Конференція "Що обирати: куріння чи здоров'я"

Про матеріал
Мета: розширити знання учнів про руйнівні наслідки куріння тютюну; на основі даних про хімічний склад тютюнового диму, патологічних реакцій організму на ніколи запобігти курінню; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я та здоров'я майбутньої дитини
Перегляд файлу

Тема. Що обирати: куріння чи здоровя?

Мета: розширити знання учнів про руйнівні наслідки куріння тютюну; на основі даних про хімічний склад тютюнового диму, патологічних реакцій організму на ніколи запобігти курінню; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я та здоров'я майбутньої дитини

Форма заняття: урок-конференція

Обладнання: таблиці «Зменшення тривалості життя курсові залежно від віку в'ялення викурювання 1-9 сигарет протягом дня», « Склад тютюнового диму»; плакати «Хочеш довго жити - кидай курити», «Тютюн завдає шкоди тілу. Руйнує розум, отруює цілі нації» (О. де Бальзак), «Обирай: здоров'я або куріння»; стінгазети на конкурс до Міжнародного дня проти куріння; відеофільми «Вплив куріння на організм людини», «Курити чи не курити? »; на столах таблички з написами «Історики», «Хіміки», «Економісти», «Екологи», «Медики»; географічна карта світу.

 

Хід заняття

 

Учитель. Щороку за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я у багатьох країнах проводиться Міжнародний день проти куріння.

Сьогодні ми поговоримо про підступного ворога людства – тютюн, який заважає багатьом стати повноцінною людиною: здоровою, сильною, гарною, діяльною і щасливою. Адже шкідливі звички можуть занапастити не тільки здоров’я і працездатність, а й красу та щастя.

Ведучі. Найчастіше буває, що людина, раз зазнавши «втіхи» від куріння, назавжди залишається рабом нікотину: хотів би кинути сигарету, а вже не може. Недаремно куріння з давніх-давен називать викрадачем розуму та здоров’я.

Звідки ж з'являється в нашому житті тютюн?

Історики. Тютюн родом з Америки. Історія прилучення європейців до куріння почалася так.

12 жовтня 1492 р. матрос корабля «Пінта» Родріго Тріана із славнозвісної флотилії Христофора Колумба вигукнув: «Попереду - земля!» Серед подарунків, які острів’яни піднесли Колумбові, було сушене листя рослин« петум », яке вони курили. У пошуках золота Колумб поплив далі на південь і невдовзі зійшов на берег Куби. Мешканці острова зустрічали прибульців травою для куріння, яку вони називали «сигаро». Після другого плавання Христофора Колумба насіння тютюну було завезено до 1спанії.

Швидкому розповсюдженю тютюну сприяла його властивість виробляти в людини потяг до куріння, який дуже важко перебороти. Тепер ми вже знаємо про наркотичну дію нікотину, але в ті далекі часи цій рослині приписували незвичайні якості. Так, вважалося, що тютюн цілющий, його дим відганяє хвороби, злих духів тощо. Це зілля використовували як стимулюючий і заспокійливий засіб.

У середині 30-х рр. XVIII ст. шведський природознавець Карл Лінней дав тютюну родову назву «нікотіана» - на честь Жана Ніко, який перший в європі почав культивувати цю рослину.

Не можна сказати, що тютюн проникав скрізь без перешкод. 3 релігійних міркувань у ряді країн, наприклад в Італії, його оголосили витівкою диявола. Римські папи навіть пропонували відлучати від церкви тих, хто нюхав або курив тютюн. Для науки іншим п'ятьох ченців, спійманих на курінні, замурували живцем у монастирській стіні.

В Англії за указом Єлизавети І курців прирівнювали до злочинців і водили вулицями з мотузкою на шиї. Проте Волте Ролі, фаворит Єлизавети, популяризував куріння тютюну. Після смерті королеви правління перейшло до Якова Стюарта, який страйк Ролі з політичних міркувань, хоча, за переказами, його покарали за куріння.

Яків І оголосив куріння шкідливим, неблагочестивим і непідходящим для цивілізованої людини заняттям. Свою знамениту працю «Про шкідливість тютюну», опубліковану в 1604 р., Яків І закінчив словами «…звичка, на яку гидко дивитись, нестерпна для нюху, шкідлива для мозку, небезпечна для легень…» Це була перша популярна книга про шкідливість куріння.

У Росії за царювання Михайла Федоровича звинувачених у курінні вперше карали 60 ударами палиць удруге – відрізали носа або вуха. Після спустошливої ​​пожежі в Москві 1634р., причиною якої було куріння, це заняття заборонили під страхом смертної кари.

За Олексія Михайловича, сина Михайла Федоровича, в спеціальному «Уложенні» від 1649 р. було «велено всіх, у кого можна знайти богопротивне зілля, брати на тортуриі бити на козлі батогом доти, докине зізнаються, звідки взяли зілля. Приватних торговців тютюном цар велів «шмагати, засилати в далекі місця».

У Росії торгівля тютюном і курінням дістали дозвіл у 1697 р. за царювання Петра І, який сам став затятим курцем, побувавши в Голландії. Більше того, цар усіляко схиляв до куріння своїх придворних і дозволив вільно ввозити тютюн зза кордону, наклавши, щоправда, на цей товар високе мито.

Хіміки. Яку хімічну структуру має листя тютюну? Яка речовина найсильніше впливає на організм? Фізико - хімічний механізм куріння полягає в тому, що крізь підпалений тютюн, який повільно тліє (у цигарці, люльці, сигарі), всмоктується повітря. Кисень, що міститься у вдихуваному повітрі, проходить крізь шари тліючого тютюну, посилює його горіння, і продукти сублімації разом із частиною повітря надходятьу легені.

Тютюновий дим складається з повітря і завислих в ньоиу продуктів горіння тютюну. Ці продукти перебувають у вигляді твердих частинок та краплин рідини, розміри яких становлять частинки мікрона, а кількість частинок вимірюється десятками й сотнями тисяч мільярдів від однієї сигарети. Усі ці частки спрямовуються в легені.

Як відомо, легені складаються з великої кількості найменших альвеол, сумарна поверхня стінок яких досягає в момент вдиху більше ніж 100 метрів квадратних. Неважко уявити, яка величезна кількість частин диму осідає в легенях.

Проте часчтини диму – лише один із компонентів тютюну. Під час куріння відбувається так звана суха перегонка: повітря проходячи крізь шар тліючого тютюну, нагрівається до високої температури, виводить з нього різні речовини, які разом з димом надходять у легені.

З продуктів сухої перегонки найбільше значення мають аміак, оксид вуглецю (II) та канцерогенні вуглеводні (від лат. «канцер» - рак), які сприяють виникненню злоякісних пухлин. 50% полонію, що міститься тютюні під час паління переходить у дим, при цьому відбувається альфа-випромінювання, полоній  легко переходять аерозольний стан і здатний проникати крізь шкіру.

За даними фармакологів, під час викурювання однієї пачки сигарет середньої міцності іззагльною масою тютюну 20 г утворюється 0,0012 г синильної кислоти, приблизно стільки ж сірководню, 0,22 г піримідинових основ, 0,18 г нікотину, 0,92 г оксиду вуглецю (ІІ), 0,64 г аміаку і не менш як 1 г концентрату з рідких і твердих продуктів горіння та сухої перегонки тютюну, які називають тютюновим дьогтем. У ньому міститься близько сотні хімічних речовин, зокрема бензопірен, бензантрацен, радіактивний ізотоп калію, арсен та ряд ароматичних поліциклічних вуглеводів – канцерогенів.

(Перегляд відеофільму «Курити чи не курити?»)

Ведучі. Звісно, склад шкідливих речовин у тютюновому димі залежить від природи тютюну, способів його попередньої обробки, сорту, вологості готових виробів і навіть від частоти куріння.

Дехто з курців переконані, що сигаретні фільтри, очищаючи дим від частинок, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так. Застосовувані вбирачі поки що не досягли бажаної мети. Фільтри, виготовлені зі спеціально оброблених сортів паперу, затримують не більше як 20% речовини, які містяться в димі.

Медики. Ми, медики, розповімо учасникам конференції, як нікотин діє на організм людини.

Невролог. Куріння викликає безперервне збудження, яке послаблює гальмівний процес, а це призводить до виснаження нервової системи. Англійське прислів’я каже: «Курець пускає ворога у свої уста, який викрадає його мозок». Від куріння погіршується пам'ять. Людина стає вразливою, знервованою, конфліктною.

ЛОР. Тютюновий дим подразнює, слизові оболонки ротової і носової порожнин, дихальних шляхів. Оскільки захисні властивості слизових оболонок знижуються, курець часто хворіє на застудні захворювання.

Тютюновий дим, потрапляючи у внутрішнє вухо, викликає запалення євстахієвої труби. Ушкоджуються слухові рецептори, з’являється біль у вусі, погіршується слух. 

Ендокринолог. Нікотин порушує білковий обмін і зменшує відкладання жиру. Значна частина амінокислот іде на покриття енергетичних витрат, а менша – на ріст і відновлення клітин. Знешкоджується нікотин у печінці, легенях, нирках протягом10-15 годин після куріння. Нікотин та продукти його обміну виділяються через нирки із сечеюта потом. Із часом виникає цероз(зморщення) печінки. У 40% курців порушується рухова функція жовчних шляхів, що призводить до застою жовчі.

Окуліст. Нікотин знижує функцію зорового нерва, порушує гостроту зору, здатність розпізнавати кольори. Це відбувається поступово: зникає сприймання зеленого, червоного, жовтого, синього кольорів.

Смертельна доза нікотину для людини 50-75 мг. викурюючи сигарет 20-25 сигарет на день, людина дістає смертельну дозу нікотину.

Унаслідок куріння в організмі руйнується значна кількість вітаміну С. Встановлено, що одна викурена цигарка позбавляє організм 25 мл аскорбінової кислоти. Така кількість цієї речовини в одному апельсині. Отже, людина, яка викурює 20 цигарок на день, і повинна їсти щодня 4 кг апельсинів.

Сексолог. Нікотин впливає на статеву функцію. Ця ідея має серйозний підгрунтя. Так, в штаті Масачусетс було проведено дослідження, яке виявило, що любителі тютюну зазнають удвічі більшої небезпеки стати імпотентами, ніж ті, хто не курить. Варто замислитися: чи насправді ви маєте вельми сексуальний вигляд із цигаркою?

Нікотин впливає на розвиток плоду, знижує плацентарний рівень. Наслідки впливу ніколи на людський плід – недоношеність, «заяча губа», «вовча паща», пороки серця, ДЦП.

(Перегляд фільму «Вплив куріння на організм людини»)

Екологи. Куріння - один з видів забруднення повітря, який сотні разів перевищує забруднення від  будь-якого металургійного або хімічного комбінату. Проте люди свідомо вдихають таке повітря.

Людина, яка курить сигарету, вдихає повітря, забруднення якого в 384 000 (!) разів перевищує всі гранично допустимості норми.

Такої атомосфери, яку створює для себе курець, немає в жодному забрудненому промисловому центрі.

Економісти.  У США, де курять 29% дорослого населення, витрати на лікування захворювань, пов'язаних з курінням, разом зі збитками від зумовлених ним простоїв виробництва становлять від 50 до 100 млрд. доларів щорічно. З огляду на це багато фірм перестали брати на роботу людей, які курять.

Поширеню куріння серед молоді сприяє барвиста іноземна реклама. А, між тим, така реклама в США давно забороняється, і взагалі, курити на Заході стало нмодним. 

Підраховано, що населення земної кулі щорічно викурює 12 млн цигарок.

Ведучі. Наші спеціалізації розповіли багато цікавого й необхідного матеріалу про вплив тютюнокуріння на організм людини. Курити чи курити? Будь ласка, зверніть увагу на своє власне здоров'я, щоб знайти правильну відповідь на запитання.

З таким запитанням звернувся до мудреця юнак, герой однієї легенди. На це мудрець відповідь: «Звичайно, курити… якщо хочеш, щоб тебе собака на вулиці не напав, щоб злодії в будинок, а не залізли і щоб в старості ти не хворів». Зраділий юнак побіг до крамниці купувати цигарки, не дослухавши до кінця. А мудрець хотів продовжувати «Собака боїться на тебе напасти, бо ти будеш ходити з палицею; злодії не залізуть у твій будинок, бо злякаються твого голосу, а в старості ти не будеш хворіти, бо не доживеш до неї через куріння».

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку