Кейс-урок «Сіль та цукор – білі вороги людини.Так чи ні?»

Про матеріал

Кейс-урок
«Сіль та цукор – білі вороги людини.Так чи ні?»

Розділ: Науки, природа і людина

Рівень (клас): 8

Тема: Хімія

Мета: Вивчити, що таке сіль і цукор, порівняти і проаналізувати хімічні, фізичні і смакові властивості солі та цукру

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кейс-урок «Сіль та цукор – білі вороги людини. Так чи ні?»http://case.edufuture.biz/m-ua-keys-sil-cukor.htmlhttp://chem224casesalt.blogspot.com/

Номер слайду 2

Яка інформація мене тут чекає?

Номер слайду 3

6 розгорток з предметів, явищ та практик:http://case.edufuture.biz/m-ua-keys-sil-cukor.htmlhttp://chem224casesalt.blogspot.com/

Номер слайду 4

Вступ

Номер слайду 5

Хімія Одним із перших ідею існування кристалічної гратки висунув Ньютон. «Чи можна припустити, – писав він, – що при утворенні кристала, часточки шикувалися в шеренги і ряди?» Нідерландський фізик Христіан Гюйгенс, побачив у цьому причину правильної форми кристалів. «Правильність кристалів, очевидно, залежить від розміщення маленьких невидимих і однакових часточок, із яких вони складаються»

Номер слайду 6

Запитання для групи -хіміки. Де можна зустріти солі, і в яких областях вони застосовуються (з врахуванням різних солей, а не лише кухонної)?Хімічні властивості солі (усі різновиди та сполуки, що потрапляють під хімічне визначення "сіль")

Номер слайду 7

Технологія

Номер слайду 8

Запитання для групи- технологи. Під час виробництва сахарози не відбуваються хімічні перетворення, оскільки вона є в природних продуктах. І її виділяють з цих продуктів у більш чистому вигляді. Із яких продуктів її можна виділити?Які способи видобутку солі вам відомі?

Номер слайду 9

Економіка

Номер слайду 10

Запитання для групи- економісти. Де ще, крім харчових потреб, використовується сіль?Як пояснити вираз «цукор відноситься до сировинного і стратегічного товару»

Номер слайду 11

Бізнес

Номер слайду 12

Завдання для групи - менеджери. Складіть бізнес-план виробництва солодощів із цукру

Номер слайду 13

Історія

Номер слайду 14

Запитання для групи - історики. Коли люди почали добувати сіль?Коли люди почали добувати цукор?Що першим навчились видобувати сіль чи цукор?

Номер слайду 15

Здоров'я

Номер слайду 16

Запитання для групи - валеологи. У чому користь і шкода надмірного вживання солі?У чому користь і шкода надмірного вживання цукру?Вяких харчових продуктах ховаються цукор та сіль

Номер слайду 17

Завдання для груп

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Сіль і цукор – свідомий вибір. ЗАПРОТИ

Номер слайду 20

Чим відрізняється цукор від солі?Цукор і сіль зовні досить схожі. Це білі кристалічні речовини, які легко розчиняються у воді. І цукор, і сіль вживаються в їжу і часто зустрічаються у вигляді порошку. Але незважаючи на таку кількість подібних ознак, кожне з речовин володіє і власними властивостями. Розглянемо, чим відрізняється цукор від солі. Загальні відомостіЦукор, з точки зору його хімічного складу, є речовиною з групи вуглеводів. Він дуже цінний як харчовий продукт. Цукор додають в напої, кулінарні та хлібобулочні вироби. Морозиво, цукерки, кондитерські креми, какао і чай – все це готується із застосуванням цукру. Сіль, на мові хімії, це хлорид натрію. Вона також використовується в процесі приготування їжі і, як і цукор, в певних кількостях важлива для збереження здоров’я людини. Надлишок солі або цукру для організму шкідливий. Різниця між цукром і сіллю. Речовини, перш за все, мають різне походження. Відмінність цукру від солі полягає в тому, що цукор отримують з органічної сировини. Ця речовина добувають з тростини, буряка особливих сортів, соку клена і пальми. Сіль має мінеральне, неорганічне, походження. Вона знаходиться в природних покладах, які можуть бути виявлені і дуже глибоко, на дні водойм. Існує і технологія отримання солі шляхом випарювання спеціальних розчинів. Якщо порівняти крупиці цукру і солі, можна помітити, що у цукру вони схожі на мініатюрні цеглинки, а у солі володіють більш округлими обрисами. Частинки цукру краще відображають світлові промені, в результаті чого в освітленому просторі ця речовина блищить. Сіль має більш матовий вигляд, оскільки її крупиці поглинають багато світла. Цукор може мати бежевий відтінок. Є й сорт продукту, за кольором званий коричневим цукром. Якщо сіль має відтінок, то він сіруватий. Неможливо переплутати смак цукру і солі. У цукру він солодкий, приємний. У солі, відповідно, солоний. З’їсти багато солі відразу не вийде. Цукор має своєрідний солодкий аромат, особливо добре відчувається в наповненій не до кінця ємності. Запах солі не вловлюють. Зрозуміти, в чому різниця між цукром і сіллю, можна, помістивши кожне з речовин в долоню. Від цукру рука стане липкою, сіль ж здатна викликати пощипування, особливо якщо на шкірі є ранка.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Інші матеріали
Додано
16 березня 2018
Переглядів
4618
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку