Концерт класичної музики

Про матеріал
Мета концертної програми виявлення та підтримка творчих здібностей гімназистів, сприяння самореалізації особистості гімназистів, та виявлення та представлення широкому загалу глядачів таланти гімназистів.
Перегляд файлу

Концерт класичної музики

Звучить: Шопен «Весняний вальс» 

На екрані футаж

 

Учениця

О, музико,благословенна будь!

З тобою я ніколи не прощався

У дні журби та у часи спокут

Тобою кожен ранок починався,

Об тебе розбивалися віки

Як списів рій об шоломи черлені,

Брини й сьогодні – чисто і знаменно

Із витоків прадавньої ріки.



Ведучий: Доброго дня усім, хто завітав сьогодні до цієї затишної зали на свято зустрічі з музикою. Давайте разом заглянемо у неповторний світ музичного мистецтва.

Ведуча: Чи всі ви любите музику? Щоб відповісти на це запитання, уявіть, що музика зникла з нашого життя, не звучить вона у концертних залах, оперних театрах, по радіо, у записах. Як би ми жили у такій гнітючій тиші?

Ведучий: Музика – це мистецтво особливої емоційної сили. Вона може не тільки впливати на наш настрій, а й проникати у внутрішній світ кожного з нас. 


Ведуча: Коли лине мелодія, то відчуваєш, що твоя душа тріпоче, ніби птах крилами, виривається з глибини і хоче злитися в одне ціле з яскравим, швидкоплинним, мінливим світом чарівних звуків. Яку велику силу має цей набір, здавалося б, на перший погляд – простих звуків. Але яка таємниця захована в них, яке розмаїття стоїть за цим, яке неповторне, величне явище, створене людиною, зашифроване знаками, зігріте душею і оспіване, озвучене серцем.


Ведучий: У кожного своя улюблена музика, яка надихає, радує, втішає. Кожна епоха творила свою музику. Але є музика, що стала надбанням світової культури. Бо вона змушує замислитись над життям, тривожить серце і душу своєю величчю та неповторністю. Тож пориньмо у світ класичної музики, нехай у ваших серцях звучать акорди гармонії Моцарта, героїзму Бетховена, щирості Шопена, зворушливості і ніжності вальсу Штрауса,яким захоплюється увесь світ.

 

Ведуча: Зустрічайте Віолету Делікатну з композицією «Вальс» Йоганна Штрауса.

 

____________ «Вальс» Й. Штраус

 

 

 

Ведучий: Музика може змінити світ, оскільки вона здатна змінити людей.Вона робить людину благороднішою, добрішою. Музика — це мистецтво, яке доходить до серця через думку і збуджує думку через серце.

 

Ведуча: Початок музики – це звук. Ті звуки, які оточують людину. Основа музики – Мелодія. В далекі часи людина склала пісню. Можливо, ця перша пісня складалася всього лиш з 2-х, 3-х, 4-х музичних звуків, але ці музичні звуки вже були короткою невигадливою мелодією, яка поклала основу музики.

 

Ведучий:Але що складнішою ставала праця людини і вона сама, то складнішою ставала і музика, яка супроводжувала людину у житті. Одноголосий спів стає багатоголосим. З’являється гармонія – злагоджене поєднання звуків.

 

Ведуча:З’являться музичні інструменти. Спочатку дуже прості. Можливо, долоні людини, які допомагали відбивати чіткий ритм, прискорювати чи уповільнювати темп, і були найдревнішими із музичних інструментів.

 

Ведучий:Століття і століття відділяють доісторичні часи від тих тисячоліть, коли у різних народів у різних країнах світу люди почали створювати складні музичні інструменти, які існують і в наш час.

 

Ведуча:І в кінці кінців музика стає прекрасним і великим мистецтвом, яке не лише робить людину благороднішою, добрішою, але й збагачу її думки і її життя.

 

Ведучий: _________ композиція «Таємничий світ дзеркала».

 

_______________ композиція «Таємничий світ дзеркала»

 

 

Ведучий: Класична музика – це музичні твори, що відповідають найвищим художнім вимогам, поєднуючи глибину, змістовність, досконалість форм. Класична музика витримала «перевірку часом» та увійшла до скарбниці світового музичного мистецтва.

 

Ведуча:Одним із найпоширеніших інструментів класичної музики є скрипка. Скрипка – струнно-смичковий інструмент. Походження скрипки точно не з’ясовано, хоча відомо, що 14 столітті на теренах Білорусії. Польщі, України існували смичкові інструменти, які мали ознаки скрипки. Класичний тип  скрипки склався в 15-16 столітті одночасно в Італії та Франції.

 

Ведучий:________________________________________________________________

 

скрипка

 

Ведучий: Мало хто з нас не знайомий з мелодійним звучанням клавішних інструментів. Саме з їх допомогою пишуться видатні твори світової класичної музики, популярні естрадні пісні, романтичні балади і рок-хіти. Однак в чому різниця між піаніно і фортепіано для багатьох залишається загадкою.

 

 

Ведуча: Родоначальником всіх клавішних інструментів вважається творіння Бартоломео Крістофорі, яке він назвав Gravicembalo СON piano e forte. Його поява в 1709 році ознаменувало початок нової музичної епохи. Широта динамічного діапазону в даному інструменті досягалася за рахунок унікального для тих часів механізму. Клавіші приводили в дію молоточки зі спеціальними обертачами, що викликає вібрацію струн різної інтенсивності. Професійні музиканти та меломани прозвали інструмент – фортепіано.

 

Ведучий: Піаніно з’явилося значно пізніше, в 1800 році. Його основне призначення – навчання музиці і аматорське виконання творів. Цим пояснюються невеликі розміри інструменту і порівняно низька вартість. Першу модель розробив американський майстер. У перекладі з італійської мови «піаніно» позначає «маленьке фортепіано». Слід розуміти, що фортепіано – це узагальнена назва клавішних інструментів, до яких відноситься і піаніно, і рояль.

 

Ведуча: Відмінність піаніно від фортепіано полягає і в кількості педалей. Велике творіння Бартоломео Крістофорі мало три педалі, одна з яких служить для створення особливого музичного прийому – «розщепленої клавіатури». Сьогодні ця функція збереглася у рояля, а піаніно має всього дві педалі.

 

Ведучий: Фортепіано називають королем музичних інструментів. Зустрічайте _______________, варіації Паганіні в обробці Вигодського та Елегія Щуровського.

 

Ведуча: Ніколо Паганіні - найвідоміший скрипаль усіх часів і народів. Нікколо відточував свою майстерність багато годин на день. Займався до повної знемоги, постійно придумував собі нові вправи.

 

Ведучий:Маестро міг виконувати твори, навіть якщо на скрипці не вистачало однієї або декількох струн (наприклад, коли на його концерті лопалася струна, він продовжував грати, не перериваючись). А до Дня народження імператора Паганіні написав сонату «Наполеон» для однієї струни (соль).

 

Ведуча:Музикант активно гастролював по Європі і скрізь його концерти користувалися неймовірною популярністю. Неменш відомим був і український композитор, піаніст Сергій Жданов. Він написав опери «Жакерія», «Щорс», «Багряні зірниці». З 1947 року працював у кіно. Автор музики до багатьох українських фільмів.

 

Ведуча: Зустрічайте ________________, з композицією Сергія Жданова «Прелюд»

 

____________

Ведуча:Дорогі друзі! Ось і закінчилась наша подорож у світ музики, світ чарівних мелодій. Нам приємно, що ви були з нами. Дякуємо за увагу! До вітального слова запрошується директор гімназії Сергій Іванович Саєнко.

 

docx
Додано
19 травня 2019
Переглядів
1647
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку