"Кобзарю ! Знов до тебе я приходжу , Бо ти для мене совість і закон "

Про матеріал
Виховний захід "Кобзарю ! Знов до тебе я приходжу , Бо ти для мене совість і закон " допоможе розширити знання учнів про життя і творчість Т.Г. Шевченка ; розвивати акторські здібності учнів та навики виразного читання поезії ; спонукати до власної творчості; виховувати любов до національної культури, прагнення бути справжніми українцями; виховувати почуття гордості за Україну, за її національного генія – Тараса Григоровича Шевченка.
Перегляд файлу

Кобзарю !

Знов до тебе я приходжу ,

Бо ти для мене совість і закон .

Л. Костенко

Літературно-музична композиція , присвячена Тарасові Шевченку .

Мета : розширити знання учнів про життя і творчість Т.Г. Шевченка ; розвивати акторські здібності учнів  та навики виразного читання поезії ; спонукати до власної творчості; виховувати любов до національної культури, прагнення бути справжніми українцями; виховувати почуття гордості за Україну, за її національного генія – Тараса Григоровича Шевченка.

Епіграф

І мене в сім’ї великій ,

В сім’ї новій , вольній ,

Не забудьте пом’янути

Незлим тихим словом …

                   Т.Г. Шевченко

 

Дзвони , освічується портрет Шевченка на сцені .

Голос із-за куліс : Великому синову української землі Тарасові Шевченку присвячується .

Рік 1861… Упала остання грудка землі на свіжу могилу , що звелася на високій кручі понад Дніпром біля Канева … Пройшли рясні травневі дощі , тополі і ясени струшували з себе краплі води , немов плакали за душею українського народу Тарасом Григоровичем Шевченком . Прудкі струмки води змили сліди тисячі людських ніг на Канівських шляхах – і тихо враз стало на Чернечій горі , ой , як тихо … Тільки вітер повіє з Дніпра , з плавнів далеких , зі степу широкого і пошепочеться з деревами : « Чи ж він умер ? А , може , спить ?»

Ведучий 1 : І ще один сьогодні рік минув ,

  Кобзарю любий наш , від того часу ,

Як голос твій замовк для України ,

Навік замовкла пісня голосна .

Ведучий 2 : На високій дуже кручі ,

  Над самісіньким Дніпром

  Спить Шевченко  в домовині

  Непробудним вічним сном .

Ведучий 1 : Любий сину України ,

  Наш Тарасе дорогий ,

  Тебе в світі вже немає ,

  Та в серцях ти все живий .

Ведучий 2 : Твоя кобза ще не вмерла ,

  На ній струни всі дзвенять,

  І про славу твою вічну

  Всі народи гомонять .

Ведучий 1 : І тебе в сім’ї великій ,

В сім’ї новій , вольній ,

Ми врочисто вспоминам

Незлим тихим словом .

Ведучий 2 : Добрий день, дорогі гості! Ми раді вітати вас на святі, приуроченому Дню народження видатного українського поета – Тараса Григоровича Шевченка!

Ведучий 1 : Минають роки і сторіччя, відходять у небуття покоління людей, змінюються їхні звичаї, вірування та погляди, а великі надбання мистецтва надовго переживають своїх творців. До таких скарбів світового значення належить і творчість великого генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка.

Ведуча 2 : Шевченко … Це слово таке близьке кожному з нас . Здається , ми так багато знаємо про нього . Де він народився , де пройшло його злиденне дитинство . Батьки Тараса , будучи кріпаками пана  Енгельгарда , не мали можливості турбуватися не тільки про Тараса , а й про інших своїх дітей .

Сценка 1. Виходить молода мати з немовлям.. У запису звучить романс «Садок вишневий коло хати».(голос за сценою :  9 березня 1814р. у селі Моринцях :

В похилій хаті ,край села ,

Над ставом чистим і прозорим ,

Життя Тарасику дала

Кріпачка-мати , вбита горем .

Мати : Сину мій, прости, що доля твоя буде тяжкою, бо народжений ти невільником-кріпаком. Сину мій, моя дитино! Яким воно буде, твоє майбутнє? Чи матимеш кусень хліба, свою господу, стріху над головою?

Батько (виходить, стомлений сідає): Синові Тарасу з мого хазяйства нічого не треба: він буде неабияким чоловіком: з його буде або щось дуже добре, або велике ледащо, для його моє наслідство нічого не буде значить або нічого не поможе.

Ведучий 1 : Мати Шевченка часто хворіла і померла у 32 роки , коли Тарасу було лише 9 . Невдовзі помер і батько . Так у 12 років він зостався сиротою . Разом із братами та сестрами він жив у мачухи . Отже , самотужки прийшлося вибиватися в люди  , реалізовувати даний Богом талант .

Ведучий 2 : З цим іменем сьогодні на всій планеті ідентифікується Україна та українці. Шевченко належить до найулюбленіших поетів світу

Ведучий 1 : «Кобзар» став найзнаменитішою книгою Шевченка. Тільки за його життя він перевидавався 4 рази. Вірші з цієї збірки перекладені більш ніж на 100 мов світу. У місті Черкаси у 1989 році відкрився єдиний у світі музей, присвячений одній книзі. І цією книгою став «Кобзар».

Ведучий 2 : Тарас Шевченко є, справді, одним з класиків світової літератури. Його гуманізм, геніальні народні образи роблять його зрозумілим і близьким для людей різних націй, хоча він є поетом України.

Ведучий 1. В американську, канадську і англійську літературу творчість Т.Г.Шевченка входить паралельно. Дотепер над донесенням Шевченкового слова до англомовного читача працювало понад 80 перекладачів. Майже всі поезії Шевченка відтворено англійською мовою.

Ведучий 2 : Кожна поезія Шевченка – палкі і щирі синівські почуття до неньки України , співчуття , тривога і біль за її долю .

Ведучий 1 : Від самого малечку до останніх днів своїх поет проніс цю любов крізь колючі терни . Із 47-ми років страдницького життя  30-ть років він бачив лише чужу землю , чув чужу мову , 10-ть з них - це заслання із забороною писати і малювати та 13-ть років – під суворим наглядом жандармів .

Ведучий 2 : І там , за Уралом , лише в думках , у снах, в образах Дніпра, зорі вечірньої , калини , тополі , садку вишневого , біленької хати линула до нього ненька-Україна .

Ведучий 1 : І народжувалися вірші , сипалися на папір у захалявні книжечки , розганяли тугу , звеселяли душу .

Ведучий 2 : Саме  так з’явилася  пісня  «Зоре моя вечірняя» (виконання пісні під супровід бандури).

 Ведучий 1 :  Шевченко не лише поет, а й художник , прозаїк, драматург, громадський діяч , філософ .

Ведучий 2 : Тарас Григорович упродовж усього свого життя цікавився багатьма жанрами літератури, в тому числі драмою, хоча його драматургічна спадщина вичерпується однією завершеною п'єсою „Назар Стодоля" .

Ведучий 1: Отож, зустрічаймо героїв твору «Назар Стодоля»

Ведучий 2: Тарас Шевченко любив свій край , тому в поезіях оспівав не тільки красу української природи – Дніпра , ланів , степів , садів, а й історичне минуле свого народу , його тогочасне життя, а також висловив тривогу за майбутнє України .

Ведучий 1 : Яскравим прикладом цього стала поезія «Стоїть в селі Суботові…», яка і в наш час є досить актуальною .

Ведучий 2: Тарас Шевченко душею ненавидів військову службу , цю безглузду муштру , яка давала нагоду «тупоумному» офіцерові присікуватися до безталанної жертви-солдата та знущатися над ним .

Ведучий 1 : Пережита поетом жорстока муштра в армії і сірі солдатські будні ставали поштовхом до написання ряду творів , у яких автор зумів передати біль тих , кого забирали у москалі , і тугу , розпач їх родичів : матерів , батьків, братів , сестер , коханих . Ця проблема знайшла своє втілення у поемі «Сова».

Ведучий 2 :Не дивлячись на те , що поет упродовж життя  не знайшов свою половинку і не пізнав розділеного кохання , сімейного щастя , образ жінки посідає центральне місце у його творчості. З цього стає зрозуміло, Шевченко не тільки любив ,поважав , співчував жінкам ,  а й бажав їм щастя .

Ведучий 1 : Він добре знав тонку , вразливу вдачу жінки , яка  готова вирватись з розкішного палацу нелюбого  старого генерала , аби залишитись з коханим .

Ведучий 2 : Поема «Петрусь» .

Ведучий 1 : Восени 1860 року Тарас Шевченко тяжко захворів, однак не полишав писати. Думи й помисли Кобзаря були про Україну, про її народ, його долю нещасливу, занапащену.

Ведучий 2 : Стан здоров'я поета дедалі погіршувався. А 10 березня 1861 року перестало битися серце великого художника, геніального митця. Поховали його в Петербурзі на Смоленському кладовищі. Та чи могли люди забути і не виконати його Заповіту ?!

  Звучить пісня “Заповіт” під супровід гітари

              Як умру, то поховайте

              Мене на могилі,

              Серед степу широкого,

              На Вкраїні милій,

              Щоб лани широкополі,

              І Дніпро, і кручі

              Було видно, було чути,

              Як реве ревучий.

              Як понесе з України

             У синєє море

             Кров ворожу… отойді я

             І лани, і гори –

             Все покину і полину

             До самого бога

             Молитися… а до того

             Я не знаю бога.

             Поховайте та вставайте,

             Кайдани порвіте

             І вражою злою кров'ю

             Волю окропіте

             І мене в сім'ї великій,

             В сім'ї вольній, новій,

             Не забудьте пом'янути

             Незлим тихим словом.

 

Ведучий 1 : Шевченків Заповіт було виконано. У  травні  того ж року друзі перевезли тіло Кобзаря до України і поховали на Чернечій горі, поблизу Канева.

              Поховали …Тихесенько Україна плаче.

              Поховали дух великий і серце гаряче.

              Поховала наша мати найкращого сина –

              “ Вічну пам'ять заспівала уся Україна”

 

 

E:\Сім струн\фото шевченко\зображення_viber_2022-02-07_19-51-10-278.jpgE:\Сім струн\фото шевченко\зображення_viber_2022-02-07_19-51-10-182.jpgE:\Сім струн\фото шевченко\зображення_viber_2022-02-07_19-51-10-556.jpgE:\Сім струн\фото шевченко\зображення_viber_2022-02-07_19-51-10-457.jpgE:\Сім струн\фото шевченко\зображення_viber_2022-02-07_19-51-10-370.jpg

 

 

docx
Додав(-ла)
Шамбрай Ольга
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку