Класна година до Дня Державного Герба України

Про матеріал
Матеріал містить цікаві факти з історії Герба України, стане в нагоді класним керівникам для спілкування із здобувачами освіти
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Герб. Слово “герб” (походить від німецького erbe – спадок) означає емблема, спадковий знак, поєднання фігур і предметів, що виражає історичні традиції власника. Державний герб – це символ, який презентує країну як суверенну незалежну державу. Він зображується на офіційних документах, печатках, грошових і знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ. У світовій практиці немає суворої регламентації творення державних гербів. Практика їх оформлення спирається на національні традиції певної країни.

Номер слайду 2

https://www.youtube.com/watch?v=P8-Vatneq. Ns

Номер слайду 3

Відкритий конкурс проектів державного герба України оголосили ще 24 червня 1991 року - за два місяці до проголошення Незалежності - немов щось відчували. Робочу групу було створено під егідою Комісії з питань культури і духовного відродження ВР, до неї увійшли історики, мистецтвознавці та музейники. Для участі в конкурсі надійшло понад 200 робіт, з яких 192 мали зображення тризуба. Вони всі тепер зберігаються в Центральному державному архіві органів центральної влади та управління. Переміг проект розроблений групою українських геральдистів — Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким. Їхнє напрочуд елегантний ескіз нині знаний у всьому світі.

Номер слайду 4

Затверджене 19 лютого 1992 року постановою Верховної Ради України зображення герба мусило «розміщуватися на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ». Документ також мав додаток, в якому містилися кольорове, чорно-біле та схематичне зображення герба із зазначеними пропорціями щита і тризуба.

Номер слайду 5

Конституція України. Стаття 20. Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).28 червня 1996 року

Номер слайду 6

Постанова визначала Тризуб «малим гербом України», з огляду, що мав бути і «великий». Міністерство культури в 2007-2008 роках проводило конкурс проектів Великого герба, за підсумками якого 15 липня 2009 року Кабмін затвердив проект Великого Державного Герба України, який включав зображення трьох історичних гербів України Малого Герба (Тризуба) в центрі, обабіч — фігури лева і запорожця, а зверху — княжа корона. Але оскільки у проекті побачили низку помилок і неточностей його так і не було внесено на розгляд Верховної Ради. Він і досі чекає десь у архівах ВР.

Номер слайду 7

Український тризуб: «Оздоба питоменна, не запозичена»

Номер слайду 8

Зображення тризуба археологи знаходять повсюдно на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах періоду Київської Русі. Посли Київського князя Ігоря (912—945 рр.) при укладанні договору з візантійцями мали свої печатки з тризубами.

Номер слайду 9

Київський князь Володимир Святославович (980—1015 рр.) карбував тризуб на монетах, де з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого — тризуб. Для Володимира власна монета була символом влади, символом держави, підкресленням його авторитету. На срібляниках і златнику Володимира пізніше з’являється його родовий герб тризуб. Тризуб був на монетах Київського князя Ярослава Мудрого

Номер слайду 10

Князь Володимир, увівши християнство, й сам став прикладом смирення: востаннє одружився та зайнявся зведенням храмів. За такий приклад навернення Ватикан звів у головному храмі святого Петра український вівтар з двома фресками, на яких зображено княгиню Ольгу та князя Володимира з тризубом та Десятинною церквою. До речі, фресок інших царів чи голів держав у храмі - серці Ватикану, немає.

Номер слайду 11

https://nachasi.com/2018/03/09/pro-narbuta/Нарбут Георгій Іванович1886 - 1920 Людина, що повернула нам Тризуб

Номер слайду 12

Георгій Нарбут створив ескізи українських грошей трьох основних номіналів. Друкувалися вони в Берліні, звідки їх доставляли в Україну літаками. Працюючи над малюнком першого українського грошового знака, Георгій Іванович не копіював наявних банкнот, а створив особливий глибоко національний малюнок у стилі українського бароко. Створені купюри отримали високу оцінку від висококваліфікованих майстрів друкарства з Франції і Німеччини, тому нарбутівські банкноти можна вважати і художніми творами. В першій українській банкноті лише на одній зі сторін Нарбут використав 9 варіантів оригінального шрифту. Георгій Нарбут був творцем українського державного герба й печаті, грошових купюр і поштових марок української держави після падіння Російської імперії. Паперові гривні, печатка та герб часів Гетьманату, дизайн меблів для державного сенату — все це створив Георгій Нарбут. Він виграв конкурс на кращий ескіз українських паперових грошей. Оформлюючи купюру, художник застосував орнаменти в дусі українського бароко XVII—XVIII ст., декоративні шрифти, зображення самостріла (герб Київського магістрату XVII – XVIII століть) і знака князя Володимира — тризуба, який згодом став державним гербом України. Він також є автором перших марок Української Народної Республіки. Цю копітку працю він поєднував з ілюструванням періодичних видань, книжок, створенням станкових графічних композицій.

Номер слайду 13

Найціннішою вважається ескіз Нарбутової банкноти, на якій зображено молоду українську селянку зі снопом пшениці та чоловіка у фартуху, що спирається на молот, — символ українського робітництва, в обрамленні вінка з квітів, плодів, овочів, пшениці. На зворотному боці — тризуб у лавровому вінку. 

Номер слайду 14

Фундатори Української Академії мистецтва. Київ, 1917 рік. Стоять: професори Олександр Мурашко, Георгій Нарбут, Василь Кричевський. Сидять: Микола Бурачек, Михайло Бойчук, Федір Кричевський, Михайло Жук

Номер слайду 15

Автор гербу Василь Григорович Кричевський — український маляр, архітектор, графік - був одним з великої родини художників Кричевських. За української влади його обрали першим ректором Державної Академії Мистецтва в Києві. Василь Кричевський став першим українським митцем, що розпочав працювати в кіно, з його ініціативи та за проектом створено будинок-музей Шевченка біля нинішнього Майдану, також він архітектор музею Шевченка на Тарасовій горі та Будинку письменників ("Роліт") у Києві. Під час Другої світової війни переїхав до Німеччини, потім до Каракаса (Венесуела), де й помер 15 листопада 1952 року. Через деякий час відбулося перепоховання Митця на українському цвинтарі в м. Баунд-Брук, штат Нью-Джерсі, США. Кричевський В. Г. Велика державна печатка УНР В. Кричевського. 1918 Великий державний герб УНР за проєктом В. Кричевського. 1918

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Сама назва «тризуб» з’явилася та прижилася вже після того, як його затверджено державним гербом УНР. «…Се оздоба питоменна, не запозичена, зв’язана з нашою тисячолітньою державною політичною i культурною історією», – писав Михайло Грушевський у статті «Український Державний герб» наприкінці лютого 1918 року, невдовзі після узаконення Тризуба символом УНР. Тризуб використовував Уряд УНР у еміграції та різні політичні організації. В тому числі на емблемі Організації українських націоналістів був тризуб із мечем на місці середнього «зуба». В Український повстанський армії Тризуб прикрашав нагороди та бофони – повстанські гроші, він неодмінно з’являвся у друкованих виданнях та на плакатах…

Номер слайду 18

 Тризуб також став важливою ознакою на формі. М'який кашкет-мазепинка з сукна захисного кольору з V-подібним вирізом і тризубом. Саме характерний кашкет з відзнакою допомагав упізнавати своїх в умовах, коли повстанці мусили носити різні трофейні однострої або цивільне. На першому фото: сотник "Бурлака" (Володимир Щегельський, сидить за столом перший зліва); на другому сотник "Мороз" (Дмитро Негрич)

Номер слайду 19

Щодо походження і значення українського герба Тризуба існують різні теорії, жодна з них не є загальновизнаною. Відомо до 40 тлумачень знаку . Ми відібрали декілька цікавих. У тризубі зашифроване слово "воля"

Номер слайду 20

Спорідненість тризуба із символом Білобога — бога добра в слов`янській міфології, творець землі, Дажбог праукраїнців

Номер слайду 21

Це відображення Рарога — магічної істоти у вигляді птаха (частіше сокола), який є духом вогню, вісником, що стрімко летить з висоти небесної справедливості до низу

Номер слайду 22

В СРСР тризуб був заборонений. Для комуністичного режиму він лишався ознакою націоналізму. У 1960–1980 роках КДБ неодноразово займається справами про використання націоналістичної символіки. Так, 30 грудня 1967-го синьо-жовтий прапор із тризубом ще й з написом “Ще не вмерла Україна, і слава і воля” – на будівлі Кіровського райвиконкому в Дніпропетровську (тепер – Дніпро); 23 квітня 1970 року – в телефонній кабінці в Чернівецькому університеті; 7 січня 1984 року – над поштовим відділенням села Демидового на Львівщині.   

Номер слайду 23

https://www.youtube.com/watch?v=47 T2 TL7 OV0 E&feature=emb_logo

Номер слайду 24

https://www.youtube.com/watch?v=m3n70kg. NIgwІсторія Тризуба

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації

Маріупольське вище металургійне професійне училище

 

 

Класна година

до Дня Державного Герба України

 

 

Національна історична бібліотека України

 

Стеценко Віра  Петрівна

 

 

 

 

Маріуполь, 2021

 

 

                  Класна година До Дня Державного Герба України

 

Демонстрація відео 1

Викладач.

Любі діти, шановні   гості!

Ми продовжуємо цикл заходів присвячених Державним символам України! Сьогодні ми проводимо класну годину до  Дня                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Державного  герба  України – Тризуба

Державні символи — це встановлені Конституцією або спеціальними законами особливі розпізнавальні знаки конкретної держави. Державна символіка уособлює державний суверенітет України, верховенство та незалежність влади.

Державні символи є важливим атрибутом сучасної держави, складовою її конституційного ладу. Символи нації, створені нею в процесі власного державотворення, з часом, як правило, стають державними у результаті їх закріплення на законодавчо-правовому рівні. Історична традиція, унаочнена в символіці, перетворює населення на народ, формує націю. 

 Державні символи, наповненні відповідним ідеологічним, національним та іншим змістом, є незаперечним доказом існування незалежної держави, концентровано виражають її велич, соціальну суть та суверенітет і спрямовані на зміцнення її авторитету.

 Учень 1.

Україна моя починається,

Там де туга моя кінчається,

Край дороги, як пісня чаїна,

Починається Україна.

Україна моя починається

Там, де доля моя усміхається,

І, як символи, як даль солов’їна,

Не кінчається Україна.

 

 

 

Учень 2.

Слайд 1

Герб

Слово “герб” (походить від німецького erbe – спадок) означає емблема, спадковий знак, поєднання фігур і предметів, що виражає історичні традиції власника. Державний герб – це символ, який презентує країну як суверенну незалежну державу. Він зображується на офіційних документах, печатках, грошових і знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ. У світовій практиці немає суворої регламентації творення державних гербів. Практика їх оформлення спирається на національні традиції певної країни.

Слайд 2

Демонстрація відео 2 за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=P8-VatneqNs

Учень 3.

Слайд 3

Відкритий конкурс проектів державного герба України оголосили ще 24 червня 1991 року - за два місяці до проголошення Незалежності - немов щось відчували. Робочу групу було створено під егідою Комісії з питань культури і духовного відродження ВР, до неї увійшли історики, мистецтвознавці та музейники. Для участі в конкурсі надійшло понад 200 робіт, з яких 192 мали зображення тризуба. Вони всі тепер зберігаються в Центральному державному архіві органів центральної влади та управління. Переміг проект розроблений групою українських геральдистів — Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким. Їхнє напрочуд елегантний ескіз нині знаний у всьому світі.

Учень 4.

Слайд  4

Затверджене 19 лютого 1992 року постановою Верховної Ради України зображення герба мусило «розміщуватися на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ». Документ також мав додаток, в якому містилися кольорове, чорно-біле та схематичне зображення герба із зазначеними пропорціями щита і тризуба.

Учень 5.

Слайд  5

Конституція України. Стаття 20.

Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

 Викладач.

На виконання обов'язку громадянами України щодо шанування державних символів України, встановленого приписами ч. 1 ст. 65 Конституції України, спрямовані положення ч. 1 ст. 338 Кримінального кодексу України: "Публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років" .

 Варто зазначити, що неповагу до державних символів України можна розцінювати як неповагу до власної держави, українського народу та національних традицій.

Учень 6.

Слайд 6

Постанова визначала Тризуб «малим гербом України», з огляду, що мав бути і «великий». Міністерство культури в 2007-2008 роках проводило конкурс проектів Великого герба, за підсумками якого 15 липня 2009 року Кабмін затвердив проект Великого Державного Герба України, який включав зображення трьох історичних гербів України Малого Герба (Тризуба) в центрі, обабіч — фігури лева і запорожця, а зверху — княжа корона. Але оскільки у проекті побачили низку помилок і неточностей його так і не було внесено на розгляд Верховної Ради. Він і досі чекає десь у архівах ВР. 

Учень 7.

Слайд 7-8-9

Український тризуб: «Оздоба питоменна, не запозичена». Зображення тризуба археологи знаходять повсюдно на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах періоду Київської Русі. Посли Київського князя Ігоря (912—945 рр.) при укладанні договору з візантійцями мали свої печатки з тризубами.

Слайд  10

Князь Володимир, увівши християнство, й сам став прикладом смирення: востаннє одружився та зайнявся зведенням храмів. За такий приклад навернення Ватикан звів у головному храмі святого Петра український вівтар з двома фресками, на яких зображено княгиню Ольгу та князя Володимира з тризубом та Десятинною церквою. До речі, фресок інших царів чи голів держав у храмі - серці Ватикану, немає.

Учень 8.

Слайд 11-12-13

Хто ж та людина, що повернула нам Тризуб?  Георгій Нарбут був творцем українського державного герба й печаті, грошових купюр і поштових марок української держави після падіння Російської імперії. Паперові гривні,  печатка та герб часів Гетьманату, дизайн меблів для державного сенату — все це створив Георгій Нарбут. Він виграв конкурс на кращий ескіз українських паперових грошей. Оформлюючи купюру, художник застосував орнаменти в дусі українського бароко XVII—XVIII ст., декоративні шрифти, зображення самостріла (герб Київського магістрату XVII – XVIII століть) і знака князя Володимира — тризуба, який згодом став державним гербом України.

Він також є автором перших марок Української Народної Республіки. Цю копітку працю він поєднував з ілюструванням періодичних видань, книжок, створенням станкових графічних композицій.

Георгій Нарбут створив ескізи українських грошей трьох основних номіналів. Друкувалися вони в Берліні, звідки їх доставляли в Україну літаками. Працюючи над малюнком першого українського грошового знака, Георгій Іванович не копіював наявних банкнот, а створив особливий глибоко національний малюнок у стилі українського бароко.

Створені купюри отримали високу оцінку від  висококваліфікованих майстрів друкарства з Франції і Німеччини, тому нарбутівські банкноти можна вважати і художніми творами. В першій українській банкноті лише на одній зі сторін Нарбут використав 9 варіантів оригінального шрифту.

Найціннішою вважається ескіз Нарбутової банкноти, на якій зображено молоду українську селянку зі снопом пшениці та чоловіка у фартуху, що спирається на молот, — символ українського робітництва, в обрамленні вінка з квітів, плодів, овочів, пшениці. На зворотному боці — тризуб у лавровому вінку.

Слайд 15

Демонстрація відео 3 за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=m3n70kgNIgw

Учень 9.

Слайд  16

Автор гербу Василь Григорович Кричевський — український маляр, архітектор, графік - був одним з великої родини художників Кричевських. За української влади його обрали першим ректором Державної Академії Мистецтва в Києві.

Василь Кричевський став першим українським митцем, що розпочав працювати в кіно, з його ініціативи та за проектом створено будинок-музей Шевченка біля нинішнього Майдану, також він архітектор музею Шевченка на Тарасовій горі та Будинку письменників ("Роліт") у Києві. Під час Другої світової війни переїхав до Німеччини, потім до Каракаса (Венесуела), де й помер 15 листопада 1952 року. Через деякий час відбулося перепоховання Митця на українському цвинтарі в м. Баунд-Брук, штат Нью-Джерсі, США.

Учень 10.

Слайд  17-18-19

Сама назва «тризуб» з’явилася та прижилася вже після того, як його затверджено державним гербом УНР. «…Се оздоба питоменна, не запозичена, зв’язана з нашою тисячолітньою державною політичною i культурною історією», – писав Михайло Грушевський у статті «Український Державний герб» наприкінці лютого 1918 року, невдовзі після узаконення Тризуба символом УНР.

Тризуб використовував Уряд УНР у еміграції та різні політичні організації. В тому числі на емблемі Організації українських націоналістів був тризуб із мечем на місці середнього «зуба».

В Український повстанський армії Тризуб прикрашав нагороди та бофони – повстанські гроші, він неодмінно з’являвся у друкованих виданнях та на плакатах…

Тризуб також став важливою ознакою на формі. М'який кашкет-мазепинка з сукна захисного кольору з V-подібним вирізом і тризубом. Саме характерний кашкет з відзнакою допомагав упізнавати своїх в умовах, коли повстанці мусили носити різні трофейні однострої або цивільне.

Учень 11.

Слайд 20

Щодо походження і значення українського герба Тризуба існують різні теорії, жодна з них не є загальновизнаною. Відомо до 40 тлумачень знаку - тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім'я перемоги життя над смертю. Є гіпотеза, що це знак триєдинства світу та поєднання символів поширених колись культів сонця і якоря.

Слайд 21

Викладач.

В СРСР тризуб був заборонений. Для комуністичного режиму він лишався ознакою націоналізму.

У 1960–1980 роках КГБ неодноразово займається справами про використання націоналістичної символіки. Так, 30 грудня 1967-го синьо-жовтий прапор із тризубом ще й з написом “Ще не вмерла Україна, і слава і воля” – на будівлі Кіровського райвиконкому в Дніпропетровську (тепер – Дніпро); 23 квітня 1970 року – в телефонній кабінці в Чернівецькому університеті; 7 січня 1984 року – над поштовим відділенням села Демидового на Львівщині.  

Слайд 22

Демонстрація відео 4 за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=47T2TL7OV0E&feature=emb_logo

        Завершити свій виступ, я хочу словами поета Петра Осадчука:

 

Послухай, як струмок дзвенить,

Як гомонить ліщина.

З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.

 

Послухай, як вода шумить-

Дніпро до моря лине, -

З тобою всюди, кожну мить

Співає Україна.

(пісня)

Демонстрація кліпу за посиланням «Україна – це ти»

 

Додатки

1. Державний Герб України  https://old.uinp.gov.ua/publication/derzhavnii-gerb-ukraini

2. Архівні документи з питання створення Державного Герба України наведені тут  https://old.uinp.gov.ua/publication/derzhavnii-gerb-ukraini

3. https://www.youtube.com/watch?v=P8-VatneqNs

4. https://www.youtube.com/watch?v=m3n70kgNIgw

5. https://www.youtube.com/watch?v=47T2TL7OV0E&feature=emb_logo

 

 

 

 

 

1

 

zip
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
2601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку