Комплекс вправ для правильної постави

Про матеріал
Постава - в фізіологічному сенсі слова це поза відносини між скелетом, м'язами та іншими тканинами, яка утримується у вертикальному положенні (Стоячи, сидячи, лежачи) проти сили тяжіння.
Перегляд файлу

Комплекс вправ для відновлення прямої постави в дітей

 

Що таке постава

Нам з малих років твердять батьки - не горбиться, сиди правильно, тримай поставу. Але що ж це таке? Давайте розбиратися.

Постава  - в фізіологічному сенсі слова це поза відносини між скелетом, м'язами та іншими тканинами, яка утримується у вертикальному положенні (Стоячи, сидячи, лежачи)  проти сили тяжіння. Постава зав'язана на хребті (його стані), і з точки зору анатомії останній має три  природних вигини:

  • шийний;
  • грудний;
  • поперековий.

Коли у людини правильна постава, всі три криві є очевидними.

Переваги хорошої постави

Рівність постави важлива для хорошого здоров'я також, як правильне харчування, фізичні навантаження і міцний сон. Насправді, погана постава - результат хронічних шкідливих звичок (В тому числі те, як ми виконуємо щоденну роботу). Коли людина виконує повторювані дії або знаходиться в одній позиції протягом тривалого часу, то організм починає компенсувати таку діяльність. Це викликає у іншої частини тіла вихід з рівноважного стану (перекоси). Постава відіграє ключову роль в загальному стані здоров'я людини і ККД його тіла.

Правильна і рівна постава - підтримання оптимального стану кісток, м'язів, суглобів та інших тканин організму, так, як задумано природою - тобто з максимальною ефективністю для продуктивності і життєдіяльності людини. Правильну поставу часто називають нейтральне вирівнювання - це коли вага тіла в основному підтримується скелетом, а не м'язами.

Гарна постава дає його власникові наступні переваги:

  • зменшення ризику отримати травму;
  • збереження кісток і суглобів та їх знижений знос;
  • більш ефективна робота м'язів - витрата меншої кількості енергії на скоєне дію;
  • запобігання передчасної втоми;
  • кращі нейронні зв'язки (Найкраща провідність каналу);
  • зменшення ризику розтягування м'язів і болів у попереку і шиї;
  • більший об'єм легенів - збільшена наповненість грудної клітини повітрям;
  • контрастне виділення на тлі інших людей;
  • велику візуальну привабливість;
  • симетричні пропорції фігури і більш естетична статура.

Взагалі хребет - фундамент і каркас людини, і від його самопочуття залежить стан внутрішніх органів. Кожен хребець відповідає за свій орган. Загальна картина зв'язків виглядає наступним чином.

Що сприяє викривленню хребта і як цьому протистояти?

Основною причиною поганої постави є слабкий м'язовий тонус м'язів кора і спини. М'язи просто не в змозі протягом скільки-небудь тривалого часу утримувати напругу. Їх необхідно зміцнювати, і допомагають в цьому прості вправи для постави, про які ми і поговоримо далі.

Крім того, до викривляється факторів можна віднести:

  • спадковість;
  • зайва вага;
  • носіння взуття на високих підборах.
  • хороша гнучкість м'язів;
  • певна рухливість в суглобах;
  • сильні постуральні м'язи (Тонічні м'язи, що формують поставу людини і відповідають за вертикальне положення тіла в просторі);
  • баланс м'язів з обох сторін хребта;
  • постійне усвідомлення власної пози і її контроль.

Найефективніші вправи для постави

Вправа №1. місток

Ляжте на спину, руки покладіть вздовж тулуба. Ноги зігніть в колінах і відірвіть таз від підлоги так, щоб від колін до плечей тіло утворювало пряму лінію (Опорні точки - потилицю, лікті і стопи). Затримайтеся в такій позиції на кілька секунд і поверніться у ВП. Виконаєте 2 підходи по 12-15 повторень.

 

Вправа №2. Високий рівень місток

Вправа нагадує найпершу, тільки опорних точок всього дві - потилицю і стопи, і таз треба піднімати максимально високо. Виконайте 2 підходи по 8- 10 повторень.

Вправа №3. Човник

Ляжте на живіт і заведіть ноги під опору   (Стінку, диван, батарею), Руки зчепите в замок за головою і підніміть верхню частину тіла якомога вище. Затримайтеся на 3-5  секунд у верхній точці, поверніться у ВП. Виконайте 2  підходи по 20 раз.

Вправа №4. поза свічка

Вправа зажадає від Вас деякої гнучкості і акробатичних навиків. Ляжте спиною на підлогу, ноги випрямити, руки направте уздовж тулуба. Повільно піднімайте ноги вгору (Притримуючи себе руками за талію), зберігаючи при цьому рівновагу. Зафіксуйте позу свічка на 10 секунд, поверніться у ВП. Виконайте 3 підходи по 10 повторень.

Вправа №5. рибка

Ляжте на живіт, заведіть руки назад і обхопіть ними нижню частину гомілки. Повільно розгойдується, перекочуючись від колін до грудей.

 

Причини порушення постави у дітей

Більшість батьків не помічає зв'язку між загальним станом дитини, режимом його життя і виникненням різних порушень постави. Тим часом зв'язок відразу часто найбезпосередніший.

Наприклад, діти , які перенесли рахіт або страждають туберкульозною інтоксикацією, через ослаблення організму швидше, ніж здорові діти, стомлюються. Під час занять вони приймають неправильні пози, які поступово стають причиною порушення постави   і викривлення хребта. Точно так же діти з порушеним зором або зниженим слухом, приймаючи зручні для себе, але не завжди правильні пози, порушують цим свою поставу.

Дуже важливо, щоб у кожного школяра парта, стіл для занять і місце за загальним столом відповідали його росту. Висота стільця повинна бути такою, щоб край столу знаходився на 2-3 см вище ліктя руки, зігнутою під прямим кутом. Ноги повинні стояти всією ступнею на підлозі. Якщо ж вони не дістають до статі, підставте низьку лавочку. При листі треба передпліччя класти на стіл так, щоб обидва ліктя лежали на одній лінії. Плечі обов'язково тримати на одній висоті, що не горблячись і не опускаючи низько голову.

Необхідно і достатнє освітлення. Слабке освітлення примушує дитину нахилятися до книги або зошити, що призводить до погіршення не тільки постави, а й зору.

Слідкуйте за правильним положенням дітей під час сну. Дітям рекомендується спати на рівному, щільному і не дуже м'якому матраці з невисокою подушкою. Не дозволяйте дітям спати, згорнувшись «калачиком», тобто підгортаючи ноги до живота.

Часто школярі носять портфель в одній і тій же руці (зазвичай правої). Тривале зволікання вниз одного плеча призводить до викривлення хребта. Тому привчайте дітей носити портфель поперемінно то в лівій, то в правій руці.

Деякі батьки намагаються обмежити рухливість хлопців, забороняють їм бігати, стрибати, грати і забувають при цьому, що у дітей потреба в рухах є природною та здоровою, а недолік рухів тільки підсилює і закріплює дефекти постави. Якраз для виховання гарної постави дуже корисно дітям більше рухатися: ходити, бігати, брати участь у рухливих іграх та інших заняттях, пов'язаних з активною м'язовою діяльністю.

Слідкуйте за тим, щоб у вільний від занять час - в неділю, святкові дні, канікули - діти більше перебували поза приміщенням, на свіжому повітрі. Ходьба на лижах, біг на ковзанах і катання з гірок на санках - кращі види відпочинку для дітей в зимовий час. Якщо є можливість визначити учня в дитячу спортивну школу, обов'язково використовуйте її і переконайте дитину в важливості систематичних занять спортом. Можна рекомендувати секції з гімнастики (особливо художньої), легкої атлетики, лижної і ковзанярський (особливо фігурного катання). Зі спортивних ігор дуже корисні для попередження порушень постави баскетбол і волейбол. З літніх видів спорту на особливу увагу заслуговує плавання, воно сприяє розвитку гарної постави у дітей.

Припускаються помилки ті батьки, які клопочуть перед лікарем про звільнення їх здорового сина або дочки від уроків фізичної культури без видимих на те причин. Фізичні вправи виправляють поставу, тому всі учні повинні відвідувати уроки фізкультури і обов'язково робити зарядку вранці.

При виконанні домашніх завдань через кожні 45 хвилин необхідно робити 10-хвилинну перерву. Нехай дитина побігає на повітрі або виконає 3-5 вправ, які розширюють грудну клітку і випрямляють хребет. До таких вправам  відносяться: відведення рук в сторони до зближення лопаток або піднімання рук вгору, а сторони з одночасним підняттям на шкарпетки.

 

docx
Додав(-ла)
Марчук Василь
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
4481
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку