“Коксування вугілля : продукти та їх використання” Підготував учень 10 класу. Білоус Петро
Номер слайду 2
Коксування вугілля. Коксування вугілля — метод термічної переробки переважно кам'яного вугілля, що полягає в його нагріванні без доступу повітря до 1000–1100 °С і витримки, при цій температурі, внаслідок чого паливо розкладається з утворенням летких продуктів і твердого залишку коксу. Основним цільовим продуктом цього процесу є кокс, що використовується головним чином як відновник і паливо в металургійній промисловості. °С
Номер слайду 3
Продукти коксування. Кокс. Аміачна вода. Коксовий газ
Номер слайду 4
Використання продуктів коксування вугілля. Коксовий газ використовують для обігрівання коксових печей, але основні кількості його піддають хімічній переробці.Із нього виділяють водень для синтезу аміаку, з якого далі добувають нітратні добрива - сульфат амонію. Кам’яновугільна смола є джерелом ароматичних вуглеводнів. Її піддають ректифікаційній перегонці і добувають бензол, толуол, нафталін, а також феноли, нітрогеновмісні сполуки та інше. Після перегонки кам’яновугільної смоли залишається густа горюча маса - пек. Пек використовують для виготовлення електродів і покрівельного толю.