голосіївський парк імені Максима Рильського, де великі площі займають штучні насадження дерев, каскад ставків, ділянка вільхового лісу.

V ЕТАП. БОТАНІЧНІ САДИ.

 Ботані́чний сад́ — науково-дослідницький та культурно-просвітницький заклад, в якому проводиться накопичення колекцій флори з метою її вивчення, збереження, культивування й акліматизації; пошук і добір рослин, перспективних для створення зелених насаджень і здійснення інших видів господарської діяльності; робота щодо збереження генофонду рослинного світу. У ботанічному саду створюються ділянки рідкісних і звичайних рослин, а також місцевої природної рослинності. Розрізняють ботанічні сади державного та місцевого значення.

 В Україні є ботанічні сади, підпорядковані Національній академії наук України (Національний ботанічний сад НАНУ імені Миколи Гришка у Києві, Донецький та Криворізький ботанічний сад НАНУ), та підпорядковані іншим установам.

VІ ЕТАП. НАЙБІЛЬШИЙ БОТАНІЧНИЙ САД УКРАЇНИ.

 Націона́льний ботані́чний сад і́мені Мико́ли Миколайовича Гришка́ Націона́льної акаде́мії нау́к України — науково-дослідна установа для проектування і створення нових ботанічних садів і парків, розробки наукових основ охорони біорізноманіття, озеленення та фітодизайну підприємств і організацій, а також інших напрямків теоретичної та прикладної ботаніки.

Ботанічний сад входить до природно-заповідного фонду України і є об'єктом комплексної охорони, належить до земель природного та історико-культурного призначення, які охороняються як національне надбання держави.

VІІ ЕТАП. ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Завдання 1

1. З’ясуй, який заповідник знаходиться на території області, в якій ти живеш.

2. Які рослини і тварини охороняються на його території?

3. Чи зустрічаються вони в тій місцевості, де ти живеш?

4. Які з них занесено до Червоної книги?

5. Чи є у місцевості, де ти живеш, національний парк? заказник? Які об’єкти природи в них охороняються?

Завдання 2

1. Якщо ти був у ботанічному саду або зоопарку, розкажи, що ти там бачив.

2. Яка рослина або тварина тобі найбільше сподобалася?

3. Склади усну розповідь про неї.

VІІІ ЕТАП. Рефлексія та самооцінювання:

– Інтерактивна гра «Мені вдалося»;

- Самооцінка «На жаль я не зміг»

– Оцінювання (за допомогою смайликів);

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кейс-урок. Заповідні території рідного краю. Державні заповідники. Ботанічні сади

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

«ЗУПИНКА АНОГАМ»АРКПАСЬТЙИК ЕИНЗАОПДІВ ДІВПОЗАКИНД ЯЧРОЧТОЗ НАЙДУКИСЬЙ ДІВПОЗАКИН КИНДІВОПАЗ ЯІНАКСА АВОН

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

«Мені вдалося»

Номер слайду 23

«На жаль я не зміг»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куля Кристина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
30 червня 2018
Переглядів
6369
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку