''Кімнатні рослини''

Про матеріал
Даний мктеріал стане в нагоді класним керівникам 5 класів для створення сценарію виховного заходу на тему '' Світ навколо нас''
Перегляд файлу

Подорож до країни Кімнатних Рослин

Учитель. Шановні гості, діти! Сьогодні ми з вами вирушимо у подорож до країни Кімнатних Рослин.

1-й учень. Багатьох любителів кімнатних рослин давно цікавило запитання: яка користь від кімнатних рослин. Тож зверніть увагу на слова, що є девізом нашої подорожі.

Квіти — це прикраса нашої землі.

Скільки їх — польові, кімнатні й лісові.

Які вони різні: червоні, білі, голубі. ’

Без них наша планета була б сіра і сумна.

2-й учень. Отож, без квітів було б сумно на планеті. їх краса є стимулом для розвитку естетичних смаків людини. Квіти у кож­ній оселі — це промінчики свята у наших душах. Вони несуть нам радісний настрій, бадьорість. А їхній аромат породжує в серці вічну весну.

3-й учень. Так, весну! Надворі може панувати зима. Рослини у дворі без вбрання — сумні й невеселі. А в нас на вікнах вічно весня­ний настрій.

4-й учень. Чимало кімнатних рослин є чудовими ліками. Без них важко обійтися у холодну зиму. А деякі з них ще й відлякують надокучливих комах, знищують шкідливі мікроби своїми фітонци­дами. Фітонциди — це рослинні антибіотики.

 5-й учень. Але, напевно, найважливішою особливістю рослин є їх здатність виробляти кисень. Без нього не може обійтися майже жодна жива істота. Сонячного дня рослини в нашій оселі виділяють багато кисню, а натомість поглинають вуглекислий газ. Цей газ утво­рюється під час дихання людини, згоряння палива.

6-й учень. А ще рослини зволожують повітря. І що цікаво, у кімнаті з рослинами в повітрі менше пилу. Зелені рослини, як губки, всмоктують найдрібніший пил з повітря,

7-й учень. Отже, якщо у твоїй кімнаті є живі рослини — повітря в ній завжди свіже і здорове. Нехай ваші квартири, квартири ваших друзів, кабінети нашої школи стануть зеленими! А ми разом з Вами — здоровими, веселими і добрішими.

8 - й учень. А чи відомо вам, що мешканці Нашої країни Кімнат­них Рослин прибули до нас із різних континентів: Азії, Африки, Пів­денної та Північної Америки, Австралії?

9-й учень. Ізотропіків Африки та Азії завітав до нас колеус, пред­ставник родини Губоцвітих. Прикрасою цих рослин є листя. Воно дуже строкате, яскраве, декоративне, чим і привертає увагу всіх любителів квітів. У народі колеус називають кропивкою.

10-й учень. Із далекого острова Мадагаскар прибув до нас ци- перус з родини Осокові. У народі його називають венериною травою. Це оригінальна тіньовитривала та вологолюбна рослина. У Стародав­ньому Єгипті зі стебел циперусу виготовляли папір, а давні племена індіанців будували човни.

11-й учень. Гіпеаструм — кавалерійська квітка з родини Амари­лісових прибула до нас із тропіків Америки і Південної Африки. У неї великі гарні квітки зібрані в суцвіття по чотири-шість штук на стеблі.

12-й учень. Хлорофітум, який у народі ще називають зеленою лілією, павучком, золотою травичкою, походить з Південної Амери­ки. Цю рослину з родини Лілійні доцільно розвішувати в горщиках на кухні, бо вона добре поглинає з повітря залишки незгорілого па­лива, чадний газ.

13-й учень. Дуже цікава рослина — рипсалідопсис. Це лісовий кактус, що походить з тропічних лісів Південної Америки (із Брази­лії). Лісові кактуси — це епіфітні напівкущі. Епіфітами називають рослини, що втратили зв’язок з ґрунтом. Тобто вони ростуть на сте­блах, коренях інших рослин.

14-й учень. Ну, а цю рослину ви всі добре знаєте. Це алое з ро­дини Лілійних. Родом ця рослина з Південної Африки. Вчені довели, що ця рослина живе 100 років, тому її ще називають столітником. На батьківщині цю рослину використовують як декоративну в садах і як дикий паркан. Проте найбільше відомі її цілющі властивості. Соком цієї рослини можна підвищити опір організму до інфекцій, лікувати легені, кишечник, очі, нежить, обпечену шкіру, хворі зуби, вугри.

15-й учень. Цікаві лікувальні властивості має пеларгонія, яку в народі ще називають геранню, калачиком та журавлиним носом. Родом вона з Південної Африки. Пахучі речовини в листках цієї рос­лини підвищують працездатність людини, нормалізують сон, заспо­коюють нервову систему. Листочки можна додавати до чаю від засту­ди, грипу, прикладати до ран, знімати головний біль. Крім того запах рослини відлякує надокучливих комарів.

Учитель. Так, у природі є величезна кількість видів рослин. Роз­повісти про всі ми не зможемо. Проте сьогоднішні розповіді, маємо на­дію, залишать у вашій пам’яті цю цікаву і корисну інформацію. І дуже б хотілося, щоб ми всі разом, як тільки потеплішає, озеленили нашу школу, щоб перебування у ній було для вас і корисним, і радісним.

До зустрічі!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
390
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку