Книжкова онлайн виставка "День козацтва"

Про матеріал
Саме козацькі традиції остаточно сформували український етнос, заклавши у нього зерна свободи, демократії та самозахисту Книги якы треба прочитати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Книжкова виставка до Дня українського козацтва

Номер слайду 2

Тече вода в сине море,Та не витікає;Шука козак свою долю,А долі немає. Пішов козак світ за очі;Грає синє море…T. Г. Шевченко

Номер слайду 3

Не той козак, що за водою пливе, а той, що проти води!Україна – земля козацька…Розділ 1.

Номер слайду 4

Шевчук Валерій. Козацька держава / В. Шевчук. – К. : Абрис, 1995. – 392 с. Книга відомого сучасного українського письменника та історика розповідає про становлення, розвиток та загибель Козацької української держави, створеної гетьманом Богданом Хмельницьким, яка проіснувала на нашій землі більше століття. Автор використовує великий літературний і документальний матеріал, досліджує процес становлення української самосвідомості.

Номер слайду 5

Яворницький  Д. І.  Історія   запорізьких   козаків / Д. І. Яворницький. У 3-х т. –  Львів: Світ, 1990.  –319 с. Книга є найбільш повним історичним дослідженням, що охоплює період 1471-1734 рр.. На багатому документальному матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюється життя запорізького  козацтва. Висвітлюються питання соціально-економічних  історій, суспільного устрою, життя та побут запорозького козацтва, описані територія й кордони, природні умови  Запорізької  Січі. Для викладачів, студентів, істориків, етнографів, пропагандистів.

Номер слайду 6

Фігурний Ю. Історичні   витоки   українського   лицарства : нариси про зародження і розвиток козацької традиційної культури та національне військове мистецтво в українознавчому вимірі / Ю. Фігурний. – К. : Стилос, 2004. –  308 с. Книга знайомить читачів з історичними витоками  українського   лицарства  -козацтва. Автор досліджує проблему зародження і розвитку козацької традиційної культури та національне військове мистецтво в українознавчому вимірі. У книзі розглядаються стародавні елементи козацького культурного комплексу, які пов’язують його з мілітарною культурною традицією багатьох індоєвропейських народів. Окремі нариси присвячені вишколу молодих воїнів, культу воїнів-звірів, культам коня та меча-шаблі, кобзарям, символіці червоного кольору, особливому ставленню воїна до жінки, я також побратимству, лицарському кодексу, впливові козацької культура на українське державотворення та правотворення. Книга розрахована на викладачів та студентів історичних факультетів вищих навчальних Закладів, усіх тих. хто цікавиться історією та культурою  українського   лицарства  – козацтва.

Номер слайду 7

Голобуцький В. О. Запорізька Січ в останні часи свого існування: 1734–1775 рр. / В. О. Голобуцький. – Дніпропетровськ : Січ, 2004. – 421 с. Одному з найбільш захоплюючих періодів історії запорозького козацтва, так званої Нової Січі (1734–1775 рр.), присвячена книга відомого українського радянського історика проф. В. О. Голобуцького. Використавши численні архівні матеріали та інші джерела, автор змалював яскраву картину життя та боротьби славнозвісних запорожців. З великим інтересом читаються сторінки книги, на яких зображено тяжке становище нижчих верств запорозького населення, участь запорозького козацтва в російсько-турецькій війні 1768—1774 рр., в антифеодальній і національно-визвольній боротьбі народів царської Росії, а також епізоди ліквідації царизмом Запорізької Січі у 1775 р.

Номер слайду 8

Степ та воля – козацька доля Без гетьмана військо гине. Розділ 2.

Номер слайду 9

Апанович О. М. Козацька енциклопедія для юнацтва: кн. ст. про буття укр. козацтва / О. М. Апанович. – К. : Веселка, 2009. – 714 с. Книгу написала Олена Михайлівна Апанович (1919-2000) видатний історик, архівіст, письменниця, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка та наукової нагороди Фундації Антоновичів (США), яка все своє подвижницьке життя присвятила дослідженню і популяризації козацтва. «Козацька енциклопедія для юнацтва» адресована найширшим читацьким колам, насамперед допитливому юнацтву – школярам та студентам. Хоча статті в книжці розміщені за алфавітом, вона не є класичною академічною енциклопедією, оскільки не обтяжена довідковим апаратом та посиланнями на джерела. Саме тому книжка виконуватиме не тільки довідкову, енциклопедичну функцію, служитиме навчальним посібником для школярів і студентів, а й стане захоплюючим читанням для всіх небайдужих до історії рідного народу, сприятиме вихованню національної свідомості, утвердженню в суспільстві української національної ідеї.

Номер слайду 10

Козацькі ватажки та гетьмани України. Укладено на основі «Історії   України-Русі » Миколи Аркаса / упорядк. Я. Мельничук та Б. Карабін. – Львів., 1991. – 174 с. Ця книга – свого роду хрестоматія з історії козаччини, що містить життєписи найславніших її ватажків, а також гетьманів України і укладена на основі історичних студій відомого дослідника нашої минувшини Микола АРКАСА, твори якого популярні в багатьох країнах і лише на його батьківщині опинилися в числі «забутих».

Номер слайду 11

Козацькому роду нема переводу Де козак, там і слава. Розділ 3.

Номер слайду 12

Андрущенко В. Запорозька Січ як український феномен / В. Андрущенко, В. Федосов. – К. : Заповіт, 1995. – 173 с. Ця книга – про загадковий феномен нашої національної історії – українське козацтво, про створену ним Запорозьку Січ і суспільні інститути в ній. Не переповідаючи хрестоматійних історичних сюжетів, автори в основу свого дослідження поклали маловідомі або й зовсім невідомі факти, пов’язані з передумовами виникнення і розвитку запорожування, соціальними цінностями і організаційними засадами держави Війська Запорозького, її культури та економічного устрою. В окремому розділі йдеться про історичну долю Запорожжя, залишену ним духовно-емоційну спадщину, його роль, як важливого чинника національного відродження українського народу. Для широкого кола читачів.

Номер слайду 13

Яворницкий Д. И. Вольности запорожских козаков / Д. И. Яворницкий. – 2-е изд. – СПб., 1898. – 405 с.Історико-топографічний нарис вольностей запорозьких козаків помітний з-поміж численних праць всесвітньо відомого історика, археолога, краєзнавця та письменника академіка Дмитра Івановича Яворницького (І855–1940). Особливо цікавий він для мешканців Придніпров’я – кожен знайде тут згадку про дорогі серцю місця. Книга, яка не перевидавалася понад сто років, і яка вперше виходить українською мовою, настільки докладна, скрупульозна і захоплива змістом, що лишається тільки подивуватися титанічній праці вченого.

Номер слайду 14

Народна пам’ять про козацтво. – Запоріжжя : «Интербук», Запорізький центр, 1991. – 160 с. Вперше в Запоріжжі видається книга, присвячена 500-річчю Запорозького козацтва, тим етнографічним зв’язкам, які корінням своїм сягають глибин нашої історії і людської пам’яті. Вона цікава тим, що доносить до нас, нащадків запорожців, людей XX століття, пам’ять народну про лицарів України. — запорозьких козаків, їх життя, будні та численні легенди.

Номер слайду 15

Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має  козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.

pptx
Додано
21 грудня 2021
Переглядів
530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку