Державний навчальний заклад
«Жашківський аграрно – технологічний професійний ліцей»
Комплексний зошит для контролю знань з предмету «Агротехнологія» по темі: «Основи агрономії»
Автор: Охота Людмила Іванівна,
викладач спец. предметів, І категорії
Автор: Охота Людмила Іванівна, викладач спец. предметів, І категорії
Назва роботи: Комплексний зошит для контролю знань з предмету «Агротехнологія» по темі: «Основи агрономії» з професії «Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва» категорії А1, А2
Анотація
Комплексний зошит для контролю знань з предмету «Агротехнологія» по темі: «Основи агрономії» з професії «Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва» категорії А1, А2
Зошит призначений для перевірки і контролю знань з «Агротехнології» по темі: «Основи агрономії».
Містить завдання для поточного та тематичного контролю, що дозволяє швидко перевірити рівень засвоєння компетентностей учнів. Може використовуватись викладачем у повсякденній роботі та для тематичного оцінювання предметних компетентностей і якості навчальної роботи на уроці.
Завдання дають можливість викладачеві за короткий час перевірити засвоєння навчального матеріалу всіма учнями.
Зошит сприяє формуванню навичок самоконтролю учнями своєї навчальної діяльності та об’єктивному самооцінюванні результатів навчання.
Короткий термінологічний словник з професії «Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва» дозволяє повторювати вивчені терміни.
Рекомендовано для використання викладачами агротехнології.
Зміст
Вступ …………………………………………………………………….…4
Комплексний зошит для контролю знань з предмету
«Агротехнологія» по темі: «Основи агрономії» ………………………..5
Ключ до завдань…………………………………………………………...55
Короткий термінологічний словник………………………...……………82
Висновок……………………………………………………………………85
Вступ
Робочі зошити міцно увійшли у систему загальноосвітньої підготовки. У професійній підготовці фахівців такого широкого застосування дані зошити поки не отримали, але їх розробка та впровадження в навчальний процес є актуальними питаннями. У системі професійної освіти комплексні зошити для контролю знань можуть зайняти належне місце та виконувати важливу роль у підвищенні ефективності навчання.
Використання даного зошита дозволяє поєднувати усну і письмову роботу, позбавляє учнів від великого обсягу механічної роботи, сприяє закріпленню предметних компетентностей, розвиває у майбутніх фахівців творче мислення, активізує їх навчальну діяльність та дозволяє підвищити інтерес учнів до вивчення предмету.
Впровадження у навчальний процес комплексного зошита для перевірки знань з предмету «Агротехнологія» дає можливість відслідковувати динаміку засвоєння навчального матеріалу окремим учнем та навчальною групою. Слід відзначити, що виділення окремого зошита для контролю знань зручно тим, що викладач має можливість забирати його на певний час для перевірки.
Комплексний зошит для контролю знань складений відповідно до програми з «Агротехнології» по темі «Основи агрономії» з професії «Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва»
категорії А1, А2.
Комплексний зошит
для контролю знань Л.І.Охота
Агротехнологія
з професії «Тракторист – машиніст
сільськогосподарського виробництва»
категорії А1, А2
(ПІП учня)
Вклоняюсь низько праці хлібороба,
За урожай, за хліб отой святий,
Що він ростить і робить першу спробу,
Щоб хліб сіяв – неначе золотий.
Він Бога просить, щоб завжди в морози,
Засіяли сніги кругом поля,
А влітку не минали поле грози,
Щоби вродила матінка земля.
Зустріти хочу в полі, біля хліба,
Ту душу рідну, до якої звик,
Слова запам’ятав я свого діда:
Цінуєш хліб – продовжиш роду вік!
В. Назарук
Як працювати з зошитом
Бажаємо успіхів!
ВІДОМІСТЬ
обліку навчальних досягнень з предмету «Агротехнологія»
по темі: «Основи агрономії»
Теми та підтеми, що підлягають оцінюванню |
Самоконтроль знань |
Контроль знань |
Основи агрономії |
||
Поняття про рослину як живий організм. |
|
|
Ґрунти, їх утворення та класифікація. |
|
|
Система обробітку ґрунту. |
|
|
Сівозміни та їх освоєння. |
|
|
Живлення рослин та добрива. |
|
|
Насіння і сівба. |
|
|
Догляд за посівами. Боротьба з виляганням зернових культур. |
|
|
Бур’яни, шкідники та хвороби с/г культур. |
|
|
Способи захисту рослин від бур’янів та шкідників. |
|
|
Агробіологічні особливості зернових та зернобобових культур. |
|
|
Агробіологічні особливості технічних культур. |
|
|
Агробіологічні особливості овочевих культур. |
|
|
Кормовиробництво та кормові культури |
|
|
Основи плодівництва та виноградарства. |
|
|
Тематичне оцінювання навчальних компетентностей по темі «Основи агрономії» |
|
|
Тема: «Поняття про рослину як живий організм»
Виберіть правильну відповідь
(1 правильна відповідь – 1 бал)
а) рослина;
б) клітина;
в) орган.
2. Надземний орган, на якому утворюються листки, квітки та плоди – це:
а) листок;
б) стебло;
в) корінь.
3. Який орган рослини виконує функцію фотосинтезу, газообміну та транспірації?
а) квітка;
б) насіння;
в) листок.
4. Наведіть приклади однорічних рослин:
________________________________________________________
дворічних рослин:
________________________________________________________
та багаторічних рослин:
________________________________________________________
5. Назвіть рослини, які мають дводольне насіння: _________________________________________________________
однодольне насіння: _________________________________________________________
6. Які польові культури належать до самозапильних
_________________________________________________________
та перехреснозапильних?
_________________________________________________________
_________________________________________________________
Заповніть таблицю за зразком (повна відповідь – 3 бали)
Польові культури
Зернові та зернобобові |
|
|
|
|
|
Пшениця, горох, рис, соя, квасоля, боби, гречка |
|
|
|
|
|
Письмове завдання (повна відповідь – 3 бали)
Яке значення відіграють рослини у природі та житті людини?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Які рослини негативно впливають на людей?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Тема: «Ґрунти, їх утворення та класифікація»
Дайте визначення поняттям:
(1 правильна відповідь –1 бал)
Ґрунт – це: _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
Гумус – це:
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
Родючість – це:
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
Заповніть пропуски в тексті словами теми
(1 слово – 1 бал)
Механічний склад ґрунту зумовлює його фізичні і хімічні властивості: пористість, вологоємкість, водо – і повітропроникність, вбирну здатність, кількість і доступність поживних речовин.
Ґрунти з великим вмістом глини називаються _____________________,
ці глинисті ґрунти, що багаті на мул, багаті на поживні речовини, але мають низьку пористість, погано пропускають вологу, повільно нагріваються тому сіють на них _______________. А ґрунти з великим вмістом піску називаються _______________. Вони погано утримують вологу та бідні на поживні речовини.
Запитання/відповідь. Поставте один – два відкритих запитання за темою уроку та дайте відповіді на них.(2 запитання – 4 бали)
Запитання |
Відповідь |
|
|
Дайте відповідь на запитання:
(2 бали)
Які є шляхи покращення родючості ґрунту:
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Тема: «Система обробітку ґрунту»
Опорний конспект (4 бали)
Обробіток ґрунту – це ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Основне завдання обробітку ґрунту –
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Розрізняють основний та поверхневий обробіток ґрунту.
Основний обробіток ____________________________________________________________________________________________________________________________________
До поверхневого обробітку відносять:
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Заповніть таблицю (4 бали)
Технологічна операція
|
Мета та завдання технологічної операції
|
Обертання скиби |
|
Розпушування ґрунту |
|
Перемішування ґрунту |
|
Ущільнення та вирівнювання поверхні ґрунту
|
|
Дайте відповідь на запитання
(4 бали)
Чим відрізняється мінімальний та нульовий обробіток ґрунту?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Тема: «Сівозміни та їх освоєння»
Виберіть правильну відповідь (1 правильна відповідь – 1 бал)
1. Комплекс взаємопов’язаних господарських, агротехнічних і меліоративних заходів, які забезпечують інтенсивне використання землі, відновлення і підвищення родючості ґрунту та одержання максимальної кількості врожаю це:
а) сівозміна;
б) система землеробства;
в) обробіток ґрунту.
2. Чергування сільськогосподарських культур і чистого пару в часі і на території господарства – це:
а) сівозміна;
б) система землеробства;
в) обробіток ґрунту.
3. Культура, яка займала поле в попередньому році – це: _________________
Письмове завдання (повна відповідь – 3 бали)
Не всі рослини однаково реагують на беззмінне вирощування, тому виділять три групи культур за чутливістю до сівозмін. Наведіть приклади культур до кожної групи.
Культури дуже чутливі до сівозміни:
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Середньочутливі до сівозміни культури:
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Малочутливі до сівозміни культури:
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дайте відповідь на запитання
(3 бали)
Напишіть найкращі попередники для запропонованих культур:
- цукрові буряки - __________________________________________________
- пшениця - ________________________________________________________
- кукурудза - _______________________________________________________
- картопля - ________________________________________________________
- соняшник - _______________________________________________________
- гречка - __________________________________________________________
Впишіть типи сівозмін до таблиці
(3 бали)
Назва сівозміни |
Характерні ознаки сівозмін |
|
Сівозміни призначені для виробництва силосних, соковитих і грубих кормів. Залежно від групи кормових культур, які переважають у сівозміні, їх призначення і просторового розміщення сівозміни поділяються на прифермські і лукопасовищні. |
|
Сівозміни призначені здебільшого для виробництва зерна, технічних культур і картоплі. Незначна частина площі може бути зайнята кормовими культурами (травами, кукурудзою на силос і зелений корм) і чистим паром. Проте повне забезпечення кормами тваринництва не входить у завдання даної сівозміни. |
|
Сівозміни призначені для вирощування культур, що потребують особливих умов і агротехніки вирощування. В таких сівозмінах вирощують рис, тютюн, лікарські рослини. |
Тема: «Живлення рослин та добрива»
Дайте відповідь на запитання
(3 бали)
Добрива –це ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Добрива поділяються на ____________________________________________________________________________________________________________________________________
Мінеральні добрива поділяються на ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Наведіть приклади різних видів добрив
(3 бали)
Мінеральні добрива |
|||
Азотні добрива |
Фосфорні добрива |
Калійні добрива |
Комплексні добрива
|
|
|
|
|
Заповніть таблицю
(3 бали)
Способи внесення добрив |
|
|
|
|
|
Дайте відповідь на запитання
(3 бали)
Які дані потрібні для розрахунку дози добрив?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Тема: «Насіння і сівба»
Опорний конспект (3 бали)
Насіння це - _____________________________________________________
________________________________________________________________
Основними показниками якості насіння є: ____________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Вихідний зразок беруть _____________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дайте відповідь на запитання
(3 бали)
Що це за пристрій? Для чого він використовується? Як ним користуватись?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Заповніть таблицю
(3 бали)
Основні агротехнічні прийоми сівби |
|
|
|
|
|
|
|
Дайте відповідь на запитання
(3 бали)
Які види рядкової сівби зображені на малюнку?
Тема: «Догляд за посівами. Боротьба з виляганням зернових культур»
Заповніть «Карту знань» (3 бали)
Боротьба з
Д
Весняний
Запитання/ відповідь. Поставте один – два відкритих запитання за темою уроку та дайте відповідь на них (2 запитання – 6 балів)
Запитання |
Відповідь |
|
|
Опорний конспект (3 бали)
Догляд за посівами озимих культур включає в себе
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Догляд за посівами ярих культур включає в себе
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Способи боротьби з виляганням та основні препарати проти вилягання зернових:
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Тема: «Бур҆яни, шкідники та хвороби с/г культур»
Дайте відповідь на запитання (2 бали)
Назвіть найпоширеніших шкідників сільськогосподарський культур
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Впізнай шкідника
Дайте відповідь на запитання (2 бали)
Назвіть найпоширеніші бур’яни сільськогосподарський культур. Які бур’яни є шкідливими для здоров’я людини?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Впізнай бур’яни наших полів
Заповніть «Карту знань» (3 бали)
Дайте відповідь на запитання (2 бали)
Назвіть основні пестициди, що застосовують в Україні.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Заповніть таблицю (3 бали)
Збудники хвороб
|
Приклади хвороб
|
Характеристика основних хвороб
|
Грибки
|
|
|
Бактерії
|
|
|
Віруси
|
|
|
Хвороби сільськогосподарських рослин
Тема: «Способи захисту рослин від бур’янів та шкідників»
Заповніть таблицю (3 бали)
Методи боротьби з шкідниками та бур’янами с/г культур та їх характеристика |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
Продовжте речення (3 бали)
За об’єктами застосування пестициди поділяються на:
За способом проникнення пестициди поділяються на:
Опорний конспект (3 бали)
Способи застосування пестицидів:
Обпилювання - ____________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Обприскування - ___________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Фумігація - ________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Протруювання насіння - _____________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Напишіть формулу для розрахунку норми внесення пестицидів
(3 бали)
______________________________________
______________________________________
______________________________________
______________________________________
Тема: «Агробіологічні особливості зернових та зернобобових культур»
Продовжте речення (1 відповідь – 0,5 бала)
2. Коренева система - _____________________________________________
3. Стебло - ______________________________________________________
4. Суцвіття буває двох видів:
________________________________________________________________________________________________________________________________
Кукурудза має два суцвіття: ________________________________________________________________________________________________________________________________
5. Плід зветься ___________________________________________________
6. Зернівка складається ________________________________________________________________________________________________________________________________
Опорний конспект (3 бали)
Охарактеризуйте основні фази росту та стадії розвитку рослин.
Проростання - ______________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Кущення - _________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Вихід у трубку та колосіння - ________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Цвітіння - _________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
За характером запилення ____________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Наливання та достигання зерна - ______________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
У хлібних злаків виділяють три фази стиглості: _________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
Які біологічні особливості зернобобових культур?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
Які культури є найкращими попередниками для зернових та зернобобових культур?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Зернові та зернобобові культури
Тема: «Агробіологічні особливості технічних культур»
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. Насіння проростає при температурі _______________________________◦С
4. Коренева система _______________________________________________
5. Вегетаційний період _____________________________________________
6. Попередники ___________________________________________________
_________________________________________________________________
Заповніть таблицю (3 бали)
Вирощування цукрових буряків
Етапи вирощування |
Характеристика відповідного етапу |
Обробіток ґрунту
|
|
Сівба
|
|
Догляд
|
|
Збирання
|
|
Продовжте речення (1 відповідь – 0,5 бала)
____________ % олії.
Насіння проростає при температурі _________________________◦ С
Стебло ____________________________________________________
Вегетаційний період _________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Опорний конспект (3 бали)
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________
2. Сівба соняшника:
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Тема: «Агробіологічні особливості овочевих культур»
Запитання/відповідь. Поставте три відкритих запитання за темою уроку та дайте відповіді на них.(1 запитання – 2 бали)
Запитання |
Відповідь |
|
|
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Охарактеризуйте біологічні особливості однієї овочевої культури
(3 бали)
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Технічні та овочеві культури
Тема: «Кормовиробництво та кормові культури»
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Яке місце в сівозміні займають кормові трави? (3 бали)
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Заповніть таблицю (6 балів)
Біологічні особливості кормових культур |
|
Конюшина
|
|
Люцерна
|
|
Еспарцет |
|
Кормові культури
Тема: «Основи плодівництва та виноградарства»
Заповніть таблицю (3 бали)
Групування плодових культур
Назва групи |
Плодові культури групи |
Зерняткові
|
|
Кісточкові
|
|
Горіхоплідні
|
|
Ягідні
|
|
Цитрусові
|
|
Субтропічні |
|
Тропічні
|
|
Встановіть відповідність (3 бали)
Дайте відповідь на одне із запропонованих запитань (3 бали)
1. Що є основним критерієм при виборі місця під сад?
2. Як планується територія саду?
3. Який оптимальний розмір кварталу для саду?
4. Для чого висаджують вітролінії і захисні смуги?
5. Які бувають садозміни?
6. Коли починають передсадивне удобрення?
7. Боротьба з приморозками.
8. Регулювання плодоношення.
9. Нормування квіток і зав’язі.
10. На чому ґрунтується хімічне нормування квіток?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Позначте будову виноградного куща (1,5 бала)
1 - _______________________________________________________
2 - _______________________________________________________
3 - _______________________________________________________
4 - _______________________________________________________
5 - _______________________________________________________
6 - _______________________________________________________
7 - _______________________________________________________
8 - _______________________________________________________
9 - _______________________________________________________
10 - ______________________________________________________
11 - ______________________________________________________
12 - ______________________________________________________
13 - ______________________________________________________
14 - ______________________________________________________
Дайте відповідь на запитання (1,5 бала)
Перелічіть 6 фаз в періоді вегетації винограду. Охарактеризуйте одну з них.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Тематичне оцінювання навчальних компетентностей
по темі: «Основи агрономії»
Тести (1 відповідь – 0,5 бала)
а) корінь;
б) стебло;
в) листок.
2. Азот, фосфор, калій, кальцій, залізо належать до
а) макроелементів;
б) мікроелементів.
3. Здатність ґрунту давати високі врожаї – це:
а) добрива;
б) родючість;
в) гумус.
4. Агротехнічний прийом, який застосовують для ущільнення й вирівнювання верхнього шару ґрунту:
а) культивація;
б) коткування;
в) шлейфування.
5. Яка температура ґрунту необхідна для проростання кукурудзи?
а) 5 – 8 ◦С;
б) 8 – 10 ◦С;
в) 10 – 15 ◦С.
6. До якої групи за чутливість до сівозмін відносять жито, пшеницю, овес, ячмінь?
а) дуже чутливі;
б) середньо чутливі;
в) малочутливі.
7. Чи можна розміщувати у сівозміні зернобобові культури після бобових?
а) так;
б) ні.
8. Сульфат амонію, аміачна селітра, фосфорне борошно відносять до:
а) мінеральних добрив;
б) органічних добрив.
9. За характером запилення жито, кукурудза, сорго належать до:
а) самозапильних;
б) перехреснозапильних.
10. Яка глибина загортання цукрових буряків?
а) 1 – 2 см;
б) 2 – 3 см;
в) 3 – 4 см.
11. Огірки, кабачки, гарбузи належать до родини:
а) гарбузових;
б) коренеплодів;
в) листоплідних.
12. Яка глибина оранки під виноградник?
а) 20 – 30 см;
б) 30 – 50 см;
в) 50 – 60 см.
Дайте відповідь на запитання (1 відповідь – 1,5 бала)
13. Які є способи внесення добрив? Охарактеризуйте їх.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
14. Опишіть способи боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
15. В чому полягає догляд за виноградником?
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ключ до завдань
Тема: «Поняття про рослину як живий організм»
4. Наведіть приклади однорічних рослин:
пшениця, жито, горох, кукурудза, ячмінь.
дворічних рослин:
буряки, морква, капуста
та багаторічних рослин:
люцерна, конюшина.
5. Назвіть рослини, які мають дводольне насіння: квасоля, горох.
однодольне насіння: пшениця, жито, ячмінь
6. Які польові культури належать до самозапильних?
Самозапильні рослини – пшениця, горох, ячмінь.
та перехреснозапильних?
Перехреснозапильні – соняшник, буряк, кукурудза.
Заповніть таблицю за зразком (повна відповідь – 3 бали)
Польові культури
Зернові та зернобобові |
Коренеплоди, бульбоплоди, баштанні
|
Олійні та ефіроолійні |
Прядивні |
Кормові трави |
Лікарські |
Пшениця, горох, рис, соя, квасоля, боби, гречка |
Картопля, Буряки, морква, гарбузи
|
Соняшник, ріпак, коріандр, лаванда |
Льон, коноплі, бавовник |
Вика, конюшина, люцерна |
Валеріана |
Тема: «Ґрунти, їх утворення та класифікація»
Дайте визначення поняттям:
Ґрунт – це: верхній пухкий родючий шар земної кори, видозмінений під впливом клімату, рельєфу поверхні, рослинного й тваринного світу, мікроорганізмів і діяльності людини.
Гумус – це: рештки відмерлих рослин і тварин, які під впливом грибів і бактерій поступово розкладаються.
Родючість – це: здатність ґрунту давати високі врожаї.
Заповніть пропуски в тексті словами теми
(1 слово – 1 бал)
Механічний склад ґрунту зумовлює його фізичні і хімічні властивості: пористість, вологоємкість, водо – і повітропроникність, вбирну здатність, кількість і доступність поживних речовин.
Ґрунти з великим вмістом глини називаються важкими,
ці глинисті ґрунти, що багаті на мул, багаті на поживні речовини, але мають низьку пористість, погано пропускають вологу, повільно нагріваються тому сіють на них пізніше. А ґрунти з великим вмістом піску називаються . Вони погано утримують вологу та бідні на поживні речовини.
Дайте відповідь на запитання:
Які є шляхи покращення родючості ґрунту:
Тема: «Система обробітку ґрунту»
Опорний конспект
Обробіток ґрунту – це прийом механічного впливу на ґрунт робочими органами машин і знарядь, які сприяють підвищенню його родючості й створенню оптимальних умов для нормальної вегетації сільськогосподарських рослин.
Основне завдання обробітку ґрунту створення сприятливих умов для росту й розвитку сільськогосподарських культур.
Розрізняють основний та поверхневий обробіток ґрунту.
Основний обробіток – оранка, це найглибший обробіток ґрунту після попередника. Під час оранки ґрунт перевертається, кришиться і перемішується.
До поверхневого обробітку відносять: лущіння, культивацію, боронування, коткування і шлейфування.
Заповніть таблицю
Технологічна операція
|
Мета та завдання технологічної операції
|
Обертання скиби |
Проводиться з метою загортання на певну глибину післяжнивних решток, дернини, добрив. Внаслідок глибокого приорювання значна частина бур҆янів та їх насіння, шкідників і збудників різних хвороб без доступу повітря гине. |
Розпушування ґрунту |
Відбувається під час оранки плугом, а також при обробітку культиваторами, боронами, фрезами. Внаслідок цього підвищуються пористість ґрунту, водопроникність і аерація. |
Перемішування ґрунту |
Відбувається рівномірний розподіл післяжнивних решток, добрив та вапна в орному шарі. |
Ущільнення та вирівнювання поверхні ґрунту
|
При ущільненні ґрунту підвищується його капілярність, посилюється надходження вологи до поверхні, що прискорює проростання насіння. Ущільнюють ґрунт котками з різною робочою поверхнею, діаметром і вагою. Вирівнювання поверхні сприяє зменшенню інтенсивності випаровування вологи, створюються кращі умови для проведення сівби та збирання врожаю. Вирівнюють поверхню боронами, культиваторами, котками. |
Тема: «Сівозміни та їх освоєння»
Письмове завдання
Не всі рослини однаково реагують на беззмінне вирощування, тому виділять три групи культур за чутливістю до сівозмін. Наведіть приклади культур до кожної групи.
Культури дуже чутливі до сівозміни: цукровий буряк, соняшник, льон, конюшина.
Середньочутливі до сівозміни культури: жито, пшениця, овес, ячмінь.
Малочутливі до сівозміни культури: картопля, бавовник, кукурудза, рис.
Дайте відповідь на запитання
Напишіть найкращі попередники для запропонованих культур:
- цукрові буряки – озима пшениця
- пшениця – багаторічні трави, зернобобові
- кукурудза – озимі та просапні культури
- картопля - зернобобові
- соняшник – озимі і ярі зернові
- гречка – озимі зернові, зернобобові та просапні культури.
Впишіть типи сівозмін до таблиці
Назва сівозміни |
Характерні ознаки сівозмін |
Кормові |
Сівозміни призначені для виробництва силосних, соковитих і грубих кормів. Залежно від групи кормових культур, які переважають у сівозміні, їх призначення і просторового розміщення сівозміни поділяються на прифермські і лукопасовищні. |
Польові |
Сівозміни призначені здебільшого для виробництва зерна, технічних культур і картоплі. Незначна частина площі може бути зайнята кормовими культурами (травами, кукурудзою на силос і зелений корм) і чистим паром. Проте повне забезпечення кормами тваринництва не входить у завдання даної сівозміни. |
Спеціальні |
Сівозміни призначені для вирощування культур, що потребують особливих умов і агротехніки вирощування. В таких сівозмінах вирощують рис, тютюн, лікарські рослини. |
Тема: «Живлення рослин та добрива»
Дайте відповідь на запитання
(3 бали)
Добрива –це мінеральні й органічні речовини,що містять елементи живлення рослин.
Добрива поділяються на органічні( гній, компости, пташиний послід, зелене добриво) та мінеральні (азотні, фосфорні, калійні).
Мінеральні добрива поділяються на прості (азотні, фосфорні, калійні), мікродобрива (борні, молібденові) та комплексні (містять одночасно 2 або більше компоненти).
Наведіть приклади різних видів добрив
Мінеральні добрива |
|||
Азотні добрива |
Фосфорні добрива |
Калійні добрива |
Комплексні добрива
|
Аміачна селітра, сульфат амонію, сечовина
|
Суперфосфат простий, подвійний суперфосфат, фосфоритне борошно
|
Хлористий калій, сірчанокислий калій
|
Амофос, нітрофоска
|
Заповніть таблицю
Способи внесення добрив |
Основне добриво рівномірно вносять по полю перед оранкою і глибоко приорюють у ґрунт плугом. |
|
Припосівне добриво вносять у невеликій кількості під час висівання насіння чи висаджування розсади. |
|
Післяпосівне підживлення це внесення добрив у сухому чи розчиненому вигляді під час росту рослин. |
Дайте відповідь на запитання
Які дані потрібні для розрахунку дози добрив?
Визначаючи дози добрив, необхідно врахувати рівень родючості ґрунту, його текстуру, механічний склад. Також потрібно знати норми внесення живильних речовин (кг) на 1 ц основної продукції удобрювальної культури, коефіцієнт засвоєння удобрювальною культурою елементів живлення, дані агрохімічної лабораторії про вміст елементів живлення в ґрунті, запланований урожай і середній фактичний урожай за 5 років.
Тема: «Насіння і сівба»
Опорний конспект
Насіння це – носій біологічних і господарських властивостей рослин.
Основними показниками якості насіння є: чистота, схожість, вологість, маса 1000 насінин, вирівнюваність, енергія проростання.
Вихідний зразок беруть з таким розрахунком, щоб з нього можна було взяти для аналізу один середній зразок (контрольну одиницю). З автомобілів зразки насіння беруть конусним щипом у п’ятьох місцях і з трьох різних глибин.
Дайте відповідь на запитання
Що це за пристрій? Для чого він використовується? Як ним користуватись?
Щупи – пристрої для відбирання проб насіння.
Розрізняють конусні, мішкові та циліндричні щупи.
Щупи: 1) Конусний 2) Мішковий 3) Циліндричний
Заповніть таблицю
Основні агротехнічні прийоми сівби |
|
Строки сівби
|
Визначаються біологічними особливостями вирощуваних культур і конкретними умовами навколишнього середовища. Ярі культури за часом висівання поділяють на ранні, середні і пізні. Як дуже рання так і дуже пізні сівба небажана для жодної групи рослин.
|
Норма висіву |
Кількість насіння, що має бути висіяна на одиницю площі, залежить від біологічних особливостей культури і сорту, величини насіння, кліматичних умов, родючості і вологості ґрунтів. |
Глибина загортання насіння |
Глибина загортання має бути оптимальна, адже велика глибина призводить до повільного проростання, сходи з’являються із запізненням і неодночасно, а при незначній глибині загортання насіння перебуває у поверхневому шарі ґрунту, який пересихає. |
Дайте відповідь на запитання
Які види рядкової сівби зображені на малюнку?
Тема: «Догляд за посівами. Боротьба з виляганням зернових культур»
Заповніть «Карту знань»
Вимерзанням
Випріванням
Боротьба з
Випиранням
Вимоканням
Д
Коткування
Весняний Підживлення
Боронування
Опорний конспект (3 бали)
Догляд за посівами озимих культур включає в себе боротьбу з вимерзанням,випиранням, випріванням та вимоканням озимих. Найефективнішими заходами боротьби з вимерзанням є впровадження холодостійких сортів. Посівам дуже шкодить льодова кірка. Зимою її руйнують важкими зубчастими котками. Весняний догляд складається з коткування, підживлення, боронування. Важливим прийомом по догляду за посівами є весняне боронування, яке поліпшує повітряний режим і зменшує випаровування вологи.
Догляд за посівами ярих культур включає в себе коткування, боронування та боротьбу з бур’янами.
Способи боротьби з виляганням та основні препарати проти вилягання зернових. Основними способами боротьби з виляганням є запровадження низькорослих сортів та застосування регуляторів росту, які сприяють скороченню довжини міжвузлів і стебел. Збільшується діаметр соломини і товщина її стінок. Найчастіше застосовують такі регулятори росту як «Антовилягач», «Стабілан», «Терпал С».
Дайте відповідь на запитання
Назвіть найпоширеніших шкідників сільськогосподарський культур
До шкідників с/г культур належать комахи, кліщі, слимаки, нематоди та шкідливі гризуни. До шкідливих комах належать різні види метеликів, жуків, мух, клопів, попелиць, щитівок. На полях борються з озимою совкою, дротяниками, буряковим довгоносиком, гороховим зерноїдом, колорадським жуком, хрущем, капустянкою, клопом – шкідливою черепашкою, хлібними жуками, хлібною жужелицею.
Дайте відповідь на запитання
Назвіть найпоширеніші бур’яни сільськогосподарський культур. Які бур’яни є шкідливими для здоров’я людини?
Шкода бур’янів полягає в тому, що вони забирають вологу з ґрунту та поживні речовини, погіршують якість обробітку ґрунту, утруднюють догляд за посівами, є джерелами розмноження шкідників. Однією з причин поширення бур’янів є їхня величезна родючість. Найпоширеніші бур’яни: лобода біла, мишій сизий, мокрець, курине просо, щириця звичайна, стоколос польовий, ромашка не пахуча, грицики, блекота чорна, буркун жовтий, пирій повзучий, будяк польовий, цикорій дикий, кульбаба звичайна, повитиця конюшинна, вовчок соняшниковий.
Шкідливими для організму людини є такі рослини, як амброзія, борщівник, цикламена та болиголов.
Заповніть таблицю (3 бали)
Збудники хвороб
|
Приклади хвороб
|
Характеристика основних хвороб
|
Грибки
|
Сажка, іржа, фузаріоз
|
Тверда сажка вражає зерно пшениці, внаслідок чого утворюються здутості з чорним вмістом – спорами грибка. Під час збирання врожаю спори прилипають до поверхні зерна. Борошниста роса розвивається на поверхні пошкоджених органів рослин – листків і стебел у вигляді борошнистого або павутинного нальоту. |
Бактерії |
Чорна ніжка картоплі, гомоз бавовнику
|
Дані хвороби спричиняються бактеріями, які переміщуються повітряними течіями, водою річок і комахами. Проникають бактерії через пошкоджені органи рослин, продихи. Зимують бактерії на насінні, бульбах, коренеплодах. |
Віруси |
Мозаїка пшениці, цукрових буряків, квасолі, гороху. |
Хвороби спричинені вірусами, які містяться в соку хворих рослин і заражають здорові. Віруси переносяться цикадами, кліщами. |
Тема: «Способи захисту рослин від бур’янів та шкідників»
Заповніть таблицю (3 бали)
Методи боротьби з шкідниками та бур’янами с/г культур та їх характеристика |
|||
Агротехнічні |
Механічні |
Біологічні |
Хімічні |
Ретельний обробіток ґрунту, своєчасний посів, застосування сівозмін, просторова ізоляція, правильна посадка культур, якість посівного матеріалу. |
Даний спосіб боротьби із шкідниками сільськогосподарських культур ґрунтується на виловлюванні шкідників за допомогою різних пристроїв.
|
Знищення бур’янів за допомогою комах. Метою біологічного методу є не повне винищення шкідників, а утримання його кількості на оптимальному рівні. |
Це використання хімічних препаратів у боротьбі з бур’янами та шкідниками.
|
Продовжте речення (3 бали)
За об’єктами застосування пестициди поділяються на:
За способом проникнення пестициди поділяються на:
Опорний конспект (3 бали)
Способи застосування пестицидів:
Обпилювання – на поверхню рослин, ґрунту наносять порошкоподібні отруйні речовини.
Обприскування – нанесення на оброблювані об’єкти розчинів, суспензій і емульсій отрутохімікатів.
Фумігація – застосування отрут у газоподібному стані (знезараження складів, комор та теплиць).
Протруювання насіння – передпосівне знезараження насіння та посадкового матеріалу.
Напишіть формулу для розрахунку норми внесення пестицидів
(3 бали)
Д – доза витрати препарату, кг/га
а – доза діючої речовини, встановлена для застосуванн застосування, кг/га
в – вміст діючої речовини в препараті.
Тема: «Агробіологічні особливості зернових культур»
Продовжте речення (1 відповідь – 0,5 бала)
2. Коренева система – мичкувата.
3. Стебло – соломина.
4. Суцвіття буває двох видів: колос (пшениця, жито, ячмінь) та волоть (овес, просо, рис, сорго).
Кукурудза має два суцвіття: чоловіче – волоть і жіноче – качан.
5. Плід зветься зернівкою.
6. Зернівка складається з трьох частин: зародка, ендосперму і двох оболонок.
Опорний конспект (3 бали)
Охарактеризуйте основні фази росту та стадії розвитку рослин.
Проростання – швидкість появи сходів залежить від вологості, температури і механічного складу ґрунту, глибини залягання насіння, біологічних особливостей рослини, сорту. Після проростання швидше ростуть корінці, а потім з’являються стебельце і листки.
Кущення – відбувається в підземних вузлах, особливо розміщених безпосередньо розміщених під поверхнею ґрунту. Вони дають найбільш життєздатні пагони і звуться вузлами кущення. Урожай зернових злаків визначається продуктивною кущистістю, тобто кількістю колосоносних стебел.
Вихід у трубку та колосіння – вихід у трубку – це інтенсивний ріст стебла. Внаслідок росту верхнього міжвузля суцвіття виходить назовні – це фаза колосіння.
Цвітіння – слідом за колосінням у більшості злаків починається цвітіння. Винятком є жито, яке цвіте через 10 – 12 днів після колосіння, і ячмінь, що зацвітає ще до виходу колоса з листка.
За характером запилення зернові злаки діляться на:
Наливання та достигання зерна – процес утворення зерна ділиться на три фази: формування, наливання, достигання зерна. Після запліднення настає фаза формування зерна, яка триває у пшениці 10 – 12 днів. У цій фазі утворюється оболонка плоду й інтенсивно росте зернівка.
У хлібних злаків виділяють три фази стиглості:
- молочну – насіння має зелене забарвлення і наповнене молочною рідиною. Кількість вологи – 50%.
- воскову – зерно жовтого кольору. Кількість вологи 25 – 30%.
- повну стиглість – зерно втрачає всю зайву воду, стає твердим, соломина жовтіє і підсихає.
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
Які біологічні особливості зернобобових культур?
Зернобобові рослини відіграють важливу роль у підвищенні родючості ґрунту, оскільки поліпшують азотний баланс ґрунту та перетворюють важкорозчинні фосфати в засвоювані форми. Рослини мають стрижневу кореневу систему. Стебло деяких зернобобових нестійке (горох, вика), а в інших навпаки, міцне і прямостояче. Плід – біб. Бобові рослини – самозапильні. Рослини вимогливі до вологи. Особливо волога потрібна під час проростання та в період найінтенсивнішого росту – у фазі бутонізації, цвітіння, утворення бобів.
Тема: «Агробіологічні особливості технічних культур»
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
3. Насіння проростає при температурі 4 ◦С
4. Коренева система стрижнева.
5. Вегетаційний період 140 – 170 днів.
6. Попередники озимі зернові.
Заповніть таблицю (3 бали)
Вирощування цукрових буряків
Етапи вирощування |
Характеристика відповідного етапу |
Обробіток ґрунту
|
Ґрунт під цукрові буряки необхідно виорати як можна глибше (до 30 см і більше). Ранньою весною, щоб зберегти вологу, виділені ділянки боронують. Перед посівом проводять культивацію. |
Сівба |
Сіють широкорядним способом за 6 – 7 днів. Ширина міжрядь 45 – 50 см. |
Догляд |
Догляд за рослинами включає коткування і досходове боронування посівів, шарування, проріджування і 2 – 3 культивації. |
Збирання |
Найкраще розпочинати після настання технічної стиглості, коли нижні листки відмирають, а рядки розмикаються. |
Продовжте речення (1 відповідь – 0,5 бала)
Насіння проростає при температурі 3 -5 ◦ С
Стебло пряме, 2,5 – 3 м.
Вегетаційний період 95 – 120 днів.
Соняшник поділяють на три типи: лузальний, олійний та межеумок.
До олійних культур також відносять ріпак, льон та сою.
Опорний конспект (3 бали)
Основним критерієм початку збирання є вологість насіння, яка залежить від фази його наливання й погодних умов. Наливання насіння соняшнику завершується через 35-40 днів після масового цвітіння, коли вологість насіння досягає 25-30 відсотків.
Визначається стиглість соняшнику за забарвленням кошиків. Розрізняють три ступені стиглості:
Жовта - листки обгортки та зворотний бік кошика лимонно-жовтого кольору, вологість кошика - 85-88%, насіння - 30-40%. Такий стан відповідає фізіологічній стиглості насіння, у нього повністю закінчується накопичення поживних речовин.
Бура - забарвлення кошиків темно-буре, вологість кошиків - 40-50%, насіння - 10-12 відсотків.
Повна - вологість кошиків - 18-20%, насіння - 7-10%. Оптимальний строк початку збирання настає тоді, коли 20-25% рослин мають жовті й жовто-бурі кошики, інші - бурі й сухі. У такій фазі стиглості вологість насіння знижується до 12-13%, кошиків - до 70-75, стебел - до 60-70 відсотків
Для збирання врожаю соняшнику застосовують комбайни "Дон-1800", "Дон-1500", обладнані пристосуванням ПСП-1,5, а також імпортні комбайни: "Джон Дір", "Клаас Домінатор", "Массей Фергюсон", "Сампо", "Нью Холланд", "Фіат Агрі", "Бізон", "Кейс", "Дойц Фар"
Тема: «Агробіологічні особливості овочевих культур»
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
Основний спосіб посіву – пунктирний. Схема посіву – це важливі технологічні параметри, які стосуються машин та технологій вирощування культур.
Під час вирощування овочевих культур слід забезпечити рівність ґрунтового покриву за родючістю, механічним складом, вологістю, звільнити територію від бур’янів.
Тема: «Кормовиробництво та кормові культури»
Дайте відповідь на запитання (3 бали)
До кормових відносяться конюшина, люцерна, еспарцет, буркун, сорго суданка.
• Змішані – посіви двох і більше культур на корм чи зернофураж, які висівають одночасно або в різні строки неповними нормами в одному рядку або черезрядно і збирають в одну транспортну місткість. Наприклад, вика з вівсом, горох з вівсом, вика + горох + овес, вика + горох + ріпак + овес, кукурудза звичайної рядкової сівби з ріпаком, кукурудза з ріпаком і вівсом, кукурудза з бобовими – соєю, буркуном та ін., конюшина однорічна з райграсом однорічним, буркун однорічний з вівсом, ячмінь з горохом на зерно та ін.;
• Сумісні – посіви двох або кількох культур на корм чи зерно-фураж, висіяних одночасно або в різні строки автономно – стрічками або смугами, які збирають одночасно в одну транспортну місткість або окремо. Наприклад, смугові посіви кукурудзи з горохом або ярою викою на зелений корм, смугові посіви кукурудзи з соєю на зерно, посіви кукурудзи з соєю, буркуном, люпином за схемою 2-3 рядки кукурудзи, 2-3 рядки бобових та ін.;
Озимі трави – пізньостигла червона конюшина, еспарцет звичайний, буркун.
Ярі трави – конюшина скоростигла, люцерна, еспарцет піщаний.
Заповніть таблицю (6 балів)
Біологічні особливості кормових культур |
|
Конюшина
|
Конюшина лучна належить до родини Бобових. У районах помірного клімату України у дикорослому стані трапляється 38 видів конюшини, більшість з яких має досить високі кормові якості. Коренева система конюшини добре розвинена. Головний стрижневий корінь проникає у ґрунт на глибину до 1,5—2,5 м, має багато дрібненьких бічних корінців, що розміщуються переважно в орному шарі ґрунту. Стебло пряме, розгалужене, заввишки 50—80 см (на одній рослині розвивається по 20—30 стебел). Листок трійчастий, переважно заокруглений, часто з білуватою плямою. Квітки конюшини лучної зібрані у червоно-фіолетові кулясті головки-суцвіття. Квітки запилюються бджолами та джмелями. Плід — здебільшого однонасінний біб. Насіння серцеподібної форми, гладеньке, дрібне, жовте вгорі і фіолетове внизу (може бути світло-жовтим, жовто-фіолетовим). Старе насіння без блиску, висівати його не слід. Маса 1000 насінин — 1,5—2,0 г. Розрізняють два підвиди конюшини лучної: північну пізньостиглу, або одноукісну (F. filiosum), і південну ранньостиглу, або двоукісну (Tr. sativum). |
Люцерна
|
Люцерна – багаторічна світлолюбна і теплолюбна рослина. Насіння проростає при температурі 1°С. Оптимальна температура для проростання – 18‑20°С. Дружні сходи можна одержати і при більш високій температурі, що наближається до 30°С. Це сприяє одержанню повноцінних сходів як при весняній, так і при літній сівбі. Молоді незміцнілі рослини легко вимерзають, зміцнілі переносять заморозки до 5‑6°С. Дорослі рослини характеризуються достатньо високою морозостійкістю. При безсніжних зимах вони можуть переносити морози до 25°С, а при сніжному покриві 30‑40 см – до 40°С. Початковий розвиток рослин добре відбувається при температурі вище 10‑15°С, тому в рік сівби люцерна цвіте і може плодоносити. При наявності вологи в ґрунті вона добре переносить високі температури і сухість повітря. Висока вологість повітря для неї несприятлива. Запліднення люцерни відбувається при вологості 45‑50%. |
Еспарцет |
Еспарцет належить до родини Бобових. Коренева система еспарцету добре розвинена, розгалужена, головний стрижневий корінь проникає у ґрунт на глибину до 5 м і більше. Стебло ребристе, 80—100 см заввишки. Основна маса коренів розміщена до глибини 100 см. Листки непарнопірчасті. Квітки зібрані у рожеві або червоні щільні й короткі китиці. Плід — напівокруглий однонасінний біб. Насіння ниркоподібне, зеленувато-жовте. Маса 1000 плодів 20—25 г. Еспарцет більше посухо- і зимостійкий, ніж конюшина лучна. Особливо добре росте на карбонатних чорноземах та на піщано-глинистих ґрунтах, підґрунтя яких містить мергель або крейду. На важких вологих ґрунтах еспарцет сіяти не слід. Солонцюваті ґрунти також малопридатні для його вирощування. У травостої еспарцет може рости 3—5 років. |
Тема: «Основи плодівництва та виноградарства»
Заповніть таблицю (3 бали)
Групування плодових культур
Назва групи |
Плодові культури групи |
Зерняткові
|
Яблуня, груша, айва, горобина, глід. |
Кісточкові
|
Слива, вишня, абрикос, персик, дерен, обліпиха, калина. |
Горіхоплідні
|
Горіх, ліщина, мигдаль, фісташка, каштан, карія. |
Ягідні
|
Суниці, малина, смородина, аґрус, актинідія, шовковиця, лимонник. |
Цитрусові
|
Апельсин, лимон, мандарин. |
Субтропічні |
Маслина, хурма, інжир, гранат, фейхоа, авокадо. |
Тропічні
|
Ананас, банан, манго, фінікова, кокосова і олійна пальми. |
Встановіть відповідність (3 бали)
Позначте будову виноградного куща (1,5 бала)
1– п’яточні корені; 2 – підземний штамб; 3 – росяні (поверхневі) корені;
4- голова куща; 5 – рукава; 6 – ріжок; 7 – сучок; 8 – стрілка плодоношення;
9 – однорічні пагони (лози); 10 – порослевий пагін; 11- плодове зерно;
12 – без плодовий пагін; 13 – плодоносний пагін; 14 – пасинок.
Дайте відповідь на запитання (1,5 бала)
Перелічіть 6 фаз в періоді вегетації винограду. Охарактеризуйте одну з них.
Фаза «плачу». У місцях зрізів лози починає з'являтися сік, так як коріння починають енергійно всмоктувати воду з ґрунту. Ця фаза зазвичай настає тоді, коли температура ґрунту піднімається вище 8 °С, а середня добова температура повітря тримається на рівні не нижче 10 °С. Тривалість першої фази залежить від температурних умов весни. При похолоданні «плач» може припинитися, а при потеплінні знову початися. При сприятливих умовах кущі зазвичай перебувають у фазі «плачу» 10-12 днів. Закінчується ця фаза початком розпускання бруньок.
2. Фаза росту виноградних пагонів. Вона починається при розпусканні бруньок і триває протягом 50 - 55 днів - до початку цвітіння. У цей час молоді пагони ростуть дуже швидко. Якщо температура не падає нижче 15 °С, то пагони можуть виростати за добу на 5-6 см, а іноді й більше. Кущам в цей час потрібно багато поживних речовин і води. Тому на початку 2-й фази кущі зазвичай підгодовують азотними і фосфорними добривами і поливають.
3. Фаза цвітіння. Для нормального цвітіння винограду необхідно, щоб температура повітря була не нижче 15 °С. Краще всього цвітіння відбувається при температурі 20-25 °С. Тривалість цієї фази у різних сортів різна - від 9 до 15 днів.
4. Фаза розвитку ягід триває до початку їх дозрівання. У цей час ягоди майже досягають нормальної величини і у них закінчується формування тканин і клітин, в яких повинні накопичуватися поживні речовини, головним чином цукор.
5. Фаза дозрівання характеризується тим, що шкірка ягід починає змінювати колір. У білих сортів винограду вона жовтіє, у чорних і червоних - рожевіє. Ягода розм'якшується, кислотність її зменшується, а цукристість збільшується. У цей час дозріває також насіння. Повне дозрівання ягід настає тоді, коли вміст цукру і кислоти в них вже не змінюється. Всі сорти поділяють залежно від часу дозрівання на ранні, середні і пізні.
6. Фаза дозрівання лози. Дозрівання ягід закінчується, органічні речовини, які виробляються в листі, йдуть на харчування лози. Якщо після закінчення дозрівання ягід листя довго зберігаються на кущах, лоза краще визріває, стає більш морозостійкої. У ранніх сортів остання фаза більш тривала, і лоза у них щорічно добре визріває. Процес старіння полягає в тому, що в багаторічних і однорічних лозах накопичуються поживні речовини, переважно крохмаль, а клітинні стінки товщають.
Тематичне оцінювання навчальних компетентностей учнів
по темі: «Основи агрономії»
Тести (1 відповідь – 0,5 бала)
1.Орган рослини в якому відбувається утворення органічних речовин, проходять процеси фотосинтезу, газообміну:
а) корінь;
б) стебло;
в) листок.
2. Азот, фосфор, калій, кальцій, залізо належать до
а) макроелементів;
б) мікроелементів.
3. Здатність ґрунту давати високі врожаї – це:
а) добрива;
б) родючість;
в) гумус.
4. Агротехнічний прийом, який застосовують для ущільнення й вирівнювання верхнього шару ґрунту:
а) культивація;
б) коткування;
в) шлейфування.
5. Яка температура ґрунту необхідна для проростання кукурудзи?
а) 5 – 8 ◦С;
б) 8 – 10 ◦С;
в) 10 – 15 ◦С.
6. До якої групи за чутливість до сівозмін відносять жито, пшеницю, овес, ячмінь?
а) дуже чутливі;
б) середньо чутливі;
в) малочутливі.
7. Чи можна розміщувати у сівозміні зернобобові культури після бобових?
а) так;
б) ні.
8. Сульфат амонію, аміачна селітра, фосфорне борошно відносять до:
а) мінеральних добрив;
б) органічних добрив.
9. За характером запилення жито, кукурудза, сорго належать до:
а) самозапильних;
б) перехреснозапильних.
10. Яка глибина загортання цукрових буряків?
а) 1 – 2 см;
б) 2 – 3 см;
в) 3 – 4 см.
11. Огірки, кабачки, гарбузи належать до родини:
а) гарбузових;
б) коренеплодів;
в) листоплідних.
12. Яка глибина оранки під виноградник?
а) 20 – 30 см;
б) 30 – 50 см;
в) 50 – 60 см.
Короткий термінологічний словник
Бонітування ґрунтів – порівняльна оцінка різних ґрунтів за їхньою продуктивністю.
Боронування – поверхневе розпушування ґрунту і вирівнювання його.
Вологоємність ґрунту – здатність ґрунту вбирати й утримувати вологу.
Водопроникність – здатність ґрунту вбирати і під дією сили тяжіння пропускати воду з верхніх шарів у нижні.
Вирівняність насіння – однорідність насіння за масою і розмірами.
Ґрунт – придатний для життя рослин верхній шар земної кори, який утворився в результаті руйнування гірських порід та життєдіяльності рослинних і тваринних організмів, що населяли його.
Гігроскопічність – це здатність ґрунту вбирати з повітря пароподібну воду.
Глибина загортання – має бути оптимальною для кожної сільськогосподарської культури.
Добрива – мінеральні й органічні речовини, що містять елементи живлення рослин.
Енергія проростання – швидкість і одночасність проростання насіння.
Ерозія – процес руйнування ґрунтового покриву і підстилаючої породи водою та вітром.
Зрошування – штучне зволоження ґрунту поливами.
Культивація – розпушування обробленого раніше ґрунту без його перевертання.
Коткування – ущільнення поверхні ґрунту.
Корінь – підземний орган рослини.
Квітка – орган статевого розмноження рослин.
Лущіння – це мілке розпушування верхнього шару ґрунту, при якому одночасно підрізуються бур’яни.
Листок – виконує найважливішу функцію – фотосинтез.
Маса 1000 насінин – характеризує крупність та повновагість насіння.
Норма висіву – кількість насіння, що має бути висіяна на одиницю площі, - залежить від біологічних особливостей культури і сорту, величини насіння, кліматичних умов, рівня агротехніки, родючості і вологості ґрунту, способів сівби.
Насіння – носій біологічних і господарських властивостей рослини.
Обробіток ґрунту – це прийоми механічного впливу на ґрунт робочими органами машин і знарядь, які сприяють підвищенню його родючості й створенню оптимальних умов для нормальної вегетації сільськогосподарських рослин.
Оранка – основний прийом обробітку ґрунту, при якому ґрунт перевертається, кришиться і перемішується.
Органічні добрива – речовини рослинного і тваринного походження.
Посівна придатність – відсоток чистих і схожих насінин у зразку.
Родючість – це здатність ґрунту давати високі врожаї.
Строки сівби – визначаються біологічними особливостями вирощуваних культур і конкретними умовами навколишнього середовища.
Сорт – сукупність однотипних за морфологічними і біологічними ознаками рослин тієї чи іншої культури, відібраних і розмножених для вирощування у відповідних природних умовах з метою одержання високих врожаїв.
Селекція – наука, яка розробляє способи виведення нових сортів рослин.
Сівозміна – науково обґрунтоване чергування сільськогосподарських культур і пару в часі і просторі.
Стебло – це основний надземний орган на якому утворюються листки, квіти, плоди.
Схожість – здатність утворювати нормальні ростки.
Чистота насіння – характеризує відсутність у ньому сторонніх домішок і недоброякісного насіння основної культури.
Висновок
Реформи в освіті передбачають оновлення змісту навчального матеріалу, створення і впровадження нових засобів навчання, які б сприяли отриманню осмислених і глибоких професійних знань. Ось чому актуальною залишається проблема забезпечення учнів ефективними засобами навчання.
Комплексний зошит для контролю знань є сучасним і перспективним засобом навчання, який допомагає підвищити ефективність навчально – пізнавальної діяльності учнів оскільки містить завдання як для поточного контролю предметних компететностей так і завдання для узагальнюючого контролю.
Практичне застосування показує, що під час роботи у такому зошиті економиться час, адже потрібно заповнити вже готові таблиці, схеми, опорні конспекти, а це дає змогу виконати більшу кількість завдань. Одразу біля запитання відведено місце для його виконання. Оцінює роботу спочатку учень, а потім викладач, що сприяє формуванню навичок самоконтролю навчальної діяльності та об’єктивному самооцінюванню результатів діяльності. Під час роботи формується вміння стисло і лаконічно висловлювати свої думки, бути акуратним.
Короткий термінологічний словник дозволяє повторювати вивчені терміни.
1