Презентація на тему: "Головний та спинний мозок людини"

Про матеріал
Мозок - надзвичайно складний орган, що складається з мільярдів взаємопов'язаних нейронів і глій. Це двостороння, або двостороння, структура, яку можна розділити на окремі частки. Кожна частка пов'язана з певними типами функцій, але, врешті-решт, всі ділянки мозку взаємодіють один з одним, щоб забезпечити основу для наших думок та поведінки. У цьому розділі ми обговорюємо загальну організацію головного мозку та функції, пов'язані з різними ділянками мозку, починаючи з того, що можна розглядати як розширення головного мозку, спинного мозку. Центральна нервова система (ЦНС) складається зі спинного та головного мозку. Спинний мозок людини міститься у каналі хребта. Він починається від краю потиличного отвору і закінчується на рівні першого або другого поперекових хребців. У дорослої людини спинний мозок являє собою циліндричний тяж (канат) довжиною 43 - 45 см, діаметром 0,8 - 1,4 см і масою близько 35 - 40 г. Головний мозок є головним регулятором усіх функцій організму, забезпечує вищу нервову діяльність людини. Головний мозок міститься у мозковій частині черепа. Маса головного мозку дорослої людини у середньому становить 1250 — 1400 г (у жінок — 1275 г, у чоловіків — 1375, що складає близько 2 % до загальної маси тіла). Головний мозок складається з п'яти відділів: довгастий мозок; середній мозок; задній мозок (міст і мозочок); проміжний мозок; кінцевий мозок (великі півкулі мозку).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ: СПИННИЙ ТА ГОЛОВНИЙ МОЗОК ЛЮДИНИПідготувала вчитель біології КЗ «Перчунівський ліцей» Непота О. Д.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Найдосконаліше і найскладніше творіння земної природи – це мозок»І. Павлов

Номер слайду 4

План уроку: Спинний мозок. Головний мозок. Лабораторне дослідження: «Вивчення будови спинного та головного мозку людини»

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Інтерактивна гра «Інтерв’ю»Учні – журналісти задають запитання однокласникам. За правильну відповідь учень отримує один бал.

Номер слайду 9

обота у творчих.І група: Де розміщений спинний мозок і які його параметри?ІІ група: Які відділи має спинний мозок

Номер слайду 10

Робота у творчих групах: Знайти у підручнику інформацію про розміщення і будову спинного мозку.І група: Де розміщений спинний мозок і які його параметри?ІІ група: Які відділи має спинний мозок ?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Спинний мозок – нижній відділ центральної нервової системи розташований у каналі хребта. Довжина спинного мозку – 41 – 45 см, діаметр – 8 – 14 см, маса 38 г. Він трубчастої будови з потовщенням у шийному і поперековому відділі . У центрі проходить спинномозковий канал. Він заповнений спинномозковою рідиною.

Номер слайду 13

Спинний мозок – вкритий трьома оболонками: м’якою, твердою та павутинною. Складається з сірої речовини та білої. Сіра речовина – це тіла рухових нейронів, а біла – нервові волокна. Спинний мозок складається з 31 – 33 сегментів, що об’єднані у відділи: шийний, грудний, поперековий та крижовий.

Номер слайду 14

Спинний мозок

Номер слайду 15

ФУНКЦІЇ СПИННОГО МОЗКУ: Спинний мозок є провідником. Це магістраль по якій рухаються імпульси від органів до головного мозку і назад. У спинному мозку замикаються рухові рефлекси. М’язи тулуба, шиї мають відповідні рефлекторні центри у спинному мозку. Функція називається рефлекторна.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Головний мозок людини - орган центральної нервової системи, що складається з маси взаємо- залежних нервових клітин і займає всю порожнину черепа, кістки якого захищають його від зовнішніх механічних ушкоджень. Середня маса мозку у чоловіків - 1375 г і становить 2% загальної маси тіла, а у жінок - 1275 г і 2,5 %. Покритий трьома оболонками: м'якою, павутинною і твердою.

Номер слайду 18

Складається головний мозок з трьох відділів: мозкового стовбура, підкоркового відділу та кори великого мозку:стовбур утворений довгастим мозком, мостом, мозочком, ніжками мозку й чотиригорбковим тілом;підкірковий відділ — це проміжний мозок і підкіркові ядра великих півкуль. кора великого мозку покриває дві півкулі: праву та ліву.

Номер слайду 19

М'яка або судинна, оболонка головного мозку безпосередньо прилягає до речовини мозку, заходить у всі борозни, покриває всі звивини. Складається вона з пухкої сполучної тканини, в якій розгалужуються численні судини, що живлять мозок. Від судинної оболонки відходять тоненькі відростки сполучної тканини, які заглиблюються в масу мозку.

Номер слайду 20

Павутинна оболонка головного мозку - тоненька, напівпрозора, не має судин. Вона щільно прилягає до звивин мозку, але не заходить у борозни, внаслідок чого між судинною й павутинною оболонками утворюються підпавутинні цистерни, заповнені спинномозковою рідиною, за рахунок якої й відбувається живлення павутинної оболонки.

Номер слайду 21

Тверда оболонка головного мозку - окістя для внутрішньої мозкової поверхні кісток черепа. В цій оболонці спостерігається найвища концентрація больових рецепторів в організмі людини, в той час як в самому мозку больові рецептори відсутні.

Номер слайду 22

Довгастий мозок є продовженням спинного мозку. На передній його поверхні міститься передня серединна щілина, з обох боків якої лежать потовщені білі тяжі, що називаються пірамідами. Піраміди донизу звужуються у зв'язку з тим, що частина їхніх волокон переходить на протилежний бік, утворюючи перехрестя пірамід, котрі утворюють бічний пірамідний шлях. Частина білих волокон, що не перехрещуються, утворюють прямий пірамідний шлях.

Номер слайду 23

Міст лежить вище довгастого мозку. Це потовщений валик із поперечно розміщеними волокнами. Центром його проходить основна борозна, в якій лежить основна артерія головного мозку. По обидва боки борозни є значні підвищення, утворені пірамідними шляхами. Міст складається з великої кількості поперечних волокон, які утворюють його білу речовину - нервові волокна. Між волокнами чимало скупчень сірої речовини, яка утворює ядра мосту. Продовжуючись до мозочку, нервові волокна утворюють його середні ніжки.

Номер слайду 24

Мозочок розташований під потиличною часткою великого мозку в задній черепній ямці. Складається із сірої та білої речовин, правої та лівої півкуль, та закладеного між ними черв'яка. Зв'язаний з розташованими вище та нижче нього частинами центральної нервової системи за допомогою трьох пар ніжок. Нижні та верхні ніжки мозочка зв'язують його з середнім мозком і мають вигляд правого та лівого тяжів, які йдуть, розходячись від мозочка до середнього мозку. Середні ніжки мозочка - масивні тяжі, які несуть у своєму складі численні волокна, що йдуть від ядер моста до кори мозочка.

Номер слайду 25

Покрив середнього мозку лежить над його дахом. На ньому міститься пластинка - чотиригорбкове тіло. Два верхні горбки пов'язані з функцією зорового аналізатора, виступають центрами орієнтовних рефлексів на зорові подразники, а тому називаються зоровими. Два нижні горбки - слухові, пов'язані з орієнтовними рефлексами на звукові подразники. Верхні горбки пов'язані з латеральними колінчастими тілами проміжного мозку за допомогою верхніх ручок, нижні горбки — нижніми ручками з медіальними колінчастими тілами.

Номер слайду 26

Передній відділ - дві великі півкулі мозку розділені поздовжньою щілиною, в загли- бині якої міститься мозолисте тіло, що їх з'єднує. На кожній півкулі розрізняють такі поверхні: 1) верхньобічну, опуклу, обернену до внутрішньої поверхні склепіння черепа; 2) нижню, розміщену на внутрішній поверхні основи черепа; 3) медіальну, якою півкулі з'єднуються між собою.

Номер слайду 27

Лабораторне дослідження на тему: «Вивчення будови спинного та головного мозку людини»(Заповнення таблиці)

Номер слайду 28

Цікаво знати: Тренуйте свій мозок, ЗБІЛЬШУЙТЕ ЙОГО. Проста пробіжка підвищує кількість протеїну в мозку. Щоб мозок працював на найвищому рівні потрібно, щоб у харчовому раціоні були натуральні продукти: фрукти, ягоди, коренеплоди, бобові, горіхи, м’ясо птиці, риба, яйця, морепродукти. Особливо корисними для роботи мозку вважаються горіхи, жирна риба,горох, боби, м’ясо птиці, овочі та фрукти. Не можна вживати: смалець, продукти смажені на олії, їжу, розігріту в мікрохвильовій печі, обмежте вживання цукру та солі. Повністю виключіть зі свого раціону алкогольні напої, колу, жуйку, енергетики.

Номер слайду 29

Сім порад, щоб зберегти мозок: Не вживайте соняшникову олію, замініть її оливковою олією першого віджиму або лляною. Такі олії не закупорюють суден, покращують пам’ять;Не вживайте маргарин та продукти з нього;Не вживайте майонез;Не вживайте смажену картоплю, поп – корн;Їжте жирну рибу;Вводьте до свого раціону горіхи;Насичені жири ,що містяться в свинячому м’ясі, молоці, масліпсують пам’ять, призводять до ожиріння, передчасної старості.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Гра «Вірю – не вірю»До периферичної нервової системи належать 12 пар черепно – мозкових і 31 пара спинномозкових нервів;У каналі хребта розташований головний мозок;Відділи спинного мозку: шийний, грудний, поперековий, крижовий;Вага спинного мозку 50 грам;Колінний рефлекс замикається у спинному мозку;При травмах спинного мозку не порушується його провідність;Кількість сірої речовини збільшується до крижового відділу;

Номер слайду 32

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 33 та 34;Письмово дати відповідь на запитання: Навіщо потрібна кора головного мозку?Підготувати презентацію по даній темі.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
20 лютого
Переглядів
355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку