Класифікація столового посуду

Про матеріал
Посуд - узагальнена назва предметів побуту, що використовуються для приготування, прийому та зберігання їжі. Весь посуд може бути розділена на кілька категорій Допоміжний посуд - судки для спецій, серветниці, відерце для колотого льоду, свічники й т.д. - Іноді входить до складу великих сервізів. Однак ці предмети завжди можна придбати окремо. Оригінально виконані, вони стануть окрасою столу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класифікація столового посуду. Виконала студентка 1 курсу(магістри)Гр. ТОКМО-16 Крючкова Світлана Сергіївна

Номер слайду 2

ПОСУДПосуд - узагальнена назва предметів побуту, що використовуються для приготування, прийому та зберігання їжі. Весь посуд може бути розділена на кілька категорій. Допоміжний посуд - судки для спецій, серветниці, відерце для колотого льоду, свічники й т.д. - Іноді входить до складу великих сервізів. Однак ці предмети завжди можна придбати окремо. Оригінально виконані, вони стануть окрасою столу.

Номер слайду 3

Фарфоровий і фаянсовий посуд. Кераміка і скло - традиційні матеріали для виготовлення столового посуду. Фарфоровий і фаянсовий посуд відноситься до групи керамічних виробів. Фарфоровий посуд гарної якості витончена, відрізняється значною міцністю і має сніжно-білий просвічуючий черепок. При легкому ударі по краю фарфорового вироби воно видає чіткий тривалий звук.

Номер слайду 4

Використання посуду. Використовувана в ресторані порцеляновий і фаянсовий посуд за своїм декоративним властивостям повинна відповідати загальному стилю його оформлення і надавати ресторану індивідуальний характер. Тому необхідно застосування фірмової посуду, обов'язково з фірмовим знаком. Для кращої сервіровки рекомендуються сервізної комплекти посуду до 40 різних найменувань, що виготовляються за спеціальним замовленням ресторану з урахуванням його оформлення, асортименту страв і т. п. У розробці ескізів сервізної посуду беруть участь художники, оформлювачі і архітектори, які працювали над оформленням інтер'єрів торговельного залу ресторану . У ресторанах використовується порцеляновий або фаянсовий посуд в наступному асортименті.

Номер слайду 5

Для подачі хліба, тостів, випечених виробів: При індивідуальному обслуговуванні - тарілки пиріжкові (діаметром 175 мм);при груповому - хлібниці, тарілки дрібні столові (діаметром 240 мм). При відсутності спеціальних хлібних ваз хліб можна покласти на закусочну тарілку при груповому обслуговуванні та обслуговуванні туристів, під час фуршетів, прийомів.

Номер слайду 6

Для подачі холодних закусок:тарілки закусочні (діаметром 200 мм)-їх використовують також як підставки під салатники і т. п.;салатники квадратні (розміром 240, 360, 480 і 720 см3) - для салатів, солінь, маринадів, грибів та ін - від 1 до 6 порцій;лотки, селедочниці довжиною 250 і 300 мм, вузькі - 100, 150 мм - для подачі рибної гастрономії, сьомги, севрюги або осетрини натуральної або з гарніром, оселедців, шпротів, сардин, сайри і т. д.;блюда овальні (довжиною 350-400 мм) - для закусок з рибної і м'ясної гастрономії, банкетних страв (заливний осетрини, судака і т. д.);блюда круглі (діаметром 300 і 350 мм) - для м'ясних і овочевих закусок, канапе і банкетних страв; індички, сідла баранячого та ін;вази (діаметром 240 мм) на низькій ніжці-для фірмового салату (не менш ніж на 2 - 3 порції), а також для свіжих помідорів, огірків чи салатів з редису, салату «ромен» та ін;соусники (ємністю 100, 200 і 400 см3) - для холодних соусів або сметани від 1 до 6 порцій.

Номер слайду 7

Для подачі перших страв:чашки бульйонні (ємністю 300 см3) з блюдцями - для бульйонів, пюреобразних супів, а також для супів з дрібно нарізаним м'ясом або куркою та іншими продуктами;тарілки столові глибокі (ємністю 500 см 3, діаметром 240 мм) - для подачі супів повними порціями; в якості символів до них обов'язково використовуються дрібні столові тарілки;тарілки глибокі для подачі супів полупорций (ємністю 300 см3) - для супів; як символів до них застосовуються закусочні тарілки;супові миски з кришками на 4, 6, 8, 10 порцій; використовуються при обслуговуванні сімейних обідів.

Номер слайду 8

Для подачі других страв:тарілки столові дрібні (діаметром 240 мм) - для рибних, м'ясних, страв із птиці, дичини та ін;блюда круглі (діаметром 500 мм) - для страв із птиці, дичини, овочевих страв, цвітної капусти, курячих котлет та ін; на цих стравах страву приносять з роздавальної і на підсобному столі розкладають по тарілках, якими сервірують стіл перед подачею других страв.

Номер слайду 9

Для подачі десерту (солодких страв):тарілки десертні дрібні (діаметром 200 мм) - для пудингу, каші гурьевской, суфле і т. п.;тарілки десертні глибокі (діаметром 200 мм) - для полуниці з вершками та інших солодких страв.

Номер слайду 10

Для подачі гарячих напоїв:чашки чайні (ємністю 200, 250 см3) з блюдцями - для чаю, кави з молоком, какао;блюдця чайні (діаметром 185 мм) під стакани;чайники для заварки (ємністю 250, 400 і 600 см3) - для подачі в номери готелів;чайники для окропу доливні (ємністю 1200 -1600 см3) - для подачі в номери готелів;піали (ємністю 250 і 350 см3) - для зеленого чаю;кавники для кави (ємністю 800 см3) і кавники для чорної кави на 1, 4 і 6 порцій (по 100 см3 ємності на порцію);чашки (ємністю 100 см3) з блюдцями - для кави чорного, кава по-східному або шоколаду (рідкого) і кава «експрес»;молочники - ємністю 200 см3 для молока до кави або до чаю;сливочник (ємністю 25, 50 і 100 см3) на 1, 2 і 4 порції;

Номер слайду 11

Для подачі фруктів і кондитерських виробів:тарілки десертні дрібні (діаметром 200 мм) - для яблук, груш, винограду, кавуна та ін (відрізняються від закусочних малюнком із зображенням фруктів; якщо їх немає, подаються закусочні тарілки);вази з плоскою поверхнею на низькій ніжці (діаметр 300 мм) - для тістечок і тортів круглої форми;пиріжкові тарілки - для подачі кондитерських виробів. Залежно від кількості місць в торговому залі передбачається 4 - 5 комплектів пиріжкових тарілок, 1,5 - глибоких, 3 - їдалень дрібних, 1,5 десертних, 2 - 3 комплекти закусочних.

Номер слайду 12

Скляна і кришталева посуда. При сервіровці столу для винно-горілчаних виробів і різних напоїв застосовується посуд зі скла і кришталю. Скляний посуд виробляється з скломаси, що отримується шляхом плавлення кварцового піску в суміші з лужним та іншими основними оксидами. Скляні вироби виготовляються методами видування, пресування, прессвидуванія і лиття. Широке застосування знайшла кольорова скляний посуд.

Номер слайду 13

Чарки можуть бути чашоподібною або витягнутої форми, з довгими і короткими ніжками. Ємність чарки, як правило, невелика: від 25 мл (лікерні) до 100 мл (Рейнвейн і лафітние). З чарок п'ють лікери, горілку, коньяк, вина і т.д. Взагалі, чим міцніше напій, тим менше призначена для нього чарка. По відношенню до сервировочной тарілці келихи для напоїв розставляються праворуч і вгорі. Порядок їх розстановки такий: дальнім коштує той келих, який буде використаний першим. Якщо коньяк і лікер передбачені до кави, то чарки сервірують разом з кавової посудом. Не рекомендується ставити пляшки з коньяком або лікером на чайний або кавовий стіл: напої подають налитими в чарки. Вони повинні відповідати наступним вимогам: - бути з простого (не кольорового) і неграненого скла або кришталю, щоб колір і чистота вина були добре видні; - у винного келиха повинна бути обов'язково висока ніжка; - келих повинен звужуватися догори, щоб аромат як би концентрувався в невеликому просторі над поверхнею вина; допускаються також келихи з прямими стінками.

Номер слайду 14

Терпкі вина подають у високих і округлих келихах, а легені - в келихах, що звужуються догори. Для червоних вин, що мають багатий насичений колір, необхідні глибокі і широкі келихи. Чаші цих келихів найширші і високі, зазвичай яблокообразні форми, ніжка пряма і висока. Бокал не наповнюють вином повністю, інакше загубиться його смаковий букет. Вино наливають в келих на дві третини, одну третину буде займати повітря. Існують спеціальні келихи для особливих вин - для бордо, бургундського і т.д. Для сухого або кріпленого білого вина вибирають невеликі келихи (менше, ніж для червоного). Ніжка келиха для білого вина трохи нижче, ніж для червоного, так як ці вина частіше п'ють охолодженими. З цієї ж причини і чаша келиха має менший обсяг. Бокал частіше має тюльпанообразной форму, але для рейнських і мозельській вин існують окремі келихи. Келих для білого вина може бути зроблений з кольорового скла зеленуватого або жовтуватого відтінку. У такому келиху вино «грає». Для рожевих вин також призначені особливі келихи. Ці вина зазвичай п'ються охолодженими, тому келих має невеликий обсяг і низьку ніжку, і схожий на келих для білого вина. Форма келиха розгорнута, як для ігристих вин. Келих для десертного вина ще менше, ніж для білого (обсяг близько 65 мл). Форма чаші різноманітна. У такі келихи наливають херес, портвейн, ягідні настоянки і інші солодкі вина.

Номер слайду 15

Для шампанського вина існують три основних форми келихів: - «блюдце» - з розширеним шийкою. З келихів такої форми можна зробити «піраміду», поставивши їх один на інший. Наповнюють цю піраміду «каскадом» шампанського, наливаючи вино тільки у верхній келих. - «Тюльпан» - подовжений, з округлими стінками, злегка розширюється догори (як бутон розпустилася тюльпана); - «флейта» - класична форма, розширюється догори (стінки злегка увігнуті). Ніжка келиха довга і тонка. Келихи для шампанського можуть бути простими і гранованими. Грановані келихи більш ефектні - іскри від шампанського переломлюються і блищать між кристалами скла. Келих із шампанським тримають тільки за ніжку.

Номер слайду 16

Склянки для води та будь-яких інших безалкогольних напоїв можуть бути двох видів: на ніжці і без неї. Стакан (келих) на високій ніжці має пряму форму і об'єм близько 200 мл. Стакан без ніжки злегка розширюється догори. Стакан для газованих напоїв (лимонадний) - прямий, іноді мірний. Тягучі напої, тобто ті, які прийнято потягувати через трубочку (соки, коктейлі) подаються у високих склянках. Деякі коктейлі подаються в низьких широких чашах, прямих або трохи звужуються догори. Для гарячих алкогольних напоїв (грогу, глінтвейну, рому) призначені високі об'ємні чаші з ручками різноманітної геометричної форми. Крюшон також подають в чаші з ручкою. Для різноманітних коктейлів призначені келихи і стакани: для шаруватих і фізов - прямий келих на ніжці, для коктейлів з ​​фруктами - розширюється догори склянку з товстим дном.

Номер слайду 17

Посуд та прилади з пластмаси. У ресторанах на річкових суднах і в літаках використовуються наступні види посуду і приладів з синтетичних матеріалів:підноси для подачі різних закусок,страв і напоїв;хлібниці однопорціонние;підставки-чарки для яєць некруто;тарілки закусочні;тарілки десертні;креманки для солодких страв та морозива;ложки для морозива;прилади для спецій;лопатки для ікри;наколки для паперових серветок;наколки для квітів.

Номер слайду 18

Барвистий декор. Виповнюється або під глазур'ю, або з неї. Подглазурная розпис особливо поширена на китайському фарфорі. Цей метод являє собою нанесення малюнка безпосередньо на черепок, і потім виріб обпалюється разом з глазур'ю. Найстарша надглазурная техніка - це розпис емалевими фарбами, недолік яких у тому, що їх палітра досить обмежена. У різних видів порцеляни є свої особливості нанесення малюнка. 

Номер слайду 19

ПОСУД ЦЕ СТИЛЬ ПРИМІЩЕННЯ

pptx
Додано
3 червня 2021
Переглядів
3870
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку