Презентація "Остап Вишня ( Павло Губенко)."

Про матеріал
Трагічна творча доля українського гумориста, велика популярність і значення його усмішок у 1920-ті роки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Остап Вишня ( Павло Губенко). Трагічна творча доля українського гумориста, велика популярність і значення його усмішок у 1920-ті роки. Письменник і його час. Усмішки « Моя автобіографія», « Письменники»

Номер слайду 2

Остап Вишня (Губенко Павло Михайлович),— український письменник, новеліст, класик сатиричної прози ХХ століття

Номер слайду 3

Загадка «Вона нічого не коштує, та багато дає. Вона збагачує тих, хто її отримує і не робить біднішими тих, хто її дарує. Вона триває лише мить, а в пам’яті, часом, залишається назавжди. Її неможливо купити, випросити, позичити чи вкрасти, бо вона сама по собі нічого не варта, поки її не віддали!»- Про що, на вашу думку, йдеться в цій загадці?

Номер слайду 4

Відгадування кроссенсу (головоломки)

Номер слайду 5

Відгадування кроссенсу (головоломки)

Номер слайду 6

Відгадування кроссенсу (головоломки)

Номер слайду 7

Відгадування кроссенсу (головоломки)

Номер слайду 8

Епіграф до уроку:«Я —слуга народний!І я з того гордий, я з того щасливий!». Остап Вишня

Номер слайду 9

Презентація проектів. Проект І групи: Дослідити біографію Остапа Вишні, звернути увагу на невідомі факти його життя, створити презентацію до теми

Номер слайду 10

Сценка «Інтерв’ю з Остапом Вишнею»)

Номер слайду 11

Біографія. Павло Михайлович Губенко. Псевдоніми: Павло Грунський,Остап Вишня народився 13 листопада 1889 р. на хуторі Чечва біля с. Грунь Зіньківського повіту на. Полтавщині (нині Охтирський район Сумської області) в багатодітній селянській родині

Номер слайду 12

Родина Остапа ВишніВиріс у багатодітній селянській сім'ї (17 дітей) .

Номер слайду 13

Батьки письменника: Губенко Михайло Кіндратович та. Параска Олександрівна

Номер слайду 14

Зінківський повіт. Село Грунь. Будинок Остапа Вишні

Номер слайду 15

Закінчив початкову, потім двокласну школу, згодом - Київську військово-фельдшерську школу, після закінчення якої працював фельдшером — спочатку в російській армії, а з часом — у хірургічному відділенні лікарні Південно-Західної залізниці. У 1917 році вступив до Київського університету, але залишив навчання і повністю віддався журналістській і літературній праціРоки навчання

Номер слайду 16

Його перший надрукований твір — «Демократичні реформи Денікіна» — побачив світ за підписом «П. Грунський» у Кам'янці-Подільському в газеті «Народна воля»2 листопада 1919 року

Номер слайду 17

Псевдонім Остап Вишня вперше з'явився 22 липня 1921 року в «Селянській правді» під фейлетоном «Чудака, їй-богу!»

Номер слайду 18

Літературна діяльність. Остап Вишня брав участь у діяльності літературних об'єднань «Плуг» і «Гарт», входив до Спілки письменників Остап Вишня брав участь в організації та редагуванні журналу «Червоний Перець»

Номер слайду 19

Арешт та ув’язнення26 грудня 1933р. Остап Вишня був заарештований і абсолютно безпідставно звинувачений. 23 лютого 1934 р. - судова «трійка» визначила міру покарання - розстріл, а з березня рішенням колегії ОДПУ його замінили десятирічним ув'язненням у таборах ГУЛАГу.

Номер слайду 20

Документальний фільм Ярослава Лунчака «Із життя Остапа Вишні», роль гумориста виконав заслужений артист України Богдан Ступка (фрагмент письменник на допиті).

Номер слайду 21

Протягом цих страшних років поруч із письменником була його дружина- акторка Варвара Маслюченко. Остап Вишня з дружиною

Номер слайду 22

У 1943 році Вишню мали розстріляти, але його врятував щасливий випадок. Його перекидають просто із арештантського барака в письменницький кабінет у Києві, де він відразу повернувся до літературної праціПерший твір після концтабору – усмішка «Зенітка».

Номер слайду 23

Остап Вишня — член редколегії й співробітник журналу «Перець»Остап Вишня з Максимом Рильським, 1951 рік

Номер слайду 24

Могила Остапа ВишніПомер Остап Вишня 28 вересня 1956 року. Похований на Байковому кладовищі.

Номер слайду 25

« Козака несуть і коня ведуть…» «Умер великий правдолюб» Умер великий правдолюб,Син українського народу,Що так любив народ, свободу,Й за те народові був люб. Хай він упав із смертю в герціВ путі до світлої мети,Та назавжди в народнім серціВишневим усмішкам цвісти. Упала тінь на холод губ,І серце проказало: годі!Умер великий правдолюб,Щоб вічно жити у народі. Хай вянуть осені сади –Не спинить час ходу залізну. Ми ж будемо в труді завжди. Любить, як він любив Вітчизну. Він жив, боровся недарма,Його продовжимо діла ми. Немає Вишні, вже нема… Ні!Вишня наш завжди із нами!

Номер слайду 26

Презентація проектів. Проект ІІ групи. Дослідити жанри малої прози письменника-гумориста, визначити тематику та проблематику творів Остапа Вишні.

Номер слайду 27

Жанри малої прози. Гумореска (від лат. «волога»)- невеликий віршовий, прозовий чи драматичний твір з комічним сюжетом, що відрізняється від сатири легкою, жартівливою тональністю. Сміх постає у вигляді доброзичливої, емоційнозабарвленої критики в дотепній, парадоксальній, іронічній, гротескній, пародійній формі. Памфлет ( від анг.) – злободенний, гостро сатиричний твір, основний викривальний пафос якого спрямований на нещадне осміяння суспільно шкідливих соціальнополітичних явищ, організацій та впливових осіб. Фейлетон (від франц. «лист, аркуш) – невеликий за обсягом жанр художньопубліцистичної літератури злободенного змісту, який характеризують сатири стичність, динамізм викладу, невимушена композиція, пародійність, застосування поза літературних жанрів тощо.

Номер слайду 28

Жанри малої прози. Усмішка – різновид гуморески, синтез гумористичного оповідання, анекдоту і фейлетону, характеризується лаконізмом, дотепністю, обов’язковою присутністю автора, поєднанням побутових замальовок, жанрових сценок з частими авторськими відступами. Автобіографічний твір – твір, в основу якого автор кладе факти свого власного життя. Саме ці факти визначають дію твору, його сюжетну лінію, етапи становлення суспільно-класової свідомості головного героя.

Номер слайду 29

Робота над гуморескою «Моя автобіографія»«Моя автобіографія» за жанром — гумористичне оповідання, або гумореска. Твір написаний протягом 15-16 березня 1927 р., надрукований у видавництві «Книгоспілка».

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Робота над усмішкою «Письменники»Робота із словником. Перегляньте слова у словнику. Прозаїк, поет, футурист, символіст, імажиніст, реаліст.

Номер слайду 32

Презентація проектів. Проект ІІІ групи. Опрацювати з теорії літератури форми комічного. Визначити художні компоненти творів «Моя автобіографія», « Письменники» та засоби комічного в них

Номер слайду 33

Номер слайду 34

«Хороший сміх — той сміх, що не ображає, а виліковує, виховує людину, підвищує. Господи, до чого просто все» (Остап Вишня).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Федоренко Віра Юріївна
    Цікава, сучасна та гарна робота!!! Щиро дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поліщук Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
2057
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку