Компетентнісно орієнтовані завдання до теми «Транспорт речовин»

Про матеріал
Матеріал містить компетентнісно орієнтовані завдання з біології для учнів 8 класу по темі «Транспорт речовин»
Перегляд файлу

Компетентнісно орієнтовані завдання до теми «Транспорт речовин»

(біологія, 8 клас)

 

ПРОБЛЕМНІ ЗАПИТАННЯ

 

                       Люди з давніх часів вважали кров «магічною рідиною» та носієм життя. Нею кропили землю для отримання гарного врожаю, її пили, сподіваючись повернути молодість і силу, на ній присягалися, скріплювали клятви та угоди. Яке ж насправді значення крові в житті людини?

 

                       Серце людини є надзвичайно важливою частиною тіла, бо забезпечує нормальну роботу клітин, тканин та органів. Досить часто саме із серцем людина пов’язує і свій емоційний стан. Як ви думаєте, чому у багатьох народів виникло уявлення, що людина любить, переживає, радіє серцем?

 

 

                       У чому проявляється взаємозв’язок будови артерій, вен і капілярів з функціями, які вони виконують?

 

                       Внутрішнє середовище нашого організму утворюють три рідини: міжклітинна речовина, кров та лімфа. Як ви думаєте, чому в тілі людини міститься майже 28 л міжклітинної речовини, 5 л крові і 2 л лімфи?

 

 

                       При недокрів’ї у крові людини зменшується кількість еритроцитів, що призводить до кисневого голодування тканин і органів. Чому в разі недокрів’я хворим дають ліки, які містять залізо ?

 

                       Видатний фізіолог І.І. Мечников ввів в тіло личинки морської зірки шип зі стебла троянди. Через певний час шип оточили рухливі клітини, які ніби намагались його перетравити. Які клітини крові мають таку здатність?  Як Ілля Ілліч Мечников назвав цей процес і дані клітини?

 

 

                       Відомо, що капілярна сітка у серці більш розвиненіша, ніж у скелетних м’язах. Також у  клітинах серцевого м’яза дуже багато мітохондрій.  Про що свідчать дані факти?

 

 

ПРИЙОМ «ПОМІРКУЙТЕ»

 

                       Чадний газ утворює з гемоглобіном крові стійку хімічну сполуку. Чому тривале вдихання цього газу призводить до смерті?

 

                       Як підвищити лейкоцити: медикаментозно і в домашніх умовахПри інфекційних захворюваннях органів дихання у мокротинні хворого пацієнта поряд із хвороботворними мікроорганізмами знаходять  дуже багато лейкоцитів. Як ви можете пояснити це явище?

 

 

                       У дітей активно росте серце. Воно посилено постачається лімфою та кров’ю, що полегшує вплив токсичних речовин. А вживання алкоголю знижує кількість кисню в крові, що змушує серце дитини працювати в більш напруженому ритмі. Поміркуйте, до яких наслідків для організму дитини  може призвести зниження рівня кисню в її крові.

 

                       Поміркуйте і поясніть, чому під час артеріальної кровотечі джгут потрібно накладати вище від місця ушкодження, а при венозній – нижче від місця кровотечі. Відповідь обґрунтуйте.

 

 

                       У процесі історичного розвитку людини відбулося збільшення кількості еритроцитів, зменшились їх розміри, зникло ядро, округла форма змінилась на двоввігнуту дископодібну. Поміркуйте, яке біологічне значення таких змін.

 

                       Чому мале коло кровообігу ще називають легеневим?

 

 

                       Поміркуйте, яку складову частину будови серця називають серцевою сорочкою? Чи пов’язана отримана назва з виконуваними  нею функціями? Відповідь обґрунтуйте.

 

 

БІОЛОГІЧНІ ЗАДАЧІ

 

                       Гемоглобін відіграє основну роль у процесах газообміну між легенями та клітинами крові. Визначте, скільки грам гемоглобіну міститься у вашій крові, якщо відомо, що в 100 г крові людини його є 16,5 г .

 

                       За одне скорочення серце перекачує близько пів склянки крові, за одну хвилину – 6 літрів, за одну годину – 360 літрів. Скільки крові серце перекачує за одну добу ?

 

 

                       Виконайте необхідні обчислення і визначте, скільки літрів крові перекачує серце людини за одну годину, якщо воно скорочується у середньому 75 разів за 1 хв, викидаючи з двох шлуночків при кожному скороченні  150 мл крові.

 

                       Скільки крові (л) перекачає серце бігуна, якщо відомо, що пульс у марафонця під час бігу дорівнює 150 ударів за хвилину, а час у дорозі  - 3 год 30 хв? Під час бігу лівий щлуночок за одне скорочення викидає близько 100 мл крові .

 

 

 

ПРИЙОМ «МОЗКОВИЙ ШТУРМ»

 

                       В організмі дорослої людини 5 літрів крові. Вчені підрахували, що сумарна поверхня всіх еритроцитів цієї крові  дорівнює 3500 м2 , тобто одна третина гектара, що в 1700 разів більше за площу поверхні тіла людини. За рахунок чого досягається така сумарна площа поверхні еритроцитів? Яке біологічне значення такої великої площі поверхні цих клітин крові людини?

                       У двох пацієнтів в лікарні виміряли артеріальний тиск і отримали такі дані: 120/80 мм рт. ст. і 160/110 мм рт. ст. Що означають цифри в чисельнику і знаменнику? У якому випадку артеріальний тиск є нормальним ?

 

                       Коли вперше в крові людини виявили лейкоцити, їх помилково прийняли за амеб, що паразитують в організмі. У чому подібність між амебами та лейкоцитами?

 

цікавинки 

 

ПРИЙОМ «ЦІКАВИЙ ФАКТ»

 (інформація для обговорення в групах)

 

                       Якби ми могли простежити за пересуванням будь-якої однієї краплини крові , то побачили б, що вона проходить крізь серце більше тисячі разів на день.

 

                       Група крові людини не змінюється протягом життя. У Західній Європі  лише 4% людей мають четверту групу крові, 47% - другу, 6% - третю і 43% європейців – універсальні донори з першою групою крові. В Азії інше співвідношення. Там переважають люди з четвертою та третьою групами крові.

 

 

                       В Україні 47% людей мають першу групу крові, 43% - другу, 7% - третю і лише 3% - четверту.

 

                       Робота, яку серце людини виконує протягом життя, дорівнює тій, яка потрібна, щоб наповнений залізничний вагон підняти на висоту Ельбрусу. Чому  серце не втомлюється та не втрачає працездатності, як, наприклад, м’язи наших кінцівок?

 

 

ЛІТЕРАТУРНА ХВИЛИНКА

 

 З поняттям «серце» здавна пов’язують уявлення про любов, волю, мораль. Який зміст ми вкладаємо в такі вислови:

  • Клейовий елемент Серце червонеКамінне серце…

 

  • Зроблено від серця…

 

  • М’яке, добре, любляче серце…

 

  • Вирвати з серця…

 

  • Серце болить…

 

  • Серце упало до п’ят…

 

  • Серце кров’ю обливається…

 

docx
Додано
20 лютого
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку