Презентація " "Конференція присвячена 185 річниці до дня народження Альфреда Нобеля "

Про матеріал

Цілю конференції є ознайомити учнів з маловідомими сторонами життя і діяльності Альфреда Нобеля; підвищити пізнавальну активність учнів та сприяти творчому підходу до вивчення хімії; виховувати уважність, винахідливість, розвивати навички культури спілкування; навчити учнів орієнтуватися в інформаційному просторі, самостійно працювати з додатковою літературою та Інтернет джерелами, критично мислити та робити висновки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конференція присвячена 185 річниці до дня народження. Альфреда Нобеля – покровителя науки, культури та миру

Номер слайду 2

Прапор ШвеціїПрапор України

Номер слайду 3

Дитячі та юнацькі роки

Номер слайду 4

Альфред Бернхард Нобель Народився у Стокгольмі 21 жовтня 1833 року. Будинок в Стокгольмі, де народився Альфред Нобель

Номер слайду 5

Батьки Альфреда Нобеля. Емануель Людвигович Нобель. Кароліна Андрієтта Алсель

Номер слайду 6

Брати Нобеля. У батьків було восьмеро дітей, але живими залишилось лише четверо: Альфред, Роберт, Людвіг і Еміль.

Номер слайду 7

Трагедія: від випадкової іскри загорівся двоповерховий маєток Нобелів на тихій стокгольмській вулиці. Вони втратили все… Налагоджений бізнес, перший в Швеції каучуковий завод, міцні комерційні зв'язки… У вогні згоріли гроші, облігації, незліченні патенти замаячила загроза боргової ями і батько Нобеля прийняв рішення: спробувати щастя в Росії

Номер слайду 8

З раннього дитинства Нобель звик до повної самотностіАльфред Бернард Нобель був дуже хворобливою і слабкою дитиною, а також схильним до нападів меланхолії, що перетікала в глибокі і тривалі депресії. Пізно пішов в школу. Його не любили однолітки. Вчителі вважали його сірою посередністю, що не подає ніяких надій.

Номер слайду 9

У жовтні 1842 року, коли Альфреду було 9 років, вся родина приїхала до батька в Росію Еммануель Нобель вважав середню та вищу освіту не потрібною. ”Раз кошти дозволяють, треба вчитися у перших фахівців у своїй справі”. Для Альфреда найняли приватних репетиторів з фізики та хімії. Він показав себе працьовитим учнем.

Номер слайду 10

Батько за рекомендацією російського хіміка Миколи Зініна відправив сина на навчання в Європу і Америку. До сімнадцяти років Альфред міг вільно говорити на п'яти мовах: шведській, російській, англійській, французькій і німецькій.

Номер слайду 11

ЖІНКИ В ЖИТТІАЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ

Номер слайду 12

АЛЕ В ЙОГО ЖИТТІ БУЛА ЛЮБОВ…Альфред Нобель ніколи не був одружений і не мав дітей. Найголовніша історія кохання в житті винахідника почалася в Петербурзі, коли йому  було всього 17 років, він зустрів Анну Дезі. Альфред був закоханий у Анну, але вона не відповідала взаємністю, бо сприймала його лише як друга. Анна вийшла заміж за вченого математика

Номер слайду 13

Французька любов. У Парижі Альфред товаришує з французькою актрисою Сарою Бернар. Вона сильно вразила Нобеля. Винахідник думав про одруження і написав листа своїй матері, але вона порадила йому розстатися з цією жінкою.

Номер слайду 14

Берта його мрії У віці 41 року Альфред  бере секретарем Берту Кінсті. Вона пропрацювала в Нобеля  лише два місяці, а потім повернулася до Австрії і вийшла заміж . Але навіть за  такий короткий час вчений встиг оцінити розум цієї жінки і перейнятися до неї почуттям. Альфред Нобель і Берта  залишилися друзями і переписувалися десятиліттями. Вона мала величезний вплив на світогляд Нобеля, і ідея Нобелівської премії миру, безсумнівно, належить  саме їй. Берта очолила рух пацифістів, написала кілька книг, в тому  числі роман «Геть зброю!», за який в 1905 році була удостоєна Нобелівської премії миру.

Номер слайду 15

Помилка Нобеля?У 43 роки Альфред Нобель закохався в 20-річну продавщиню квіткового магазину у Відні Софі Гесс . Софі, з гордістю називала себе «Мадам Нобель", була красива і граціозна, але, на жаль, нерозумна та неосвічена, та до того ж ледача - вона відмовилася займатися з викладачами, яких Нобель для неї найняв.Їх зв'язок тривав 15 років, до 1891 року, коли Софі народила дочку від угорського офіцера. Нобель розлучився зі своєю подругою без скандалу і навіть призначив їй пристойне утримання.

Номер слайду 16

ФобіїАльфред Нобель дуже боявся помилково опинитися похованим заживо. Він наказав, щоб після його смерті йому розкрили вени і викачали всю кров.м. Стокгольм

Номер слайду 17

Альфред Нобель - драматург. Біографія Нобеля-драматурга не може похвалитися великим списком створених ним творів. Основна кількість написаних ним творів - романів, віршів, п'єс - так і не була надрукована. Відомий лише тільки один твір - п'єса під назвою «Немезида».

Номер слайду 18

На честь Альфреда Нобеля названий елемент № 102 - Нобелій (No).

Номер слайду 19

Ім’ям видатного вченого названо. Стокгольмський фізико-технічний інститут. Дніпровський університет

Номер слайду 20

Пам'ятники А. Нобелюм. Санкт-Петербургм. Дніпроr

Номер слайду 21

Альфред Нобель та його винаходи

Номер слайду 22

Одна з перших упаковок динаміту підприємства Нобеля

Номер слайду 23

Альфред Нобель спочатку назвав свій винахід «Безпечний порох Нобеля». А через деякий час він вирішив дати йому грецьке ім’я «Динаміт», що означає сила. Ця речовина миттєво стала популярною, так як нею легко можна було керувати і використовувати в різних цілях. Нобель побудував 90 фабрик з виробництва динаміту. Спочатку він використовувався в мирних цілях для підриву шахт, будівництва доріг і знесення старих будівель, але потім, бачачи його силу і потенціал, люди почали використовувати його у військових цілях.

Номер слайду 24

Динаміт. Це вибухова речовина, яка складається з нітрогліцерину, нітрату калію або натрію і діатомової землі (кизельгуру), залежно від обсягу може рознести машину, будинок, зруйнувати скелю.

Номер слайду 25

Альфреду Нобелю належать 355 патентів на водомір, барометр, холодильний апарат, газовий пальник, удосконалений спосіб отримання сірчаної кислоти і конструкцію бойової ракети. Він розробив модель першого велосипеда з каучуковими шинами, конструював автоматичні гальма і безпечні парові котли

Номер слайду 26

Альфред Нобель був проти використання своїх відкриттів у військових цілях. Він не бажав залишитися в пам'яті людства «лиходієм світового масштабу»

Номер слайду 27

Заповіт Нобеля та заснування Нобелівської премії

Номер слайду 28

У 1888 році, коли помер рідний брат Альфреда Нобеля Людвіг, одна французька газета надрукувала статтю, в якій було написано: «Торговець смертю мертвий!». А в самій статті автор жорстко критикував Альфреда за його винахід динаміту, обурювався, що той казково розбагатів на тому, що винайшов шлях, як в найкоротші терміни знищувати максимальну кількість людей … Прочитавши про себе цю статтю у відомій газеті, вирішив, що після своєї смерті він хотів би залишити зовсім іншу спадщину! Щоб його пам’ятали не як винахідника потужної зброї, а як людину, що вклала своє життя в досягнення миру на землі!

Номер слайду 29

«Все моє рухоме і нерухоме майно має бути обернене в ліквідні цінності, а зібраний у такий спосіб капітал поміщений у надійний банк. Доходи від вкладень повинні належати фонду, який буде щорічно розподіляти їх у вигляді премій тим, хто протягом попереднього року приніс найбільшу користь людству ... Вказані відсотки слід розділити на п'ять рівних частин Заповіт

Номер слайду 30

Альфред Нобель помер, у повній самоті, у своєму будинку в італійському курортному місті Сан-Ремо 10 грудня 1896 року.

Номер слайду 31

Фізика (присуджується з 1901, в Швеції);Хімія (присуджується з 1901, в Швеції);Фізіологія і медицина (присуджується з 1901, в Швеції);Література (присуджується з 1901, в Швеції);Сприяння встановленню миру в усьому світі (присуджується з 1901, в Норвегії). Крім того, за ініціативою Шведського банку з 1969 року присуджується премія по економіці ім. Альфреда Нобеля. У заповіті Нобеля передбачалося виділення коштів на нагороди представникам тільки п'яти напрямків:

Номер слайду 32

Умови статуту фонду Нобеля: Премією можуть бути нагороджені тільки окремі особи, а не установи. Премія миру може присуджуватися як окремим особам, так і громадським організаціям. Одночасно можуть бути заохочені одна або дві роботи, але при цьому загальне число нагороджених не повинне перевищувати трьох. Премія не може бути присуджена посмертно. Премія взагалі може нікому не присуджуватися, якщо члени відповідного комітету не знайшли гідних робіт серед висунутих на здобуття (призові кошти зберігаються до наступного року).

Номер слайду 33

Нагорода присуджуються в Стокгольмі на щорічній церемонії 10 грудня — в річницю смерті Нобеля. Кожен лауреат отримує медаль, диплом та грошову винагороду, сума якої змінюється протягом років.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Після вручення премії проводиться банкет, на який запрошені 1200 учасників, серед яких - політики і представники королівських родин інших країн. Банкет проводиться в Блакитному залі міської ратуші "Три корони" в Стокгольмі.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Відомі Лауреати Нобелівської премії

Номер слайду 38

Якоб Гендрік Вант-Гофф (Нідерланди) (за відкриття законів хімічної динаміки та осмотичного тиску в розчинах ). Перший лауреат Нобелівської премії з хімії у 1901 році

Номер слайду 39

1958 рік (За встановлення структур білків, особливо інсуліну)1980 рік (За внесок щодо визначення послідовності основ у нуклеїнових кислотах)Єдиним хіміком, хто отримав дві Нобелівські премії з хімії був Фредерік Сенгер (Англія).

Номер слайду 40

По дві Нобелівські премії з різних дисциплін отримали: Марія Кюрі (з фізики в 1903 році та з хімії в 1911 році) Лайнус Полінг (США) (з хімії в 1954 році та миру в 1962 році).

Номер слайду 41

Альбер Ейнштейн. Фотограф Артур Сасс загорівся бажанням сфотографувати одного з найбільш визначних фізиків 20 століття, лауреата Нобелівської премії з фізики в честь його 72-ого дня народження. І, як годиться, він попросив Ейнштейна посміхнутися для камери, на що той показав язик. Це зображення представляє портрет одночасно і генія , і життєрадісної живої людини.

Номер слайду 42

Двом лауреатам — німцям — їхній уряд не дозволив прийняти премію Ріхарду Куну (1938) Адольфу Бутенандту (1939)Пізніше вони отримали медалі та дипломи, але не гроші.

Номер слайду 43

Е. Резерфорд (1871-1937) – англійський фізик, засновник ядерної фізики. Дослідження присвячені радіоактивності, атомній та ядерній фізиці. В 1908 році отримав Нобелівську премію по хіміїПарадокс: відомий вчений фізик Ернест Резерфорд отримав премію з хімії

Номер слайду 44

Нобелівська премія не присуджується посмертно, але у 2011, коли Нобелівський комітет оголошував ім'я американця Ральфа Стайнмана, номінованого на премію з медицини, ще не було відомо, що за три дні до церемонії він відійшов на той світ. Його премію отримали спадкоємці. Нобелівська премія небіжчику

Номер слайду 45

Україна та Нобелівська премія Хоча, серед лауреатів Нобелівської премії поки що немає українців за громадянством, Україна – батьківщина 7 Нобелівських лауреатів:1908 – Ілля Мечников, фізіологія та медицина1952 – Зельман Ваксман, фізіологія та медицина 1966 – Йосеф Шмуель Аґнон, література1971 - Саймон (Семен) Кузнець, економіка1981 – Роальд Гофман, хімія 1992 – Георгій Харпак, фізика 2015 – Світлана Алексієвич, література

Номер слайду 46

Найвідоміші українські номінантиІван Якович Франко Народився в селі “Нагуєвичі” Дрогобицького повіту у Східній Галичині , поблизу Борислава. Був поетом , прозаїком, драматургом , критиком й істориком літератури , прекладачем , видавцем. Міг би стати лауреатом , як автор поеми «Мойсей» та великої кількості інших творів , що розповідають про долю укранського народу, а й про проблеми людського буття.

Номер слайду 47

Василь Стус. Народився в селі Рахнівка Вінницької області. Український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник, один із найактивніших представників руху шістдесятників. Був позбавлений волі на 12 років.

Номер слайду 48

Загалом 44 рази Нобелівську премію отримували жінки, причому лише 16 разів - за досягнення у галузі однієї з трьох природничих дисциплін. Дві жінки отримали премії з фізики, чотири - з хімії та 10 - з медицини. Жінки і Нобелівська премія

Номер слайду 49

 Найбільше Нобелівських премій з фізики, хімії та медицини дісталося американцям - 43 %На ІІ місці – німці, на ІІІ - англійці. Статистика

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Монастирська Ірина Олександрівна
    Дякую за цікавий та пізнавальний матеріал!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 грудня 2018
Переглядів
1907
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку