Класифікація, та види електропроводки

Про матеріал
• навчити відрізняти один від одного електропроводи по маркуванню і зовнішньому вигляді, вільно володіти їх назвою та обирати для схем електромереж; • розвивати в учнів пам’ять та візуалізацію основних електричних приладів по схемам проекту; • виховувати культуру дотримання правил безпеки при поводженні з електроприладами в побуті.
Перегляд файлу

Тема: Класифікація, та види електропроводки

Мета уроку:

  • навчити відрізняти один від одного електропроводи по маркуванню і зовнішньому вигляді, вільно володіти їх назвою та обирати для схем електромереж;
  • розвивати в учнів пам’ять та візуалізацію основних електричних приладів по схемам проекту;
  • виховувати культуру дотримання правил безпеки при поводженні з електроприладами в побуті.

Обладнання та матеріали для учнів:.  

Хід уроку

1. Вступна частина

1.1 Організаційний момент

Доброго дня діти. Тема сьогоднішнього уроку: «Види та маркування електропроводки».

1.2 Обговорення теми

Сучасне життя неможливо уявити без електрики. Для забезпечення комфортних умов життя і праці, в будинку і дачі, офіси і квартири проводиться електроенергія, необхідна для роботи побутової техніки.

Електрична проводка – це комплекс, що складається з кабелів або проводів, різноманітного кріплення і інших елементів (затискачі, клеми), що захищають і підтримують конструкцій і деталей.

Електрична проводка вважається однією з найбільш важливих частин інженерних мереж, виходячи з призначення будівлі використовуються різні види електропроводок, застосовуються різні способи прокладки.

2. Практична робота учнів

2.1 Пояснення нового матеріалу.

Кількість різновидів проводів, електрошнурів і кабелів обчислюється десятками тисяч. Хороша новина – не обов’язково знати «в обличчя» всі існуючі види кабелів і проводів і їх призначення – достатньо розуміти загальні принципи поділу їх на види і вміти читати маркування, де відображені всі важливі характеристики.

Жилою називається дріт з металу, здатний пропускати через себе електричний струм. Володіє двома найважливішими характеристиками – кількістю дротів, з яких вона складається, і поперечним перерізом, який визначає пропускну здатність.

За кількістю дротів жили діляться на монолітні і багатодротяні

Основним завданням ізоляційного діелектричного шару є захист людини від контакту з струмоведучою жилою. Також наявність ізоляції дозволяє помістити кілька жил поруч, не побоюючись короткого замикання між фазою і нулем (контакту фазного провідника з «землею») або іншими фазами.

За визначенням, проводом вважаються одна або кілька струмоведучих жил, що з’єднують дві ділянки електричного кола. Жили можуть бути одно і багатодротовими, голими або ізольованими і розрізняються по іншим характеристиках. Також є окрема категорія захищених проводів, які легко сплутати з кабелем, завдяки наявності зовнішньої оболонки – у них кожна жила має свою ізоляцію, а всі разом зовні додатково закривається кембриком з полімерів або подібних матеріалі

За структурою кабель схожий на захищений провід – це одна або кілька струмоведучих жил, кожна з яких у своїй ізоляції, плюс ще один ізоляційно - зовнішній захисний шар з полімерів, пластику або гуми.

А хто мені скаже, де можна використовувати електричні шнури?

Основне застосування електричних шнурів – підключення побутових електроприладів до мережі. Вони повинні володіти підвищеною гнучкістю і стійкістю до багаторазового згинання, тому в шнурах використовуються мідні багатодротяні жили загальним перетином до 4 мм2.

За розміщення проводка ділиться на типи:

  • зовнішня;
  • внутрішня.

Де може монтуватися внутрішня і зовнішня проводка?

Проводка зовнішня влаштовується по зовнішніх стінах будинків, на опорах або під навісами. Внутрішня ж монтується зсередини будівлі.

Також є види електропроводок, що розрізняються способами прокладки:

  • прихована;
  • відкрита.

Електропроводка відкрита прокладається по стелі, стін і іншим конструкціям будівель. Застосовується кілька способів укладання дроти:

  • по стінах;
  • в трубках, рукавах, коробах;
  • підвішуванням і т.п.

Електропроводка прихована укладається всередину конструкцій будівлі – підлогу, стіни, в порожнині фундаменту і перекриттів.

Використовується безліч способів прокладки проводу при влаштуванні прихованої електричної проводки:

  • в гнучких рукавах;
  • в трубках;
  • в спеціальних каналах і порожнинах панелей;
  • в стінових штробах.

Електропроводку в житлових будинках рекомендується робити прихованого типу з міркувань пожежної безпеки.

2.2 Визначення переваг і недоліків жил електропроводів

Зараз ми поділимося з вами на дві команди. Перша отримає алюмінієвий провід, інша мідний. Ви їх розглянете і ми визначимо плюси і мінуси кожної жили.

Алюмінієві жили

Винахід порівняно недорого способу видобутку алюмінію зробив переворот у глобальному розвитку електрифікації, адже за рівнем електропровідності цей метал стоїть на четвертому місці, пропускаючи вперед тільки срібло, мідь і золото. Це дозволило максимально здешевити виробництво проводів і кабелів і зробити загальну електрифікацію реальністю.

Такі електричні дроти і їх види виділяються низькою вартістю, хімічною стійкістю, високим рівнем тепловіддачі і маленькою вагою – вони визначали масовість електрифікації в промислових та побутових умовах протягом більш ніж півстоліття.

У світлі порівняно недавнього панування алюмінію на ринку проводів, людині недосвідченій може здатися дивним заборона використання цього матеріалу в побуті. Точніше не можна використовувати алюмінієві дроти перетином менше ніж 16 мм2, а це і є найпоширеніші з них для монтажу домашньої електропроводки. Зрозуміти, чому існує заборона на використання цих проводів можна ознайомившись з їх достоїнствами і недоліками.

Vydy-kabeliv-i-provodiv-5

Мідні жили

По електропровідності мідь знаходиться на другому місці, всього на 5% поступаючись за цим показником сріблу.

У порівнянні з алюмінієм у міді є тільки 2 істотних недоліки, через які довгий час вона використовувалася набагато рідше. В іншому, мідь виграє по всіх параметрах.

Vydy-kabeliv-i-provodiv-6

А зараз діти, давайте визначимо плюси і мінуси жил електропроводів по їх матеріалу.

Плюси алюмінієвих проводів

  • Легші мідних.
  • Значно дешевші.

Мінуси  алюмінієвих проводів

  • Алюмінієві жили перерізом до 16 мм2 можуть бути тільки однопровідні, а значить, їх можна використовувати лише для укладання стаціонарної проводки і без згинання під гострим кутом. Всі гнучкі проводи і кабелі завжди робили з міді.
  • Хімічна стійкість алюмінію визначається оксидною плівкою, яка утворюється при його контакті з повітрям. З часом, при постійному нагріванні контакту внаслідок протікання через неї електричного струму, ця плівка погіршує електропровідність, контакт перегрівається і виходить з ладу. Тобто алюмінієвим проводам потрібно додаткове обслуговування, а контакти, через які проходять потужні струми, покривають спеціальним мастилом.
  • Аморфність матеріалу – якщо затиснути між собою два алюмінієві проводи, то з часом контакт ослабне.
    Пайка може проводитися тільки з використанням спеціальних засобів, а зварювання вийде виконати в камері з інертним газом.
  • Хороша електропровідність спостерігається тільки у чистого алюмінію, а домішки, які неминуче залишаються при виробництві, погіршують цей показник.

Як підсумок – алюміній це хороший вибір при необхідності заощадити тут і зараз, але в довгостроковій перспективі його застосування обійдеться дорожче – через порівняно невисокий термін служби і необхідності в регулярному обслуговуванні.

Плюси мідних проводів

  • Електропровідність в 1,7 разів вище алюмінію – менший перетин дроту пропустить ту ж кількість струму.
  • Висока гнучкість та еластичність – навіть одножильні дроти витримують велику кількість деформацій, а з багатожильних виходять шнури для електроприладів підвищеної гнучкості.
  • Пайка, лудіння і зварювання проводиться без використання додаткових матеріалів.

Мінуси  мідних проводів

  • Вартість – в кілька разів дорожче алюмінію.
  • Висока щільність – бухта мідного дроту, однакової з алюмінієм довжини і перерізом, буде важити в 3 рази більше.
  • Мідні дроти і контакти окислюються на відкритому повітрі. Втім, на перехідний опір це практично не впливає і в разі необхідності «лікується» змазуванням поверхні вже затягнутого контакту.
  • Як підсумок, хоч мідь і є більш дорогим матеріалом, але в цілому її використання економічно вигідніше, так як вона довговічніша, вимагає менше зусиль при монтажі і уваги при обслуговуванні.

3. Заключна частина

3.1 Заключні питання

  1. Що таке електропроводи?
  2. Скільки жил може бути в електропроводах?
  3. Чи можуть бути проводи без ізоляції?
  4. Які є проводи за способом прокладання?
  5. За кількістю дротів жили проводи діляться?

 

docx
Додано
6 січня 2021
Переглядів
1864
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку