Класифікація неорганічних сполук, їхні склад і номенклатура.

Про матеріал

Продовжуємо мандрівку дивною та загадковою країною Хімія. Ми вже зробили перші кроки, щоб проникнути в її таємниці. Сьогодні ми познайомимося з основними класами неорганічних сполук, назви яких ви довідаєтеся, якщо виконаєте завдання.

Перегляд файлу

8 клас хімія Урок 41-42

Тема. Аналіз контрольної роботи. Класифікація неорганічних сполук, їхні склад і номенклатура.

Мета:

  • сформувати поняття про основні класи неорганічних сполук (оксиди, основи, кислоти, середні солі), про їх склад, назви, поширеність представників основних класів неорганічних сполук у природі, значення найважливіших представників основних класів неорганічних сполук, про вплив речовин на навколишнє середовище і здоров’я людини ; 
  • розвивати розумову діяльність учнів, створити умови для взаємодії та взаємодопомоги учнів під час навчання,  вміння аналізувати та систематизувати інформацію, сприяти розвитку комунікативних умінь, грамотної хімічної мови, формувати уявлення про негативний вплив деяких речовин на довкілля;
  • виховувати любов до предмету, самостійність та творчий підхід.

-оцінює значення найважливіших представників основних класів неорганічних сполук.

   Обладнання та реактиви : Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва, зразки оксидів, кислот, основ, солей як роздатковий чи демонстраційний матеріал, ілюстрації.

Хід уроку

І-ий міні-модуль

Установчо-Мотиваційний

І. Організаційний момент.  Аналіз контрольної роботи

   Вітання з учнями. Створення робочого настрою. Аналіз контрольної роботи.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

   Продовжуємо мандрівку дивною та загадковою країною Хімія. Ми вже зробили перші кроки, щоб проникнути в її таємниці. Сьогодні ми познайомимося  з основними класами неорганічних сполук, назви яких ви довідаєтеся, якщо виконаєте завдання.

З наведених формул речовин випишіть окремо формули тих речовин, які мають подібну будову,: NaOH, HCl, CaBr2 , H2SO4 , Ca(OH)2 , CuO, H3PO4 , H2S , ZnO, Fe(OH)2 , Fe(OH)3 , K2SO4 , CuCO3 , CO2 , Mg(OH)2 , AlPO4 , SO3 , Ba(NO3)2 , H2SiO3 , Na2O.  Шановні друзі, вам вже відомо багато хімічних таємниць. Та чи  зумієте ви використати свої знання у незвичайних ситуаціях, подолати хімічні перешкоди.

     ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Бесіда. ( Проводиться обговорення попереднього завдання, чому і за якими ознаками учні об’єднали формули речовин )

  1. Які речовини називають простими?
  2. Які речовини відносять до складних?
  3. Наведіть приклади простих речовин.
  4. З якими складними речовинами ви познайомилися при вивчення теми «Кисень. Хімічні властивості кисню.»?       

А тепер вияснимо, чи знаєте ви терміни :

  • Які класи складних неорганічних сполук вам відомі? 
  • Дайте визначення оксидів.
  • Дайте визначення кислот.
  • Дайте назви кислотним залишкам за таблицею розчинності.
  • Дайте визначення солям.
  • Які сполуки називають основами?

„Гра третій зайвий” Яка формула зайва? Чому?

А) HCl, HNO3 , H2О;

Б) Сu(ОН)2,  КС1, NaOH;

В) Н23 ,    Р2О5 , А12О3 .

Повідомлення учнів

ІІ-ий міні-модуль

Зміствовно-Пошуковий

ІV. Вивчення нового матеріалу.

   (Вивчення нового матеріалу можна провести у вигляді групової роботи, розділив клас на чотири групи. Кожна група отримує завдання познайомитися з будовою та складом певного класу речовин, підготувавши презентацію про клас. Другий варіант проведення уроку – лекція.)

1. Склад та назви оксидів.  Оксиди відносяться до бінарних сполук. Загальна формула: EхOу.

   В залежності від валентності хімічного елемента, що утворює оксид, склад оксидів може бути різноманітним. Існують оксиди з формулами:E2O, ЕО, E2O3, EO2, E2O5, EO3, E2O7, EO4, де літерою Е позначено будь-який хімічний елемент. Символ елемента Оксигену завжди записується на другому місці.

Кожна хімічна сполука має мати свою власну назву. Для того, щоб хіміки з різних міст і країн розуміли одне одного, назви речовин складаються за певними правилами (правила хімічної номенклатури). Назви оксидам також дають за цими правилами. Назви оксидів складаються з двох слів: перше — назва хімічного елемента, що утворює оксид, у називному відмінку, а друге — слово «оксид».

Якщо елемент виявляє постійну валентність, то в назві оксиду його валентність не вказується:

NaO2 — натрій оксид; MgO — магній оксид; Al2O3 — алюміній оксид.

Якщо елемент може виявляти різні валентності, а отже і утворювати декілька оксидів, то в назві оксиду після назви елемента вказують значення його валентності римською цифрою в дужках:

CO—карбон (II) оксид; CO2—карбон(IV)оксид; SO2 — сульфур(IV)оксид; SO3 — сульфур (VI) оксид.

Демонстрація 1: зразки оксидів

   3. Поняття про кислоти, їх склад і назви.

У лимонах і грейпфрутах міститься лимонна кислота, у щавлі — щавлева, у яблуках — яблучна, а в оцті, що утворюється при бродінні виноградного або яблучного соку, — оцтова. Все це приклади органічних кислот. Серед кислот є й неорганічні речовини. До числа неорганічних (мінеральних) кислот відносяться сульфатна (сірчана) і хлоридна (соляна) кислоти.

Кислоти — складні речовини, до складу яких входять атоми Гідрогену й кислотний залишок.

Кислотний залишок – це група атомів, що залишається при відщепленні від молекули кислоти йонів Гідрогену.

   За кількістю атомів Гідрогену визначається валентність кислотного залишку. Валентність стосується всього кислотного залишку, а не окремих атомів, тому в даному випадку вона умовна.

Познайомимося з назвами кислот за сучасною українською номенклатурою. (Розглядаємо таблицю з назвами кислот.) У деяких кислот є історично сформовані назви, що використовуються поряд з номенклатурними дотепер.

Найважливіші кислоти

Назва за номенклатурою

Формула

Тривіальна назва

Назва кислотного залишку

Бромідна

HBr

бромоводнева

Бромід

Карбонатна

H2CO3

вугільна

Карбонат

Нітратна

HNO3

азотна

Нітрат

Силікатна

H2SiO3

кремнієва

Силікат

Сульфатна

H2SO4

сірчана

Сульфат

Сульфітна

H2SO3

сірчиста

Сульфіт

Сульфідна

H2S

сірководнева

Сульфід

Ортофосфатна

H3PO4

фосфорна,

ортофосфорна

Ортофосфат

Хлоридна

HCl

хлороводнева,

соляна

Хлорид

Демонстрація 2: зразки кислот

   3. Поняття про основи, їх склад і назви.

Основи є хімічними протилежностями кислот. Вони також складають досить великий клас сполук. Неорганічні основи ще називають гідроксидами, тому що вони складаються з двох частин: атомів металічних елементів і гідроксогруп -OH.

Наприклад, NaOH, Ca(OH)2 , Al(OH)3 .

Основи — складні речовини, що складаються з атома металічного елемента і однієї або декількох гідроксогруп OH.

Гідроксогрупа є одновалентною, тому число гідроксогруп у складі

основи дорівнює валентності металічного елемента. Назви гідроксидам давати досить просто: назва складається з двох слів: перше — назва металічного елемента, а друге — слово «гідроксид». Якщо металічний елемент може виявляти декілька валентностей, то в назві також вказується його валентність римськими цифрами в дужках. Наприклад: NaOH - натрій гідроксид;                                   Ca(OH)2 - кальцій гідроксид.   Cu(OH)2 - купрум (ІІ) гідроксид                                   Fe(ОН)3 – ферум (ІІІ) гідроксид

   4. Поняття про солі, їх склад і назви.

   У побуті ми звикли мати справу лише з однією сіллю — кухонною, тобто натрій хлоридом NaCl. Однак у хімії солями називають цілий клас сполук. З формул, які виписані в попередньому завданні, видно, що солі складаються з атомів металічних елементів та кислотних залишків:

KBr, Ca3(PO4)2 , Na2CO3 , CuSO4 , FeCl3 , NaCl, K2SO3 .

   Солі можна розглядати як продукти заміщення атомів Гідрогену в кислоті на атоми металічних елементів.

Солі — складні речовини, що складаються з атомів металічних елементів і кислотних залишків.

   Назви солей складаються із двох слів: перше слово — назва металічного елемента (у називному відмінку), друге — назва кислотного залишку.

Наприклад, KBr – калій бромід, Na2CO3 - натрій нітрат. Назви кислотних залишків вже розглядались під час вивчення кислот, коли складали таблицю кислот. Якщо металічний елемент виявляє змінну валентність, то її обов’язково вказують у назві солі: CuSO4 - купрум (ІІ) сульфат, FeCl3 - ферум (ІІІ) хлорид.

Класифікація кислот

   Кислоти класифікують за їх силою, за основністю та по наявності або відсутністю Оксигену у складі кислоти.

   За силою кислоти поділяють на сильні та слабкі. Найважливішими сильними кислотами є нітратна HNO3, сульфатна H2SO4 і хлоридна HC1.

   За наявністю Оксигену розрізняють оксигеновмісні кислоти (HNO3, H3PO4 і т.д.) та безоксигенові кислоти (HC1, H2S, HCN).

   За основністю, тобто за кількістю атомів Гідрогену в молекулі кислоти, здатних заміщуватися атомами металу з утворенням солі, кислоти поділяють на одноосновні (наприклад, HC1, HNO3), двоосновні (H2S, H2SO4), триосновні (H3PO4) і т.д.

Класифікація кислот

По наявності або відсутністю Оксигену

За основністю

(за кількістю атомів Гідрогену в молекулі кислоти)

 

оксигеновмісні

безоксигенові

одноосновні

двоосновні

триосновні

2. Класифікація основ.

   Подивіться будь ласка на таблицю розчинності.  Зверніть увагу що лише деякі основи розчинні більшість же їх є речовини нерозчинні.

Основи бувають розчинні і нерозчинні.

    Розчинні основи називаються лугами.

   Луги милкі на дотик, та дуже їдкі, роз’їдають шкіру, тканини, папір та інші матеріали. За цю властивість їх і називають їдкими лугами.

Кристалічні луги, що потрапили на шкіру. Спричинюють опіки, тому їх не можна брати руками. Якщо ж розчин лугу все таки потрапив на шкіру, необхідно відразу ж змити його великою кількістю води, аж доки не зникне відчуття милкості, потім нейтралізувати розчином борної кислоти.

   А зараз візьміть, будь ласка,  подивіться на таблицю Д.І.Менделєєва і зверніть увагу, де в таблиці знаходяться металічні елементи, які утворюють луги. Луги утворюють елементи І та ІІ групи, які так і називають лужні метали - це Na, K, Li та лужноземельні метали Ca, Ba.

ІІІ-ій міні-модуль

Зміствовно-Пошуковий

V. Узагальнення і систематизація знань.

1. Які речовини ми будемо називати кислотами? Основами? Солями?

2. Що таке кислотний залишок і як визначити його валентність?

Завдання.1) Назвіть солі: K2SO4 , Cr (NO3)3 , MgCl2 , CuSO4 , SnCl2 , AgNO3 , AlPO4 , BaSO3 , BaSO4 , Na2SiO3, NaBr, MnSO4 , Ag2S , Mg3(PO4)2 .Укажіть над формулами значення валентності металічного елемента і кислотного залишку.

2) Підкресліть основи в наведеному переліку: KOH, CaCO3, Ca (OH)2 , H2CO3 , K2S, NаOH, HF, Ba(OH)2, SO2 , H3PO4, Al (OH)3, HBr, FeО, Fe (OH)3 , H2S, H2SO4, Zn(OH)2 , CO2 , LiOH.

Гра «Пасьянс»

На столи учнів даються картки, необхідно скласти формули кислот. Наприклад:

Cl

 

Н

 

NO3

 

 

 

Н2

SO4

Н

Задача. Обчисліть масову частку (в %) Оксигену в ортофосфорній кислоті.

Завдання 1) Складіть формули наступних солей: кальцій хлориду, магній карбонату, цинк нітрату, алюміній нітрату, калій карбонату, натрій сульфату, кальцій силікату, аргентум хлориду, магній сульфіту, алюміній сульфіду.

2) Складіть формули солей, утворених Калієм та Кальцієм і всіма сульфуровмісними кислотами.

Задача. Обчисліть маси: а) 0,35 моль хром (ІІІ) сульфату; б) 0,7 моль кальцій фториду.

VІ. Підведення підсумків уроку.

Що необхідно знати для складання формул солей? Що слугує «підказкою»?

VІІ. Домашнє завдання. Опрацювати відповідний параграф підручника. Вивчити назви кислот.

Творче завдання. Підготувати повідомлення про фізичні властивості оксидів, кислот, основ, солей та значення найважливіших представників цих  класів неорганічних сполук.

Творче завдання. Скласти кросворд з використанням понять вивчених на попередніх уроках

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Розробки уроків
Додано
7 липня 2018
Переглядів
2262
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку