Кейс Вуглеводи. Інформація для проведення уроків з теми "Вуглеводи"

Про матеріал

Інформація до кейсу

Замінники цукру ксиліт і сорбіт - користь і шкода

Ксиліт або сорбіт - що краще?

Відповідь на це питання цікавить багатьох. За своєю солодощі ксиліт аналогічний звичайному столовому цукру, але містить на 40% менше калорій. Сорбіт ж має тільки 60% солодощі столового цукру, а калорій в ньому стільки ж, скільки в ксиліт. Тобто при однаковій солодощі страви з ксилітом або сорбітом сорбіту доведеться з'їсти більше. А це погано не тільки тому, що доведеться ввести в організм більше калорій, але і тому, що сорбіт частіше, ніж ксиліт викликає побічні явища з боку шлунково-кишкового тракту.

Перегляд файлу

https://static.1000.menu/img/articles/nbu/17/o_1c1pl3inoe9d10jvber1psg1lmsb.jpgКейс Вуглеводи

Заміна цукру ксилітом може допомогти придушити зростання кандиди (Candida)

У повідомленнях СМІ  була опублікована замітка «Жуйка без цукру»: «Цукрозамінник ксилітол, що отримується з берези і відомий у нас як ксиліт, міститься в багатьох фруктах, в шкаралупі мигдалю. Фінські і американські лікарі провели дослідження великої кількості дітей в одній з держав Центральної Америки, що тривали більше трьох років. Вчителі давали дітям жуйку з ксилітом. Чим довше її тримаєш в роті, тим краще для зубів. Зменшується шкідливий наліт на зубах, в роті відновлюється нормальний кислотно-лужний баланс. Ксилітол підсилює механізми імунного захисту порожнини рота. В результаті зменшується кількість стрептококів, що сприяють появі карієсу, в слині зростає вміст кальцію »

Завдання до кейсу:

  1. Проаналізуйте інформацію до кейсу
  2. Чи справді все так прекрасно: жуй жуйку з ксилитол і збережеш здорові зуби.
  3. Чи є протиріччя в цій статті запропонуйте шляхи вирішення даної проблеми.

 

Інформація до кейсу

Замінники цукру ксиліт і сорбіт - користь і шкода

Ксиліт або сорбіт - що краще?

Відповідь на це питання цікавить багатьох. І відповідь цей - ксиліт. І ось чому. За своєю солодощю ксиліт аналогічний звичайному столовому цукру, але містить на 40% менше калорій. Сорбіт ж має тільки 60% солодощі столового цукру, а калорій в ньому стільки ж, скільки в ксиліт. Тобто при однаковій солодощі страви з ксилітом або сорбітом сорбіту доведеться з'їсти більше. А це погано не тільки тому, що доведеться ввести в організм більше калорій, але і тому, що сорбіт частіше, ніж ксиліт викликає побічні явища з боку шлунково-кишкового тракту.

Ксиліт - природний цукрозамінник

Ксиліт також відомий як деревний цукор або березовий цукор. Це натуральний цукор, природного походження, що міститься в багатьох фруктах і овочах, що використовується в якості замінника цукру. Ще один аргумент на користь того, що ксиліт - 100% натуральний продукт, полягає в тому, що він є побічним продуктом людського обміну речовин, що виробляє до 15г ксиліту в день. На відміну від стевії та інших підсолоджувачів, ксиліт практично не має присмаку і має смак звичайного цукру.

Ксиліт використовується в Європі з 19-го століття, коли він вперше був популяризував там, в якості безпечного підсолоджувача для лікування діабету, тому що він не впливав на рівень інсуліну. Ксиліт в даний час схвалений для використання в їжі, фармацевтичних, гігієнічних і лікувальних продуктах в понад 35 країнах світу. Ксиліт використовується як в харчових продуктах, таких як жувальні гумки і цукерки, так і в фармацевтичних продуктах для здоров'я порожнини рота, таких як льодяники, сиропи від кашлю, жувальні полівітаміни для дітей, зубні пасти, а так само різні рідини для полоскання рота.

Ксиліт і сорбіт відносяться до класу цукроспиртів. Тобто - це гібридні молекули, що включають в себе залишок спирту і залишок цукру. Оскільки ксиліт і сорбіт зустрічаються в невеликих кількостях у фруктах і овочах, а також утворюються в організмі людини в результаті метаболізму, дані підсолоджувачі прийнято відносити до класу натуральних цукрозамінників. Ніякими властивостями спиртів в тому, що стосується здатності їх викликати сп'яніння, ксиліт і сорбіт не володіють. У промислових масштабах ці цукрозамінники отримують з рослинного волокна. У цій статті ми будемо говорити в основному про ксиліт.

Однак практично все те ж саме можна віднести і до сорбіту. За невеликим винятком.

Користь ксиліту (сорбіту)

Столовий цукор (глюкоза + фруктоза), а також сама по собі фруктоза (особливо в високих концентраціях) здатні приводити до підвищення рівня глюкози та інсуліну в крові. Фруктоза до того ще викликає розвиток резистентності до інсуліну, яка лежить в основі самих різних хвороб, пов'язаних з обміном речовин - від ожиріння до гіпертонії. У ксиліті (сорбіті) немає фруктози, а, отже, він позбавлений всіх перерахованих негативних якостей. Глікемічний індекс ксиліту також дуже низький: 7 на противагу 60-70 у столового цукру.

Допомагають зберегти здоров'я зубів і ясен

Цукор живить хвороботворні бактерії в ротовій порожнині і тим самим сприяє руйнуванню зубів. Підсолоджувачі-сахароспирти не можуть наситити собою шкідливі бактерії, а тому не є небезпечними для зубів. Однак на відміну від інших цукроспиртів, наприклад, від ерітріта, користь якого для зубів полягає лише в тому, що він не має собою шкідливі мікроби, ксиліт вміє з цими шкідливими мікробами ще й боротися. Справа в тому, що хвороботворні бактерії ротової порожнини поглинають ксиліт, але не можуть його засвоїти. При цьому бактеріальні клітини, які ввели в себе ксиліт, втрачають здатність засвоювати глюкозу, на якій вони живуть. І в підсумку гинуть.

Є у ксиліту і ще кілька властивостей, що перешкоджають виникненню хвороб ясен і зубів.

  • Ксиліт покращує абсорбцію кальцію з травної системи. Що позитивно впливає на здоров'я зубів, а також допомагає запобігти розвитку остеопорозу.
  • Збільшує кількість слини, що виділяється. А це дуже важливо, тому що слина містить в собі кальцій і фосфор, необхідні для ремінералізації зубної емалі.
  • Зменшує кислотність слини, що допомагає вберегти зуби від пошкодження.
  • Згідно клінічних досліджень, заміна цукру ксилітом в раціоні допомагає поліпшити здоров'я зубів на 30-85%.

До речі, ксиліт допомагає знищувати не тільки хвороботворні бактерії в ротовій порожнині, а й грибки. Встановлено, що він сприяє загибелі грибків Candida albicans, які викликають молочницю в роті. Практично такими ж властивостями володіє і сорбіт.

Послаблюють запалення в вухах у дітей

Ксиліт (сорбіт) знищуючи шкідливих бактерій в роті. А оскільки порожнини рота і вуха пов'язані, це позитивний вплив поширюється на вуха. Особливо сильно воно виражено у дітей, які страждають хронічними запальними захворюваннями вух.

Інші позитивні властивості ксиліту і сорбіту, доведені поки тільки на тваринах. Не завжди результати експериментів на тваринах точно відповідають впливу досліджуваної речовини на людину. Описані нижче властивості ксиліту поки достовірно доведені лише в лабораторних умовах. Тому ще рано говорити про те, що вони мають місце і у людей. Однак результати експериментів вельми обнадійливі. Ось деякі з них.

Ксиліт як цукрозамінник для схуднення

Одна чайна ложка ксиліту містить 9.6 калорій, в той час як одна чайна ложка цукру містить 15 калорій. Таким чином в ксиліт на 40% менше калорій, ніж в цукрі, що допомагає знизити вагу.Ксиліт також взагалі не містить неефективних вуглеводів, в той час як цукор містить 4 грами на чайну ложку.

Таким чином, ксиліт відмінно підходить для тих, ким практикується низькокалорійна дієта і / або низкоуглеводная дієта. Його можна додавати в саму різну їжу і напої, включаючи каву, чай, коктейлі, злакові або закуски. Так як для багатьох одним з каменів спотикання на шляху до втрати ваги є пристрасть до солодкого, то включення ксиліту в програму по зниженню ваги, може принести вражаючий ефект. Звичайно, ксиліт теж містить калорії, але набагато менше, ніж звичайний цукор.

Ксиліт: інфекції верхніх дихальних шляхів і вуха

    Дослідження показали, що жувальна гумка з ксилітом може допомогти запобігти вушні інфекції.

    Ксиліт запобігає зростання бактерій, і схоже це пов'язано з тим, що він дає можливості багатьох бактерій прикріплюватися на наших тканинах.

Ксиліт і остеопороз

Ксиліт може зіграти майбутню роль в лікуванні остеопорозу, оскільки дослідження показують, що він може поліпшити щільність кісткової тканини і вміст мінеральних речовин.

Сприяють омолодженню шкіри.

  • Підтягнутість і пружність шкіри неможливі без наявності в ній великої кількості колагену. Ксиліт і сорбіт підсилюють біосинтез колагену, оздоровлюючи тим самим шкіру.
  • Допомагають боротися з остеопорозом. Крім того, що дані підсолоджувачі покращують абсорбцію кальцію, вони ще збільшують обсяг кісткової тканини.
  • Оздоровлюють кишкову мікрофлору. Вплив цукроспиртів цьому відношенні, по всій видимості, аналогічно впливу розчинної клітковини. А збалансована кишкова мікрофлора, в свою чергу, помогати поліпшити здоров'я в цілому, підняти імунітет і скинути зайву вагу.

Шкода ксіліту (сорбіту)

  • Можуть негативно впливати на процес схуднення
  • Подібно до всіх інших солодким речовин, ксиліт і сорбіт можуть негативно впливати на процес нормалізації ваги. Відбувається це через те, що вплив цукроспиртів на мозок точно таке ж, як і вплив цукру. І навіть гірше, бо ксиліт через малу кількість в ньому калорій не дозволяє людині відчувати почуття насичення. У цьому сенсі сорбіт дещо краще, так як в ньому більше калорій. А це не завжди погано.

Викликають шлунково-кишковий дискомфорт

Ксиліт і сорбіт відносять до продуктів, що сприяють здуття живота і метеоризму. У деяких людей, особливо при помітному збільшенні споживання цих підсолоджувачів, спостерігаються такі явища, як постійне виснажливе бурчання в животі, болі в ділянці живота, нудота і діарея. Причому при використанні сорбіту ці симптоми можуть більш вираженими. При наявності даних побічних ефектів збільшувати кількість споживаного ксиліту (сорбіту) треба дуже повільно. Якщо є підвищена чутливість до FODMAP-продуктам (викликають газоутворення) і / або синдром роздратованого кишечника, то від ксиліту і сорбіту краще зовсім відмовитися. Ксиліт смертельно небезпечний для собак Окремо варто сказати про вплив ксиліту на собак, так як він для них смертельно небезпечний. А оскільки собаки часто отримують подачки зі столу господарів, подібне ласощі може стати для них останнім.

Ксиліт і діабет

Ксиліт спочатку використовувався діабетиками, що рекламується як «безпечний для діабетиків і осіб з гіперглікемією». Причина в тому, що ксиліт має значно менше впливу на наш рівень цукру в крові, ніж звичайний цукор, так як він всмоктується повільніше, ніж цукор і не вимагає інсуліну в процесі обміну речовин. Ксиліт має глікемічний індекс (ГІ) 7. Цукор має ГІ 100. Таким чином, при вживанні ксиліту, значно зменшується підвищення рівня глюкози в крові і інсуліну, пов'язані з прийомом глюкози.

Деякі дослідження показали, що дієти з низьким ГІ можуть допомогти в профілактиці діабету другого типу, так що заміна цукру ксилітом може знизити ризик діабету 2-го типу. Низький глікемічний ефект ксиліту на обмін речовин, робить ксиліт ідеальною альтернативою для хворих на цукровий діабет або для тих хто займається дієтами, контролюючими вуглеводи.

Організм собак помилково приймає ксиліт за цукор і викидає в кров величезна кількість інсуліну. За оскільки глюкози в крові насправді не багато, у тварини може наступити гіпоглікемія, яка нерідко закінчується летально. Небезпечна доза ксиліту для собак складає 0.1 грама на 1 кг ваги тварини. Тобто чихуахуа цілком може отруїтися на смерть тією кількістю ксиліту, яке знаходиться в одній подушечці жуйки. Сорбіт, незважаючи на всю свою схожість з ксилітом, в цьому відношенні не так небезпечний. Тварини від нього не гинуть, а лише мають проблеми з травленням. Зазвичай це блювота і понос.

 

Інтернет джерела:

https://natureweight.ru/ksilit-i-sorbit-polza-i-vred/

https://1000.menu/table/24582-ksilit-effektivnost-polza-i-vred

https://www.youtube.com/watch?v=qyARkjXHS7k

https://1000.menu/table/24582-ksilit-effektivnost-polza-i-vred

http://is-it-good.info/additives/e967-ksilit

 

 

 

 

docx
Додано
29 листопада 2018
Переглядів
1513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку