Кейс до теми «Хімічні властивості оцтової кислоти»

Про матеріал

Пов'язане зображенняВ історії відомий наступний цікавий факт:

Легенда свідчить: щоб довести владу і могутність свому коханому Марку Антонію, остання цариця Єгипту Клеопатра посперечалася з ним, що приготує дуже дорогий напій.
Перегляд файлу

Кейс до теми «Хімічні властивості оцтової кислоти»

Пов’язане зображенняВ історії відомий наступний цікавий факт:

Легенда свідчить: щоб довести владу і могутність свому коханому Марку Антонію, остання цариця Єгипту Клеопатра посперечалася з ним, що приготує дуже дорогий напій. Вона зняла одну зі своїх перлин, які носила у вухах, розчинила її в оцті і випила коктейль за його здоров'я. Про це писав філософ-натураліст Пліній ще на початку нашої ери. Більш того, він уточнював, що перлина була унікальним твором мистецтва і коштувала 10 мільйонів сестерціїв. Але сучасні історики вважали цю історію швидше фікцією, ніж реальністю.

Классицист Пруденс Джонс (Prudence Jones) з Державного університету Монтклер в Нью-Джерсі вважає, що довів, що стародавні джерела не брешуть. Він експериментував з оцтом і перлиною і з'ясував, що концентрації оцтової кислоти досить, щоб розчинити карбонат кальцію.

У своїх експериментах Джонс використовував звичайний оцет, який продається в супермаркетах. Він зауважив, що в п'ятивідсотковому розчині оцтової кислоти протягом 24-36-ти годин 1 грам перлів повністю розчиняється. На поверхні рідини утворюється невелика кількість желеподібної маси.

"Карбонат кальцію в перлах реагує з оцтовою кислотою в оцті та в результаті утворюється ацетат кальцію, вода і вуглекислий газ", - пише Джонс в останньому номері журналу Classical World. Виходить цілком переваримий коктейль. "Карбонат кальцію в перлині нейтралізує деяку кількість кислоти, тому напій не настільки кислий, як оцет", - говорить Джонс.

Експеримент Джонса також розсіяв одну з найбільш поширених помилок з приводу коктейлю Клеопатри про те, що тільки висококонцентрований оцет здатний розчинити перли. "Насправді висока концентрація оцтової кислоти уповільнює реакцію", - розповідає Джонс.

Якщо перли з дефектом (подряпина), а оцет кип'ятити, то реакція займає менше 10 хвилин.

У легенді, описаній Плиніем, щоб розчинитися перлам потрібно було б більше 24 годин. Висновок Джонса зводиться до того, що Клеопатра, як всім відомо була дуже розумна жінка, та найімовірніше вдалася до якоїсь хитрості. Можливо, вона заздалегідь розм'якшила перл і вже в такому вигляді помістила його в келих.

Завдання кейсу:

  1.         Як ви думаєте ця історія «правда чи вигадка»?
  2.         Яку реакцію здійснила Клеопатра?
  3.         Яку сполуку вона отримала?

Інтернет джерела:
https://senfil.net/index.php?newsid=102

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%86%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0

https://www.infoniac.ru/news/kak-kleopatra-viigrala-pari.html

 

docx
Додано
29 листопада 2018
Переглядів
2835
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку