Прес – конференція «Основи безпеки харчування»

Про матеріал
Продовжувати знайомити ліцеїстів із законами та правилами раціонального харчування, вимогами щодо раціонального харчування. Виховувати почуття відповідальності за своє здоров'я та здоров'я близьких людей.
Перегляд файлу

Прес – конференція

«Основи безпеки харчування»

Для учнів 10 класу

 

Мета: продовжувати знайомити ліцеїстів із законами та правилами  раціонального харчування, вимогами щодо раціонального харчування. Виховувати почуття відповідальності за своє здоров'я та здоров'я близьких людей.

Наочне оформлення: плакат «Складові харчових продуктів, що мають вплив на зовнішній вигляд людини», брошури «Основи безпеки харчування».

Обладнання:  мультимедійний проектор та дошка.

Хід  прес-конференції

Класний керівник: Тема  нашої прес-конференція «Основи безпеки харчування». Для  розмови я запросила: співробітників науково-дослідного інституту, лікаря-дієтолога, лікаря-гастроентеролога, кореспондентів різних науково-популярних видань. Отже, увага на екран і слово надається співробітникам НДІ

Співробітник НДІ (1): В процесі життєдіяльності в організмі людини постійно відбуваються процеси побудови й розпаду клітин, тканин, органів. Для усіх цих процесів потрібні пластичні і енергетичні матеріали, які надходять тільки з їжею, водою, повітрям.

   Харчування (з екрана) - це складний процес надходження, перетравлення, всмоктування в організмі речовин, які необхідні для покриття енергетичних витрат, побудови і оновлення клітин, тканин та органів.

Співробітник НДІ (2):

Існують такі різновиди харчування (з екрана):

  •      раціональне;
  •      превентивне;
  •      дієтичне;
  •      лікувально-профілактичне.

Співробітник НДІ (3): Раціональне харчування (з екрана) - це доцільно організоване та своєчасне постачання організму людини поживної та смачної їжі, яка містить оптимальну кількість складових, необхідних для підтримання його життєдіяльності, росту, розвитку та підвищення працездатності.

Співробітник НДІ (4): Їжа, яка споживається повинна містити оптимальну кількість речовин, необхідних для підтримання життєдіяльності організму, росту, розвитку, підвищення працездатності.

Співробітник НДІ (1): Закони раціонального харчування ( з екрана):

1. Закон кількісної і якісної повноцінності харчування - енергетична цінність раціону, кількісний і якісний склад нутріентів мають відповідати енерговитратам організму.

Співробітник НДІ (2):

2. Закон збалансованості - харчовий раціон повинен бути збалансованим за вмістом різних складових.

Співробітник НДЇ (3):

3. Закон адекватності - хімічний склад та властивості їжі мають відповідати індивідуальним потребам і можливостям організму.

Співробітник НДІ (4):

4. Закон правильного режиму - їжа повинна надходити організму в певний час та має бути раціонально розподілена на кожне приймання її.

Співробітник НДІ (1):

  1.   Закон естетичного задоволення - їжа має естетично

оформленою, смачною із властивим їй ароматом.

Співробітник НДІ (2):

  1.   Закон безпеки харчування - їжа має бути нешкідливою щодо наявності у ній токсичних речовин та токсинів мікроорганізмів.

Співробітник НДТ (3):

  1.   Закон профілактичної спрямованості харчування - їжа повинна запобігати захворюванням, ускладненням, прихованим хворобливим станам та підвищувати опірні властивості організму щодо дії шкідливих чинників.

Співробітник НДІ (4):

    Правильне харчування - запорука здоров'я та довголіття (з екрана).

Розпочинається воно з правильного режиму харчування.

Співробітник НДІ (1):  Режим харчування (з екрана) - приймання їжі протягом доби в чітко визначений час, раціональний її розподіл за масою, калорійністю, вмістом харчових речовин.

Співробітник НДІ (2): Приймайте їжу у чітко визначений час, оскільки це допомагає усім процесам травлення та засвоєння усіх поживних речовин.

Співробітник НДІ (3): Харчування відіграє вирішальну роль у здоров'ї людини - є найкращим захисником від хвороб. Тому всім нам необхідно дотримуватись  правил здорового харчування ( з екрана):

Співробітник НДІ (4):

  1.   Не їжте занадто багато. Ожиріння скорочує життя людини.
  2.   Їжте те, що вам подобається, але те, що містить протеїни, вуглеводи, жири, клітковину.

Співробітник НДІ (1):

3. Не їжте багато солодкого. Але якщо ви любите солодощі, і не страждаєте

надлишком ваги або діабетом, їжте тільки один десерт, переважно на вечерю.

Співробітник НДІ (2):

  1.   Не їжте багато жирного.
  2.   Вживайте багато овочів, фруктів та соків. Вони містять багато корисних речовин та вітамінів.

Співробітник НДТ (3): Древній латинський афоризм гласить: «Ми не для того живемо, щоб їсти, а їмо, щоб жити». Отже, ми їмо, щоб жити, їжа дає нам енергію, необхідну для нормальної життєдіяльності організму, і пластичний (будівельний) матеріал для росту молодого організму. Все це організм одержує з їжі після складних перетворень, які починаються в органах травлення. При визначенні кількості і складу їжі, необхідної для нормальної життєдіяльності організму, слід ураховувати вік і стать людини, фізичне і розумове навантаження (ступінь витрат енергії), стан організму умови навколишнього середовища.

Співробітник НДІ (4): Їжа містить білки, жири, вуглеводи,  вітаміни, воду, солі і мікроелементи (йод, кобальт, цинк, мідь, залізо та ін.).

Співробітник НДІ(1): Білки є основою структурних елементів клітин і тканин, що входять до складу крові, гормонів, ферментів і антитіл, які беруть участь у найважливіших процесах життєдіяльності організму. У процесі білкового обміну, тобто перетворення білків їжі в організмі, утворюється частина енергії, необхідної організму. Грам білка дає організму 4,1 ккал.

Розрізняють білки тваринного і рослинного походження, які однаково потрібні для людини. Найважливіші джерела їх це м'ясо, риба, яйця, сири, молоко, квасоля, соя, горох...

Співробітник НДІ (2):  Жири дають організму енергію (1г жиру в процесі обміну виділяє 9,3 ккал) і входять до складу всіх тканин. У щоденному раціоні харчування має бути 80-100 г жирів, у тому числі 20-25 г рослинної олії. З жирами до організму надходять вітаміни А, Е, К і В

Співробітник НДІ (3): Вуглеводи їжі є основним джерелом енергії. Грам вуглеводу, як і грам білка, дає 4,1 ккал. Але якщо врахувати, що людина за день споживає 400-500 грам вуглеводів, тобто удвічі більше, ніж жирів і білків разом узятих, то зрозуміло, що саме вуглеводи дають організму основну кількість енергії.

  Співробітник НДІ (4): Слово «вітамін» означає «білок життя». Розрізняють такі вітаміни: А В1 В2 ВЗ В5 В6 В9 В12 ВІЗ В15 С В Е К Н Р та інші. Вітамін А міститься в риб'ячому жирі, печінці великої рогатої худоби, зеленій цибулі, червоних помідорах; вітаміни В1 і В2 -у хлібі, дріжджах, квасолі, горосі, звичайному сирі; вітамін С -у фруктах, овочах і ягодах.

Співробітник НДІ (1): Мінеральні речовини (солі, мікроелементи) - вкрай необхідні складові частини їжі.

    На добу організму дорослої людини потрібно 10-15 г кухонної солі, 2-4 г калію, 0,8-1 г кальцію, 1,5 г солей фосфору, 0,5 магнію, 0,015 г заліза. Багато калію є в горосі, квасолі, картоплі, ізюмі, сушених абрикосах, чорносливі; кальцію - у коров'ячому молоці, сирах; фосфору і магнію - в сирах, квасолі, горосі, вівсяних і гречаних крупах, м'ясі, рибі, хлібі; заліза - у печінці та язиці великої рогатої худоби, легенях, яєчному жовтку, яблуках, персиках, сливах.

Співробітник НДІ (2): Вода є основним середовищем для реакцій обміну речовин в організмі і нерідко сама бере в них активну участь. Дві третини маси тіла людини складає вода. Добова потреба в воді становить 2,3-2,7 л . вона задовольняється за рахунок випитої за добу рідини і тієї води, що міститься в харчових продуктах. З сечею, калом, потом і видихуваним повітрям людина виділяє приблизно 2,5 л води за добу.

Співробітник НДІ (3):

Загальні поради щодо раціонального харчування ( і екрана):

  1. Підвалина здорового харчування - фрукти, овочі, соки.
  1. З тваринних продуктів обмежено вживайте молоко, сметану, сир.

Співробітник НДІ (4):

3. Не зловживайте солодощами.

4. Вживайте мед.

5. Солі досить вживати 2-3 г на день, тому що в зелених та інших продуктах її достатньо,

Співробітник НДІ (1): Раціональне харчування невід'ємне від дотримання правил

особистої гігієни (з екрана):

1. Мити руки щоразу перед їдою.

  1.   Стежити за чистотою кухонного інвентарю, столового посуду, ретельно мити їх гарячою водою після користування.
  2.   Оберігати продукти харчування від мух; харчові відходи
    зберігати в закритому посуді.
  3.   Вживати лише свіжі і доброякісні продукти.

Співробітник НДІ (2):

  1.   Дотримувати санітарних правил при копченні, в'яленні, консервуванні продуктів, не допускати забруднення, інфікування продуктів, правильно зберігати їх.
  1.     Правильно розкладати продукти в холодильнику.
  2.     Не допускати надто тривалого зберігання продуктів і страв. Перед вживанням при можливості слід знову проварити або просмажити страву.
  3.     Не вживати сирого молока і води, (особливо з невідомого джерела)

Співробітник НДІ (3):

9. Ретельно мити фрукти і овочі перед споживанням перевареною або текучою водою.

10. Страви, які вимагають термічної обробки, кип'ятити, тушкувати, жарити до повної готовності.

11.Стежити за станом зубів, регулярно двічі на день чистити їх. Добре пережовувати їжу.

12. Не вживати часто дуже гострих, гарячих, холодних страв і напоїв.

Співробітник НДІ (4):

13. Додержувати збалансованого харчування.

14. Вживати достатню кількість вітамінів, переважно в натуральному вигляді, з харчовими продуктами.

15. Не зловживати алкогольними напоями, не курити.

16. Додержуватись у харчуванні помірності. Приймати їжу слід 4-5 разів на день.

17. Правильно зберігати хімічні препарати і медикаменти.

Класний керівник:  До слова я хочу запросити лікаря-гастроентеролога.

Лікар-гастроентеролог:

    Значний вплив на формування харчової поведінки сучасної молоді справляє реклама. «Швидкорозчинні» каші, макарони, солодкі газовані напої, продукти фритюрного способу приготування (смаження пиріжків, картоплі, пончиків у киплячій олії}, супові, бульйонні концентрати містять значну кількість вуглеводів, жирів та мізерну кількість вітамінів, мінеральних солей, інших поживних речовин.

Наприклад, влітку молода людина, втамовуючи спрагу може випити 1-3 літри солодкої газованої води. У 100 г такої води міститься 10-15 г цукру, тобто в 1 літрі-100-150 г, що становить небезпеку для здоров'я. Тому у всіх навчальних закладах забороняється продавати солодкі газовані напої, чіпси, горішки. Супові, бульйонні концентрати типу кубиків «Магі», «Галина Бланка» не можна вважати здоровою їжею. Вони виступають джерелом значної кількості солі, жиру, спецій, барвників, глютамінової кислоти. Концентрати не містять м'яса, риби, грибів тощо; їх смакові властивості обумовлені хімічними речовинами, які мають назву «підсилювачі» смаку. З цією метою широко використовується глютамінова кислота та її солі, яких у масі концентрату до 30%. Такі бульйони, супи підвищують шлункову секрецію, апетит, тому їх не рекомендують вживати при захворюваннях шлунку (гастрити, виразкова хвороба тощо). Головною складовою бульйонних кубиків є сіль, вміст якої сягає до 50% маси кубика. На думку спеціалістів, інгредієнти бульйонних кубиків безпечні для здоров'я людини тільки в тому випадку, коли цей продукт використовують суворо у відповідності до вказівки на упаковці, наприклад, 1 кубик на 1 літр супу.

   Небажано вживати «бульйон», виготовлений шляхом розчинення кубика в чашці (250-300 мл) окропу, бо така концентрація є шкідливою. То ж я не рекомендую вживати ці кубики щодня.

Фаст-фуд давно став невід’ємною частиною сучасного світу. Багато хто й уявити собі не може життя без гамбургера або хотдога.

Класний керівник:  До слова я запрошую лікаря-дієтолога.

Лікар-дієтолог: За свою довгу історію людство накопичило безліч помилок із приводу того, що з їжі шкідливе і що корисне для нашого організму. Це сталося тому, що правила здорового харчування постійно змінювалися.

  Як же не загубитися у круговерті постійних змін? Ми пропонуємо вам ознайомитися з останніми новинами у сфері дієтології.

  1 міф: можна харчуватися одними фруктами

      Насправді фруктові або ягідні дієти (яблучна, бананова, ананасна, грейпфрутова, полунична і так далі) викликають порушення обміну речовин. Глюкоза і фруктоза в надмірних кількостях приводять до підвищення вмісту в крові інсуліну. При цьому підвищений рівень інсуліну зберігається досить довгий час і викликає підвищений апетит. Якщо фруктами, особливо солодкими, харчуватися протягом тривалого часу, то можна завдати ще серйозної шкоди й щитовидній залозі.

  2 міф: можна набрати зайву вагу, якщо під час їжі пити різні напої

    Таку тенденцію лікарями і вченими не помічено. Але дійсно не варто пити рідину під час трапези тому, що вона заважає нормальному травленню їжі, розріджуючи при цьому шлунковий сік. Адже наш організм під час їжі й так виділяє достатню кількість слини для того, щоб розм'якшити їжу. А соки і мінеральну воду краще пити до їжі або після.

  3 міф: від макаронів і картоплі швидко товстієш

    Насправді товстіють зовсім не від макаронів і картоплі, а від жирних підлив, вершкового масла, рослинної олії та сиру, якими щедро присмачуються страви із цих продуктів. Картопляний крохмаль, навпаки, сприяє гарному травленню: він стимулює синтез вітаміну В2 кишковими бактеріями, під дією крохмалю активізується обмін жовчних кислот. Ще менш калорійні макарони: 190 калорій на 50 г сухого продукту.

  4 міф: застуджене горло, зайві калорії, зубний біль - це все, що можна отримати від порції морозива

  Насправді, у цього продукту безліч корисних властивостей. Морозиво стимулює вироблення нашим організмом особливої речовини - серотоніну, здатного захищати нас від стресів. Лікарі пояснюють це тим, що молоко або вершки, з яких виготовляють морозиво, містять L-триптофан, ефективний натуральний транквілізатор, який заспокоює нервову систему. Ця речовина також здатна допомогти нам упоратися з безсонням.

5 міф: свіжі овочі поступаються овочам із морозилки

  Виявляється, овочі з морозилки набагато корисніші за ті, що пропонують нам супермаркети в холодну пору року. Річ у тому, що свіжим овочам доводиться пройти тривалий шлях із південних країн, і на той час, коли вони опиняються на прилавках наших магазинів, усі вітаміни і мінерали, що були в них, вже втрачені. На відміну від тих, що містяться у заморожених овочах, які, навпаки, зазнають обробки через декілька годин після того, як були зібрані. Саме завдяки цьому вся їх поживна цінність зберігається.

6 міф: вегетаріанство корисне для здоров'я

   Помалу боротьба медиків усього світу проти вегетаріанства приносить свої плоди. Мода на цю дивну дієту пішла на спад. Доведено, що 7 років вегетаріанства виводить із ладу імунну систему. Первинне поліпшення самопочуття після відмови від тваринної їжі пов'язане з тим, що організм людини втомився від надлишку тваринних жирів. Але потім знову настає їх гострий дефіцит. Вегетаріанство суворо протипоказане дітям. Ріст людського тіла неможливий без білків тваринного походження.

7 міф: узимку потрібно пити менше рідини, ніж влітку

   Норма води в день для будь-якої пори року незмінна - 1,5 - 2 літри. І ще один міф, пов'язаний із вживанням води. Існує думка, що під час спортивного тренування і відразу після нього не можна пити воду. Це невірно. Результати проведених досліджень показують, що «сухі» заняття на 10% менш ефективні. Мінеральні води ще корисніші, оскільки вони відновлюють м'язи і кровоносні судини.

 8 міф: «Сільські» продукти корисніші «міських»

  Жирний сир, молоко з-під корови, саморобне вершкове масло - усе це символи здорового харчування для отруєного смогом городянина. Проте різка зміна балансу поживних речовин створює додаткове навантаження на шлунок, кишечник і ендокринну систему. Тому «сільські» продукти потрібно вводити в раціон поступово. Що стосується сільського молока, то воно містить набагато більше казеїну, який шкідливий для людей старшого віку, оскільки він збільшує вірогідність розвитку суглобових захворювань. Також це молоко шкідливе людям, які страждають повною або частковою несприйнятливістю молочного білка.

9 міф: кращий спосіб схуднути - сісти на дієту

   Далеко не кращий і далеко не безпечний. Немає такої дієти, яка давала б 100%-у гарантію схуднення. І, як правило, втрачена під час дієти вага знову набирається після неї, а то й у декілька разів більша. Наслідки дієт можуть бути вельми і вельми сумними: різні захворювання органів травлення, нирок, печінки, проблеми із серцем, плюс психологічні проблеми.

10 міф: з'їдати потрібно все, що лежить на тарілці

    Ні в якому разі. Якщо ви наїлися, то немає чого об'їдатися. Організм не зрозуміє ваших етичних міркувань або, ще гірше, принциповості з приводу доїдання дорогих страв.

   Головне - пам'ятайте, що все має бути в міру.

 Шановні дівчата, забудьте ви про горезвісних 90-60-90, харчуйтеся правильно і пам'ятайте: те, що дане вам від природи, - це природно, а що природно, як відомо, не потворно!

Класний керівник:

   Щиро дякую всім за виступи. І підбиваючи - підсумки, хотілося б сказати: люди, бережіть свій організм! Звертайте увагу на те, «що» ви їсте та «як» ви їсте.

   Тільки усунення помилок в харчуванні дозволить успішно тренуватись та швидко досягти бажаних результатів.

   А на згадку про нашу сьогоднішню розмову учасники прес-конференції підготували усім вам ось ці буклети, які я сподіваюсь стануть вам у пригоді.

Вручають всім присутнім буклети

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
26 квітня 2021
Переглядів
542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку