Конфлікт. Етика 5 клас

Про матеріал
Етика 5 клас. НУШ. Іртищева, Кравчук, Паршин, Васильків, Кучма. Етика 5 клас. НУШ. Іртищева, Кравчук, Паршин, Васильків, Кучма.Етика 5 клас. НУШ. Іртищева, Кравчук, Паршин, Васильків, Кучма.Етика 5 клас. НУШ. Іртищева, Кравчук, Паршин, Васильків, Кучма.Етика 5 клас. НУШ. Іртищева, Кравчук, Паршин, Васильків, Кучма.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конфлікт

Номер слайду 2

План:1. Конфлікти, їх види і причини2. Шляхи розв’язання і запобігання конфліктам

Номер слайду 3

Кожна людина — особистість, індивідуальність, зі своїми думками, поглядами, принципами та цінностями. Звичайно, це може бути причиною різних сутичок, які узагальнено називають «конфліктами». Конфлікти, їх види і причини. Конфлікт — суперечка, сварка, спір, зіткнення протилежних сторін, думок, інтересів, суб’єктів і навіть бійка.

Номер слайду 4

Конфлікти можуть бути:внутрішніми (особистісними), наприклад таким є вже відомий вам моральний конфлікт — коли людина потрапляє в ситуацію морального вибору і повинна визначитися з варіантом своєї подальшої поведінки, обираючи між рівними для себе, але взаємовиключними моральними цінностями;соціальними, які виникають між різними людьми, групами і навіть народами.

Номер слайду 5

Соціальні конфлікти можуть різнитися за причинами виникнення, тривалістю, своєю гостротою і наслідками. Причинами конфлікту можуть бути:наша зовнішня несхожість, звички, різні інтереси, різний рівень підготовки, соціальне походження, майновий стан, протилежні думки щодо якоїсь проблеми, вірування і традиції, і навіть будь-яка дрібниця.

Номер слайду 6

За тривалістю вони можуть бути короткими, емоційними, а можуть переростати в тривалі, коли вже й забувається перша причина, але залишається неприязнь між людьми і з будь-якого приводу може виникнути нова суперечка. За гостротою конфлікти можуть бути: агресивними, емоційно напруженими, коли сторони починають кричати, ображати один одного, лаятись і навіть битися.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Це ви зможете!Виберіть із запропонованих висловів відомих людей той, що вам до вподоби, і поясніть, що мав автор на увазі:«Якщо ви не можете прийняти рішення через конфлікт між розумом і серцем, — довіртеся розуму» (А. Ренд).«Переговори свідчать про гідність, а не про малодушність. Це — рівновага сил і зміна стратегій» (П. Коельйо).«Чим складніший конфлікт, тим значиміший тріумф» (Дж. Вашингтон).«Людство повинно позбутися війни, інакше війна позбудеться людства» (Дж. Кеннеді).

Номер слайду 9

Уміння вирішувати конфлікти — це дуже важливе вміння в житті. Що ж робити, якщо ви потрапили в конфліктну ситуацію? Як його розв’язати, щоб він не став деструктивним?Шляхи розв’язання і запобігання конфліктам

Номер слайду 10

І все-таки вона крутиться!!!Колись у давнину вважалося, що наша планета стоїть на трьох величезних слонах, які стоять на гігантській черепасі. Пізніше висунули гіпотезу, що Земля була центром Всесвіту, а Сонце, Місяць, зірки та інші небесні тіла оберталися навколо неї. І лише в епоху Відродження широкого поширення набула геліоцентрична теорія світобудови, за якою в центрі Всесвіту знаходиться Сонце, а всі інші об’єкти обертаються навколо нього. За поширеною легендою, Галілео Галілей, який стверджував, що центром Всесвіту є Сонце, а Земля обертається навколо нього, був засуджений до спалення на вогнищі за свої погляди. І перед виконанням вироку він тупнув ногою і сказав: «І все-таки вона крутиться!». Цей легендарний вислів Галілея і сьогодні вживають для позначення глибокої впевненості, переконаності в чомусь!І пам’ятайте: хто б не почав сварку, відповідальність за подальший розвиток подій несуть завжди двоє.

Номер слайду 11

Правильні кроки для вирішення конфлікту:1. Стоп (зупинитися). Не дозволяйте емоціям виходити з-під контролю. Зробіть крок назад і спробуйте заспокоїтись, оскільки гнів ускладнює вирішення конфлікту.2. Висловити (розкрити один одному), в чому полягає суть конфлікту. Переконайтеся, що другий учасник конфлікту, як і ви, чітко розуміє, що викликало конфлікт, що є його причиною, й уточніть потім, чого хоче чи не хоче кожен із вас.3. Знайти позитивні варіанти. Подумайте над тим, яке справедливе рішення можна запропонувати — таке, щоб воно задовольнило потреби вас обох.4. Вибрати той позитивний варіант, з яким ви обоє можете погодитися.

Номер слайду 12

Якщо ж ви жодним чином не можете домовитися, зверніться по допомогу до людини, не залученої до конфлікту. Особа, яка не зацікавлена в кінцевому результаті, ймовірно, буде більш об’єктивною в ситуації, що склалась. Коли дорослі люди не можуть самотужки розв’язати конфлікт, вони можуть звернутися до суду — спеціального державного органу, який покликаний вирішувати правові спори, відновлювати справедливість. Суддя в кожному конкретному випадку ухвалює справедливе рішення, яке є обов’язковим для виконання сторонами. Сучасною формою розв’язання конфліктів є медіація (посередництво із залученням посередників — авторитетів). Прочитайте вірш. Поясніть, що стало причиною конфлікту між їжаком і раком. Як би ви порадили вирішити цей конфлікт?

Номер слайду 13

Засобом розв’язання конфлікту є «золоте правило» — «з двох лих обрати менше». Менше зло не є добром, але воно є компромісом у тих випадках, коли гармонія принципово неможлива для учасників конкретної ситуації.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати: Вправа «У пошуках справедливості». Подумайте, яке справедливе рішення можна запропонувати в перелічених нижче ситуаціях — таке, щоб задовольнило потреби конфліктуючих сторін: На перерві відбулася штовханина, в результаті між учасниками почалася сварка;В їдальні учні не поділили обід, через що розпочалася сварка.§ 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Презентації
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
12 березня
Переглядів
129
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку